Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Rabszolgatartói szerződés, avagy 5 milliós kártérítés minden kritikus megjegyzésért

2018. május 23. - Reformer

Eljutott hozzám az a 4 dokumentum, amelyet a szcientológia egyházi szervezetek munkatársainak egyfajta "munkaszerződésként" alá kell írniuk. Információim szerint ezeket pár évvel ezelőtt, 2012-2013 táján vezették be.

Innen letölthetőek:

Jelentkezés vallási szolgálatra
Nyilatkozat vallási szolgálat vállalásáról
Fogadalom vallásos hűségről
Fogadalom vallásos elkötelezettségről és titoktartásról

Összefoglaló

Röviden csak annyit mondanék ezekről, hogy kifejezetten gonosz és rosszindulatú húzás ilyen szerződéseket kitalálni és aláírattatni. Egyrészt alkotmányellenesek, másrészt teljesen egyoldalúak és a teljes jogfosztás az egyértelmű céljuk. Az egyház ezekben semmiféle kötelezettséget nem vállal, cserébe viszont elképesztő elvárásokat támaszt.

Azt kétlem, hogy egy ilyen szerződésen alapuló követelés egy normális bíróságon valaha is megállna, többek között azért, mert lehetetlen jóhiszeműnek és tisztességesnek feltételezni. Nyilván nem is ez a cél, hanem a másik felet megtéveszteni a teljes kiszolgáltatottság látszatának keltésével.

A részletek

Annyit és annyiért dolgozol, amit mi mondunk meg

Az állítólagos "vallási szolgálatra" történő jelentkezés kissé megfoghatatlan formában, de ismerteti a jelentkező alapvető kötelezettségeit. A reklámszövegeket kiszedve ezeket vállalja a jelölt:

- mindig rendelkezésre áll
- betartja az egyház viselkedési kódexeit
- bizalmasan kezel minden adatot
- nem a pénzért megy oda dolgozni, és annyi fizetést kap, amennyit az egyház jónak lát meg nem nevezett "belső irányelvek" szerint
- minden gondját a szervezeten belül oldja meg

Az elfogadói nyilatkozatból kiderül, hogy bár megválaszthatja, 20 v. 40 órában kíván dolgozni, de bármikor túlóráztathatják ingyen, továbbá ha nem tölti ki a szerződését, minden munkatársként elvégzett tanfolyamot ki kell fizetnie.

Ha szigorúan üzleti alapon nézzük, ez gyakorlatilag modernkori rabszolgaság. Márpedig milyen más alapon nézhető ilyen árlista mellett?

 

Feltalálták az egyházi hűségnyilatkozatot

Újabb bicskanyitogató elem ez a remek dokumentum (Fogadalom vallási hűségről).

Ilyen mondatok vezetik fel a slusszpoént:

Ha a Központi Szervezet vagy vezető munkatársai, illetvez egyházi hierarchia magasabb egyházai [...] vezetőinek hitelét vagy hatékonyságát bármilyen módon gyengítik vagy károsítják, ez a térség szcientológusainak felbecsülhetetlen szellemi károkat okoz.

Felbecsülhetetlen károk... khm. A végén kiderül, hogy mennyire felbecsülhetetlenek ezek.

Ezt követi a nagy ígéret - örök időkre megesküszik rá, hogy soha nem fogja Hubbardot vagy a szcientológiát kritizálni:

És ezek az emberek tiltakoznak a jogsértések miatt, és alapítanak jogvédő szervezeteket.

Ez se gyenge:

Írásos szerződésben mondatják le a jeletkezőt "néhány" alkotmányos alapjogról, mert a későbbi indoklás szerint a szcientológia előbbre való, mint a szólásszabadsághoz való jog.

Ezt követően a kritikus megjegyzésekkel okozott felbecsülhetetlen károkról megtudjuk, hogy egyben helyrehozhatatlanok is, és például a "szcientológia = csalás" kiposztolásával a Facebookra pusztító és jóvátehetetlen csapást mérünk az egész szcientológia vallásra a Földön:

A kár mértéke egészen a következő oldalig marad felbecsülhetetlen, amikor is megtudjuk, hogy kereken 5 millió forintot kell perkálni az egyházat minden egyes kritikáért, illetve ha felbujtóként kritizáltatjuk az egyházat.

Aztán jön a végső tőrdöfés:

Megértettem, hogy minden ígéret és más kötelezettségvállalás, amelyet ebben a Vallási hűségi fogadalomban tettem, rám nézve jogilag örök érvényű.

És még nincs vége, van egy titoktartási és elkötelezettségi nyilatkozat is! 

Ez plusz nyolc oldal hasonló hangvételű egyoldalú fenyegetőzés. Bizonyos helyeken (pld. szigorúan titkos katonai projekteken dolgozó cégeknél) indokolt lehet az ilyen drákói szabályozás, de egy egyháznál? Gyakorlatilag MINDENT "bizalmas információnak" minősítenek, amit az egyház nem maga hoz nyilvánosságra. 

Pár érdekesebb pont:

A belső tájékoztatók kiadásának tiltása. A szóhasználat egész érdekes - a jelek meg kell óvni az egyházat a "szabotázs" (vajon mi a túrót lehet egy egyházban elszabotálni? - költői kérdés, persze) és a gúnyolódás ellen. Mindezt rezzenéstelen arccal beleírták egy hivatalos dokumentumba...

A vallási hovatartozás náluk bejegyzett védjegy. Igen, ha valaki azt mondja magáról, hogy ő szcientológus, akkor az védjegyhasználatnak minősül. Így az ő logikájuk szerint ha egy nem szcientológus az egyház tagjának mondja magát, az megsérti az ő védjegyhasználati jogaikat. Azt, hogy egy ilyen beállítottságú szervezet hogyan lehet vallási jellegű, azt az Isten tudja, vagy talán még ő sem...

 

A végén pedig közlik, hogy nemcsak a kritikus megjegyzésekért, hanem minden "bizalmas információ" nyilvánosságra hozataláért is fizetni kell, információként az előbbi nyilatkozatból már ismerős 5 millió forint kötbért. És természetesen ez is "örök érvényű".

Ez egyébként rávilágít arra is, hogy miért nem tolonganak a szcientológiát leleplezni kívánó egyének.

Ezek a fenyegetések lógnak a fejük felett.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr7713995666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bgisi 2018.05.23. 19:43:23

"A kár mértéke egészen a következő oldalig marad felbecsülhetetlen,..."
Ahogy már egyszer írtam, ez a tökéletes szci érdek, felfogás és cél: minden forintosítható. Pénzzel, persze nagyon-nagyon sok pénzzel, de minden kiegyenlíthető. És persze látszik is hogy valójában Ők maguk mennyire "szabadok". Semennyire, életük minden mozzanatát kizárólagosan úgy kell csinálni mint ahogyan LRH megadta, megszabják kinek mikor mit mondhatnak és mit nem, illetve milyen cselekedeteknek mik a következményei (úgy értem mennyibe kerül ha elpofázik valaki valamit). Mosolyogj, terjessz, fizess, dolgozz és kussolj, kb így tudnám ezt jellemezni. Ami először eszembe jutott: de jó hogy kint vagyok!

wilddog84 2018.05.23. 20:19:18

Az a legfaszántosabb ebben az egész szarkupacban, hogy Magyarországon minden olyan szerződés, amely a munka törvénykönyvéhez képest hátrányosan érinti a munkavállalót, jogilag semmisnek minősül, és ilyen esetekben a munka törvénykönyve az irányadó.
Ezek a szerződések nevetségesek, ezek alapján a bíróság csak röhögne az ötmillió Forintos kártérítési igényen.
Szóval teljesen nyugodtan lehet őket szidni, basztatni, kiteregetni a szennyest, mert jogilag semmilyen lehetőségük nincs a volt munkatársakkal szemben. A legcsövesebb zugügyvéd, akit négyszer húztak meg a jogi karon, is darabokra cincálná ezt a zavaros hablatyolást.

Gyaloghuszár 2018.05.24. 00:23:42

Abból a temérdek zs-ből nem futotta egy normális ügyvédre? Micsoda balfaszok. Ezek a szövegezések teljesen értelmetlenek jogilag, és - ahogy wilddog84 írta -, emiatt a szerződések semmisnek tekinthetőek. Így viszont fekete foglalkoztatásról lehet beszélni. Senki sem indított még munkajogi pert?

"Ezek a fenyegetések lógnak a fejük felett." Ez itt ugye csak irónia?

Reformer 2018.05.24. 09:10:26

@Gyaloghuszár: ezek az amerikai szerződések fordításai, azaz az ottani jogrendnek megfelelően készültek.

Szerinted mennyire van tisztában vele egy átlag szcientológus, hogy amit aláír, az semmis és kamu? Ők bíznak az egyházban és hisznek nekik... amikor meg vége, akkor sem feltétlenül tudja, hogy nyugodtan bírálhatja őket nyilvánosan.

Ezen akar segíteni (többek között) ez a cikk.

ZakMcKracken 2018.05.24. 12:58:48

Vajon ez az egész Szcientológus sztori hogyan fogja túlélni a GDPR-t?:D

egytucatLevelibéka 2018.05.24. 20:44:25

@wilddog84: megoldják ezt is, csak hívd föl rá a figyelmüket. A jövőben már nem Munkatársi Szerződés lesz a fejlécen, hanem Egyoldalú Szerzetestársi Elkötelezettségi Megállapodás, röviden ESzEM.
Ha a későbbiekben az ESzEM-re hivatkoznak, abban semmi logikát ne keress!

Csókollak benneteket!

Értsétek már meg, hogy az örökkévalóságotokkal játszotok.

Enturbulated SP 2018.05.24. 21:36:33

@ZakMcKracken: Ez egy nagyon jó kérdés, én is elgondolkoztam már rajta.
Elvileg sehogy, vagyis ha a hatóságok tényleg komolyan gondolják ezt az egészet akkor cudar világ jön a kamuegyházra.
A papírforma szerint most ugyan erősen szopóágra fognak kerülni, ugyanakkor ahogyan idáig sem tudtak rajtuk jogilag fogást találni a hatóságok én tartok tőle, hogy ezt is megússzák valahogy.

A gyakorlatban ez most ugye úgy néz ki, hogy mindenkiről és mindenkinek a mindenkijéről is minden adatot amihez csak hozzáférnek írásban rögzítenek, ezeket különböző mappákba lefűzik majd szépen kiküldik az európai központjukba meg az USA-ba. Vagyis Gipsz Jakab adatai akár szcientológus volt csórikám akár csak valamelyik ismerőse, hozzátartozója mesélt róla önfeledten az orgban gyakorlatilag egy nemzetközi kereshető adatbázisba is bekerülnek, ahonnan nem nagyon szoktak bármit is törölni. Eleve azt sem mondják meg mit is tárolnak egyáltalán nemhogy töröljék. Hiszen LRH megmondta a tutit ez ügyben is tehát jól van az úgy, a hülye akadékoskodó wogok meg elmehetnek a francba, kit érdekel a nyavajgásuk. Legalábbis eddig ez volt a gyakorlat, csak ezt mostantól nem nagyon fog így működni, mert Gipsz Jakab bepanaszolja őket és akkor rájuk száll a hatóság, kapnak egy szép kövér csekket és valószínűleg az is kiderül mennyire nem kompatibilis semmilyen törvénnyel az adatkezelési gyakorlatuk, és akkor lesznek igazán kakiban.
Szóval ha van egy csöpp eszük az első ilyen eset előtt szépen eldöntik, hogy továbbra is ragaszkodnak az LRH által meghatározott eljáráshoz ami mostantól eléggé orosz rulett jellegű játékká fog válni, vagy kivételesen elkezdik betartani a törvényeket mert holnaptól kezdve ez a kettő kölcsönösen kizárja egymást. Nekem úgy tűnik bármelyiket is választják hosszú távon nincs jó döntés számukra, de ismétlem, ez csak a papírforma. Úsztak ezek már meg ennél rosszabb szitukat is (pl. az Operation Snow White utáni időszak) aztán mégis élnek és virulnak. Mindenesetre izgalmas időszaknak nézünk elébe :)

ZakMcKracken 2018.05.25. 10:30:00

"Szóval ha van egy csöpp eszük az első ilyen eset előtt szépen eldöntik, hogy továbbra is ragaszkodnak az LRH által meghatározott eljáráshoz ami mostantól eléggé orosz rulett jellegű játékká fog válni, vagy kivételesen elkezdik betartani a törvényeket mert holnaptól kezdve ez a kettő kölcsönösen kizárja egymást."

A próféta szóljon belőled! De mindenesetre kellene nekik küldeni egy jó nagy adag vazelint, hogy ne szárazon kapják a GDPR-es lóf*szokat:D

büdös zokni 2018.05.25. 10:53:51

Erről a tapsolás jut eszembe. Fogadni mernék, hogy világviszonylatban minden másodpercben tapsol valaki LRH-nak. Nem is értem, hogy nem vezetnek olyan statisztikát, hogy naponta hányan tapsolták meg őfelségét.

bot2317 2018.05.25. 23:32:27

Hát nálunk 10 éve tart a rémálom és azt gondoltam , pár év és vége, de sajna nem ez történt és teljesen elkeserít a dolog, hogy a lehúzás teljes és a gyermekünk lila ködben él !!

Gyaloghuszár 2018.06.07. 13:42:28

@bot2317: Esetleg az alapítvány tud segíteni, hogy könnyebb legyen elviselni. Sokan vannak/voltak ebben cipőben, talán el tudják mondani, hogy érdemes kezelni a helyzetet. clarusanimus.eu
süti beállítások módosítása