Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Cikkajánló: két friss és hosszabb cikk a szcientológiáról

2017. október 22. - Reformer

Egy másik nézőpont és személyes történet:

A Szcientológia szektáról, első kézből – Egy magyar magas szintű volt tag beszámolója

 

Cikk Jenna Miscavige-ről:

Arra nevelnek a szcientológusok iskoláiban, hogy ne kérdezz és ne gondolkodj

 

"Háború van" és "elkapunk benneteket"

Elég furcsa érzés nézni a szcientológus tábor reakcióit az elmúlt pár nap eseményeire. 

Úgy tűnik, mintha örülnének annak, hogy lecsapott rájuk az az "ellenség", akikre hivatkozva évek óta rengeteg pénzt sajtolnak ki belőlük. Mintha megkönnyebültek volna, hogy tényleg létezik ez a "gonosz", és nemhiába tolták eddig az egyháznak a milliókat...

Természetesen meg vannak győződve arról, hogy győzni fognak ÉS emellett hatalmas kártérítést fog nekik a magyar állam fizetni, mert állítólag Spanyolországban egy hasonló akció után ez történt (a tegnapi tüntetés elején beszélt erről Miklovicz Attila).

De nézzük, mik a fő motívumok...

Rengeteg mindenről szó van az "egyház" kommunikációjában, sokmindent akarnak, egy dologra azonban nem keresnek se embert és pénzt sem kérnek rá - a működésüket összhangba hozni az adatvédelmi törvénnyel. Ez még csak említés szintjén, lehetőségként sem merül fel...

Tovább

Van-e a szcientológiának jövője?

Üdv mindenkinek, itt Reformer-ess, ami a Reformer női verziója. Reformer abban a megtiszteltetében részesített, hogy közreműködhetek írásaimmal. Már korábban is megjelent egy oknyomozó vendégcikkem, ami sikeresen kiverte a biztosítékot az illetékeseknél. Ez is azok között az írások között van aminek kérték a törlését, szerintem teljesen jogtalanul, mivel csakis publikus cégadatokat és cégtulajdonos neveket használtam amit a saját weboldalukon közzétettek. Sebaj, nem akartak "híresek" lenni. Lesz másik helyette.

--

Van-e a szcientológia szervezetnek jövője? 

Itt az ideje szembenézni minden szcientológusnak, aki még nem tette: a szcientológiának mint szervezetnek kétséges a jövője, hacsak nem változtat a rendszerén és szokásain.

1. A szcientológia egy globalista, központosított, hierarchikus, tekintélyelvű szervezet, ennek összes következményével együtt. A helyi szervezetektől a pénz és az adatok felfelé áramlanak, az utasítások lefelé. A helyi szervezetek autonómiája minimális, nemzetközi programok bevezetésén kötelesek dolgozni, és minden lényeges döntést el kell fogadtatni a kontinentális és a nemzetközi menedzsmenttel. Ha a felsővezetés kihoz egy direktívát, az mindenkire azonnal vonatkozik, az egész világ összes szervezetére. Az irányelvek is mind nemzetköziek, mint minden multi esetében, mint akár a Tesco-ban, csak itt csomagolt élelmiszer helyett lépcsőfokokat árusítanak az örökkévalóság felé. A szcientológia az alapító nyílt szándékai szerint nem demokratikus, hanem autokrata, mert az ember a jelenlegi aberrált állapotában szerinte nem képes helyesen gondolkodni vagy dönteni. A vezetés napjainkra a teljes diktatórába csapott át: a központi hatalom egyetlen kézben összpontosul, az USA-ban székelő vezető, Miscavige kezében aki szemtanúk szerint napi szinten mikro-menedzseli a globális hálózatot.

Érdekes paradoxon, hogyan vezethet ez az út vezet a szellemi szabadság eléréséhez?

2. Az irányelvek az 1950-es, 60-as, 70-es évekből származnak, részben elavultak, de kivétel nélkül merevek és MEGVÁLTOZTATHATATLANOK, Hiába változott meg a világ, hiába fejlődött a telekommunikáció, a menedzsment, hiába fejlődik a közösségi szemlélet, a tudás és információ megosztás kultúrája, a szcientológiának mint szervezetnek nincs lehetőség megújulni, átszerveződni. Mert az alapító írásai szentek és sérthetetlenek, még annak árán is ha a szervezet emiatt ellehetetlenül. Ha Hubbard azt írta az 50-es években, hogy a telex a kommunikáció módja, akkor az is marad. (Legtöbben már nem is tudják mi az a telex, de mi a 90-es években még csakis így kommunikáltunk!) Ha Hubbard azt mondta, hogy kell egy központi fizikai, papíralapú ügyféladatbázis (Central Files system), ahol minden eddigi érdeklődőről van egy papír dosszié, papír levelekkel és kinyomtatott anyagokkal - akkor hihetetlen ugyan, de még ma is, az USA-ban is ezt követik - minden egyes emailt, levelet kinyomtatnak és elraknak, és minden kapcsolatot és interakciót megőriznek még akkor is, ha az illető töröltette magát az adatbázisból, vagy meghalt. Ez szervezetenként több ezer vagy tízezer papír dosszié megőrzését és rendszeres karbantartását jelenti, többnyire feleslegesen, nem is beszélve az adatvédelmi irányelvekről. Meg a sok fáról ami emiatt hal meg.

3. Az ilyen nagy, központosított, merev szervezetek támadhatóak. Ha egy helyi kormánynak átlépték az ingerküszöbét, akkor rájuk lehet szállni, illegálissá tenni a működését, vagy akár be is lehet tiltani (lásd: Oroszország). Ráadásul, az arrogáns hozzáállásukkal hajlamosak kiverni a biztosítékot helyi hatóságoknál. Mivel a szcientológia az egyetlen működő technológia a bolygón, meg vannak győződve hogy mindig igaza van. Hubbard-i alapelv az is, hogy soha nem védekeznek, mindig támadni kell. A másik fél szemszögének megérétsét, a kompromisszum keresést nem alkalmazzák, pedig elvileg része az alapelveiknek. De csak elvileg, az életben nem alkalmazzák. Mint a jelenlegi helyzet is mutatja, nem biztos, hogy a merev "mindig-igazunk-van" és "el-akarjak-nyomni-a-vallásunkat" a nyerő stratégia.

4. A mai adatvédelmi törvényeknek úgy tűnik nem felelnek meg az irányelveik. Oké, hogy explicit írásban beleegyezett, akiről feljegyeznek személyes adatokat, mert ez szükséges a módszer alkalmazásához. De mi a gyakorlati helyzet? Ha megosztottad velük az adataidat, ezek feletti jogod gyakorlatilag megszűnt, nem tudod kik tekinthetnek be (mivel nagy, globális és hierarchikus szervezet), ezekkel tehát visszaélhetnek, megoszthatják a felsőbb nemzetközi szervezetekkel. Egyre több példa van rá, hogy ha fenyegetve érzik magukat nem riadnak vissza a személyes adatok kiteregetésétől sem (például Leah Remini: The Aftermath sorozatának szereplőiről érzékeny személyes adatokat kiteregető lejárató weboldalakat raknak fel).

Eddig szinte lehetetlen volt kikérni a dossziéidat, rólad gyűjtött adatokat, aktákat. Sokan próbálták már de szinte senkinek sem sikerült. Emiatt is van most folyamatban az adatvédelmi hivatal vizsgálata, mert volt aki panaszt tett (lásd a ma megjelent NAIH határozatot).DE ugye azzal tudnak rávenni, hogy mégis megoszd a titkaidat, mert "csak akkor működik az auditálási technológia" (szerintük) ha nincsenek visszatartásaid. Ez különben hamis, az alapító Hubbard maga is bevallja hogy a visszatartás képessége lelkileg egészséges. A túl sok titok (visszatartás) meggyónása lerombolja az intelligenciát, aki nem tud semmit visszatartani az nem normális. A visszatartás képessége a felelősség fontos része. De a gyakorlatban az alanyra rákényszeríthetik a gyónást. mert ha nem mondja el mit tett, mit gondolt pontosan, részletesen, akkor nem engedik továbblépni. Ezáltal nincs választásod, meg kell osztani érzékeny adatokat vagy nem "mehetsz fel a hídon".

5. Az e-méter mint "gyóntatói eszköz" is egy sebezhetőségi pont, ennek használata biztonsági ellenőrzésekhez kérdésessé válhat, mint a mostani folyamatban lévő kivizsgálásü is mutatja. Itt nem az a gond, hogy az e-méter segít beazonosítani a stresszes területeket, ami segít megtisztítani az elmét. Hanem arról, hogy az eszközt szisztematikus használják arra is hogy érzékeny adatokat húzzanak ki munkatársakból és ügyfelekből, amit rögzítenek és meg is őriznek. Ennek szabályozása változhat, szigorodhat, pláne most az EU-ban, amikor szigorúbb adatvédelmi szabályokat vezetnek be.

6. A "teljes szellemi szabadságot" szerintük csak azzal a hozzáállással lehet elérni, hogy az alapító szava szent, hogy mindig az alapítót képviselő szervezetnek van igaza, és az irányelvek önkényes alkalmazása szabja meg az egyén sorsát a szabadság felé vezető úton, akinek semmi beleszólása a folyamatba, amint belépett a szervezetbe - a regisztrárok, a technológiai és az etika osztály kényére kedvére megszabhatja mit kell megvennie (akarom mondani adományoznia), ha nem tetszik a viselkedése bármikor megakasztják, kizárhatják. Ez a mindennapi gyakorlat. És ezt már nem lehet azzal megmagyarázni, hogy "aki aberrált annak útmutatás kell ahhoz hogy megszabadítsuk az aberrációktól" - ez önkényuralom. Ha nem értesz egyet egy tanfolyamon az alapító szentírásaival, akkor felfüggesztenek, nem folytathatod, etikára küldenek. Itt önkényesen kiszabott programot kell elvégezni. Vagy megalkudsz a rendszerrel ha folytatni akarod a tanulást vagy auditálást, vagy nem folytathatod. A gyakorlatban az "etika" azt jelenti hogy tedd amit előírnak, különben hiába van befizetve a "híd", nem folytathatod, és kész. Már régóta ez megy. Ez a szellemi szabadság, öndeterminizmus útja. Nem.

7. Az írások, irányelvek szentek, átírhatatlanok, merevek. A technológia nem fejlődik, nem is fejlődhet mert a legfőbb irányelv a "tartsuk működésben a szcientológiát" nem engedi meg.
Erről regényeket lehetne írni, és írtak is. Először is, nem igaz, hogy a szentírások, alapművek és a technológia kizárólagos forrása L Ron Hubbard. A legtöbb könyv összeállítás, amit az ő neve alatt adtak ki. talán csak egy eredeti saját kezűleg írt műve van, a Dianetika. A társszerzők nem kaptak kreditet. Többek között Jon Atack, A piece of blue sky szerzője is tanulmányokat írt erről. Az írásokhoz senki nem tehet hozzá semmit, nem javíthat ki semmit, mert alaptétel, hogy csak Hubbard az aki képes működő technológiát írni. (Ez az egyik legnagyobb hazugsága a rendszernek, amit mindenki bevesz aki belép a szervezetbe. Én is évekig hittem benne, mert nagyon meggyőzőnek tűnő érvekkel támasztotta alá, de erről majd máskor többet.)
Viszont Hubbard maga állítja, hogy ami nem fejlődik. az hanyatlik. Mivel a technológia nem fejleszthető, az innováció útja teljességgel zárva van. Ezért, ahogy a kor halad és gyűlnek a tapasztalatok, sok mindenről kiderülhet hogy nem működik megfelelően és változtatni kéne. Ehelyett mi történik? Hubbard földi helytartója, David Miscavige egyre újabb ortodox változatokat ad ki (lásd: a technológia aranykora 1-2), amelyek még jobban kőve vésik az eredeti szöveget és módszertant.

Még írhatnék sok mindent, de ezek a lényeges pontok a jövőjük szempontjából.

A lehető legjobb indulattal, feltételezzük egy pillanatra hogy a szcientológia tényleg az egyén szellemi szabadságának helyreállítását tűzte ki célul. Ez lenne a nyerő szervezeti felállás, hozzáállás?

Van ennek a szervezetnek jövője a mai világban, ha nem változtat semmin?

--

Reformeress-ről röviden: Reformerhez hasonlóan Sea Org veterán, megjárta a szervezet nemzetközi középmenedzsmentjét. Pár év után lassan rájött hogy nincs minden rendben, kutatni kezdett az okok után és biztonyítékokat talált rá, hogy a szervezetet "eladták" és a legfelső vezetéstől ered a rendszer korrupciója. Ezt nyíltan közölte az illetékesekkel és lemondtott a pozíciójáról. Ezután (mivel nem engedték el olyan könnyen) kalandos körülmények között lelépett és vállalta a követkeményeket, az "elnyomó" címkét. Mivel már megértette, hogy a szcientológia nem vezet a "teljes szellemi szabadság" felé, ezért nem aggasztotta hogy szó szerint felégette a hidat maga mögött, nem félt hogy "elveszíti az örökkévalóságát". A teljes történet még megírásra vár. Sok évbe telik feldolgozni a szervezetben szerzett töréseket, tapasztalatokat. Talán soha nem is sikerül teljesen. Ezért is szeretne írni. Az eredeti célja megmaradt: önfejlesztési módszerek kutatása, mások segítése, pozitív hatás a világra azáltal, hogy önmagunkon jobbításán dolgozunk.

 

Negyvenmillióra büntette a NAIH a szcientológusokat

Kijött a NAIH 129 oldalas (!) határozata a tavaly decemberben kezdett vizsgálatról. Itt olvasható el.

Ezt a közleményt adták ki hozzá (kiemelések tőlem):

 

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közleménye


a Magyarországi Szcientológia Egyház és a Szcientológia Egyház Központi Szervezet
adatkezelésének tárgyában hozott határozatról

A NAIH adatvédelmi hatósági eljárást indított a Magyarországi Szcientológia Egyház (Egyház) és a
Szcientológia Egyház Központi Szervezet (Központi Szervezet) általános adatkezelési gyakorlatának
vizsgálata tárgyában, mint arról NAIH már korábban, a 2016. december 10-én kelt közleményében
tájékoztatta a nyilvánosságot.

A NAIH a hatósági eljárás során megállapította, hogy az Egyház és a Központi Szervezet jogellenes adatkezelési tevékenységet folytat, mert megszegték az előzetes tájékoztatási kötelezettségüket, a célhoz kötött adatkezelés elvét, a tisztességes adatkezelés elvét, az adatbiztonság követelményeit és jogalap nélküli adatkezelést végeztek.

A NAIH a további jogellenes adatkezelést megtiltotta, illetve az Egyházat és a Központi Szervezetet egyaránt
a maximális húszmillió forint, összesen negyvenmillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte.

A határozat az alábbi linken érhető el: http://naih.hu/files/NAIH-2017-148-H-hatarozat.pdf

Budapest, 2017. október 20.

Dr. Péterfalvi Attila
elnök
c. egyetemi tanár

Hírösszefoglaló a tegnapi eseményekről

Mozgalmas nap volt a tegnapi is, megpróbálom egy bejegyzésbe összeszedni a fejleményeket. A szcientológusok belső reakciói egy külön bejegyzésbe kerülnek.

 

A NAV nyilatkozata (24.hu) - már költségvetési csalás miatt is nyomoznak a szcientológia ellen

Megerősítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy a rendőrség mellett az ő embereik is megjelentek a Váci úti 169. szám alatt. A 24.hu megkeresésére szűkszavúan reagáltak ugyan, de azt közölték, hogy munkatársaik költségvetési csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás kapcsán végeztek lefoglalásokat.

 

Több te­her­au­tó­nyi tit­kos ira­tot vit­tek el a ha­tó­sá­gok a szci­en­to­ló­gu­sok­tól - Ripost cikk:

Szerdán és csütörtökön a hatóság emberei több teherautónyi dobozt vittek el az épületből, titkos dokumentumokkal, számítógépes adathordozókkal megpakolva.

A cikkben fotók is láthatók a raklapra és teherautóba pakolt dobozokról.

 

Hosszú cikk az index.hu-n:

Papírra rögzítették, dossziékba tették a gyónási titkokat

Fontosabb megállapítások, bár érdemes az egész cikket elolvasni:

Noha a szcientológusok a vallásszabadság elleni támadásnak tartják a rendőrségi akciót, az egyértelműnek tűnik, hogy a hatóságoknak nem a nézeteikkel, hanem a módszereikkel van bajuk. [...] egykori tagok elmondásai és az elmúlt években a szervezet belső működéséről nyilvánosságra került információk alapján a hatóságok érdeklődése egyáltalán nem tűnik alaptalannak.

Miklovicz Attila érvelni próbál:

De ha valami le van írva papíron, esetleg rögzítve van, akkor azzal vissza is lehet élni. Nem mindegy, hogy valaki szóban mondja el féltve őrzött titkait vagy dokumentálva, előbbinek ugyanis nincs, utóbbinak van nyoma. Miklovicz erre azt válaszolta, hogy "a konyhakéssel is lehet ölni, de nem mindenki válik gyilkossá, aki konyhakést használ". 

Titoktartási írattak alá az érintettekel:

Szikinger az Indexnek elmondta: amikor megérkezett, a rendőrök kérésére már több ügyvédkollégája aláírt egy titoktartási nyilatkozatot, aminek értelmében semmiről nem beszélhet senkinek arról, mi volt a házkutatáson.

 

 „Attól tartok, betilthatják a szcientológiát” - Miklovicz Attila interjú, Magyar Nemzet

Amiket elárult az interjúban:

- a budapesti orgon és a missziókon kívól vezetőknél, magánlakásokban is tartottak házkutatást
- Miklovicz Attila szerint "készletező" házkutatást tartanak, ami azt jelenti, hogy mindent elvisznek a nyomozók, amit talá
lnak
- senkit nem vettek őrizetbe eddig

Ez tetszett:

Bonyai Péter éppen azért hagyta ott az egyházat, mert nem volt képes felfogni a szcientológia valódi értelmét

Innen üzenem Attilának, hogy pont azért hagytam ott az "egyházat", mert (vele ellentétben) felfogtam a szcientológia valódi értelmét.

Az se gyenge, hogy személyes adatok való visszaélés vádja alatt állva ilyeneket nyilatkozik:

[...] az sem tisztázott, hogy ki tette a feljelentést. Remélhetőleg ez az eljárás során ki fog derülni. 

Vajon milyen terveik vannak a feljelentővel?

A következő láblövés:

Az Egyesült Államokban viszont olyan lejárató weboldalak jöttek létre, amelyek volt szcientológus hívők titkait mutatták be. Úgy tűnik, hogy a tengerentúlon mégsem annyira sérthetetlenek ezek a titkok.


– Én nem tudok ezekről az oldalakról.

Segítek (2 példa a kb. 70-ből): 
http://www.leahreminiaftermath.com/
http://www.whoismichaelrinder.com/

Tele vannak "gyónási titkokkal".

Az élettörténeti kérdéssorral kapcsolatos kérdésre ez volt a reakciója:

– Az sem világos, hogy az egyháznak miért van szüksége ennyi személyes adatra, s könnyen etikátlan célokra is felhasználható titkokra. Az interneten is megtalálható például a szcientológia egyház élettörténeti kérdéssora, amely rendkívüli részletességgel kérdez rá minden apró titokra. Többek közt meg kell adni azt, hogy a jelentkezőnek hány egy éjszakás szexuális kalandja volt, követett-e el bűncselekményt, fogyasztott-e kábítószert. Továbbá a szexuális identitását is közölnie kell, külön kitérve arra, volt-e homoszexuális kapcsolata. Ezekre az adatokra miért van szüksége az egyháznak?
– Sejtem, hogy ezeket hol találta meg az interneten, Bonyai Péter tett közzé ilyeneket. Igaz, hogy az egyháznak vannak életútkérdéssorai, de már nem azzal a tartalommal, amit említett. Kétségtelen, hogy vannak effajta kérdések, de ezek teljesen megfelelnek az előírásoknak. Az illető ráadásul hozzájárul, hogy megadja, és az sem mellékes, hogy az egyháznak igen magas etikai követelményei vannak. Tehát ha valaki magas pozíciót akar elérni, akkor bizonyos kérdésekre válaszolnia kell.

– Ezeket a kérdéseket rosszhiszeműen is fel lehet használni, ezzel egyetért?
– Persze. Ez így igaz. De bármit fel lehet használni rossz célra, ám ez nem jelenti azt, hogy fel is használja az egyház.

Hosszú ideje figyelték a hatóságok a szcientológiai egyházat - hirtv.hu

Hosszú cikk a szcientológia adatvédelmi gyakorlatáról és botrányos ügyeiről, szintén ajánlott olvasmány.

Elővették a csodafegyvert is - kiraktak egy interjút a "jedi mesterrel"

A szcientológia egyház PR-oldalán tegnap jelent meg a

Kasza Tamás és a Szcientológia: Somogyországból a világ csúcsára!

című interjú, gondolom azért, hogy ezzel büntessék az őket megszálló rendőröket...

Ha akarnék, se tudnék ekkora PR-öngólt lőni, például az ilyen mondatok miatt:

 

 Sokan JEDI MESTERKÉNT tisztelik!

Egy ilyen mondat több évnyi "nem vagyunk sci-fi vallás" erőfeszítést tesz teljesen értelmetlenné...

 

Pécsen hét évet dolgoztam egy kiváló csapatban, de az elején nem volt egyszerű. A bevétel 30%-a volt a fizetés, ezért ha nem adtunk el, akkor nem volt fizetés sem. Volt olyan hét, hogy „loptam” a közös teát és cukrot, és a poharankénti 20 forintot sem tudtam a becsületkasszába betenni. Emlékszem egyszer az éhhaláltól egy lottó kettes mentett meg.

Ennél jobban én sem tudom jellemezni a szcientológia egyház munkatársainak mindennapjait...

Amikor felköltöztem Budapestre, nem volt ügyfélköröm, elmentem hát ingatlanosnak. Akkor derült, ki, hogy amit addig tanultam, annak a 70%-át rosszul értettem, és az nem is működött. Innen is elnézést kérek bárkitől, akit 2002 előtt oktattam. 

Ekkor már képzett tanfolyamfelügyelő volt Tamás, a tanulási technológia mestere. No comment...

Nem támadnak emiatt? Veszítesz ügyfeleket amiatt, hogy Szcientológus vagy?

Jó ügyfeleket nem. Az irigyeim sunyibb része csak ezt tudja felhozni ellenem. Róluk rendre kiderült, hogy drogosok vagy alkoholisták régóta. Mint ahogy azokról a felsővezetőkről is, akik a tulajdonosukat lebeszélték rólam.

És ezt komolyan gondolja!

Reakciók az egyházban a rendőrségi akcióra

A szcientológusok pontosan azt csinálták, amit L. Ron Hubbard nekik előírt:

0) A siker jelének veszik a támadást, és még több pénzt adnak azoknak a helyzet megoldására, akiknek az inkompetenciája miatt tulajdonképpen ez kialakult:

 

1.jpg

1) Füzeteket osztogattak (Út a Boldogsághoz, drogellenes stb.)

2.jpg

3.jpg

 

2) Megtiltották a tagoknak az újságok olvasását

4.jpg

 

3) Az egészet a "vallásszabadság elleni támadásnak" állították be, és demonstrációt szerveztek a szabad vallásgyakorlásért.

Ezt a videót posztolta Vojtilla "Titi" Tímea az eseményről:

 

Rendőrségi razzia a szcientológusok központjában - frissítve - állítólag országos a razzia

Megjegyzés: Ez a bejegyzés még reményeim szerint frissülni fog.

Ezt is megértük.

A Ripost értesülései szerint ma reggel 50-60 rendőr hatolt be a szcientológia egyház "ideális orgjába" (Váci út 169.). Házkutatási parancsuk volt, lezárták az épületet. 

Az Index megkeresésére ezt írta a rendőrség:

„Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen”

10.18. 12:15:

Az első "kiszámítható" reakció a szcientológusoktól:

Ez a siker jele, mert visítanak a "mókusok" (a szcientológia megváltoztatói és ellenségei - Reformer).

 

visit.jpg

10.18. 15:13

Miklovicz Attila interjú:

 10.18. 19:26

24.hu szerint országos a razzia, 30 helyszínen jártak a rendőrök, a NAV is megjelent napközben, és már dobozszámra foglaltak le dokumentumokat.

 

A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 6. rész - A szcientológia és a hírességek: Paul Haggis elárulása

Előzmények:

A szcientológia és utóhatásai (1. évad utolsó részéhez kapcsolódó blogbejegyzés, az összes rész hivatkozásával)
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 0. rész - A félelem kalmárai
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 1. rész - Thetánok fiatal testekben (18+)
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 2. rész - A szcientológia végső kudarca
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 3. rész - A "tökéletes" szcientológus család
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 4. rész - A híd teljes szabadsághoz
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 5. rész -  David Miscavige hatalomra kerülése

 

Téma:

A szcientológia egyház erőfeszítései a hírességek megtérítésére.

 

Vendégek:

Paul Haggis Oscar-díjas író, rendező és producer, a szcientológia egyház volt tagja
Karen Schless Pressley, volt Sea Org tag, a hírességek központjának volt vezetője

 

A szcientológia egyház reakciója:

A vádakra érdemben nem reagálnak (ismét), személyükben támadják a nyilatkozókat.

 

Paul Haggis szerintük a két filmje óta semmit nem tudott felmutatni, hazudik és képmutató.

Karen Schless Pressley pedig egy "senki" volt, akire "már senki nem is emlékszik".

 

Csak maga a felirat innen tölthető le: A szcientológia és utóhatásai (Leah Remini: Scientology and the Aftermath) S02E06 - magyar felirat.

A "Tovább"-ra kattintás után nézhető meg.

Ha nem megy a beágyazott, itt a közvetlen link:

https://rutube.ru/video/282a18ff3ead03a2c6f6548e62c4f68c/

Tovább