Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Az év bejegyzése

2018. április 19. - Reformer

Ma találtam a Facebookon ezt a rendkívül szórakoztató bejegyzést.

Az, hogy a "rágalmazó könyv" (több is volt, de mindegy) egyik írója (dr. Veér Andrásra gondol a bejegyzés szerzője) meghalt 67 évesen rákban, az miért a szcientológia igazát bizonyítja?

Miután beszámol arról, hogy minden tökéletesen alakul az ő csodás életében, amióta szcientológus lett, jön a kulcsmondat... Majdnem hangosan felnevettem, amikor elolvastam ezt:

Senki nem fogja elvenni a pénzedet, és nem kell csatlakozni sehova.

Mivel csak ennek az ellenkezője történik a szcientológiában nonstop, nyilván ezt tagadja rögtön... Ügyes. (Bár inkább átlátszó.)

 

komment.jpg

Cikkajánló: Leah Remini a szcientológia ellen

A port.hu cikke:

A Férjek gyöngye sztárja tovább harcol a szcientológusok ellen

Sok újdonság nincs benne, itt a lényeg:

A széria akkora érdeklődést generált, hogy csak a nyitóepizódra 2,1 millió néző volt kíváncsi, az első évad kilenc része után pedig 2017-ben a második szezonban újabb 14 epizódot mutattak be. Remini pedig megállíthatatlan: az A + E csatorna most exkluzív szerződést kötött vele, amelynek értelmében a harmadik évad is elkészülhet a Scientology and the Aftermath-ból. A megállapodás szerint ezúttal nyolc egyórást epizódot láthatunk, amit öt különkiadás fog kiegészíteni.

Cikkajánló: A szcientológusok és a fegyverlobbi saját tévécsatornákkal csapnak össze

Itt olvasható:

az Új Szó Online cikke.

Két megállapítás:

Egy nagy propaganda az egész, a naiv és hiszékeny fiatalok számára azonban nagyon veszélyes is lehet, mert látványos mesevilágot mutat. 

...

Ami érdekes, hogy Tom Cruise vagy John Travolta nem jelennek meg a tévében, pedig mindkét ismert színész tagja a szektának, sőt Cruise-t tartják a második számú vezetőnek, aki ismert színészként toborzott rajongókat, sztárokat, köztük volt feleségeit is. 

Elindult az idei Drogmentes Maraton (fotókkal)

(Megjegyzés: fontosnak tartom tisztázni, hogy információim szerint a szcientológia egyház soha egyetlen fillérrel sem támogatta ezt a kezdeményezést. A maraton éves költségvetését szponzoroktól és szcientológus vállalkozóktól szokták összeszedni a maratont szervező civil szervezet munkatársai, maga a vallási egyesület egyáltalán nem támogatja ezt közvetlenül.)

Szombaton ismét útjára indult a szcientológiát népszerűsíteni hivatott, a szcientológia egyház egyik fedőszervezete (Drogmentes Világért Alapítvány) által szervezett Drogmentes Maraton.

Egyetlen cikket találtam a témában - ott, ahol a múltkori alákérdezősnek sem nevezhető "interjú" lement:

Tovább

A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 12. rész - Propagandaszervek

Holnap indul az idei Drogmentes Maraton, és szerencsére pont kész lett az ilyen típusú szcientológus fedőszervezetekről szóló Leah Remini epizód.

Előzmények:

A szcientológia és utóhatásai (1. évad utolsó részéhez kapcsolódó blogbejegyzés, az összes rész hivatkozásával)

A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 0. rész - A félelem kalmárai
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 1. rész - Thetánok fiatal testekben (18+)
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 2. rész - A szcientológia végső kudarca
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 3. rész - A "tökéletes" szcientológus család
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 4. rész - A híd teljes szabadsághoz
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 5. rész -  David Miscavige hatalomra kerülése
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 6. rész - A szcientológia és a hírességek: Paul Haggis elárulása
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 7. rész - A ranch-ok
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 8. rész - A legtöbb jó
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 9. rész - A vallás, mint üzlet
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 10. rész - Gyógyulás egy életen át
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 11. rész - Az utóhatás utóhatása

Téma:

A szcientológia propagandacélokra használt társadalomjobbító szervezetei.

Vendégek:

Tony Ortega
Quailynn McDaniel
Fred Oxaal

 

A szcientológia egyház reakciója:

A szokásos karaktergyilkosságot lehet olvasni - olyan információknál, amelyek más vallásnál gyónási titoknak számítanak. Érdembem semmire nem reagálnak.

 

Csak maga a felirat innen tölthető le: A szcientológia és utóhatásai (Leah Remini: Scientology and the Aftermath) S02E12 - magyar felirat.

A "Tovább"-ra kattintás után nézhető meg.

Ha nem megy a beágyazott, itt a közvetlen link:

 https://rutube.ru/video/c6ed503d1ae60cdd0fed1a5849bf8d36/

Tovább

Szombaton elindul a 17. Drogmentes Maraton

Szombat délelőtt 11:00-kor indul Budapesten ismét a szcientológusok évi rendes kirakatrendezvénye, a Drogmentes Maraton.

A szebb napokat is látott akciójuk már évek óta tetszhalott, tavaly is szinte teljes érdektelenségbe fulladt.

A beharangozóból úgy tűnik, hogy idén sem lesz jobb a helyzet - már ki se írják, hogy lesz-e ott valami ismertebb ember egyáltalán (régebben azért felbukkant egy Sipos Peti, egy Animal Cannibals stb.) A védnöklistájuk is elég impozáns volt, de most már fenn sincs a hivatalos honlapjukon.

A Facebook oldalukon kb. 60 ember jelezte, hogy ott lesz - és szerintük ez "Európa legnagyobb sporttal egybekötött drogmegelőző kampánya" (ez az alcím a hivatalos honlapjukon).

Nyomon fogom követni a rend kedvéért idén is a Maratont, de a tavalyihoz hasonló "érdeklődésre" számítok.

Új interjú a régi hazug válaszokkal

Újabb interjút adott a L. László - M. Attila duó, ezúttal a Független Hírügynökségnek. 

A kérdések végre valódi, kemény kérdések voltak, a válaszok pedig a szokásos hazugságok. Nagy kár, hogy az utánkérdezés elmaradt.

Pár dologgal azért foglalkoznék bővebben, mert idegesít, hogy mindig ugyanezekkel csúsznak ki a kényes ügyekkel kapcsolatos kérdések alól.

 

A kémkedés vádjáról:

MA: Másfél hónapja feloldották a minősítést, s csak később tudtuk meg, hogy valójában kémkedés a gyanú. De fogalmunk sincs, hogy a rendőrség mire alapozta ezt [...]

...

LL: A kémkedés gyanúja persze elhangzott Magyarországon a civil szervezetek, illetve a Soros György által finanszírozott jogvédőkkel szemben is. A kémkedés tehát ma már inkább politikai címkének számít Magyarországon.

Szerintem tudják pontosan, mit tarthat kémkedésnek az NNI, mert van olyan tevékenységük, ami megfeleltethető a BTK-s definíciónak. Persze terelésként könnyű szimpla politikai támadásnak feltüntetni ezt az ügyet, de azért azt ne feledjük, hogy a volt Nemzetbiztonsági Hivatal a szocialista kormányok idején is ugyanúgy írt róluk az évkönyvekben és felhívták a figyelmet a hozzájuk kötődő veszélyekre. Ez egy szakmai címke, nem politikai.

 

Péterfalvi Attila NAIH-elnök, mint főellenség (ismét):

MA: Úgy látjuk, hogy a rendőrség fellépése mögött az Adatvédelmi Hatóság keresendő, elsődlegesen ők tettek feljelentést a Szcientológiai Egyház ellen. Azt már elmondtam nyilvánosan, hogy velünk szemben a hatóság elnöke nem elfogulatlan. Péterfalvi Attila ugyanis évek óta próbál fogást találni rajtunk.

Köztisztviselőként hivatali kötelessége fellépni az adatvédelmi visszaélések ellen. Mint a tavaly októberi határozatból is kiderül, állampolgári bejelentések alapján járt el a hatóság. Az ő logikájuk alapján az összes rendőr elfogult az összes bűnözővel szemben, mert "próbálnak rajtuk fogást találni..."

 

Az adózás

Az adónyomozók milyen gyanút fogalmaztak meg?

MA: Költségvetési csalás, pénzmosás. De elég zavaros az ügy, mert kértünk hivatalos tájékoztatást, hogy konkrétan milyen adókkal maradtunk el, de azt hónapok óta nem mondják meg.

...

Évente mennyi pénzből gazdálkodnak?

MA: Ezt pontosan nehéz megmondani, de a hatóság számára átlátható a könyvelés. Az egyház ismert arról, hogy minden egyes hozzájárulásról számlát ad és időben kifizeti a közterheket.

Egyrészt az éves árbevételt nem nehéz megmondani, ott van a mérlegben, amelyet a vezető tisztségviselőjük minden évben aláír. Ennyire hülyének azért ne nézzenek minket.

Valóban adnak számlát, csak szerintem nem olyat, mint kellene. Áfát egyik szolgáltatásuk után sem fizetnek, pedig eléggé gazdasági tevékenységnek tűnik az a sok önfejlesztő tanfolyam, az auditálás pedig vallási köntösbe öltöztetett terápia. És akkor a méregtelenítő programjukról ne is beszéljünk...Ez önmagában többszáz millió forint adóhiányt okozhat.

A másik - 2015-ben például 1 milliárd forint felett volt az adózás előtti eredmény, ami eleve abszurd egy elvileg nonprofit szervezetnél. Gazdasági társaságként ez 90 millió forintnyi társasági adó megfizetését jelentette volna. És ez csak egyetlen év!

 

Az írásos "gyónások"

Tehát leírják a gyónási titkot, amihez bárki hozzájuthat?

MA: Készítünk jegyzeteket, de ezek inkább vázlatok a hívők fejlődéséről, amihez csak szigorúan meghatározott kör férhet hozzá.

LL: Ezek esetfeljegyzések, ahogy beszélgetés közben jegyzetel például egy pszichológus is.

 

Hazugságok. Már 2009-ben kiraktam a blogra a pontos gyóntatási eljárásmódot.

Ilyenek vannak benne ("vázlatok a hívők feljődéséről" persze):

(Megjegyzés: a "visszatartás" a eltitkolt ártó cselekedet, a "méter" pedig az "e-méter" rövidebb formája).

A hozzáférés: a dossziékat, amiben tárolják, bárki megnézneti, akit az egyház lelkésznek vagy auditornak minősít. Ez csak Magyarországon többszáz ember! Szép kis "titok" ez.

 

Adatgyűjtés nem-szcientológusokról

Sokan kifogásolják, hogy a szcientológia rendkívüli mennyiségű személyes, és különösen érzékeny természetű adatot gyűjt össze, és nem kizárólag a híveiről, hanem a velük kapcsolatba kerülő kívülállókról is. Ez nem szabálytalan?

MA: Egyrészt nem igaz, hogy névvel, címmel tárolunk titkokat, másrészt ezek alapján senki sem azonosítható be a külső szemlélő számára.

...

LL: A mi adatbázisunk akkor lehetne törvénysértő, ha visszakereshető lenne, vagy ha harmadik személynek kiadnánk, de ez nem fordulhat elő!

Ez sem igaz. Az összegyűjött adatokat névreszóló dossziékban tárolják, és könnyen beazonosíthatóak, hogy kire vonatkoznak, mivel ha mondjuk Gipsz Jakab a feleségéről beszél, és ezt lefűzik egy "Gipsz Jakab" feliratú dossziéjában, akkor teljesen egyértemű, hogy kire vonatkozik az információ...

Az adatbázisuk pedig a lefűzési rend miatt igenis visszakereshető. Szerintem a szcientológia külföldi szervezetei harmadik személynek minősülnek, szóval már elég oda kiadni ahhoz, hogy aggályok merüljenek fel.

 

Az ex-szcientológusok

Biztosan nem olvasta azoknak az elcsábított és tönkretett embereknek a visszaemlékezéseit, akiket kifosztottak, becsaptak. Már külön blog foglalkozik az ügyükkel. Egy ilyen hír ne jutna el önökhöz?

MA: Sok szociológiai tanulmány szól arról, talán a leghíresebb az oxfordi Brian Wilson nevű professzor írta, hogy a „hitehagyottak”, akik bármely szervezetből ki akarnak lépni – önmagukat erősítendő – olyan képzeteket erősítenek magukban, hogy ahol korábban jól érezték magukat, azt ma már elviselhetetlenül rossznak találják. Érvényes ez a szcientológiára, a Hit gyülekezetére, vagyis egyházra, esetleg sportegyesületre vagy bármely munkahelyre is.

Szóval aki ex-szcientológus, az hazudik. Ennyi, ezzel el is van intézve, semmi érdemi reakció a konkrétan megfogalmazott vádakra.

 

A kapcsolatmegszakításról

Azért az ritka, hogy egy valamikori szcientológus külön erre a célra kialakított internetes blogon tucatnyi társával együtt írja meg, hogyan szakították szét a családját, vagy menekültek el az egyháztól?

MA: Mindkettőnknek családja, Lacinak gyermekei is vannak…. A szcientológusok számára nagyon fontos a családi összetartás, függetlenül a családtagok vallási hovatartozásától.

LL: Tudom, hogy ezt írják rólunk, de ez nem igaz. Olyan dolgokkal vádolnak, amelyek a társadalomban felzúdulást váltanak ki. Hubbard tanai hozzáférhetőek, egyértelműek, nincsenek értelmezési viták.

Az, hogy valójában mit gondolnak erről, arról a tettek beszélnek. A tényleges, dokumentált kapcsolatmegszakítások. Hubbard tanai tényleg egyértelműek ezen a téren - előírják a szcientológiát bírálók "kezelését" vagy a velük való kapcsolat megszakítását.

Interjú Lange Lászlóval a pszichológiai szakvéleményről

A cikk:

SZCIENTOLÓGIA EGYHÁZ KONTRA DR. CSÁSZÁR-NAGY NOÉMI (így, csupa nagybetűvel az eredeti)

Ebben a médiamegjelenésben annyira hamis szinte minden, hogy végig kellett idézőjeleznem a mondatot.

"Interjút" készített egy "újságíró" a Magyarországi Szcientológia "Egyház" "közönségkapcsolati igazgatójával", Lange Lászlóval.

Először is, ez nem egy interjú, hanem egy fizetett hirdetés olyan álkérdésekkel, hogy még az alákérdezés szintjét se üti meg.

A szöveg tele van csúsztatásokkal és hazugságokkal. Már az első mondatból tudni, milyen az egésznek a színvonala. ("A szcientológia nemzetközileg elismert vallás." Az USA-ban valóban, máshol nem annyira... a németek és a franciák maximum megtűrik, az oroszoknál rájuk szállt az FSZB - Kínában, Brazíliában és az arab világban pedig jelen sincsenek.)

A legerősebb mondat talán ez:

[...] az auditálás egyáltalán nem foglalkozik gyógyítással, és a testi betegségek esetén a Szcientológia Egyház hagyományos orvoslást ajánl tagjainak.

Pont az a baj, hogy nem ajánl. L. Ron Hubbard szerint minden betegség lelki eredetű, és elég sok probléma volt (és van) abból, hogy nem mennek orvoshoz a szcientológusok, hanem abban bíznak, hogy "a Híd mindent megold". A szcientológusságát nyíltan felvállaló dr. L. Gábor orvos szerint a rák is pszichoszomatikus betegség.

A végén elhangzik, hogy 

a szükséges jogi lépéseket megtettük.

Mi másra is számíthattunk? Ahogy az egyik német OSA-s mondta anno: Mi nem az a vallás vagyunk, aki odafordítja a másik orcáját is...

Új évad Leah Remini sorozatának és egy új alapítvány az USA-ban

A szcientológia és utóhatásai 3. évada

Berendelték Leah Remini szcientológiáról szóló dokumentumfilm-sorozatának 3. évadát is, írja a Hollywood Reporter. Arról egyelőre semmilyen információ nincs, hogy milyen témákat fog feldolgozni az új évad. Javaslatokat Tony Ortega erről szóló blogbejegyzésében lehet tenni a készítőknek.

Az ottani kommenteket átnézve többek között az R1-es munkavállalói vízumokkal történő visszaélésekről, a Narcononhoz köthető halálesetekről és az idős Sea Org tagokkal szembeni embertelen bánásmódról szeretnének többet tudni.

A 2. évad maradék részei remélhetőleg még tavasszal elkészülnek magyar felirattal.

 

Amerikai alapítvány a szcientológia károsultjainak megsegítésére

A magyar példát követve (na jó, valószínűleg nem) megalakult a The Aftermath Foundation. A weboldaluk szerint azokon kívánnak segíteni, akik otthagynák a szcientológiát és a Sea Orgot, de nincsenek erőforrásaik az életük újrakezdésére. 

Az alapítvány vezetőségét a Leah Remini-féle sorozatban is látott prominens ex-szcientológusok alkotják.

Megint tüntetnek szombaton

Ezt írták a blogjukon:

A szcientológusok 2018. március 17-én ismét felvonulást, békés demonstrációt szerveznek L. Ron Hubbard, a Szcientológia alapítójának születésnapja alkalmából. A Terror Házánál (Andrássy út 60.) 13.00-kor kezdődő demonstráció célja, hogy felhívja a figyelmet a világ számos pontján továbbra is előforduló hátrányos vallási megkülönböztetésre, vallásüldözésre.

Arra kíváncsi lennék, konkrétan milyen más vallás üldözése ellen tüntetnek? Egyetlen másik egyház sem tüntet ugyanis vagy tiltakozik hangosan azért, mert üldözik.

De persze ott a lényeg:

És annak ellenére, hogy a bíróság jogerősen kijelentette, hogy “jogellenes volt a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) razziája a Szcientológia Egyháznál” a szabad vallásgyakorlást még mindig akadályozzák Magyarországon.

A szabad vallásgyakorlat nem egyenlő a törvények szabad megsértésével. Remélem, hogy a folyamatban lévő adóhatósági és adatvédelmi eljárások is ezt fogják megerősíteni.