Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Új évad Leah Remini sorozatának és egy új alapítvány az USA-ban

2018. március 20. - Reformer

A szcientológia és utóhatásai 3. évada

Berendelték Leah Remini szcientológiáról szóló dokumentumfilm-sorozatának 3. évadát is, írja a Hollywood Reporter. Arról egyelőre semmilyen információ nincs, hogy milyen témákat fog feldolgozni az új évad. Javaslatokat Tony Ortega erről szóló blogbejegyzésében lehet tenni a készítőknek.

Az ottani kommenteket átnézve többek között az R1-es munkavállalói vízumokkal történő visszaélésekről, a Narcononhoz köthető halálesetekről és az idős Sea Org tagokkal szembeni embertelen bánásmódról szeretnének többet tudni.

A 2. évad maradék részei remélhetőleg még tavasszal elkészülnek magyar felirattal.

 

Amerikai alapítvány a szcientológia károsultjainak megsegítésére

A magyar példát követve (na jó, valószínűleg nem) megalakult a The Aftermath Foundation. A weboldaluk szerint azokon kívánnak segíteni, akik otthagynák a szcientológiát és a Sea Orgot, de nincsenek erőforrásaik az életük újrakezdésére. 

Az alapítvány vezetőségét a Leah Remini-féle sorozatban is látott prominens ex-szcientológusok alkotják.

Megint tüntetnek szombaton

Ezt írták a blogjukon:

A szcientológusok 2018. március 17-én ismét felvonulást, békés demonstrációt szerveznek L. Ron Hubbard, a Szcientológia alapítójának születésnapja alkalmából. A Terror Házánál (Andrássy út 60.) 13.00-kor kezdődő demonstráció célja, hogy felhívja a figyelmet a világ számos pontján továbbra is előforduló hátrányos vallási megkülönböztetésre, vallásüldözésre.

Arra kíváncsi lennék, konkrétan milyen más vallás üldözése ellen tüntetnek? Egyetlen másik egyház sem tüntet ugyanis vagy tiltakozik hangosan azért, mert üldözik.

De persze ott a lényeg:

És annak ellenére, hogy a bíróság jogerősen kijelentette, hogy “jogellenes volt a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) razziája a Szcientológia Egyháznál” a szabad vallásgyakorlást még mindig akadályozzák Magyarországon.

A szabad vallásgyakorlat nem egyenlő a törvények szabad megsértésével. Remélem, hogy a folyamatban lévő adóhatósági és adatvédelmi eljárások is ezt fogják megerősíteni.

A TV-jüktől sem lesz Clear a bolygó

A rabbi és a libák esete a szcientológusoknál

Szcientológus koromban a legkomolyabb kétségeket az ébresztette bennem, amikor az időről időre előkerülő, fantasztikusan hangzó új tervek és programok hatalmas áttörést és a bolygó záros határidőn belüi Clearré tételét ígérték - hogy aztán ne legyen belőlük semmi.

Megpróbálom időrendben szedni, hogy hány nyuszit húzott elő már Miscavige a cilinderből:

Tovább

Indul kedden hajnalban a szcientológusok saját TV-csatornája

Megvolt tegnap a nagy bejelentés az idei Hubbard születésnapi rendezvényen: tényleg elindul az eredetileg tavaly nyárra tervezett szcientológia TV-csatorna.

Keleti parti idő szerint hétfő este nyolckor, ami kedd hajnali 1-et jelent a mi időzónánkban.

A DirecTV kábelszolgáltató 320-as csatornája lesz az, de a már elérhető "Scientology Network" nevű Android és iPhone okostelefonos alkalmazással bárhol nézhető keddtől.

Ezt várják tőle (mert ugye eddig az volt a baj, hogy a világ "félreértette" őket). Úgy látom, még mindig teljesen vakok arra, hogy mekkora kárt is okoznak bizonyos tanításaik és gyakorlataik.

szcitv.jpg

 

Úgy néz ki, lesz országos listája a szcientológusok exelnökének

Weith Katalin új kalandjáról már írtam korábban, itt a legújabb fejlemény:

Index.hu - A szcientológusok volt elnökének is lenne országos listája

Mindenesetre a kapott szavazatok számából talán következtetni lehet a szcientológia valós támogatottságára és elfogadottságára.

 

Tudja, mi az a KÖSSZ? Hát persze, mindenki tudja, hogy a Kell az Összefogás Párt. És tudja, hogy a KÖSSZ Párt is egyike lehet az országos listát állítóknak? A dolgok mostani állása szerint a kamupártnak tűnő szervezet 88 egyéni jelöltet jelentett be, ha ennek csak a felét nyilvántartásba veszik, már az is elég az országos lista állításához. A leendő országos lista vezetője (és akkor vegyük hát komolyan magunkat, miniszterelnök-jelölt is, vagy mi a szössz) Weith Katalin, aki korábban a szcientológusok élén állt, majd megalapította a Magunkért Mozgalmat, aztán a Magunkért Demokrata Pártot, hogy végül a KÖSSZ Párt (listájának) élére álljon.

 

Weith Katalin, fotó: Máthé Zoltán / MTI

Napokon belül indul a szcientológusok tévécsatornája

Kb. egy évvel ezelőtt volt már hír, hogy kábelcsatornát indít az Egyesült Államokban az "egyház".

2017. március 30-án ezt írtam:

Tony Ortega arról számolt be tegnap, hogy az Egyesült Államok második legnagyobb, 25 millió előfizetővel bíró kábelszolgáltatója (Spectrum, vagy régebbi nevén Time Warner Cable) kijelölt egy csatornát a Scientology Media Productions TV-nek vagy röviden SCN TV-nek.

A nemrég tartott L. Ron Hubbard születésnapi ünnepségen David Miscavige is bejelentette, hogy idén nyáron indul a 24 órás szcientológia TV.

A várható műsorok között lesznek: a leginkább az egyház ellenségeinek lejáratásával foglalkozó Freedom magazin blokkja, L. Ron Hubbard életét bemutató epizódok (legalább annak az egyház szerinti változatát), az Ismerj meg egy szcientológust sorozat, a már megnyílt ideális orgokat bemutató epizódok, és videók az egyház "társadalomjobbító" kampányairól.

Azóta a nyár eltelt, de a frissen kiszivárgott hírek szerint most már tényleg indul a sugárzás. Nagy TV-képernyők jelentek meg az orgokban a következő nemzetközi szcientológia rendezvény várható nagy bejelentésére utalva, és fókuszcsoportoknak vetítették le a csatornát reklámozó klipeket.

Jó kérdés, hogy mivel töltik ki a műsoridőt. Tony Ortega szerint van bőven anyag az egyház 9 éve létező Youtube-csatornáján, bár az kívülállóknak nézhetetlen lesz.

Olvastam egyszer valahol, hogy egy 24 órás TV-csatornát relatíve minőségi tartalommal feltölteni (saját gyártás + sorozatok, filmek és más műsorok átvétele) kb. 30 millió dollárba kerül évente. Ennyi pénzük erre szerintem nincs, hirdetőket pedig nem találnának (nincs az a cég, aki ilyen elutasított és toxikus márkanévvel akarja, hogy társítsák a termékeit vagy szolgáltatásait).

Az is jó kérdés, hogy mi értelme van ennek az egésznek. Kb. annyi lehet, mint a megnyitó után üresen kongó épületek megvásárlása "ideális orgnak" - elhiteti a meglévő tagsággal, hogy terjeszkedik az egyház és érdemes tovább talicskázni befelé a pénzt.

Pár napon belül mindenesetre megtudjuk, hogy milyen nyuszit húz elő most éppen a kalapból Miscavige.

Elkezdtek harsányan jótékonykodni

A Szcientológusok versenyfutása a fagyhalállal c. szenzációhajhász címmel hozta le egy velük barátinak tűnő média, hogy a szcientológia vallási egyesület a hidegben fagyoskodó rászorulók megsegítésére

kb. 100 takarót, pokrócokat, hálózsákokat, matracokat és meleg ruhákat gyűjtött össze.

A motivációt illetően vannak kétségem, a stílus, amiben előadták, az gyomorforgató, de legalább végre valami minimális hasznára vannak a társadalomnak.

Az itteni OSA-s, Lange Laci, meg is szólalt az ügyben:

„Sajnos nem sokan törődnek a kb. 8 000 budapesti otthontalan emberrel. Míg az ember kényelmes meleg lakásban finom ételeket eszik, addig hajléktalan embertársai éhesen fagyoskodnak a háza előtt. Miként lehetséges, hogy 2018-ban Budapesten, éhesen szenvednek EMBEREK a hidegben? Ezen változtatni kell! Arra kérünk minden jóérzésű embert, hogy lehetőségeihez képest segítsen minél többet a rászorulóknak.” – nyilatkozta Lange László, az önkéntes szcientológus lelkészek vezetője.

Laci szavainak fényében felhívnám arra a figyelmet, hogy a szcientológusok csak a saját székházukra kb. 2,5 milliárd forintot költöttek, 2015-ben pedig több mint 1 milliárd forint volt a nyereségük.

 

 

 

 

Jogellenes volt a tavaly októberi rendőrségi razzia

Forrás: népszava.hu

Nagy az öröm az "egyháznál" gondolom, de ennek a történetnek ettől még nincs vége. Három párhuzamos és egymástól független hatósági eljárás zajlik az egyház ellen (rendőrségi, adóhatósági, adatvédelmi), ebből az egyikben elértek egy részsikert.

A NAV nyomozása, mint láttuk, továbbra is halad előre

Az adatvédelmi hatóság határozatát megfellebbezték, meglátjuk, az ügyben hogy dönt a bíróság.

A teljes hír:

Egyértelműen jogellenes volt a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) razziája a Szcientológia Egyháznál, ezért a Budai Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte az akciót megalapozó határozatot. Ennek nyomán a Nemzeti Nyomozóirodának vissza kell szolgáltatnia a több száz doboznyi jogellenesen lefoglalt iratot és informatikai eszközöket – áll a szcientológusok lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Erőteljes sajtóérdeklődés mellett zajlott 2017. október 18-án az NNI akciója a Szcientológia Egyház budapesti székházában, amelynek során házkutatást folytattak, iratokat és informatikai eszközöket foglaltak le – folytatódik a közlemény.

A Szcientológia Egyház és jogi képviselői panasszal éltek, jelezték jogi kifogásaikat. A panaszt a Fővárosi Főügyészség ugyan elutasította, de a bíróság végül mind az NNI, mind a főügyészség határozatát hatályon kívül helyezte.

„A bíróság kiemelte, hogy a nyomozó hatóság több ponton is törvényt sértett az eljárásában, és alapjaiban sérült a szükségesség és arányosság elve az intézkedés során. Ez a bírósági határozat jelzés értékű lehet a többi hatóság részére is, hogy jóhiszeműen és hivatali hatalmukat a törvényes kereteken belül gyakorolva forduljanak – jelen esetben – a Szcientológia Egyház felé” – idézi a közlemény Szikinger István ügyvédet.

Miklovicz Attila, az egyház szóvivője így reagált: „Nyilvánvalóan nagyon örülünk a bíróság döntésének, és reméljük, hogy az egész eljárás hamarosan lezárul. Természetesen továbbra is együttműködünk a hatóságokkal, hiszen biztosak vagyunk ártatlanságunkban”.

Szcientológus a rokonságban (személyes történet)

Előszó

A következő történet írója érthető okokból (kapcsolatmegszakítás elkerülése érdekében) névtelenséget kért.

Aki régebb óta figyelemmel követi a blogot, annak ismerősek lesznek az elemek: a lekezelő arrogancia, az agresszív "terjesztés", az irreális követelmények ész nélküli nyomatása stb.

A kiemelések tőlem vannak a szövegben.

A történet:

Tovább