Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológusok is kártérítést kapnak?

2017. április 25. - Reformer

Most láttam az Index.hu-n:

Strasbourg egymilliárdos kártérítést ítélt meg Iványi kisegyházának

Mielőtt még megijednénk: a tavaly nyári hír szerint a magyarországi szcientológusok NEM perelték be a magyar államot az egyházi státusz elvesztése miatt. Eddig ezek a kisegyházak pereltek és kaptak kártérítést (idézet a cikkből):

Most a további panaszosok esetében, a korábbi ítéletre hivatkozva a bíróság a magyar államot vagyoni és nem vagyoni kár megtérítésére is kötelezte. Az államnak ezen a címen 60 ezer eurót kell fizetnie az ANKH Örök Élet Egyházának, 90 ezer eurót a Dharmaling Magyarország Buddhista Egyháznak, 140 ezer eurót a Mantra Magyarországi Buddhista Egyházának, 45 ezer eurót a Szangye Menlai Gedün, a Gyógyító Buddha Közössége Egyháznak, 60 ezer eurót az Univerzum Egyházának, 105 ezer eurót az Usui Szellemi Iskola Közösség Egyháznak és 40 ezer eurót a Út és Erény Közössége Egyháznak.

Költségek és ráfordítások megtérítése címén 2000 euró illeti az ANKH Örök Élet Egyházát, a Dharmaling Magyarország Buddhista Egyházat, a Mantra Magyarországi Buddhista Egyházát, a Szangye Menlai Gedün, a Gyógyító Buddha Közössége Egyházat, az Univerzum Egyházát, a Usui Szellemi Iskola Közösség Egyházat és az Út és Erény Közössége Egyházat, 800 euró pedig közösen a Szim Shalom Egyházat és a Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége Egyházat.

A számokat elnézve ezért nem perelhettek...

A méretükből adódóan a 40e-140e euró körüli kategóriára lennének jók, az meg aprópénz nekik...

Hatalmas érdektelenség közepette elindult a Drogmentes Maraton 2017

Szinte egy az egyben bemásolhatnám a tavalyi bejegyzést az idei Drogmentes Maraton indulásról.

Ugyanaz történt idén is - a Facebook-oldalukon közétett videón 50-80 fő látszik... Pont, mint tavaly.

Az idei "hírességek" is pont annyira híresek, mint a tavalyiak voltak. A hivatalos közleményük szerint ők voltak ott:

Ács Beatrix modell, a Biolifestyle életmód magazin tulajdonosa és szerkesztője

Danny Blue az ország első számú mentalistája

Kecskeméti Zsuzsi, énekesnő, színésznő

Kis Gergő, olimpikon, örökös magyar bajnok úszó

Tóth Cili, Natural Fitness Világbajnok

 

Utánanéztem, és egyetlen egy olyan weboldal, vagy újság nem volt, ahol írtak volna előre erről a rendezvényről.

Úgy látszik, ez a mozgalom szerencsére már tényleg csak árnyéka önmagának.

UI:
Mielőtt félreértés lenne: a drogellenes harccal és a sportos életmód népszerűsítésével nincs bajom (én is futok naponta 5 km-t), de ezt a szcientológia népszerűsítésére és elfogadtatására találták ki valójában.

A szcientológia magyar reklámarcai

A szcientológia YouTube-csatornáján ők hivatottak eladni a témát az új embereknek.

Az becsülendő, hogy a magukat töröltetni kívánó üzleti tanácsadókkal ellentétben legalább arccal és keresztnévvel vállalják ezt a dolgot.

De meggyőzőek-e? Nyilván nem én vagyok a célközönség, hanem... kik is? Az utóbbi időben már nem is nagyon tettetik, hogy bármi spirituális lenne a tevékenységükben (legyél sikeresebb, adj el többet, női önbizalomedzés, "jedi" képzés, vitaminok, stb.), szóval az önfejlesztés módjait kereső vagy valami személyes problémát megoldani akaró, tehetős vagy elég kétségbeesett emberekre utazhatnak.

Ha ez az öt leghitelesebb vagy legsikeresebb ember, akit fel tudnak mutatni ennek a körben, akkor azért nem kell aggódni, hogy villámgyorsan Clear lesz az ország...

A videók a "Tovább" gombra kattintás után nézhetőek:

Tovább

Büntetőeljárás a magyar szcientológusok ellen?

A szcientológiával kapcsolatos ügyekben általában jól értesült Ripost mai cikkéből (Magyar újságírókat zaklatnak a szcientológusok?) a következők derültek ki:

 

1) Idézet:

Több alkalommal, többedmagukkal megjelentek szerkesztőségünk portáján, egyértelműen a róluk szóló leleplező cikkek íróira akartak nyomást gyakorolni.

Ezt abszolút el tudom képzelni, bevett taktika arrafelé.

 

2) Idézet:

De ami számukra még nagyobb baj, Péterfalvi Atilla adatvédelmi biztos egy rendőri erőkkel megtámogatott razzián összegyűjtött egy teherautóra(!) valót a szcientológusok illegálisan összeállított, a beszervezett áldozatokat feltérképező dossziéiból.

Zajlik ellenük a nyomozás, a törvénytelen adatgyűjtés kielemzése. A Ripost értesülései szerint rövidesen büntetőeljárás kezdődhet a súlyos visszaélések miatt.

Csak remélni tudom, hogy igazak az értesülések, és 1990-es magyarországi megalakulásuk óta először jó alaposan a körmükre néznek.

 

3) Idézet:

Információink szerint a szcientológusok  amerikai tanácsadóik javaslatára,  egy neves jogászt is megkerestek.Méghozzá a korábbi adatvédelmi biztost, Dr. Jóri Andrást! Őt próbálnák meg kijátszani utódja, dr. Péterfalvi Attila ellenében...
Dr. Jóri megkeresésünkre nem cáfolta, de meg sem erősítette értesülésünket. Azt mondta, hogy a kérdés az ügyvédi titoktartás körébe tartozik. Ugyanakkor különösen pikánssá teszi a helyzetet, hogy a Dr. Jórihoz szorosan kötődő jogásznőt többször is látták már  bizonyíthatóan a szcientológusok Váci úti székházában...

Ezt én is hallottam más forrásból. Kérdés, hogy mit tud segíteni így utólag, a hatósági razzia után. Ismerve a Hubbard-féle szabályozást és a szcientológusok adatkezelési gyakorlatát, szerintem nincs az az adatvédelmi szakértő, aki ebből a gödörből ki tudná húzni őket. Azt is érdemes átgondolni, hogy ilyen kaliberű szakértőt az szokott alkalmazni, aki komoly bajban érzi magát...

Ahol örök szolgaságra támadnak fel

Revenimus

(azaz "visszajövünk" - a Sea Org mottója)

A legtalálóbb megjegyzés a Sea Orgról, a szcientológia belső köréről kb. két éve olvastam egy fórum-hozzászólásban: "azt nem tudom, hogy a szcientológia vallás v. egyház-e, de az hétszentség, hogy a Sea Org egy szekta".

L. Ron Hubbard előtt két választás volt: vagy nagyon jól megfizeti a felsővezetőket, hogy ne másnak dolgozzanak, vagy nem fizet nekik szinte semmit - így csak az jönnek, akik meggyőződésből csinálják. Ismerve az öreg szélhámos álláspontját az egyház pénzéről (az tulajdonképpen az övé), nem meglepő, hogy a második opciót választotta.

A szcientológia szolgálata ráadásul örök elkötelezettség szerinte - így mind a mai napig egymilliárd évre szóló szerződést írnak alá. (Valljuk be, azért Hubbard nem volt túl optimista, ha ennyi időt számolt az univerzum Clearré tételére...)

A Sea Org tagok, ha meghalnak, feltámadnak és újra elég idősek lesznek, mehetnek vissza dolgozni napi 16-18 órákat, a hét minden napján, hogy aztán 70-80 évenként újrakezdhessék.

Az pedig továbbra is hátborzongató, hogy emberek gyakorlatilag önként vállalják be Hubbard szó szerint örök szolgálatát, ami alól még a halál sem ad megváltást.

Az pedig még ijesztőbb, ha egy szerződésen nem két tanúja van az embernek, hanem tizenvalahány.

Mint a legfrissebb magyar újoncén:

so2.jpg

 

Jogi és adatvédelmi csatározások, 2. forduló

Előzmények:

A klónok támadása

Blog.hu bejegyzéstörlés kifogás

A blog.hu-t sajnos nem hatotta meg a kifogásom, úgyhogy az a pár bejegyzés nem lesz elérhető ezután. Ha ez boldoggá teszi az érintetteket, legyen...

A tizenvalahány konzultánsnak pedig ügyvéddel és adatvédelmi szakértővel való konzultáció után az alábbi választ írtam.

Leközlöm, hátha valaki fel tudja használni hasonló esetbem:

Tovább

Egész Írországban 87 szcientológus van összesen

Forrás: Central Statistics Office of Ireland

Megjelentek a 2016-os ír népszámlálás eredményei. A 4,7 milliós országban összesen 87 ember vallotta magát szcientológusnak.

Az "egyház" dublini misszióját 1956-ban maga L. Ron Hubbard nyitotta meg, tavaly október 15-én még "nemzeti irodát" is nyitott ott Miscavige. Hatvan év alatt ennyire sikerült jutni egy olyan országban, ahol mindenki beszéli az angolt. Csak összehasonlításként: kb. 23-szor annyian mondták magukat jedi lovagnak (2050-en).

Itt vannak az eredmények táblázatba foglalva, Michael Nugent blogger jóvoltából:

 

Egy egyház, ahol az ingatlanvagyon számít

Jól illik az utóbbi idők szcientológiai irányvonalába ez a cikk a royalmagazin.hu-ról (szinte csak itt szoktak megjelenni a szcientológiát magasztaló béna PR-cikkek).

Attól mondjuk tekintsünk el, hogy nem egyház, hanem vallási egyesület, de a cikk többi részén is rezeg a léc. Nem hinném például, hogy Lenkei dr. és az értékesítés (jedi) mestere annyi közismertek lennének, és az is biztos, hogy nem egy 900 nm-es ingatlan a legnagyobb ilyen típusú intézmény egész Miskolcon.

Arról nem is beszélve, hogy a 900 nm az egyetlen szám, ami a 22 éves fennállás eredményeként megjelenik a cikkben. Ez az állítólag nagyon spirituális tevékenységük végeredménye? Nagyobb helyet foglalnak el?

 

22. születésnapját ünnepelte a Szcientológia Egyház Miskolci Missziója

2017 ÁPRILIS 06., CSÜTÖRTÖK 12:10

2017 április 1-én tartotta 22. születésnapi ünnepségét a Szcientológia Egyház Miskolci Missziója.

Az esemény jelentőségét jól demonstrálja hogy olyan közismert szcientológusok is érkeztek a rendezvényre, mint Dr. Lenkei Gábor akit jól ismerünk a gyógyszer maffiával vívott sikeres csatáiról, valamint a népszerű tréner és előadó Kasza Tamás lezárás specialista.

A vendégek a Kisavas alsósori főépület előtti parkolóban gyülekeztek, ahol kerti partival fogadta őket Faller Dénes a szervezet ügyvezetője és csapata.

A nap szenzációja az ünnepélyes szalagátvágási ceremónia volt, amit az új emeleti rész átadása követett. A szükséges átépítési munkálatokat elvégzése után a Misszió a régió legnagyobb képzési és szolgáltatási központjává válik közel 900 nm-es területével.

A szcientológia és utóhatásai, 8. rész - Kérdezz tőlem bármit, 2. rész

Előzmények:

A szcientológia és utóhatásai 1. rész - Kapcsolatmegszakítás
A szcientológia és utóhatásai 2. rész - Szabad préda
A szcientológia és utóhatásai 3. rész - A Híd
A szcientológia és utóhatásai 0. rész - Kérdezz tőlem bármit
A szcientológia és utóhatásai 4. rész - Egy új vezető
A szcientológia és utóhatásai 5. rész - Golden Era Productions
A szcientológia és utóhatásai 6. rész - Az auditálás
A szcientológia és utóhatásai 7. rész - Az egyház ellenségei

Leah Remini sorozatának 8. részében a nézők kérdéseire válaszol.

Vendégek: Lawrence Wright Pulitzer-díjas író, Ray Jeffrey ügyvéd, Steven Hassan szektaszakértő.

Csak maga a felirat innen tölthető le: A szcientológia és utóhatásai (Leah Remini: Scientology and the Aftermath) S01E08 - magyar felirat.

A "Tovább"-ra kattintás után nézhető meg.

Ha nem megy a beágyazott, itt a közvetlen link:

https://rutube.ru/video/53275064ddda3ef5b1f8bc30176c0b52/

Tovább

Megfojtotta szcientológus nővérét egy magyar állampolgár Münchenben

Források: Bild, Abendzeitung, Süddeutsche Zeitung

Eredetileg Tony Ortega blogján láttam, aztán a német újságokban utánanéztem ennek a mai hírnek. Akkor derült ki számomra is, hogy van magyar vonatkozása.

Ha mindent jól értettem a német cikkekből, a történet a következő (a Süddeutsche Zeitungé a legrészletesebb):

B. Róbert (37), akire mindhárom cikk magyar állampolgárként hivatkozik, 2016. február 2-án egy designer táska pántjával megfojtotta milliomos nővérét annak luxuslakásában.

Nővére, Elvira S. (38), egy német vállalkozó/feltaláló, Horst S. (†65) özvegye volt, akitől igen jelentős összeget örökölt, és luxusban élt. A vádirat kitér arra is, hogy az áldozat halála előtt két év alatt összesen 900.000 eurót (270 millió forint!) fizetett a szcientológia egyháznak, miközben testvére családját havi 900 euróval segítette.

A vád szerint B. Róbertet leginkább nővére fényűző életmódja zavarta, és az, hogy mindeközben ő és családja anyagi gondokkal küszködött. [Megjegyzés: B. Róbert egyébként az első tárgyaláson (melyre pár nap ezelőtt került sor), egy elég szörnyű gyerekkorról számolt be, melyet most inkább nem részleteznék. Aki akarja, a Süddeutsche Zeitungos cikkben elolvashatja.]