Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Döntött a Kúria: mégiscsak jogszerű volt a tavaly októberi házkutatás

2018. június 01. - Reformer

Forrás:

Kúria: jogszerű volt a teherautónyi irat lefoglalása a szcientológusoktól (24.hu)

A lényeg:

A Kúria nem talált kivetnivalót abban, ahogy a hatóságok 2017 októberében elrendelték és végrehajtották a házkutatást a Magyar Szcientológia Egyház budapesti központjában. A rendőrségi akció során egy „teherautónyi” adathordozót és iratot vittek el a Váci úti épületből.

A Kúria felülbírálta az ügyben korábban hozott, ellenkező tartalmú nyomozási bírói végzést, és kimondta, hogy az törvénysértő volt.

TV2 riport a témáról:

(Annyi pontatlanság van benne, hogy nem a rendőrségi házkutatás során találtak miatt büntették őket 40 millióra, hanem egy attól független és korábban indult adatvédelmi vizsgálat eredményeképpen.)

A szcientológusok válasza:

A Magyarországi Szcientológia Egyház közleménye

Budapest, 2018. május 31., csütörtök (OS) - Ezúton kívánunk reagálni a Kúria 2018. május 31-i döntésére

Mivel a Budai Központi Kerületi Bíróság korábbi jogerős végzésének – amelyben elmarasztalta a Nemzeti Nyomozóiroda akcióját – sajnos semmilyen kihatása nem volt a nyomozóhatóság tevékenységére és a mai Kúriai döntésnek sincs joghatása az eljárásra.

Dr. Szikinger István az Egyház jogi képviseletében elmondta, hogy bízott a Kúria pozitív döntésében: "Mélységesen egyetértettem a nyomozási bíróval abban, hogy súlyosan sérült a szükségesség és arányosság alapjogi és büntetőjogi elve a Szcientológia Egyházzal szembeni kényszerintézkedés során. Mivel véleményem szerint ügyfelem tisztességes eljáráshoz való joga is sérült, át fogjuk gondolni a további jogi lehetőségeket." – fogalmazott.

Miklovicz Attila, az Egyház szóvivője szerint:

"Nem kívánunk harcolni sem a hatóságokkal, sem az ügyészséggel.

Szeretnénk inkább társadalmi szerepvállalásunkra koncentrálni.

Például Egyházunk csak az idén több mint negyedmillió drogfelvilágosító kiadvány szétosztását tette lehetővé a magyar embereknek.

Remélem, hogy a jövőben inkább a párbeszéd jellemzi majd a kapcsolatot az Egyház és a hatóságok között. Mi továbbra is nyitottak vagyunk erre, de nem adjuk fel a vallásszabadsághoz való jogunkat. Bízunk az igazságszolgáltatásban, hiszen hasonlóan igaztalan eljárások zárultak a világ számos országában azzal, hogy minden vád alaptalannak bizonyult az Egyházzal szemben."

Kiadó: Magyarországi Szcientológia Egyház

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr1814016686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

büdös zokni 2018.06.01. 21:57:53

"Nem kívánunk harcolni sem a hatóságokkal, sem az ügyészséggel."
Nocsak, nocsak, tényleg valami változásnak lennénk szemtanúi? Vagy csak 1 újabb ordas hazugság? Mást se csináltak az elmúlt közel 70 évben, mint harcoltak a hatóságokkal...

Gyaloghuszár 2018.06.02. 13:08:07

@büdös zokni: Ugyan, mikor volt már olyan, hogy azt tették amit mondtak? :-D
Akkor 73-ra kitört volna a világbéke és Rongyi visszatért volna három nappal a halála után.
süti beállítások módosítása