Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Visszaélés a szerzői joggal - adminisztratív módszerek után jogdíjszedés

2008. március 07. - Reformer
Az előző postban említett WISE-nak van egy fontos feladata: L. Ron Hubbard szerzői joggal védett anyagait használatra licenszeli a tagjainak, jogdíj fejében.

Ezzel csak egy bökkenő van: ezek a szerződések nem üzleti, hanem vallási megfontolásból születnek, bármennyire is két nem vallásos fél között kötetett, normál licencszerződésnek tűnnek.

Ugyanis az elvekre, módszerekre és eljárásokra (amiket a szcientológia adminisztratív rendszerével dolgozó üzleti tanácsadók és konzulensek használnak) nem vonatkoznak a szerzői jogi törvények.

A szerzői jogról szóló 1999.LXXVI. törvény 1. § (6) bekezdése ezt írja: Valamely ötlet, elv, elgondolás, eljárás, működési módszer vagy matematikai művelet nem lehet tárgya a szerzői jogi védelemnek.

A WISE ugyanis semmiféle tanácsadási v. szolgáltatható anyagot nem biztosít, a tanácsadó cégek szabadon kidolgozhatják ezeket LRH anyagai alapján (ezeket persze jóvá kell hagyatni a WISE-zal); az azokban található elveket és módszereket használják, ami után nem kellene jogdíjat fizetniük! Viszont fizetnek, nem is keveset, a nettó, az ilyen szolgáltatások értékesítéséből fakadó árbevétel 9 vagy 13%-a küldeni a WISE-nak - hetente 1x kell jelenteni az összes ilyen bevételt, és át is kell utalni a jogdíjrészt.

Az indok az, hogy szcientológus vagy, Ron műveit használod, emiatt pénzt keresel, tehát adnod kell valamit cserébe, így a bevételeid egy része Ront illeti. Ha nem fizeted be, ellopod Ron pénzét, tehát elnyomó személy vagy és semmi keresnivalód az egyházban.

Ennek szellemében ha a WISE-nak egy olyan szcientológussal, amelyik WISE-tag elszámolási vagy egyéb vitája támad, a legközelebbi vagy az illetekés egyházi szervezetbe küldheti (és küldi is) etikai kezelésre.

A törvényi helyzet miatt viszont az olyanok, akik nem szcientológusok, minden jogkövetkezmény nélkül űzhetik jogdíjfizetés nélkül ugyanazt a tevékenységet, mind a súlyos pénzeket fizető WISE-tagok, akik menedzsment tanácsadással foglalkoznak. Volt olyan konzultáns, aki kilépett az egyházból és a WISE-ból is, és folytatta azt, amit előtte. A WISE nem tudott semmit tenni jogilag ellene.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr87369968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harmatosa 2008.03.07. 15:33:58

Akkor kérdés , nem valós az az adat hogy az átdolgozott anyagokat jóvá kell hagyatni?Én úgy tudom ezt kötelezően mg kell tenni . Tévedésben vagyok?

Reformer 2008.03.07. 15:41:09

Igen, jóvá kell hagyatni ezeket a WISE-zal, egyértelműsítettem a postot.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2008.03.07. 16:48:47

:: így a bevételeid egy része Ront illeti

És mivel az egyház == Ron, ezért az egyháznak kell a pénzt odaadni, :D

harmatosa 2008.03.07. 17:33:52

Szóval akkor ha wise tag valaki akkor jóváhagyatja, ha nem tag akkor azt csinál amit akar? Tényleg nem tudom , válaszoljatok.

Reformer 2008.03.07. 19:13:55

harmatosa: ha nem vagy WISE tag, de szcientológus vagy, akkor az egyház igazságszolgáltatása lecsap rád, ha az engedélyük nélkül használsz ilyen anyagokat. Ha se WISE-tag, se szcientológus sem vagy, akkor nem tudnak veled törvényileg mit kezdeni.

harmatosa 2008.03.07. 21:54:45

Sziasztok számszerűsiteni nem lehet, de azért sok pénzt termel és hoz össze az egyház .
Hova lesz? Mire megy el? Miért nincs egy kontrol a felső vezetés felett, hogy lehetséges DM HA MEGTESZI AMIKET LEIRTOK MÉG MINDIG A HELYÉN VAN.

Tunguska 2008.03.07. 22:57:11

"Hova lesz? Mire megy el? Miért nincs egy kontrol a felső vezetés felett, hogy lehetséges."

Az egyedi tuningolt motorok és a sportkocsik nem olcsó mulatság ám.

Reformer 2008.03.08. 09:32:14

harmatosa: az egyház a megalapítása óta úgy épült fel a semmiből, hogy 1 db embernek korlátlan hatalma van. Az egész struktúra erre épül. És Hubbard halála után egyszerűen várható volt, hogy előbb-utóbb valaki bekerül ebbe a pozíció. Ez most Miscavige. A volt Int bázis munkatársak egybehangzó állítása az, hogy DM-nek abszolút hatalma van, minden más látszat.

Tegnap volt egy rádióinterjú Jeff Hawkins-szal, aki több mint 30 évig volt az egyház legfelső marketing és terjesztési vezetője. 3 éve jött el.

Ő azt mondta, hogy akkoriban ő is minden visszaélést letagadott volna a hatóságoknak, mert mélyes belé volt ivódva, hogy DM létfontosságú az egyház túléléséhez.

Azt is mondta, hogy neki utólag visszanézve a Stockholm-szindróma jut eszébe az ott dolgozók viselkedéséről.

anafeb · http://remalom.blog.hu 2008.03.08. 12:05:46

Mi az a Stockholm-szindróma?

HARMATOSA 2008.03.08. 12:49:12

Az egyedi tuningolt motorok és a sportkocsik nem olcsó mulatság ám. TONGUSKA UGYE NEM GONDOLOD KOMOLYAN HOGY PÁR JÓ KOCSI KIMERÍTI A KERETEIKET:) KÉRLEK HAGYD A VÁLASZT OLYANRA AKI TUDJA MIT IR, MERT BENNE VOLT.

Reformer: minden gond alapja ez az egyszemélyi vezetés, a kontrol hiánya. Ezt valóban REFORMÁLNI KELL . Sajnálatos de a hatalom beteggé tesz , drog amit árt még az egészséges lelket is megrontja. Választott vezetőség ami szabott elvek szerint irányit. éS A SZEMÉLYEK CSAK HATÁROS IDEIG LEHETNEK VEZETŐK .

yx 2008.03.08. 13:49:29

Hello HarmatOSA!
Azért, hogy Te se maradj válasz nélkül a kérdésedre, (hogy miért kell egyszemélyesnek lennie a vezetésnek és miért NEM kell reform minden intő jel ellenére,) ajánlom figyelmedbe:
HCOPL 1965. február 7. KSW 1.
Különösen a csoport "közös nevezőjé"-ről szóló bekezdésre gondolok, mint magyarázat..
Üdv mindenkinek.

harmatosa 2008.03.08. 15:00:19

szia !xy
Kérlek ha leht idézd mert nem érek hozzá a forráshoz . Én nem vagyok scn:)még a közelébe sem jártam.Érdekel ez tény, DE MIND KÉT OLDAL:)

yx 2008.03.08. 15:52:25

Hali HarmatOSA!
Sajnos magyar forrással nem tudok szolgálni, (és Te Transz? :)) de pl. a suppressiveperson.org/spdl/index.php?option=com_content&task=view&id=460&Itemid=1 -n van egy "egészen korrekt" eredeti. A kulcsszavak "common", "denominator", de egy nem scn. jó angolost igencsak próbára tevő a szöveg. (Kis segítség pl. a "Tanuljunk nyelveket.." blogbejegyzések alatt.)
Sok sikert!

John 2008.03.08. 16:05:55

Ez biztos rögtön jelentve lesz az "ózának" és levetetik..., aki meg letölti és eltárolja, ha egyházi-szcn, akkor jól megszekcsekkelik... miután egy kiadós merevlemez-cd-dvd-stb. adattároló kutatáson (cirka házkutatáson) is átesett...

Soo 2008.03.09. 19:24:57

Azon gondolkodtam, hogy nem lehetne létrehozni valamilyen alapot, egy társaságot? A lényege az lenne, hogy oda névtelenül lehetne adni pénzt, és nyomná a társaság a hirdetéseket a szcientológia ellen. Tényfeltáró reklámok, akár TV-ben...

mazsi6000 2008.03.09. 20:13:49

Szerintem felesleges.
A szci egyház önmaga fogja elérni a saját összeomlását.

Reformer 2008.03.10. 12:19:08

Jól mondja mazsi6000. A rendszer hosszútávon nem fenntartható. A sajtónyilvánosság csak sietteti, de előbb-utóbb így is összedől.
süti beállítások módosítása