Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Gyerekek, fiatalkorúak és házaspárok a Sea Orgban

2008. február 28. - Reformer

Erről nekem is nehéz írnom, mert mind a mai napig nem sikerült 100%-osan lelkileg feldolgozni az egyház ezen oldalát.

Pontokba szedem ezt is a könnyebb áttekinthetőség kedvéért:

0. Hubbard alaptétele az, hogy a gyerekek is halhatatlan szellemi lények, egy kis testben
és ennek megfelelően kell bánni velük. Erre amúgy én személy szerint erre sosem tudtam
gombot varrni, gondolom nem kell magyarázni, hogy miért - én személy szerint utáltam volna, ha a szüleim pár éves koromtól fogva felnőttként kezelnek.

1. A Sea Orgban nem lehet gyereke a házaspároknak. Ha mégis összejön, abortusz a javasolt.

Saját tapasztalat - nálunk Magyarországon is volt olyan Sea Org tag, aki inkább elvetette
a gyereket, csakhogy maradhasson. Ez természetesen kihat a gyerekekkel és a fiatalkorúakkal történő bánásmódra - a legtöbb Sea Org tagból, akinek nem volt gyereke, teljesen hiányzik a 10-18 évesekhez való megfelelő bánásmódhoz szükséges empátia.

2. A Sea Org-toborzók kedvelt célpontjai a középiskolások v. egyetemisták, vagy ha a
szcientológusok a szülők, a 10 év feletti szcientológus gyerekek. 10 év az alsó korhatár.
Ugyanis ők még lelkesek, nyitottak a világra, könnyen fel lehet lelkesíteni őket egy
világmegváltó eszmével, ami nagyon komolynak, szervezettnek és sikeresnek tűnik.

3. A Sea Orgban az elvárások és az időbeosztás mellett gyakorlatilag lehetetlen a
hagyományos oktatást befejezni - ilyenkor magántanulóvá teszik a kiskorút és valahogy
elverdőgik a tanköteles kor végéig. Ennek szomorú következménye, hogy ha kihullik az
illető, semmi papírja nem lesz (az egyetemen, középiskolán kialakuló kapcsolatrendszerről
nem is beszélve), tehát nagy valószínűséggel vagy a szüleire, vagy az egyházban megismert kapcsolataira támaszkodhat kizárólag az újrakezdésnél.

Ha otthagyja a szcientológiát is, gyakorlatilag a nulláról indul újra az élete - vagy inkább -10-ről a jelentős tartozás miatt, amit az egyház rászámláz.

4. A gyerekekkel és a fiatalkorúakkal ugyanúgy bánnak minden szempontból, mint a felnőtt Sea Org tagokkal. Nálunk pld. ugyanazt a minimum tápértékű kaját ették. Volt egy lány, aki 12 évesen lett Sea Org tag és 18 éves korára egyszerűen nem fejlődött ki rendesen a teste. Elég szembetűnő volt. Az alvás is kb. 0-6 óra volt, ez pedig a fejlődő szervezetnek nem elég.

4A. Az egyenlő bánásmódba beletartozik az üvöltözés, az éjszakai munka és a több napig nem alvás is és minden, amit az előző postokban leírtam a Sea Org életről.

5. Ha volt egy kissé antiszociális gyerek az ott szolgáló gyerekek között, az felügyelet
és oktatás hiányában az összes többit is tönkretette. Ez nálunk is előfordult - egy
kétgyerekes család, akik együtt lettek Sea Org tagok például ki is léptek amiatt, hogy a
nagyobbik gyerekre igen rossz hatással volt egy társa, aki rászoktatta a cigire, a csúnya
beszédre és durvább csínyekre.

6. A párkapcsolati szabályok ugyanúgy vonatkoznak - tehát ha két tizenéves elkezd járni, maximum a csókolózásig és a kézenfogva sétálásig mehetnek el, bármi komolyabb súlyos retorziók von maga után. Ami ennél komolyabb, az csak házasság után lehetséges. Ezért nem kevés a válás az ilyen kényszerházasságok miatt. Ha pedig lefekszenek egymással házasság előtt, akkor mindkettőt ki kell rúgni elvileg.
 
7. Ha az illető gyerek szülei is belépnek és Sea Org tagok, akkor kb. elfelejheti őket, mint szülőket. Ugyanis előfordulhat, hogy a szülei hónapokra, évekre elmennek tanulni vagy
máshova dolgozni, a gyerek pedig magára marad.

Ehhez tartozik még az is, hogy a felső vezetés kedvenc szivatása az volt, hogy a házaspár egyik tagját áthelyezték mondjuk Mexikóba, a másik pedig maradt Koppenhágában... Pénzük, idejük és lehetőségük nincs egymáshoz utazni, marad a távházasság... Ilyet elég sokat láttam, kb 20-30%-a volt a házaspároknak szétszedve így.

Bizonyos magasabb szintű Sea Org szervezeteknél követelmény, hogy mind a férj, mind a feleség Sea Org tag legyen. Nem kevesen váltak emiatt a Sea Orgban el...

8. Külföldi Sea Org szervezeteknél divat a gyereket útlevelének páncélszekrénybe zárása, hogy ne szökjenek el.

Ebből egyébként egyszer, kb. 1999-ben a koppenhágai szervezetnél nagy probléma származott... Egy fiatal magyar, 17 éves, friss Sea Org tag gyereket elütötte egy autó. Nem lett különösebb baja, viszont kijöttek a dán rendőrök, és mivel nem volt semmi irat nála, "elkísérték" a szállására. Hát egyrészt nem örültek annak, amit láttak, ráadásul kiderült, hogy kétszeresen is illegálisan dolgozik az egyháznál - egyrészt fiatalkorú, másrészt mivel akkor még nem volt EU tag Magyarország, turistaként végzett munkát, ami szintén illegális. Ez azért volt rettentő kínos, mert kb. 50 magyar, egy részük fiatalkorú, dolgozott így odakinn akkoriban. Az egyház "kezelése" az volt, hogy az összes magyart 3 napig kiküldték az épületekből "turistáskodni" (persze csoportokban, felügyelet alatt), amíg a rendőrséget sikerült lerázni, hogy egyedi, elszigetelt eset volt. Utána visszamentek dolgozni és minden ment tovább.

Ja, meg a másik "kezelés" az volt, hogy a koppenhágai szervezet jogi osztálya mindenféle eszközökkel próbálta összeházasítani a magyar, román, szlovák, izraeli stb. munkatársait olyan Sea Org tagokkal, akik EU-tagállamokból jöttek. Ezt hívták viccesen "Marriage Project"-nek.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr61363479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neduddgi 2008.02.28. 18:32:55

Nekem volt egy ismerősöm, akinek mindkét gyereke az Orgban dolgozott. Iskolában magántanulók voltak, hogy érettségit szereztek-e végül, nem tudom. Anno én is pont ezzel érveltem, hogy így nem lesz végzettségük, szakmájuk. Erre azt a választ kaptam, hogy miért ne lenne rendes szakma az auditori? Ja, jó. Ha szcn szülő lennék (ami nem vagyok!), és fontosnak tartanám a gyerekeim szcn képzését, akkor se engedném, hogy munkatársak legyenek. Járjanak iskolába, ha akarnak, végezzenek el tanfolyamokat, aztán felnőttként dönthetnek, ahogy jólesik. Na de pont ez az, ahogyan NEM gondolkozik egy vérbeli szcn... Mert ugye a gyereket nem kényszeríthetjük iskolába, főleg nem a mai oktatási rendszerbe bele. És különben is csak a testük kicsi, tudnak maguk is dönteni. Ha dolgozni akarnak, akkor hadd tegyék.

Reformer 2008.02.28. 18:57:45

Teljesen józanul érvelték, neduddgi, csak hát egy vérbeli szcn ezt sosem fogja elfogadni, és támadásnak veszi.

De majd akkor eszébe jutsz, amikor kilép a két gyerek, és ott lesznek a nyakán végzettség, pénz és szcientológián kívüli kapcsolatok nélkül, főleg ha még adósságuk is lesz, amit majd "finoman" rajta is megpróbálnak behajtani...

auditorszakma: amúgy páran tényleg vannak, akik külsősként ebből élnek - adómentes tevékenység elvégre...

Viszont ez sem jött be mindenkinek - pld. az a lány, aki a Provident reklámokban virítja a lóvét, IV-es osztályú auditor...

Látod, én például semmi pénzért nem vállalnék egy uzsoráscégnek reklámszereplést.

Neduddgi 2008.02.28. 19:15:12

Egyrészt szerintem elég kevés külsős van, másrészt meg, ha egyszer majd netán citromsárga kiütést kapnak az orgtól, akkor nem biztos, hogy pont külsős auditorként akarnák keresni a kenyerüket. Mással viszont nem nagyon tudják. :o( (bár az orgos fizetésekhez képest még a meki is laza és jól fizető hely) Szakmával a kézben sem könnyű néhány év kiesés után visszarázódni a "civil" világba, de úgy, hogy még egy érettségi sincs a kezükben, hááát... lehetnek akármilyen értelmesek, az első lépések úgy fognak kezdődni, hogy esti iskola, érettségi, szakma, gyakorlatszerzés. Mindezt mondjuk 30 körül. Nem irigylem.

Reformer 2008.02.29. 09:38:24

Még adat a gyerekekről a szcientológiában (angol site):

www.exscientologykids.com/

Wiggin 2008.02.29. 13:55:00

Reformer:
"Viszont ez sem jött be mindenkinek - pld. az a lány, aki a Provident reklámokban virítja a lóvét, IV-es osztályú auditor..."

Hehe, múltkor morfondíroztam azon, hogy nézhet az a csaj a tükörbe, tudva, hogy az ő bájos, bátorító mosolyával csábítanak embereket az uzsorások karmaiba... ezek szerint megtalálta a zsák a foltját.

Cserépszavazás (törölt) 2010.05.23. 23:58:07

"Viszont ez sem jött be mindenkinek - pld. az a lány, aki a Provident reklámokban virítja a lóvét, IV-es osztályú auditor...
Látod, én például semmi pénzért nem vállalnék egy uzsoráscégnek reklámszereplést."

Nos, ezen kicsit meghökkentem. Hirtelen eszembe ötlött, hogy a Providenthez kapcsolódó két személy - B. András, és az öngyilkos(?) D. Dávid elég sokat szerepelt mostanság a hírekben. Felmerül a kérdés, vajon ... ?

Több bejegyzést elolvastam, nagyon érdekes az egész, sokat tanultam Translator és Papa Doc hozzászólásaiból.

Számomra egyértelműen az a legtaszítóbb, hogy mekkora elnyomás, autoriter vezetési stílus jellemzi ezt az egészet. Óhatatlanul Sztálin neve merül fel, de szerintem ő is tanulhatott volna itt egy-két dolgot. Inkább Hoover és az ő Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottsága a jobb párhuzam. Amit ők pl. Chaplinnel tettek.

Amit nem nagyon értek, az a Dianetika. Többektől olvastam, hogy nem igazán jó, Translator a saját blogjában kritikákat fűzött hozzá. Ha a hozzáértők tudják, hogy módosításra szorul, akkor miért nem teszik meg, hiszen ezzel találkozik először a legtöbb ember. Tulajdonképpen akkor mi működik ebből az egészből, ha még az alap is hamisan működik?

Plejádok 2010.05.24. 13:12:18

Reformer, hova vesznek a kommentek?

Reformer 2010.05.24. 13:22:22

@Plejádok: sehova, egyet sem töröltem... ez egy régebbi bejegyzés

Plejádok 2010.05.24. 13:23:59

@Cserépszavazás:
Jó a megérzésed trans-t illetően, reméljük felbukkan, és válaszol a kérdésedre. (A másikra nem figyeltem annyira.)
Trans a SZZ-n írja, hogy még hol találhatod meg, érdemes megkeresned 2000.-től kommenttel, sok mindenre választ kaphatsz.

Plejádok 2010.05.24. 13:25:39

@Reformer:
Nem gondoltam, hogy törölted, csak amit írtam nem jelent meg.

Cserépszavazás (törölt) 2010.05.24. 23:07:11

@Plejádok: Ő vitatkozott vele, még a blog indulása környékén. És mindig az elején van a (számomra legalábbis) a lényeg. Kivéve, mikor elkanyarodik valami baromi jó irányba, ami sokkal érdekesebb, mint a kezdés :)
De kár volt talán nevesítenem, azóta elmondhatom, hogy már kiírhattam volna Anon...-tól (2x) Wi-ig a neveket :)
A tanulástecnika érdekel(t) igazából, az hívta fel magára a figyelmem. Transl oldalán megtaláltam.

Cserépszavazás (törölt) 2010.05.24. 23:13:24

@Cserépszavazás: izé... nem technika, hanem technológia.
Egyébként hallgatok Reformerre, ő ezt írta: "... vannak használható elemei ..., de összességében a használata több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt."

Cserépszavazás (törölt) 2010.05.25. 23:49:06

@Cserépszavazás: Tegnap kijavítottam a term. technicust, mert ti itt folyton technológiáról írtok, de a fülem bántotta és utánanéztem.
MÉK 2. köt. Alapján én gondoltam jól, mert azért ti nem tanulót gyártotok…
Ellenben a technika – Hub-nak (hihi, duplagondol  szótisztázata - valamely gyakorlati eljárásra, kivitelezésre vonatkozó fogalom.
süti beállítások módosítása