Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Úgy tűnik, mégsem a szcientológia fogja megmenteni a világot

A szekták legnagyobb ellensége: a kommunikáció

2017. október 31. - Reformeress

szciento_bubble_burst.jpgA szabad kommunikáció és információ forradalmának korszakában élünk. Egy olyan világban, ahol az emberek nap mint nap egyre jobban kapcsolatba kerülnek egymással és a világgal. A pozitív beállítottságúak között láthatóan terjednek a megértés, együttérzés és szeretet üzenetei, még a leginkább manipulált, megfigyelt kereskedelmi kommunikációs csatornákon át is. Sohasem volt ilyen egyszerű megosztani információt. Sohasem volt hozzáférhető ennyi tudás; egy kincsesbánya annak, aki tanulni és fejlődni szeretne.

Ezeket a csatornákat lehet és kell is jó célra használni.

Eközben az emberek elkerülhetetlenül kezdik felismerni, hogy sok a közös bennünk, miközben mindenki egyedi. Annyi minden szerethető és csodálatos van ezen a világon. Annyi minden érdekelhet, annyi mindent tetszhet, amit mások csinálnak, teremtenek, kigondolnak. Egyre többen tudatosak, keresik a megoldásokat, mert szeretnék önmagukat és a környezetüket jobbá tenni.

Egyre többen rájönnek, hogy jó érzés elismerni és ösztönözni egymást, bátorítani azokat akik új utakon járnak, és tanulni egymástól, még ha valami elsőre nagyon furának tűnik is. A közösségi médiának ez az erőssége, és minden gyenge pontja ellenére fontos szerepe van a világ fejlődésében. Most valóban a szabad kommunikáció és kapcsolatteremtés korszakát éljük.

Kivéve, ha egy szekta tagjai vagyunk, és főleg ha ezt szcientológiának hívják.

Miért nem tudja a szcientológia megmenteni a világot

A szcientológia, az az önmagát világmegmentőnek kinevezett mozgalom, valahogy teljesen kimarad a jelenlegi kommunikációs áttörésből.

Az alapító és a szervezet azt tanítja "az igaz, ami Neked igaz" – de közben előírja, mi legyen az, ami érdekelhet, és hol vannak a határok, amit igaznak fogadhatnak el a tagok. A határok pedig szűkek, mivel csakis az alapító írásaira terjedhetnek ki. Ami ezen túl van, az elvben lehet igaz, de gyakorlatilag nem etikus, hogy igaz legyen. Ez az egyik ellentmondás, amiven nem hiszem, hogy könnyen szembesül avagy "konfrontál" egy szcientológus. (Kognitív dissznonancia: amikor valamilyen új információ vagy tapasztalat ellentmond a korábbi elképzeléseknek vagy ismereteknek.)

A kommunikáció és információ szigorú ellenőrzésével, amelyhez a tagok hozzáférhetnek, lehetetlenné teszi, hogy a tagok kiterjesszék a kapcsolataikat vagy szabadon követhessék érdeklődésüket. Megszabják, hogy kivel, illetve mivel megengedett kommunikálni és mivel nem. Ha ezt valaki megszegi, kitagadják, elvágják eddigi kapcsolatait.

Így a szervezet tagjai egy buborék-világban, egy “visszhang-kamrában” élnek, felsőbbrendűségük biztos tudatában, és lenézik a buta, tudatlan tömegeket. Címkéjük is van mindenkire, aki nem szcientológus: “wog" - ez egy lenéző kifejezés minden tudatlan kívülállóra (korábban ezt a szlenget a britek használták minden keletről bevándorlóra, mindenkire aki nem brit).

Nem vitatom, hogy van valamennyire működő megoldásuk arra, hogy kezeljék az elme problémáit, vagy jobbítsák az ember állapotát. De ha a nagy képet nézzük, ez a komplikált technológia soha nem lesz elérhető a széles tömegek számára, a kódolt, merev képzési és marketing rendszer, illetve a hatalmas időbeli és anyagi terhek miatt.

Pont ezért tisztelniük és bátorítaniuk kéne minden pozitív fejlődést, módszert és lehetőséget, amivel az emberek saját magukat és egymást fejleszthetik, jobbá tehetik. Beleértve a pszichológia rendszerének, kognitív terápiás módszereinek fejlődését, ami évtizedek óta zajlik. Mert könnyű minden módszert elítélni, de akkor ki fog segíteni azoknak, akik nem férhetnek hozzá az "egyetlen működő megoldáshoz"?

De ők nem így látják, vagyis sehogy sem láthatják, mert mindent az alapító írásainak szűrőjén keresztül kell nézniük.

Így a szcientológia és minden tagja kimarad a szellemi ébredésből és fejlődésből, ami a világban ma történik, és a jövőben is kimarad a megoldások kereséséből az emberiség problémáira.

Ez pontosan azzal a szándékkal ellentétes, amiért az egész mozgalmat létrehozták.

Ha meg akarják menteni a világot, először kommunikálni kéne azzal a világgal.

Csak az tud segíteni az embereknek, aki nem veti meg őket. Aki nem nézi le őket, mint egy rakás tudatlan, aberrált vagy egyenesen gonosz idiótát.

Ha valaki egy kicsit is képes érzékelni, hogy mi történik ma a világban és mik a jelenlegi és jövőbeli trendek, tendenciák, akkor látható, hogy hatalmas lehetőség nyít meg a nagy számú ingyenes kommunikációs csatorna szabad kihasználására. Ezeken szabadon terjeszthető a tudás, megértés és egy jobb világ üzenete is. De először jó példát kell mutatni, mert senki nem fog hallgatni arra, aki arrogáns és magas lovon ül; aki jobban tudja hogyan kéne viselkednie az embereknek, mit kéne tennie az emberiségnek ahhoz, hogy megmeneküljön.

A szcientológia olyan, mint a "társadalmi igazság harcosai" (Social Justice Warriors), akik rákényszerítenék másokra erkölcsi szabályrendszerüket, és igazságszolgáltatási eljárásokkal fenyegetnek mindenkit, akinek más a véleménye,

A szcientológia arrogáns, mindent és mindenkit kontrollálni akaró hozzáállása egyszerűen megakadályozza, hogy "megmentse a világot", de még azt is, hogy elterjedjen belőle az, ami működik.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr3213120966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.31. 22:24:37

"...buborék-világban..."
Erről eszembe jutott, hogy Koppenhágában EPF után a CLO-ban dolgoztam, és egyszer kivezényeltek minket tüntetni - mindenkit aki élt és mozgott, kivéve azokat akiknek valami fontos dolguk volt. Ez úgy zajlott, hogy csoportosan kivonultunk az utcára, és elballagtunk a Politiken székháza elé. Kiállt elénk pár ember, és szólt, hogy azt kell skandálnunk, hogy "Politiken glaszhusz". A politiken egy nagy Dán napilap, a "glaszhusz" üvegbúrát jelent. Emlékszem hogy megkérdeztem hogy ezt miért csináljuk, azt mondta a szakállas* fickó, hogy mert enthetát írt az újság a szcientológiáról, és a "Politiken üvegbúra" kifejezés arra utal, hogy nem vizsgálják meg (a szci számára) kellőképpen a dolgokat, hanem szemellenzős ló módjára csak a saját elképzeléseit nyomatják. Mintha egy zárt világban, üvegbúra alatt lennének.
*A szakállas fickó: a CLO-ban egy időben minden hétvégén régi hanglemez méretű képlemezekről Ő csinálta a mozit. Úgy emlékszem Dán fickó volt.
Vicces így utólag hogy én is azt mondtam hogy a Politiken újságra, miközben pont mi voltunk üvegbúra alatt. Nem olvashattunk semmit, főleg hogy nem is értettünk Dánul. Nem önhatalmúlag háborodtunk fel mert olvastunk igazságtalanságokat az újságban és önszerveződéssel hangot adott a sok szcientológus, hanem "leszervezték" az egészet, így mi csak a tömeg voltunk. A szakállas is fotózott minket, majd átadott a vezetőség az újság képviselőjének egy petíciót, hogy helyreigazítást kérjünk. Utána abbahagytuk, és mindenki visszament a posztjára, így én is.

2017.10.31. 22:32:15

A vége lemaradt: Köszönjük az írást, nagyon szuper lett ez is!

s t p 2017.11.01. 13:31:47

szerintem is jó írás - gratulálok;

olvasva az ugrott be, hogy a híres neves ARK háromszögből egy szci a külvilág viszonylatban "csak" az
-Affinitást (pl wog-ok lenézése) , a
- Realitást, (pl.:minden negligálása ami nem fér bele a saját képbe) és a
- kommunikációt (ami csak egyirányú náluk , a saját céljaik elérését célozza)
sérti folyamatosan.

Bögreőr 2017.11.01. 14:00:42

Sajnos még bőven van "piaci rés" a világnézetek piacán. A hiteles tanítások nem népszerűek és nincs hírverésük, nem is lennének talán hitelesek, ha "reklámoznák" őket. Lehet, hogy jönni fog egy új "próféta", aki szintén arrogáns lesz, csak kicsit ügyesebben csinálja az átejtést, mit az öreg Ron, és tömegeket fog megszédíteni.

FreeLight 2017.11.01. 14:36:43

Szép írás! !!
Remekül összefoglaltad az ezzel kapcsolatos gondolataimat.
süti beállítások módosítása