Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Másnak se nagyon jön be a szcientológia

2017. szeptember 26. - Reformer

Időről-időre megjelenik az egyház kommunikációjában, hogy igazából csak pár "hitehagyott" elégedetlenkedik, és írogat az interneten mindenféle "hazugságokat" személyes bosszúvágytól vezérelve (vagy a gyógyszergyártóknak / pszichiátereknek pénzért, ha éppen elkapja a gépszíj az OSA-sokat a közlemény írása közben).

Itt van erre két friss ellenpélda:

Egy debreceni üzleti reggeliket szervező cég honlapján ezt találtam:

debrecen.jpg

Egy, a névtelenségét kérő forrás szerint "a Florin Zrt-nél eluralkodott szcientológus elnyomás" miatt jött létre ez a zárt Facebook-csoport, amelynek 147 (!) tagja van:

florin.jpg

A csoport leírása eléggé frappáns összefoglalást ad a szcientológia egyházról:

florin2.jpg

Megnéztem, van-e kimutatható kapcsolat.

A nyilvános cégkivonat szerint a Florin Zrt. egyik igazgatósági tagja Barta Attila, akit Piroska Gyula üzleti tanácsadó blogjának idén júliusi bejegyzésében a barátjának nevez, továbbá 2015-ben egy ilyen előadást tartott Gyula VIP-klubjában 

2. Február 4. szerda
    – PGy: A működési állapotok – Hogyan vidd a céged 
        Hatalomba
     Előadó: Barta Attila (Malen Kft. – Florin Zrt.): Hogyan 
        csináljunk egy megvásárolt, teljesen lerobbant üzemből 
        milliárdos céget.

 

Az érzés, amikor az ember puszta létezése zavarba hozza egy eszme vakbuzgó hívőit

Van egy Hubbard-írás, ami a szcientológia otthagyásakor igencsak foglalkoztatott.

Erről az erős ígérettel nyitó irányelvről van szó (a rövidítések és az idegen szavak nem érdekesek, szervezeten belüli pozíciókat jelölnek):

Tovább

Október elején megjelenik magyarul Leah Remini könyve a szcientológiáról

Ma csak erre a rövid bejegyzésre futja...

Igazából nem nagyon történik semmi a szcientológusok házatáján, én pedig kissé el vagyok havazva, úgyhogy most nem lesz akkor bejegyzésdömping, mint az előző héten volt.

Mindenesetre az jó hír, hogy lesz magyarul a "Bajkeverő" c. könyv, és ízelítőnek itt egy idézet belőle a kiadó Facebook-oldaláról:

 

Miért mondom el mindezt? Mert pontosan tudom, hogy miután a Szcientológia Egyház ráteszi a kezét erre a könyvre, valószínűleg őrülten nagy összegeket fognak majd elkölteni újsághirdetésekre, weboldalakat készítenek, és ünnepelt sztárokat győznek meg arról, hogy minden létező fórumon állítsák, vallásos hitükben támadom őket – és mindezt azért, hogy lejárassanak és bemocskoljanak nemcsak engem, de mindenki mást is a környezetemben. Úgyhogy spórolok nekik egy kis pénzt. Bizony rengetegen vannak, akik bármikor bárkinek szívesen elmondják, hogy igazi gyökér tudok lenni. Ezzel még a saját anyám is tisztában van. De ha valóban ilyen vagyok, amilyennek az egyház is beállít majd, akkor teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy bár több mint harminc éven keresztül elkötelezett hívő voltam, több millió dollárt kifizettem, és megszámlálhatatlanul sok órán keresztül tanultam és tréningeztem, a szcientológia nem tudott „megjavítani”. Tehát a szcientológia nem működik.

 

Friss SZJA 1% adatok

Az ellenblogon azt olvastam, hogy a szcientológia egy "modern csoda", amit L. Ron Hubbard, a "világszerte elismert humanitárius" alapított.

Lássuk, mekkora igény van erre a társadalomban, és mekkora a támogatottsága.

A 2016-os évre történő felajánlások szerint a Magyarországi Szcientológia Egyház az előkelő 633. helyen végzett a felajánlott összegeket tekintve - 1 244 499 Ft-ok kaptak, melyet 343 fő ajánlott fel. Sajnos ez arra sem volt elég, hogy a jászberényi katolikus általános iskola alapítványát beelőzzék.

Emlékeztetőül a korábbi számok:

2011:     233 fő                            789 100 Ft
2012:     436 fő                         1 374 915 Ft
2013:     371 fő                         1 023 100 Ft
2014:     281 fő                            942 714 Ft
2015:     289 fő                            971 670 Ft
2016:     343 fő                         1 244 499 Ft

A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 3. rész - A "tökéletes" szcientológus család

Előzmények:

A szcientológia és utóhatásai (1. évad utolsó részéhez kapcsolódó blogbejegyzés, az összes rész hivatkozásával)
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 0. rész - A félelem kalmárai
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 1. rész - Thetánok fiatal testekben (18+)
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 2. rész - A szcientológia végső kudarca

Téma:

Egy szcientológus család szomorú sorsa, Philip Gale nagy port kavart öngyilkossága (ld. Philip Gale angol wikipedia oldal)

Vendég:

Liz Gale, Philip Gale húga

A szcientológia egyház reakciója:

Megszólaltatták az anyám és egy "családi barátot", és leginkább Rindert és Reminit szidták, amiért úgymond pénzt csinálnak ebből a családi tragédiából. A műsorban elhangzott konkrétumokra nem nagyon reagáltak.

 

Csak maga a felirat innen tölthető le: A szcientológia és utóhatásai (Leah Remini: Scientology and the Aftermath) S02E03 - magyar felirat.

A "Tovább"-ra kattintás után nézhető meg.

Ha nem megy a beágyazott, itt a közvetlen link:

https://rutube.ru/video/d12be27748aa24d3508b63914b307610/

Tovább

A szcientológiával hírbe hozott üzleti tanácsadók 2017-es listája

A HUBBARD MENEDZSMENT RENDSZERRŐL

Az itt felsorolt üzleti tanácsadók információink szerint az ún. Hubbard Menedzsment Rendszert oktatják vagy használják, mely a szcientológia egyház vállalatirányítási rendszerének úgynevezett „világi” változata.

A rendszert L. Ron Hubbard, a szcientológia egyház alapítója állította össze, és a szcientológia egyház a mai napig ezt használja napi működése során. A világi változat abban tér el az egyházitól, hogy az egyházi kifejezéseket azok világi megfelelőjével helyettesítették, illetve a szcientológia egyház történetére tett utalásokat kivették. Minimális az eltérés tehát a két rendszer között, mivel a szcientológia egyház igyekezett szóról szóra ugyanazt elérhetővé tenni üzleti felhasználásra is (hitük szerint a Hubbard Menedzsment Rendszer tesztelt és működő rendszer, és a legkisebb eltérés sem megengedett, valamint minden egyes szónak jelentősége van).

A Hubbard Menedzsment Rendszer használóit az 1979-ben megalapított WISE (World Institute of Scientology Enterprises, azaz a Szcientológus Vállalkozások Nemzetközi Szövetsége) nevű tagsági szervezet tömöríti. Weboldaluk: www.wise.hu.

A WISE tagjai tagdíjat, a Hubbard-féle módszereket oktató tanácsadók pedig 9-13% jogdíjat is fizetnek a WISE-nak, mely annak több mint 90%-át továbbutalja a végső jogtulajdonosnak, a Spirituális Technológia Egyházának (Church of Spiritual Technology, vagy CST; üzleti névként az L. Ron Hubbard Library-t is használják). Ez a jogi személy a szcientológia egyházi hierarchiájának részét képezi. Így ezen konzultánsok fizetett tanfolyam és tanácsadási díjak részben a szcientológia egyházat támogatják és annak vagyonát gyarapítják.

A Hubbard-féle módszereket oktató ún. „Hubbard Konzultánsok” tagsági szövetsége a Professzionális Konzultáns Egyesülés. Weboldaluk: www.profikonzultans.hu

Fontos megjegyzés: a tanácsadók felsorolása nem vallási hovatartozás alapján történik, és nem is értelmezendő úgy, hogy szcientológusnak nevezzük őket. Mindössze arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy ugyanazt a vállalatirányítási rendszert oktatják, amelyet a szcientológia egyház is használ, illetve a nekik fizetett díjak egy része a WISE, mint közvetítő beiktatásával a szcientológia egyházhoz kerül bevételként (mivel a szcientológia egyház Hubbard összes művének jogtulajdonosa).

Frissítés:

a szcientológusok reakciója - nem cáfolják a lista pontosságát:

1_13.jpg

Azaz:

Nem cáfoljuk ezt a "nagy leleplezést", mivel ezek az üzletemberek büszkén támogatják emberbaráti céljainkat és tevékenységünket, szóval nem hiszem, hogy szégyellni fogják magukat ezen cikk után. 

 

 

TANÁCSADÓK ÉS TANÁCSADÓ CÉGEK

Piroska Gyula
Piroska Gyula Tréning Kft.

weboldalak:
piroskagyula.hu
piroskagyulatrening.hu
piroskagyula.com
piroskagyula.eu

A Professzionális Konzultáns egyesülés igazgatója.

Nyilvános életrajza alapján 1998 óta dolgozik üzleti tanácsadóként.

A Heti Válasz cikke szerint ő szervezte a leggazdagabb magyarokat megcélzó tavalyi ún. „TOP 5000” találkozót is.

Honlapján azt írja vállalkozói tevékenységéről: “ekkoriban ismerkedtem meg a Hubbard Menedzsment Rendszerrel, mely mind a mai napig meghatározza az életemet.”

 


Kasza Tamás
Négy Évszak Training Kft., Excalibur Menedzsment Bt.

weboldalak: 
www.kaszatamas.hu
www.lezarasspecialista.hupont.hu
www.ertekesitesitrening.net
negyevszaktrening.shp.hu

Értékesítési és kommunikációs tréner. Kasza Tamás első megjelent könyve nagyrészt Les Dane: Big League Sales Closing Techniques c. könyvének átirata, mely tényre egyetlen rövid mondattal utal valamennyire a könyvben.

Külön weboldalon próbálja elmagyarázni, miért nem probléma az, hogy szcientológus, és teljes mértékben felvállalja tagságát Ugyanezen honlapon állítja, hogy elérte a Clear állapotot.

Ő üzemelteti még a kaszallas.hu MLM „álláskereső” oldalt is.

„Arany” tagja a Professzionális Konzultáns Egyesülésnek.

  

Nagy Béla
Comline Kft.

weboldalak:
comline.hu
nagybela.hu

szakterület: a vezetők és az értékesítők képzése a fő profil („bevételgenerátor”, “világítótorony”)

Ezt írják weboldalukon: “A Comline indulásától letette a voksát a világ egyik leggyorsabban fejlődő és teret hódító szervezési, irányítási módszere mellett, a WISE [World Institute of Scientology Enterprises – a szerk.] mellett.”

 „Arany” tagja a Professzionális Konzultáns Egyesülésnek.

 

Nemes-Nagy Szilvia
Performia Hungary Kft.

weboldal:
performia.hu

szakterület: HR, személyzetkiválasztás és felvétel

 „Arany” tagja a Professzionális Konzultáns Egyesülésnek.

 

 

Potencsik Szilárd
Client Maker Kft.

weboldalak:
clientmaker.hu
www.potencsikszilard.hu

szakterület: felsővezetői tréningek, szervezés, marketing stb.

megjegyzés:

„Arany” tagja a Professzionális Konzultáns Egyesülésnek.

  

Városi Gabriella és Makó Gábor
Goodwill Group Kft.

weboldal: goodwillgroup.hu

„Arany” tagja a Professzionális Konzultáns Egyesülésnek.

 

Laczkó Péter
Lawrence & Bennet Zrt.

weboldal: lawrence-bennet.com

Komplex szolgáltatásokat nyújtó tanácsadó cég.

Idézet a honlapról: „... már az első évben megkaptuk a Modell of Admin Know-How díjat, amelyet egy nagyon magas rangú los angeles-i nemzetközi cégminősítő szervezet ítéli oda azoknak vállalkozásoknak, amelyek teljes mértékben a saját gyakorlatukban alkalmazzák a standard menedzsment technológiát.” Ez a Los Angeles „cégminősítő szervezet” a WISE International, ahogy az a honlapjukról kiderül.

„Arany” tagja a Professzionális Konzultáns Egyesülésnek.

 

Mondovics Tamás
Hubbard College of Administration (HCA)

weboldal: hubbardcollege.hu

„Arany” tagja a Professzionális Konzultáns Egyesülésnek.

A WISE hivatalos képzési intézménye, annak felügyelete alatt.

 

 

Czinkóczi Gábor
Életcél Konzultáció Magyarország

weboldal: eletcelkonzultacio.hu

szakterület: személyi edzés Hubbard módszereivel

„Ezüst” tagja a Professzionális Konzultáns Egyesülésnek.

Idézet a honlapról: „L. Ron Hubbard (módszerünk az ő felfedezéseire épül)”

 

Harmath Krisztián
Mygoal Kft. (Boss Consulting Group)

weboldal: bossconsulting.org

szakterület: személyi edzés vállalkozóknak

 „Ezüst” tagja a Professzionális Konzultáns Egyesülésnek.

 

Helle Nóra és Eric Helle
Executive Success Kft.

weboldal: vezetoisiker.eu

szakterület: menedzsment tanácsadás

„Ezüst” tagja a Professzionális Konzultáns Egyesülésnek.

Idézet a honlapról: [...] rátaláltam L.Ron Hubbard tanulási technológiájára.[...] ezt akkor csak Angliában lehetett tanulni, ezért megkértem a szüleimet, hogy támogassanak abban, hogy ezt a módszert és az ehhez kapcsolódó management system-et kint tényleg el tudjam sajátítani.[...] Később angliai tanulmányaimat Los Angeles-ben egészítettem ki.

  

Hidvéghy Róbert
Cashflow Mérnök International Kft.

weboldal: cashflow-mernok.hu

szakterület: Hubbard tanításaira épülő pénzügyi szoftverek

„Ezüst” tagja a Professzionális Konzultáns Egyesülésnek.

 

Rasperger Anna
Qlife

weboldal: qlife.hu

szakterület: statisztikai menedzsment

„Bronz” tagja a Professzionális Konzultáns Egyesülésnek.

 

Stéger Róbert
Foldex Solution Ltd.

weboldal: steger.hu

szakterület: életcél konzultáció

„Bronz” tagja a Professzionális Konzultáns Egyesülésnek.

 

Hegedűs Péter
Célkreátor.hu

weboldalak:
celkreator.hu
evtervezo.hu

szakterület: „hatékonyság specialista”

„Bronz” tagja a Professzionális Konzultáns Egyesülésnek.

 

Lázár Csaba
LCS Branding Kft.

weboldal: lazarcsaba.com 

Falcon Branding Akadémia néven marketing (branding) tanácsadó.

Honlapja szerint a Narconon támogatója, zenekarán keresztül pedig Út a boldogsághoz füzeteket terjeszt

 

Matolay Gábor
Bestideas Kft.

weboldalak:

vallalkozasmernokseg.hu
www.matolay.hu
www.matolay-gyor.hu (érdekes, hogy ennek üzemeltetője a győri szcientológia központ, és a bevételek is oda mennek)

szakterület: nincs, az értékesítés-vezetői tréning kombináció dominál

A weboldalain tudásának forrásaként ezt írja (egyik összetevőként): “a világ legjobb technikáit összegyűjtő Britt [sic!] forrásanyag”. Mindenesetre a győri központhoz való kötődés aktívnak tűnik.

 

Dienes Attila
Dienes Management Academy Nonprofit Kft.

weboldal: dmacompany.eu

A WISE elnökével együtt tart előadást a pénzügyekről. A cég webes portáljának főoldalán található előadók pedig nagyrészt megtalálhatóak ezen a listán.

 

Soós Zoltán

weboldal: sooszoltan.com

A céges portál „a képzések alapanyaga” oldalon egyik forrásként ezt tünteti fel: „L. Ron Hubbard egy polihisztor volt, olyan ember, aki számos területen alkotott kiemelkedőt.”

 

Kékesi Dániel ("Danny Blue")
Kiefer Management Ltd

weboldal: hazudjnekem.hu

Rendszeres előadó a többi itt felsorolt üzleti tanácsadó rendezvényein.

A barizós játékról

Nem nagyon tudom mire vélni a másik blog felhívását, ugyanis

1) A szcientológusokkal, mint magánemberekkel semmi bajom. A legtöbbjüket kedveltem, és ez azóta sem változott. Rengeteg nagyon ember jó van ott mind a mai napig, akikről tudom, hogy őszinte bennük a segíteni akarás. A pozitívumokat keresni sem kell bennük, mert annyira egyértelműen láthatóak.

A szcientológus "felettes énjüket", az ott felvett identitást viszont ki nem állhatom. Példa. K. Tamást magánemberként kedvelem, sőt mondhatni félig-meddig még barátok is voltunk, még az esküvőmön is ott volt. K. Tamás, a "jedi mester" és szcientológus értékesítési tréner viszont egy vállalhatatlan figura. De ez rám is igaz volt - Sea Orgos tisztviselőként tényleg egy f*** voltam. De az igazi énem, aki valójában vagyok, az nagyon távol áll attól a szellemiségtől.

2) A szcientológia egyház gyakorlatainak összképe rendkívül lesújtó és negatív. Erről már milliószor írtam, így csak a kulcsszavakat írom: kapcsolatmegszakítás, a szabad préda irányelv, az öngyilkosságok, a hívek elképesztő kapzsisággal történő kizsigerelése, az admin "technológiával" bedöntött cégek, a visszaélésekkel teli Sea Org, a kamu társadalomjobbítás, az egészségügyi kockázatot jelentő méregtelenítő program, a Híd ami valójában egy körfogalom, a viccesen buta pszichiátriaellenesség,  az adatvédelmi visszaélések stb.

És ami a legsúlyosabb - mivel Hubbard irányelvei szerint kell működniük, azok meg nem változnak (mert már megmurdelt az öreg lókötő), így abszolúte és teljes mértékben képtelenek a változásra és bármiféle valós reformra.

Ezek után nem látom értelmét pozitívumokat keresgetni az egyházban, mint intézményben, mert egy nagyon gonosz és romlott (corrupt) szervezetnek tartom.

A magánember szcientológusokat pedig "sosem hagytam abba szeretni", ha az angolról visszatükörfordítom, amit gondoltam most.

A kiútjuk az a szcientológiából, ami nekem volt - rá kell jönniük, kik ők valójában és hol vannak valójában.

Mert a lelkük mélyén nem rondroidok, hanem jószándékú emberek, és ahol vannak, az nem az, aminek hiszik.

Most már a kapcsolatmegszakításért is az áldozatok és én vagyunk a hibásak :)

Az ellenblog írója (aki szerintem az egyház PR-osa, Lange "Paci" László), megvizsgálta a 4 konkrét esetet (itt lehet elolvasni), amit írtam és a következő megállapításokra jutott:

1) Az áldozatok csak ún. "áldozatok", ők felelősek a kialakult helyzetért, és kezelhetnék az egyház játékszabályainak betartásával a helyzetüket. Ott van leírva az etika könyvben, hogy mit kell csinálniuk, tessék elolvasni és betartani.

2) Az egyház mindent jól csinált, és nem tiltotta a kommunikációt és ezt a megkérdezett érintett szcientológusok is megerősítették.

3) Két esetben pedig szerintük én vagyok a felelős, aki ellenségeskedést szított a tanácsaival, és ezért van konfliktus és kapcsolatmegszakítás.

 

Három hozzáfűznivalóm van ehhez:

1. Az önkritika teljes hiánya

Innen is látszik, hogy mivel erre L. Ron Hubbard irányelv van, az egyház soha nem fogja elismerni, hogy konkrét esetben bármit is hibázott volna. Még akkor sem, ha teljesen egyértelmű. Így meg nehéz helyrehozni bármit is.

2. Az én szerepem

Aki hozzám fordul tanácsért szcientológia miatti családi konfliktus ügyében, azt tájékoztatni szoktam a kapcsolatmegszakítás intézményéről és megmondom neki, hogy ha kapcsolatban akar maradni a családtagjával stb., akkor játsszon az egyház szabályai szerint, ne kritizálja neki a szcientológiát és ne támadja ezért az illetőt. Nyíltan megmondom neki, hogy mit kockáztat már csak a velem való kapcsolattartással is.

Van, aki elfogadja ezt és inkább titokban utálja tovább az egyházat (ezt a választást is megértem és el tudom fogadni), de van olyan is, aki ezt nem tudja csinálni a személyiségéből adódóan, és inkább felvállalja a konfliktust.

3. Mit is vár el az egyház az elnyomóktól?

Ezt a 1965. december 23-i iránylevél (címe: Elnyomó cselekedetek, a szcientológusok és a szcientológia elnyomása) tartalmazza, az úgynevezett A-E lépéseket. Ezt várja el az "egyház" a traumatizált áldozataitól, ezzel tudják úgymond "rendezni" a helyzetüket. Ezek az előírások önmagukért beszélnek. 

A. Hagyja abban az egyház bárminemű támadását és elnyomását.

B. Jelentse be írásban a nagy nyilvánosság előtt, hogy tudatlanságból és megalapozatlanul támadta az egyházat, nevezze meg a befolyásokat és motivációkat, ami miatt el akarta nyomni a szcientológiát; írják alá tanúk is és juttassa el mindazokhoz, akikre elnyomóként hatással volt. Ennek az írásnak le kell lepleznie minden, a szcientológia elnyomására tett összeesküvést, ha volt mögötte ilyen.

B1. Fizesse ki az összes tartozását valamennyi szcientológia orgnak és missziónak.

B2. Kérhető, hogy az okozott kárral egyező mértékű jóvátételt tegyen, és a jóvátételi projektek jóvá kell előzetesen hagyatni a "Nemzetközi Igazságszolgáltatási Főnök" nevű tisztviselőnek. A jóváhagyás előtt az illetőnek igazolnia kell, hogy tényleg megváltozott.

C. Újra kell kezdenie az elejétől a hidat.

D. A fenti lépések minden bizonyítékát iktatni kell.

E. Tájékoztatni kell az ügyről a Nemzetközi Igazságszolgáltatási Főnököt és elküldeni neki minden dokumentum másolatát.

A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 4. rész - A híd a teljes szabadsághoz

Bevezető:

A 3. rész alapanyag hiányában kimarad (angol felirat sincsen hozzá még), ezért előreveszem a 4. részt.

A 4. rész tulajdonképpen egy különleges és különálló epizód ebben az évadban, és véleményem szerint az egész sorozat eddig legjobban sikerült része. 

Előzmények:

A szcientológia és utóhatásai (1. évad utolsó részéhez kapcsolódó blogbejegyzés, az összes rész hivatkozásával)
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 0. rész - A félelem kalmárai
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 1. rész - Thetánok fiatal testekben (18+)
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 2. rész - A szcientológia végső kudarca

Téma:

A téma az ún. "Híd a teljes szabadsághoz", a szcientológia uniformizált iránymutatója a szellemi fejlődés felé (mármint szerintük).

Vendégek:

Bruce Hines
Ronit és Yossi Charny

(mindhárman volt Sea Org tagok és képzett auditorok)

A szcientológia egyház reakciója:

Amint várható volt, kizárólag személyükben támadták a vendégeket. Bruce Hinesnek például az írásos gyónásait is beszkennelték és kirakták a propagandaoldalukra, és rengeteg, különleges személyes adatnak minősülő információt osztottak meg róla. Magyarországon egyébként ezért akár letöltendő börtön is járhatna (BTK 219-es paragrafus).

Ronit és Yossi Charny-nak pedig azt is negatívumként róják fel, hogy olcsó szuvenírokat árulnak egy portlandi bevásárlóközpontban. Egyrészt ennek mi köze a mondanivalójukhoz, másrészt honnan tudják (mert ugyanis már nem tagjai az egyháznak)?

Csak maga a felirat innen tölthető le: A szcientológia és utóhatásai (Leah Remini: Scientology and the Aftermath) S02E04 - magyar felirat.

A "Tovább"-ra kattintás után nézhető meg.

Ha nem megy a beágyazott, itt a közvetlen link:

https://rutube.ru/video/fdef4cf8ee6582fcbb82750efaeab38b/

Tovább

Panaszkezelés a szcientológusoknál

Az ellenblogon tulajdonképpen válaszolt Zorro1919 (bár abból az univerzumból a Garciaőrmester00 jobban illene rá) a kapcsolatmegszakítás feloldásával kapcsolatban megfogalmazott négy konkrét kérésre.

Azért térek ki erre külön, hogy ne sikkadjon el ez a téma, és látható legyen, milyen abszurd elképzelései vannak a panaszkezelésről az önmagát a világ legetikusabb szervezetének tartó csapatnak:

Ezt írta:

Van pár folyamatban levő hosszabb ügy, pl. a kapcsolatmegszakítás esetei, ezeken dolgozunk és fogunk választ adni. Nem kell minket sürgetgetni, kérdezgetni. Mivel az ilyet leginkább az akadályozta, hogy a másik blog rébuszokban beszél, nem ad meg neveket, amelyeket így szinte nem lehet kitalálni és sok utánajárást ígényel, ezért most hozzuk meg a következő játékszabályt: ha konkrét névről van szó, amelyet nem akar a másik blog az internetre kitenni, akkor kérünk egy emailt a részletekkel, nevekkel. Ha nem kapunk ilyet, akkor nem fogunk egyáltalán foglalkozni az üggyel.

és

Nem fogunk válaszolni személyes emailjeire, kommentjeire, vagy más kommunikációira azoknak, akikről tudjuk, hogy elnyomó személynek lettek az egyházunk által nyilvánítva, vagy más olyan etikai utasítást kaptak, hogy nem lehet velük kommunikálni.

Kirakni nyilvánvaló okokból nem akarom a neveket (ezért is úgy látszik, hogy én vagyok a hibás), de e-mailben sem küldhetem el nekik, mert én elnyomó személy vagyok szerintük, akivel nem kommunikálhatnak.

De ha valamiért mégis fogadnák, akkor ez a szabály lép az életbe:

A második játékszabály, hogy a tényleges segítséget kérő személy írjon nekünk, ne valaki más "a személy nevében". Segítséget csak a személynek lehet nyújtani, vele lehet tisztázni dolgokat.

Tehát csak az érintettektől fogadják el a panaszt, más nem hívhatja fel rá a figyelmet. De ha az érintetteket közben elnyomóvá vagy az isten tudja mivé nyilvánították, akkor nem állnak szóba velük, szóval bezárult a kör. Mivel mind a négy érintettnél ez a helyzet, ezért nekik nem fognak ezekben az ügyekben semmit se csinálni.

Mi következik ebből?

A szcientológia egyház csak akkor foglalkozik valakinek a panaszával, ha az ő szabályaikat betartja próbálja rendezni, nem szidja senkinek az egyházat, és nem fordul máshoz pld. egy elnyomó személyhez. Ha bármi mást tesz, elnyomóvá deklarálják vagy kiadnak rá egy etikai utasítást, hogy nem lehet vele kommunikálni. És akkor számukra vége a panaszkezelésnek.

Náluk ez a fogyasztóvédelem - megvédik magukat a fogyasztóktól...