Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A TV-jüktől sem lesz Clear a bolygó

2018. március 14. - Reformer

A rabbi és a libák esete a szcientológusoknál

Szcientológus koromban a legkomolyabb kétségeket az ébresztette bennem, amikor az időről időre előkerülő, fantasztikusan hangzó új tervek és programok hatalmas áttörést és a bolygó záros határidőn belüi Clearré tételét ígérték - hogy aztán ne legyen belőlük semmi.

Megpróbálom időrendben szedni, hogy hány nyuszit húzott elő már Miscavige a cilinderből:

1995-ben lettem szcientológus. Akkor a munkatársak auditálása volt a slágertéma, hogy 2000-ig minden munkatárs OT VIII-as legyen és akkor az a rengeteg szupermen majd pikk-pakk Clearré teszi a bolygót. Nem így történt - a munkatársak továbbra sem haladtak a Hídon.

1996-ban kijött a Technológia Aranykora elnevezésű program, melynek keretében Miscavige átírt egy csomó tanfolyamot és szolgáltatást a Hídon, sőt új elemekkel is bővítette azt. Nagy volt az izgatottság, mert a módszerek teljes standardizálásától azt vártuk, hogy a rengeteg új auditor majd pikk-pakk Clearré teszi a bolygót. Nem így történt - auditorból például jóval kevesebb lett a megnehezített képzés miatt.

Ebben az évben alakult meg a magyar Sea Org egység is, Országos Tanács és Lelkészség (OTL) fedőnéven. Azt vártuk, hogy a rengeteg elkötelezett Sea Org majd pikk-pakk Clearré teszi Magyarországot. Nem így történt - sőt az OTL 2012-ben megszűnt létezni.

1998-ban a Mi a szcientológia? könyv fordítása rengeteg nyelvre volt a slágertéma és az ahhoz kapcsolódó vándorkiállítás. Ettől azt vártuk, hogy mindenki rájön végre, hogy milyen jó dolog is ez, és pikk-pakk Clear lesz a bolygó. Nem így történt, a könyv szinte összes példánya a forgalmazó (Alexandra) nyakán maradt, aki perrel fenyegetett, amíg az egyház fel nem vásárolta az összeset tőlük.

1999-2000-ben nagy egyháziasítás zajlott a vallásra utaló jelek erősítésével (új szertartások stb.). A Budapesti misszió is Org lett. Azt vártuk, hogy az új org majd pikk-pakk Clearré teszi Magyarországot. Nem így történt.

2001-ben a szeptember 11-i események után hatalmas belső szolgáltatási dömping indult. Nagy volt az izgatottság, mert a rengeteg aktivizált szcientológustól azt vártuk, hogy majd pikk-pakk Clearré teszik a bolygót. Nem így történt.

2002-ben indult az ideális org program, azaz az ingatlanvásárlás a világ minden táján. A csodaszép új palotáktól azt vártuk, hogy rengeteg új embert fognak bevonzani, és így majd pikk-pakk Clear lesz a bolygó. Nem így történt.

(Azt mondanom sem kell, hogy eközben minden évben új program jött ki, ami most már biztosan eltörli a pszichiátriát a Föld színéről. Ez sem így történt.)

2003/2004-ben indult a Tudás aranykora program, Hubbard anyagainak újrakiadása szebb külsővel és hozzájuk tartozó új tanfolyamokkal. Nagy volt az izgatottság, mert azt vártuk, hogy a szcientológiában foglalt tudást végre-valahára elsajátító szcientológusok majd pikk-pakk Clearré teszik a bolygót. Nem így történt.

Az ezt követő években jött a Technológia aranykora program 2. és 3. szakasza (új és átdolgozott tanfolyamokkal), a Tudás aranykora program folytatása újabb Hubbard-anyagok újrakiadásával és a közkönyvtárak elárasztása ezekkel, a Budapesti Ideális Org megnyitója, a Híd ismételt felülvizsgálata és még gondolom 5-6 hasonló "zseniális ötlet".

A legújabb húzás a Szcientológia TV és szerintem pontosan ugyanarra a sorsra jut majd ez is, mint az összes eddigi próbálkozás. 

 

Az alapvető problémát egyik sem oldja meg. A szcientológia alapvetően egy kártékony átverés - ez nagyjából már közismert tény, így a "vallás" elutasítottsága nagyon nagy. Ilyen környezetben tök felesleges reklámozással próbálkozni.

 

"Az elnyomásnak annyi"

A szcientológus a Facebook-bejegyzéseik alapján azt várják ettől is, mint az összes eddigi programtól:

scitv1.jpg

scitv2.jpg

Az okostelefonos alkalmazásokon kívül a legegyszerűbben a scientology.tv hivatkozásra kattinva nézhető az új csatorna.

(Azt egyébként érdekes, hogy az Androidos alkalmazást 5000 (igen, ötezer!) ember töltötte le összesen az egész világon. Hol van ilyenkor az a sokmillió tag?)

Belenéztem első nap a műsorba. A fő észrevételek:

1) Csak angol - a honlapon keresztül nézhető verzióhoz még angol felirat sincs. Magyarországon ennek minimális hatása lesz vagy még az sem.

2) A műsorrendből kiderül, hogy a Youtube-csatornájukról már ismerős propaganda-anyagok hosszabb változait adják le. Se reklám, se más gyártású anyag nincs (még egy rosszabb Tom Cruise film se). Ráadául egy napra csak 3-4 óra új tartalom jut, amit kb. 6-7x ismételnek még aznap.

3) A tempóval is gondok vannak - vagy követhetetlenül gyors egy műsor, mint egy pergő nyelvű szélhámos, vagy túl lassú és unalmas. Nem tudom ezt elképzelni, hogy ezt egy kívülálló önként nézné, ha más csatorna is be van kötve hozzá...

4) Az érdemi problémákkal (kapcsolatmegszakítás stb.) nem foglalkoznak, csak az ostoba és valószínűleg hazug sikerpropagandájukat nyomják, mint süket a csengőt. Minden nagyon szép, mindenki boldog, és Botswanában már mindenki a Hubbard-módszerrel tanul stb.

A Hubbard életéről szóló meséket hagyjuk is, annyiszor dokumentálták már a valóságot, ehhez képest ugyanazokkal a kamu sztorikkal jönnek ("a VALAHA VOLT legfiatalabb sas-cserkész" ilyen - az amerikai cserkészeknek nincs is erről nyilvántartása).

Hasonló következtetésekre jutott a Hollywood Reporter újságírója is, aki szerint a szcientológia TV "minden idők legrészletesebb és legunalmasabb tájékoztatási célú reklámja".

+1) Technikai problémák - nekem kb. 20 mp alatt fagyott le az okostelefonomon a csodaszoftverjük. Bár lehet, hogy csak azért, mert elnyomó vagyok.

Szóval a szcientológia ellenzői nyugodtan alhatnak, igazából megint csak a pénzt dobálják ki az ablakon egy hiúsági projektre.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr5513738372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyaloghuszár 2018.03.14. 15:27:23

Persze, hogy nem segített a bolygón a sok remek ötlet és projekt - mert nyilvánvaló módon nem ez a céljuk. Ürügynek vannak kitalálva az újabb kalapozáshoz, a megtévesztettek izgalomban tartásához, a "háborús állapot" hangulat fenntartásához.

Ez a TV csatorna pedig azért ilyen zseniális, mert bekötött szemmel készítik, hiszen:

"Hubbard "kutatásai" során ugyanis rájött, hogy mennyire hátráltatja a terjeszkedést a TV-nézés, ezért az 1970-es évek közepén megtiltotta a TV-zést a Sea Org tagoknak.
Ez mind a mai napig érvényben van."
objektivszcn.blog.hu/2008/06/02/tavozz_tolem_gonosz_tv

A két szcipolyozológiai főszabály pedig:

1. eLRONT Hubbard sosem téved!
2. Ha mégis, érvénybe lép az 1. pont!

büdös zokni 2018.03.16. 11:31:27

Sok minden kimaradt:
OT XI-X
új Flag mekka
Super Power
Univerzum csapat
Saint Hill méret
missziós alapcsomag
Út a boldogsághoz kampányok
Quantum e-méter
koauditáló tanfolyamok
önkéntes lelkész program
stb., fel se lehet sorolni

egytucatLevelibéka 2018.03.18. 19:38:47

Belegondolt bármelyiktek is abba, hogy mi lesz itt ha a ma még hithűek közül néhányan megébrednek? Márpedig hamarosan bekövetkezik számukra is "A gazság feltárul".
Fagy Tamás, Lángra László ráeszmélnek, hogy oda az életük, az eddigi munkásságuk értelmetlen.

Bár szomorú ebbe bele gondolni is, de hát ElRontó megírta, hogy a tudatosabbá válás (lásd Hídon haladás) sok veszteséggel jár.
süti beállítások módosítása