Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológusok a bolhapiacon

2018. június 23. - Reformer

Ma ebbe botlottam a Bakancsos utcai bolhapiacon Budapesten.

Vajon mit reméltek itt? A piac árusai és törzsközönsége nem kifejezetten az ő célközönségük - kevés olyan ember mászkál itt, akinek vannak felesleges tízmilliói.

Ez már tényleg a bödön aljának kapargatása... És ha jól láttam, nem nagyon ment be oda senki. Az árusoknál egyébként beszédtéma volt, meglepően tájékozott volt egy-kettő. Egy olyan mondatfoszlányt is elkaptam, hogy "vallási köntösbe bújtatott üzleti vállalkozás".

Amikor közelmentem, persze felismerték a főgonoszt, amikor pedig fotóztam, rögtön fotóztak vissza... (látszik is a képen). 

Remélem, többet nem mennek oda és nyugodtan lehet majd piacozni ismét.

20180623_090853.jpg

Kanadában sem fizetik ki a minimálbért az alkalmazottaiknak

Forrás: cbc.ca

Kapcsolódó cikk (ugyanez a probléma nálunk is): Harmincezer forintot sem keresnek havonta az org munkatársai

Egy kanadai rádióállomás oknyomozó műsorának birtokába jutott dokumentumok szerint 2017. decemberében a Quebec City-i "ideális org" egyik munkatársa heti 39 órai munkáért 70 kanadai dollár (azaz. kb 15.000 Ft) "fizetést" kapott arra a hétre.

Az egyházi helyi szervezete nem volt hajlandó interjút adni a rádiónak, e-mailben reagáltak. Ebben kifejtették, hogy nekik nincsenek alkalmazottaik, hanem "vallási dolgozókat" foglalkoztatnak, akik önkéntes alapon, nem anyagi gyarapodás reményében dolgoznak az egyháznak.

A hírt lehozó portálnak nyilatkozó Dalia Gesualdi-Fecteau, a montreali University of Quebec professzora szerint ilyen kategóriát a helyi jogszabályok nem ismernek, továbbá nem lehet önkéntesnek nevezni olyan dolgozókat, akik valamennyi fizetést kapnak. Vannak olyan kivételek a tartományi jogszabályok szerint, amely esetekben nem kell minimálbért fizetni, ezeknek a feltételeknek azonban a szcientológia egyház nem felel meg.

Elsősegélycsomag értékesítőknek a jedi templomban

Visszatérő vendég a blogon egy bizonyos "bestseller" író / "jedi mester", aki a világon egyedülálló módon jedi képzésnek nevezi a kívülállók számára kissé bizarrnak tűnő szcientológus kommunikációs és kontroll-tréninget...

Ismét sikerült maradandót alkotnia, a magyar őstörténet után a pszichológiáról mondja meg a tutit.

Frissítés: kiderült, hogy ezen kívül még a párkapcsolatokhoz is ért - 10.000 Ft-ért megosztja tudását egy 8 óra hosszú tréningben, melynek címe "A sikeres párkapcsolatok titkai és a szingliség vége".

Kíváncsi vagyok, meddig marad nyilvános ez a bejegyzés:

 

 

A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 14. rész - Kérdezz tőlem bármit (2. évad)

Előzmények:

A szcientológia és utóhatásai (1. évad utolsó részéhez kapcsolódó blogbejegyzés, az összes rész hivatkozásával)

A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 0. rész - A félelem kalmárai
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 1. rész - Thetánok fiatal testekben (18+)
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 2. rész - A szcientológia végső kudarca
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 3. rész - A "tökéletes" szcientológus család
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 4. rész - A híd teljes szabadsághoz
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 5. rész -  David Miscavige hatalomra kerülése
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 6. rész - A szcientológia és a hírességek: Paul Haggis elárulása
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 7. rész - A ranch-ok
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 8. rész - A legtöbb jó
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 9. rész - A vallás, mint üzlet
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 10. rész - Gyógyulás egy életen át
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 11. rész - Az utóhatás utóhatása
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 12. rész - Propagandaszervek
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 13. rész - L. Ron Hubbard élete és hazugságai

Téma:

Leah és Mike a nézők kérdéseire válaszol egy Reddit (https://www.reddit.com/) AMA (Ask Me Anything = kérdezz bármit) keretében.

A szcientológia egyház reakciója:

A szokásos karaktergyilkosságot itt lehet olvasni. Érdembem semmire nem reagálnak, csak demagóg kérdéseket tesznek fel.

Csak maga a felirat innen tölthető le: A szcientológia és utóhatásai (Leah Remini: Scientology and the Aftermath) S02E14 - magyar felirat.

A "Tovább"-ra kattintás után nézhető meg.

Ha nem megy a beágyazott, itt a közvetlen link:

https://rutube.ru/video/a76635c1962904dd02a3e28dbabce7ce/

Tovább

Döntött a Kúria: mégiscsak jogszerű volt a tavaly októberi házkutatás

Forrás:

Kúria: jogszerű volt a teherautónyi irat lefoglalása a szcientológusoktól (24.hu)

A lényeg:

A Kúria nem talált kivetnivalót abban, ahogy a hatóságok 2017 októberében elrendelték és végrehajtották a házkutatást a Magyar Szcientológia Egyház budapesti központjában. A rendőrségi akció során egy „teherautónyi” adathordozót és iratot vittek el a Váci úti épületből.

A Kúria felülbírálta az ügyben korábban hozott, ellenkező tartalmú nyomozási bírói végzést, és kimondta, hogy az törvénysértő volt.

TV2 riport a témáról:

(Annyi pontatlanság van benne, hogy nem a rendőrségi házkutatás során találtak miatt büntették őket 40 millióra, hanem egy attól független és korábban indult adatvédelmi vizsgálat eredményeképpen.)

Tovább

A képességvizsgálati teszt

Egy újabb, a szcientológusoknál használatos teszt kerül terítékre, ennek képességvizsgálat a neve.

Itt olvasható el az egész: Képességvizsgálat - szcientológia

Mint ahogy a vezetői képesség tesztje sem méri a vezetői kvalitásokat, ez sem méri a képességet.

Elég csak végigolvasni külső szemlélőként, hogy lássuk, mennyire abszurd "teszt" ez.

A teszteket (is) szakvéleményező dr. Császár-Nagy Noémi se nagyon tudott mit írni erre a NAIH felkérésére írt szakvéleményben:

A szcientológus vezetői képesség teszt szövege

Ezt a tesztet használják az "egyházban" a vezetői képesség felmérésére.

Itt olvasható el az egész: Vezetői képesség felmérése - szcientológia

A teszt persze semmiféle ilyet nem mér - figyelmesen elolvasva inkább a lojalitás és a szcientológia világnézet elsajátításának tesztje ez. Jól kirajzolódik belőle, hogy milyen gondolkodásmódot vár el Hubbard a követőitől:

1) az általa leírtakat nem értelmezni kell, hanem szó szerint, pontosan követni és végrehajtani. Semmi továbbfejlesztés vagy "okoskodás" nem megengedett.

2) A szcientológiának és az abból eredeti minden jó dolognak egyetlen "forrása" van (Hubbard), és a helyes irányítási mód az egyszemélyi hatalom és csak egyedül lehet feltalálóként nagyot alkotni, csapat tagjaként sosem.

Hasonló következtetésre jutott dr. Császár-Nagy Noémi is a NAIH felkérésére írt szakvéleményben:

Akár 10 éve is készülhetett volna a szcientológus üzletemberek gálaestjéről szóló tudósítás

A döcögősen beinduló hírgyártásuk legfrissebb témája egy adománygyűjtő rendezvény gálaest a szcientológus fejősteheneknek és pénzbehajtóknak üzletembereknek.

Az egyház hivatalos beszámolója a WISE (World Institute of Scientology Enterprises = Szcientológus Vállalkozások Nemzetközi Szövetsége).

Egyszerre vagyok szomorú és vidám ettől a videókól.

Az valahol örömmel (kárörömmel?) tölt el, hogy

1) 10 éve hagytam ott az egyházat, mégis minden fontosabb szereplőt felismerek - azaz azóta is stagnálnak, a "hatalmas terjeszkedés", amiről mindig beszélnek, továbbra is csak a fejükben létezik. Ugyanazok az emberek álltak a színpadon, akik az én időmben - maximum öregebbek és//vagy kövérebbek lettek.

2) Nagy Béla Comline-vezér szerint Európában itt a legerősebb a WISE, Magyarországon van talán a legtöbb WISE-tag. Ha ez a legerősebb tábor (tele országos szinten ismeretlen arcokkal), akkor milyen lehet a többi?

3) Danny Blue a legerősebb celeb-reklámarc a jelek szerint :)

Tóth Imre azért szomorú látvány volt. Lassan eljut abba a korba (amit a megfelelő egészségügyi ellátás hiánya csak felgyorsít, hiszen a Sea Orgba nincs idő ilyesmire), amikor - ottani szóhasználattal élve - már nem tud termelni. Ekkor alkalmatlannak találják a Sea Org tagságra, és egy forint nélkül az utcára rakják a szállásról, és mehet a családjához vagy a híd alá lakni... Illetve ha szerencséje lesz, keresnek neki valami lehetőleg ingyenes öregek otthonát, hogy eldugják a szcientológusok szeme előtt, nehogy "rossz fényt vessen az egyházra".

Rabszolgatartói szerződés, avagy 5 milliós kártérítés minden kritikus megjegyzésért

Eljutott hozzám az a 4 dokumentum, amelyet a szcientológia egyházi szervezetek munkatársainak egyfajta "munkaszerződésként" alá kell írniuk. Információim szerint ezeket pár évvel ezelőtt, 2012-2013 táján vezették be.

Innen letölthetőek:

Jelentkezés vallási szolgálatra
Nyilatkozat vallási szolgálat vállalásáról
Fogadalom vallásos hűségről
Fogadalom vallásos elkötelezettségről és titoktartásról

Összefoglaló

Röviden csak annyit mondanék ezekről, hogy kifejezetten gonosz és rosszindulatú húzás ilyen szerződéseket kitalálni és aláírattatni. Egyrészt alkotmányellenesek, másrészt teljesen egyoldalúak és a teljes jogfosztás az egyértelmű céljuk. Az egyház ezekben semmiféle kötelezettséget nem vállal, cserébe viszont elképesztő elvárásokat támaszt.

Azt kétlem, hogy egy ilyen szerződésen alapuló követelés egy normális bíróságon valaha is megállna, többek között azért, mert lehetetlen jóhiszeműnek és tisztességesnek feltételezni. Nyilván nem is ez a cél, hanem a másik felet megtéveszteni a teljes kiszolgáltatottság látszatának keltésével.

Tovább

Vilmos, a bátor 11 évvel ezelőtti égése a rádióban

Március végén került fel a Youtube-ra egy 2007. júniusi rádiós beszélgetés a szcientológiáról.

A beszélgetés apropója az volt, hogy engedélyezte akkor az oktatási minisztérium Hubbard anyagainak használatát a pedagógusképzésben (amit egy hétre rá vissza is vontak).

Ilyen típusú műsor nem egy volt már, de ez abból a szempontból érdekes, hogy a műsor közben betelefonált M. Vilmos, a magyarországi OSA jogi osztályvezetője (akinek eredeti foglalkozása kőműves, a műsort hallgatva ennek lesz jelentősége), egyszerű szcientológusnak kiadva magát.

Itt szembekerült Puzsér Róberttel, (akinél teljes joggal el lehet sütni a "megosztó személyiség" klisét), aki hallható élvezettel szedte darabokra Vilmosunk érvrendszerét (bár nyilvánvalóan szellemileg nem voltak egy súlycsoportban).

Ritka az olyan, hogy riportalanyként valaki ennyire elveszti a lába alól a talajt... és tulajdonképpen rosszabbul jött ki belőle, mintha be sem telefonált volna.

A Vilmossal folytatott beszélgetés 34:45-kor kezdődik és 52:27 -ig tart.