Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Friss hírek

2017. november 09. - Reformer

Belga adatvédelmi szakértő nyilatkozott a szcientológusoknak a magyar eljárásról

Itt olvasható el a szcientológusok honlapján.

Ami nem szerene odalátogatni, itt az érvelés lényege:

EIFRF: A Magyar Adatvédelmi Hatóság és a magyar Nemzeti Nyomozóiroda úgy tesz, mintha azok a dossziék, amelyeket a Szcientológia Egyház az egyháztagok szellemi fejlődésének követésére használ, megsértenék az Európai Unió Adatvédelmi szabályait. Mit gondol erről?

Jos Dumortier: Szigorúan vett jogi szempontból ezek a dossziék kívül esnek az európai adatvédelmi törvénykezésen. Az európai törvényhozó soha nem szándékozott kézzel írott megjegyzésekre vonatkozó hivatalos jogszabályokat bevezetni, amelyeket valaki egy találkozó vagy egy interjú során jegyzett le egy papírlapra, vagy ahogyan ez a Szcientológia Egyházban történik egy auditálási ülésben.

Az adatvédelmi törvények olyan automatikus vagy kézi módszerekkel szemben szolgálnak az egyének védelmére, amelyek lehetővé teszik bizonyos egyének személyes információinak gyors visszakeresését, akkor is, ha az információk tárolási forrása különböző.  Ez elsődlegesen a számítógépes adatállományra jellemző. A kézi, papír alapú módszerek csak abban az esetben kerülnek az adatvédelmi törvénykezés látóterébe, ha hasonló adatnyerést, adatkapcsolást tesznek lehetővé.

Az érvényességi terület mindenféle kézzel írott megjegyzésre vagy papír dokumentumra való kiterjesztése abszurd következményekkel járna. Úgy tűnik, a magyar adatvédelmi felügyelő azt gondolja, hogy az európai adatvédelmi szabályok a papír alapú dossziékra vonatkoznak, ha a dossziékban a dokumentumok megfelelően rendezettek, vagy ha ezek ABC sorrendben vannak. E gondolatmenetből az következne, hogy a törvény alóli kibújáshoz elég lenne némileg összezilálni a papír dokumentumokat! Nyilvánvaló, hogy ez soha nem volt az európai törvényhozó célja.

Megnéztem Jos Dumortier céges weboldalát - adatvédelmi szakértő egy ügyvédi irodánál. Az interjú hangvételéből ítélve valószínűleg az egyház is ügyfele, tehát a mondandója is inkább az, amit az ügyfél hallani akar.

Másrészt elbeszél a valós probléma mellett.

Ugyanis

1) az Életút kérdőív esetén például történik számítógépes adatrögzítés is (ahogy azt a NAIH-határozat is említi), illetve

2) bizonyos auditálási ülésekről készült jelentés is bekerülhet számítógépes adatbázisba, mivel van olyan auditálás, amely a saját belső szabályrendszerük alapján nem esik a gyónási titok hatálya alá. Erről így írtam korábban:

Az előzőekben kifejtett „célhoz kötöttség” elve leginkább a szcientológia auditálás egyik fontos válfaja, az ún. „konfessziók” (gyónások, gyóntatások) v. „biztonsági ellenőrzés” során sérül. Itt tulajdonképpen arról a speciális auditálási eljárásmódról van szó, melynek során az egyén által elkövetett rossz cselekedeteket és bűnöket deríti fel az auditor. A fentiekben említett II-es fokozat egésze ilyen vallatásokból áll, illetve számos egyéb fokozat előfeltétele és szerves része ilyen az auditálás ezen típusának végigcsinálása (azaz bűneink megvallása).[1]

Ezen speciális vallatási folyamat elnevezéseiről ezt írja a szcientológia alapítója:

„a biztonsági ellenőrzés, a tisztességprocesszing és a konfessziók mind pontosan ugyanaz az eljárásmód, és ezek alatt a címek alatt ezekkel a témákkal kapcsolatos bármelyik anyag felcserélhető”[2].

A szcientológia szervezetek két típusát különböztetik meg az ilyen típusú vallatásoknak. Ezek KÉT MONDATBAN (a legelején közölni kell a pácienssel, hogy „Most nem auditállak téged”, illetve a végén nem oldozza fel őt a megvallott bűnei alól) különböznek egymástól. Használatukról így rendelkezik a mai napig kötelező érvénnyel a szcientológia alapítója (ld. Alapvető információk c. rész):

„A »A Most nem auditállak téged« kijelentést csak akkor használjuk, amikor a konfessziót igazságszolgáltatási okokból végezzük. Egyébként az eljárásmód ugyanaz. (»Igazságszolgáltatási okok« -on azt érjük, amikor a személy visszautasítja, hogy töredelmes vallomást tegyen [...] és visszatart adatokat vagy bizonyítékokat.”

A HCO-konfessziónak nevezett, igazságszolgáltatási okokból végzett konfesszió nem auditálás, és a napvilágra került adatokat a megfelelő hatóságoktól nem tartjuk vissza. Bármilyen más konfesszió auditálás, és bizalmasan kezeljük.

A HCO-konfesszió tényleges auditáló eljárásmódjában nincs eltérés.

[...]

Amikor a konfessziót teljesen befejezték, a konfessziót levezető auditor a következő kijelentést használva közli a személlyel, hogy az épp most bevallott ártó tetteket és visszatartásokat [meg nem vallott bűnök – a szerk.] megbocsátotta neki:

»A rám ruházott hatalomnál fogva minden olyan ártó tettet és visszatartást, amelyet most teljes mértékben és őszintén elmondtál nekem, a Szcientológusok ezennel megbocsátják.«

[...]

A HCO-konfesszióknál nem tesszük meg ezt a kinyilatkoztatást.”[3]

Első hallásra zűrzavarosnak tűnhet, ezért tisztázom a kérdést. A szcientológia alapítója megteremtette a technikailag auditálásnak nem minősülő, viszont de facto auditálás fogalmát a HCO-konfesszió elnevezésű eljárás bevezetésével. A HCO-konfessziót azért nem minősül Hubbard értelmezése szerint auditálásnak, mert a szcientológia szervezetekben bevezetetett „gyónási titok” intézménye nem vonatkozik rá. Még egyszer kiemelném, hogy Hubbard írásai szerint ugyanazon módszerrel zajlik ez a típusú vallatás is, mint a normál, gyónási titokkal védett konfesszió. Tehát tulajdonképpen egy hazugságvizsgálatra is alkalmas műszerrel vallatják ennek során az illetőt, bevallottan igazságszolgáltatási célokra.

Az eljárásmód részeként ezt is megjegyzi Hubbard:

„Ha biztonsági vizsgálat céljából csinálod, szerezd meg a pontos neveket, dátumokat, címeket, telefonszámokat és bármely más információt, amely szükség szerint segíthet az eset további kivizsgálásában.”[4]

A konfessziót adminisztráló auditor személyiségéről és elvárt hozzáállásáról ezt írja Hubbard:

„A biztonsági ellenőr detektív. Azért van ott, hogy RÁJÖJJÖN valamire. Minden tündi-bündi hozzáállás vagy szemérmes »Nincsenek visszatartásaid, ugye?«-féle megközelítés nyílegyenesen vezet a biztonsági ellenőr kudarcához.

A jó biztonsági ellenőrt alaposság, vájkálásra való hajlandóság és szemét gyanakvás jellemzi. Mikor a pc [preclear, azaz páciens – a szerk.] visszatartásának nyomában van, csak az e-méterének hisz, és igen kevés más dolognak.”[5]

Az ilyen típusú célhoz nem kötött, a hitéleti tevékenységhez nem szükséges adatgyűjtés egyértelműen megsérti az Infotv. és az Ehtv. fentiekben idézett, erre vonatkozó rendelkezéseit, továbbá nemzetbiztonsági kockázatokat is felvet.

 

[1] A Híd a Teljes Szabadsághoz, Nemzetközi Szcientológia Egyház

[2] L. Ron Hubbard, 1978. november 30-i bulletin, címe: Konfessziós eljárásmód (magyar változat forrása: Akadémia 0-s szint, New Era Publications, 2000)

[3] L. Ron Hubbard, 1978. november 30-i bulletin, címe: Konfessziós eljárásmód (magyar változat forrása: Akadémia 0-s szint, New Era Publications, 2000)

[4] L. Ron Hubbard, 1978. november 30-i bulletin, címe: Konfessziós eljárásmód (magyar változat forrása: Akadémia 0-s szint, New Era Publications, 2000)

[5] L. Ron Hubbard, 1984. november 8-i bulletin, címe: A biztonsági ellenőr beingnesse [szakszó, jelentése pontos szerepe, felvett magatartási formája] (magyar változat forrása: Akadémia 0-s szint, New Era Publications, 2000)

Az lehet, hogy "az európai törvényhozó soha nem szándékozott kézzel írott megjegyzésekre vonatkozó hivatalos jogszabályokat bevezetni", de egy általános célú jogszabállyal nehezen lehet lefedni egy olyan egyedi esetet, mint a szcientológia egyházat, amely írásban rögzíti a bevallott bűnöket és vétkeket, és munkatársi kvalifikációs kérdéseknek álcázva feltérképezi az ott dolgozók szexuális kapcsolatrendszerét.

Szóval, nehéz arra törvényt csinálni, amikor valaki "egyházi fedésben" titkosszolgálati módszerekre emlékeztető módon halmoz fel rengeteg kényes információt...

Meg különben is - a szcientológusok gyanútlan rokonainak és ismerőseinek magánélethez való jogával mi a helyzet?

 

Kitelepültek a szcientológusok a Széll Kálmán térre - Hír TV riport

 

Interjú velem a Demokratában

Évek mentek a levesbe

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr8513216163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

znagy6666 2017.11.09. 14:42:16

Ez eslso cikkhez, most postoltam hozzaszolasom az eredeti oldalon...itt lathatod:

www.eifrf-articles.org/Interview-Top-data-protection-international-expert-on-the-Hungarian-Scientology-case_a211.html

kesobb ebedszunetben lesz idom, forditom magyarra, folrakom ide is.

büdös zokni 2017.11.09. 18:35:05

Szegények, szinte már sajnálom őket.
Az idetévedő rondroidoknak üzenném, hogy az én vállamon bármikor kisirhatják magukat. A teljesen önzetlen, pártatlan és odaadó vigasztalást 12,5 órás ciklusonként tudják igénybe venni egy nagyon baráti 25 ezer forintos adományért.

znagy6666 2017.11.09. 19:02:29

Sajat elmenyem, inkabb vallomasom, gyonasom Szcientologus korombol:

Szoval erre vonatkozik a hatalyos adatvedelmi torveny annal is inkabb, mivel nem papirra es kezzel lett leirva....ez csak vicc volt:-))

Egyike voltam azoknak az auditoroknak, akik a kilencvenes evek vegen, majd a kovetkezo evtized elejen buszken huztak az igat, es hittek az egyhaz altal javasolt utban, (HÍD) a teljes szabadságig eszmeben.

Az auditalalsok soran, pl a grade II fokozatnal, vagy a Biztonsagi Ellenorzes - nek hivot auditalas alkalmaval - melyet a C/S (eset felugyelo) irt elo sajat belatasara, a szabaly az volt, hogy kozolnunk kellett a PC-vel (gyontatott hiv) , hogy habar minden jel arra mutat, hogy auditaljuk, megsem auditaljuk, mivel mentesseget kerunk a gyonasi titok felhasznalasa alol....tehat felmentjuk magunkat az auditor kodex erre vonatkozo pontjanak betartasa alol es az ulesen felfedett titkokat szabadon felhasznalhatjuk.

EZ nem VICC ez a szabaly, bizony igy standard!

Volt egy PC aki ado elkerules vegett szamlakat hamisitott kb ugy 2000 Euro adoelkerules volt az az osszeg, melyet az ulesen bevallott...o ugy gondolta meggyont.

Minden ules utan mentek a folderek a C/S-hez. Nana a 2000 Euro-t kiszurta.
A PC m nem mehetett addig ulesbe amig meg nem latogatta az etika tisztet, nem tudott jol angolul, mentem vele mint tolmacs. Igy reszt vettem a "kezelesen".

Addig gyozkodtuk, szorongattuk, persze minden a hivatalos iranyelvek alapjan zajlott, amig be nem latta, nagy bunt kovetett el es most fizikailag is meg kell banja azt a kis 2000 Euros bakloveset.
Izzadt am rendesen, szerintem mikor az ulesen megszabadult titkatol ennyire azert nem izzadt.
Naivan azt hitte most mehet, hogy feljelentse magat.

Mekkorat sohajtott, mikor monta a tiszt, hogy a kormany ugysem tudna mit kezdeni ezzel a 2000 Euroval, szoval jo helyen lesz az majd a templomban...lass csodat, a ficko ugy megkonnyebbult, szinte meg is orult, hogy az egyhaznak adhatja a penzt, onszantabol.

LATOD IGY MAR ADOMANY, nem igaz?

Szoval buszke voltam magamra, mindenki jol jart, a PC mnek is volt nyeresege, egyhaz is jol jart, engem meg hagytak dolgozni tovabb.

Balfacan voltam, hogy ezt tamogattam, raadasul semmi hasznom nem szarmazott belole.
A legrosszabb, hogy a szoban forgo PC nehany evre ra meghalt - jol olvasod MEGHALT!

Tuladagolta magat.

Kerlek ebredjetek fol! ez egy AL EGYHAZ!

A Scientologia az Nem Egyhaz, viszont tobbek szamara egy igen kartekony uzleti vallalkozas.

Es ha mar mindenkepp itt vannak koztunk, legalabb adozzanak es tartsak be azokat a torvenyeket, melyek a tobbi uzleti vallakozasra ugyanugy vonatkoznak.

büdös zokni 2017.11.09. 20:33:08

@znagy6666: Mégis mi volt ebből a pc nyeresége??? Nem akart börtönbe menni és nem is ment??? LOL
Ha nincs a gyóntatás, ugyanúgy nem ment volna börtönbe, szóval ez igy elég erőltetett.

znagy6666 2017.11.09. 21:38:20

@büdös zokni: Sajnos ennel kicsit osszetettebb a helyzet.

A PCm akar fol is allhatott volna es mondhatta volna "nekem ennyi, nem kapok tobb ulest, es akkor mi van, pa gyerekek en megyek"....en biztos nem jelentettem volna fol es az etika tiszt sem. Tehat sabadon kisetalhatott volna az urge.

Hogy megis mert nem tette, egyszeru: nem akarta elvesziteni a teljes szabadsaghoz vezeto utat!
Es ez komoly a hivek tenyleg igy gondoljak, ezert megzsarolhatoak.

Sajnos ez a srac becsavarodott drogozi kezdett es par ev alatt kicsinalta magat.
Kepzelheted en hogyan ereztem, nem voltam tul vidam a gondolattol, hogy lehetett valami kozom hozza.

Mondok egy egyszeru peldat. Volt egy haverom, tok normalis volt, gyerek kora ota ismertem, aztan megismerkedett egy lannyal, az ujja kore csavarta a csajszi. En szemely szerint nem ertettem, a lany szamomra nem volt tul vonzo. Viszont a haverom teljesen kesz volt tole, megvaltozot.

A csaj szinte mindent meg tudott csinalni vele, persze a lany ki is hasznalta a helyzetet.
Mar vagy egy fel eve mondtuk tobben neki hagyd ott ezt a lanyt, csak kihasznal...de o nem tagitott.
Meg 2 ev telt bele, hogy jart vele...teljesen tonkretette magat.

Talan ismeros a tortenet?

Nos, meggondolhatta vona magat menet kozben siman csak folallhatott volna es elkoszon...de o nem tudott. Mi haszna volt belole, semmi, de megsem tudott.

Ilyen az emberi elmie...a csaj meghipnotizalta. Ennyi.

Igy van ez a Szcientologiaval is meghipnotizalja a hiveit, nezd meg a filmet @Bgisi foltette a linket (a foto hamisitasos topik, a kommentek vege fele van)

Nagyon tanulsagos a film. A hipnozis, ez az amihez L Ron Hubbard fantasztikusan ertet es ez tomeghipnozissa fejlodott mara es ebbol nehanyan jo penzt csinalnak.

büdös zokni 2017.11.09. 22:05:51

@znagy6666: Félreértettél, én nagyon is tudom ezeket. Az lepett meg, hogy utólag is lazán leirtad, hoyg a pc-nek nyeresége volt ebből. Volt a faszt, mindenki jobban járt volna, ha nem is hall a szci-ről. Ezt már csak azért is ki merem jelenteni, mert nekem is pont a sec check tette be a kaput, az volt az utolsó esetakcióm. Gondolom jól megszivattam az egész bagázst azzal, hogy egy teljesen lezárt sec check után kezdtem ütni az asztalt, hogy "vissza a pénzt basszátok meg"!

znagy6666 2017.11.09. 22:32:05

@büdös zokni: Aha ertem, szoval Teged az lepett meg, hogy a PC nek nyeresege volt es en ezt, csak ugy le is irtam...

Pedig az a helyzet, hogy akkor tenyleg ugy gondolta hogy neresege van, es ugy is viselkedett.
Csak mi kivulrol es utolag latjuk, hogy nincs nyeresege...hat persze meg az eletet is elvesztette 34 evesen.

Mit gondolsz azok akik meg mindig bent vannak, miert vannak bent valyon?

Mert nyereseguk van, hat nem ezt hangoztatjak folyamatosan nyeresben vannak es terjeszkednek. hahaha. Kik azert mert agymosottak lettek, masok pedig uzleti erdekbol.
Ez persze nem ondeterminalt, de teny, ebben egyet ertunk, igaz?

Ez a hipnozis lenyege, erted? 180 fokkal elforditva van a valosaghoz kepest.

Ugy tudsz valakit hipnotizalni, ha belecsalod a jatek egyik oldalaba, es bele is ragasztod oda, es ezutan elfogadja az utasitasaidat.

Nezd meg a The Profit film elejet, ott van egy demontracio, ahogy azt a Ron csinalta...fantasztikus...mukodik.

FreeLight 2017.11.09. 22:44:29

@znagy6666:
"a szabaly az volt, hogy kozolnunk kellett a PC-vel (gyontatott hiv) , hogy habar minden jel arra mutat, hogy auditaljuk, megsem auditaljuk, mivel mentesseget kerunk a gyonasi titok felhasznalasa alol....tehat felmentjuk magunkat az auditor kodex erre vonatkozo pontjanak betartasa alol es az ulesen felfedett titkokat szabadon felhasznalhatjuk."

Huhh. ...
Mikor érezted először hogy nem helyes amit teszel? Mi adott erőt ahhoz hogy hátat fordíts ennek az "egyháznak "? És hogy tudtad feldolgozni?
Lehet hogy írtál már ezekről, de jó lenne tudni a történeted.

A HCO-konfesszióról még sosem hallottam. Sokkal többet kellene ezzel foglalkozni!!! Tönkre tehet mindent. Csaláldot, karriert, mindent. Egy egész életet.

FreeLight 2017.11.09. 22:52:59

@znagy6666: az biztos hogy föl lehet állni és el lehet sétálni de az már nem hogy nem élnek vissza az elhangzottakkal.

znagy6666 2017.11.09. 23:48:56

@FreeLight: A HCO gyontatast a C/S (estet felugyelo) irja elsosorban azokra az esetekre elo, ahol veli, hogy talal az auditor majd olyan arto tetteket es mulasztasokat, mely segiti az esetenek a fejlodeset. A munkatarsak reszere eloirt HCO gyontatasnak kiterjettebb a celja. (ezt gondoljak ok rola)

Ez az akcio nem ondeterminalt, vagyis egy kulso szemlelo reszerol ugy tunhet mint egy vallatas. Az alany fogja az elektrodakat, a muszer jelez es az auditor szo szerint kiszedi belole a valaszt.
Ezzel a modszerrel lehet hipnotizalni valakit, mivel elveszi az egyen dontesi kepesseget, az ondeterminizmusat gyengiti. Konnyen hipnotizalhato egyenek eseteben sulyos karokhoz is vezethet, ahogy irtad, csaladok esnek szet, karrierek mennek tonkre, es nehanyuk az eletevel is fizethet.

En az egyhaz besorolasa serint Senor Sec Checker szintet elertem sot alkalmas voltam mas ilyen auditalast vegzo auditorok foldereit is C/S elni, tehat felugyelni nekik programokat irni es veluk ezt vegrehajtatni.

Volt olyan het, hogy 70 orat toltottem ulesben, folderek C/S elleset beleertve. Tobb szaz esetert voltam felelos a palyafutasom soran egyuttveve.

Az ORG eredmenyt vart el tolem, 3 fo celjuk volt: PENZ, PENZ, PENZ

Hol fordultam meg?

A felesegemet mentalisan sarokba szoritottak, ill probaltak ezt megtenni. 2 oran at fogva tartottak es vallattak, megfenyegettek. Adatokat akartak megtudni rolam. Nem sikerult nekik, nekem elmondta mi tortent. Ez volt a fordulopont amikor elkezdtem nyomozni de most mar utanuk.

A feldolgozas egy hosszu folyamat, es meg most is ez zajlik. Szerintem a forum resztvevoi hasonlo cipoben jarnak, nem dolgoztak meg fol es ezert foglalkoztatja oket a tema es csetelnek.

Mentalisan technikailag ez ugy nez ki hogy mindenkinek duplikalnia kell a sajat utjat, ahogy belekeveredett. Vegig kell pasztazni attol a pillanattol, ahogy belekerult egesszen mostanaig.
Tobbszor egymas utan amig duplikalodik az esemeny.
Pont ugy, ahogy egy ENGRAMOT kifuttat valaki.
Ez egy modja a hipnozis fololdasanak.

Ezzel parhuzamosan helyre kell hozni azokat a dolgokat melyek kicsusztak annak kovetkezteben, hogy nem a sajat dontesere cselekedet az illeto.

En ezen dolgozom most, helyre allitom a sajat egyensulyom. Amennyi kart okoztam, azt helyrehozom. Ahanyat belesegitettem annyit most kisegitek, hogy meglegyen az egyensuly.

Ez mindenkinel mas mindenkinek a sajatja egyensulya.

Remelem megvalaszoltam.

znagy6666 2017.11.09. 23:59:31

@FreeLight: Hat persze, hogy visszaelnek, hiszen mar eddig is ezt tettek. A folytatas kemenysege azon mulik, hogy az illetotol mennyi penzre szamithatnak ill. mekkora veszelyt jelenthet a szamukra miutan kiszallt.

De ha belegondolsz a maffiannal is igy van, nem sokan szallnak ki elve.

büdös zokni 2017.11.10. 09:54:25

@znagy6666: Nyereség: meg akarok tenni valamit és megteszem, vagy nem akarok megtenni valamit és nem teszem meg. A nyereség nem egyenlő a felismeréssel vagy megkönnyebbüléssel, ahogy gyakran félreértik.
Az általad leirt sztorit nyereségnek hivni még szci fejjel is hazugság. Ne hivjuk már nyereségnek azt, hogy "meg akartam szabadulni az etikatiszttől és ez mindössze 2000 euro kifizetésével sikerült is" vagy hogy "nem akartam, hogy zsaroljanak, és 2000 euró árán meg is szabadultam a zsarolóktól". Hagyjuk már! Ennyi erővel az is a szciből származó nyereségnek számitana, hogy reformer könyvet tudott irni róluk és pénzt keresett vele...

znagy6666 2017.11.10. 10:20:46

@büdös zokni: Igazad van!

Ez egyaltalan nem nyereseg a PC -nek. Ez az egyhaz nyeresege volt, 2000 Euro.

Pont ezt probalja az egyhaz elhitetni veluk, hogy ez nyereseg nekik.

Megfigyelheto modon ez szamos esetben sikerul is nekik.

Pont ezert jo ez a blog, hogy megmutassuk a masik nezopontot is minnel tobb embernek.

Ahhoz, hogy egy jatekbol ki tudjon szallni valaki kepesnek kell lennie folvenni a szembenallo nezopontokat. Tehat mindket nezopontot magaeva kell, tudnia tenni.
Ennek eredmenyekent kiszallt ebbol a jatekbol.

FreeLight 2017.11.13. 00:44:12

@znagy6666: Köszönöm a felvilágosítást és a történeted megosztasat.

Az bejegyzés olvasása után az első gondolatom nekem is a maffia volt.

Érdekes amit a hipnozisról írtál.
Mindig érdekelt hogyan sétálnak bele az emberek ebbe a csapdába. Most erre is választ kaptam.
A hipnózis a könyvek olvasása/ tanulmanyozasa közben kezdődik. A csavar benne hogy Hubbard ellenezte a hipnózis. Így fel sem tűnik. Teljesen beszippantja az olvasót. Főleg ha alapból van benne egyfajta érdeklődés a spiritualitás iránt, vagy régóta keresi a megoldást a problémáira.

znagy6666 2017.11.13. 15:04:47

@FreeLight: Igen, talan a konyv olvasasanak nagy szerepe lehet. Ha bele gondolok nekem is igy kezdodott, kaptam egy proba ulest egy teruleti auditortol, aztan elkezdtem olvasni a Dianetika konyvet, nagy hatassal volt ram, alig tudtam letteni.

Lattad ezt a filmet?
ia800202.us.archive.org/9/items/AFilmAboutProfitFrom2001/AFilmAboutProfit.mp4

Reformeress 2017.11.14. 14:45:25

@Reformer - Gratula az interjúhoz a Demokratában. Sok minden kiválóan lett megfogalmazva.

Ezt emelném ki:

"– Ön szerint mik a szcientológia valódi céljai?

- L. Ron Hubbard tényleg egy új társadalmi rendszer megalkotásán dolgozott, de ő szerette volna irányítani az egészet." - Ez a helyzet, szerintem is.

"- Az a valódi céljuk, amit mondanak: egy bűnözők és háborúk nélküli civilizáció, ahol az ember szabadon szárnyalhat."
- Valóban, de a "szabadon" számukra egy erősen kontrollált létet jelent a gyakorlatban, a szárnyalás csak abba az irányba és módon engedélyezett ami nem ütközik a szervezet irányelveibe. Ebbe a tagok beleegyeztek - akik pedig komolyan vették hogy a szabadságuk a cél, azok előbb utóbb felébrednek és kilépnek. De itt van a paradoxon. Szabadon szárnyalni egy erősen kontrollált szervezetben, ahol még a gondolataidról is számot kell adni.

"- Viszont ők szeretnék hozni a törvényeket, és teljes befolyást akarnak szerezni a társadalom felett. A pénz nem végcél, az csak ahhoz kell, hogy ezt a kívánt befolyást elérjék. Olyan társadalmat szeretnének megteremteni, amelyet ők irányítanak."
- Igen, ez a bibi, nem állnak felette ennek a célkitűzésnek, hiába írták a felemelekdést célzó szolgáltatás lépcsősor tetejére, hogy "Híd a teljes szellemi szabadsághoz", mert a gyakorlatban nem oda vezet.

Inkább ez lenne az igazság,:
"Híd a Hubbard abszolút szellemi és hatalmi felsőbbségét elfogadó, a szci vezetői által irányított, etika tisztek által kontrollált szellemi szabadsáthoz, ahol azt szabad tenni és gondolni, amit elfogadtunk és jóváhagytunk - de ez mind a Te érdekedben történik, mert amíg a társadalom és az egyén nem normális, jobb ha Hubbard-ra és ránk hagyod az irányítást, tudjuk, hogy ez volt a csali marketing szöveg, de a kemény valóság az, hogy kevesek vagyunk még a teljes szuverén szabadsághoz, ezért jobb ha meghúzza magát mindenki és követi az irányelveinket, mert lkülönben kivágjuk innen és elkárhozik. Az örökkévalóság szörnyű lesz, ha nem segítünk, mert nincs más kiút".

A magasztos cél pedig MINDENT szentesít.

A teljes hatalom megszerzése egy magasabb szintű túlélési cél, a "nagyok játszmája", akár másokon is átgázolva, az egyént, a segítőket, támogatókat is félresöpörve - Hubbard ezt a fajta aberrációt "kiszolgáló fakszimilének" nevezte el - ez egy olyan rögeszme, tudatos számítás, ami látszólag szolgálja az egyén túlélését, tehát kiszolgálja - de valójában kárt okoz. A lényege, hogy a saját túlélést mindenáron növelni kell, mások kárára.
Sajna, mint a helyzet mutatja, ezt nem sikerült kezelnie az élete során, a szervezet továbbvitte az aberrációit.

Bgisi (törölt) 2017.11.14. 16:07:04

@Reformeress:
"Sajna, mint a helyzet mutatja, ezt nem sikerült kezelnie az élete során, a szervezet továbbvitte az aberrációit."
És így jön létre a sok kis Hubbard. :-)

znagy6666 2017.11.16. 16:47:04

@Bgisi: ez azt jelentene, hogy a sok kis Hubbard az forras LRon Hubbard esetet dramatizalna?

Bgisi (törölt) 2017.11.16. 20:49:06

@znagy6666: Nem pont LRH "esetére" gondolok, mert mindenkinek más-más történt az eddigi életében, az időnyomán. Tehát, szcientológus szemmel tekintve valaki Hubbard abberrációját nem tudja dramatizálni, legfeljebb leutánozni. Én így értettem, mert ha valaki pontosan követi Hubbard irányelveit, akkor bizonyos szinten Ő azt csinálja amit LRH, lemásolja a cselekedeteket bizonyos szituációkra, akár tetszik akár nem, a saját személyéből fakadó önálló tettet automatikusan helyettesítni amit tanult. Kiváló példa erre a "Mit mondott erről LRH?" kérdés.
Szerintem. ☺ Te mit gondolsz erről?

znagy6666 2017.11.16. 21:18:39

@Bgisi: Igen, kb en is igy gondolom.

Ami viszont erdekes, mennyire egybevag ezzel a The Profit filmben Conrad Powers kijelentese a 1:47 tol 1:48:13 masodperc kozott. Conrad ugye Hubbardot jatsza, es a kovetkezot mondja a monologjaban: " Nekem adtak a penzuket, de ami ettol sokkal fontosabb, a lelkeiket is nekemadtak a halhatatlansagukert csereben"

Ez vicces ugye annak hiteben. hogy a test hal meg es a lelek az halhatatlan.

Nem tudom ebbol mennyi igaz. Viszont ami most korulottunk zajlik az nagyon is egybevag ezzel.

znagy6666 2017.11.16. 21:29:53

@Bgisi: ahogy nezem Timea Vojtilla a Top OT beszedeit melyeket a Facebookjan postolt, arra gondolok, hogy szinte felelmetes, hogy ez a " Lelekrablas", amit masok agymosasnak is hivnak, tenyleg mukodik.

Geir 2017.11.22. 23:18:15

@znagy6666: tisztán emlékszem a Dianetika könyv olvasásakor arra a pillanatra (valójában azért egy hosszabb folyamat), amikor az engramot taglalja, majd kifejti, hogy az alany nem felelős azokért a tetteiért, amiket az engramok diktálnak.....valahogy így van megfogalmazva. Ez az első "mérföldkő" mindenkinél.
Aztán A Haladó eljárásmód és axiómák:
A könyvben található létfontosságú felfedezéseket mind egy szóban lehet összefoglalni: öndeterminizmus. És bár az öndeterminizmus természetes állapotában határozott és erős, az egyén dönthet úgy, hogy a környezet és a benne lévő emberek felhasználják őt, illetve hatással vannak rá. Ahogyan arról L. Ron Hubbard másutt írt: „Az engramok csak akkor hatnak, amikor az egyén maga úgy dönt, hogy hatni fognak.” A Haladó eljárásmód „Tizenöt akciója” a preclear öndeterminizmusának visszaállítására irányul.

Van egy 'érdekes' nézőpontom a teljes témát illetően, és megragadnám az alkalmat egy vita (inkább párbeszéd) megindításához.
Vegyük a matematikát, fizikát, kémiát, vagy akár a geológiát példának.
Ezek mindegyike tudomány. Bárki tanulmányozhatja ezeket a témákat ízlése és igénye szerint.
Szerintem a egyikünknek sem jutna eszébe ezen tudományoknak hátat fordítani csak azért mert megtörtént Hirosima és Nagaszaki bombázása, vagy mert volt olyan hogy Holokauszt, és sorolhatnánk jónéhány szélsőséget...
Ezen nézőpontom alapján az SCN-t is mindenki nyugodtan tanulmányozhatja mindaddig amíg azért teszi, hogy Ő maga a saját életét jobbá tegye.
És itt jön a csavar!
Valamikor, valamiért elvesztették egyesek a saját ítélőképességüket és...
...buszra szállnak Budapesten, hogy kimenjenek tüntetni Angliába...mindezt azért, mert az ottani létszám gyenge eresztés lenne?
...vagy bemennek tanulni olyan tanfolyamot amit mondtak neki, olyan időben heti szinten ami már a család rovására megy, hogy az org a születésnapi játékokon előkelő helyre kerülhessen...
...stb, stb.

Véleményem szerint mindenkinek a saját felelőssége, hogy teret enged-e az ostobaságnak a saját életében.
Sajnos bizony én is belementem a málnásba, de vannak akik jobban. Lásd pl. Nyiri Pétert.

Én egyszerű matematika miatt nem lettem SO-tag.
Megnéztem a feltételeket, és hiszitek vagy sem, pont azt futtattam végig magamban, mi van ha nekem mégsem tetszik 5-10-20 év múlva? Mi van akkor ha ott akarom hagyni, és normális életet akarok élni?

És mindezeken felül had ajánljam figyelmetekbe Geir Isene norvég OT VIII-as nyilatkozatát, miután otthagyta az egyházat. Megkérdezték tőle, hogy nem bánja-e, hogy ezt a rengeteg pénzt befizette és most mégis kilép miután végigjárt mindent.
A válasz (nem szó szerint): nem bánom, mert annyi hihetetlen nyereségem volt ami mindenen túlmutat, ami minden pénzt megér. Persze neki van hol laknia, van mit ennie. : ))
süti beállítások módosítása