Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Van-e a szcientológiának jövője?

2017. október 20. - Reformeress

Üdv mindenkinek, itt Reformer-ess, ami a Reformer női verziója. Reformer abban a megtiszteltetében részesített, hogy közreműködhetek írásaimmal. Már korábban is megjelent egy oknyomozó vendégcikkem, ami sikeresen kiverte a biztosítékot az illetékeseknél. Ez is azok között az írások között van aminek kérték a törlését, szerintem teljesen jogtalanul, mivel csakis publikus cégadatokat és cégtulajdonos neveket használtam amit a saját weboldalukon közzétettek. Sebaj, nem akartak "híresek" lenni. Lesz másik helyette.

--

Van-e a szcientológia szervezetnek jövője? 

Itt az ideje szembenézni minden szcientológusnak, aki még nem tette: a szcientológiának mint szervezetnek kétséges a jövője, hacsak nem változtat a rendszerén és szokásain.

1. A szcientológia egy globalista, központosított, hierarchikus, tekintélyelvű szervezet, ennek összes következményével együtt. A helyi szervezetektől a pénz és az adatok felfelé áramlanak, az utasítások lefelé. A helyi szervezetek autonómiája minimális, nemzetközi programok bevezetésén kötelesek dolgozni, és minden lényeges döntést el kell fogadtatni a kontinentális és a nemzetközi menedzsmenttel. Ha a felsővezetés kihoz egy direktívát, az mindenkire azonnal vonatkozik, az egész világ összes szervezetére. Az irányelvek is mind nemzetköziek, mint minden multi esetében, mint akár a Tesco-ban, csak itt csomagolt élelmiszer helyett lépcsőfokokat árusítanak az örökkévalóság felé. A szcientológia az alapító nyílt szándékai szerint nem demokratikus, hanem autokrata, mert az ember a jelenlegi aberrált állapotában szerinte nem képes helyesen gondolkodni vagy dönteni. A vezetés napjainkra a teljes diktatórába csapott át: a központi hatalom egyetlen kézben összpontosul, az USA-ban székelő vezető, Miscavige kezében aki szemtanúk szerint napi szinten mikro-menedzseli a globális hálózatot.

Érdekes paradoxon, hogyan vezethet ez az út vezet a szellemi szabadság eléréséhez?

2. Az irányelvek az 1950-es, 60-as, 70-es évekből származnak, részben elavultak, de kivétel nélkül merevek és MEGVÁLTOZTATHATATLANOK, Hiába változott meg a világ, hiába fejlődött a telekommunikáció, a menedzsment, hiába fejlődik a közösségi szemlélet, a tudás és információ megosztás kultúrája, a szcientológiának mint szervezetnek nincs lehetőség megújulni, átszerveződni. Mert az alapító írásai szentek és sérthetetlenek, még annak árán is ha a szervezet emiatt ellehetetlenül. Ha Hubbard azt írta az 50-es években, hogy a telex a kommunikáció módja, akkor az is marad. (Legtöbben már nem is tudják mi az a telex, de mi a 90-es években még csakis így kommunikáltunk!) Ha Hubbard azt mondta, hogy kell egy központi fizikai, papíralapú ügyféladatbázis (Central Files system), ahol minden eddigi érdeklődőről van egy papír dosszié, papír levelekkel és kinyomtatott anyagokkal - akkor hihetetlen ugyan, de még ma is, az USA-ban is ezt követik - minden egyes emailt, levelet kinyomtatnak és elraknak, és minden kapcsolatot és interakciót megőriznek még akkor is, ha az illető töröltette magát az adatbázisból, vagy meghalt. Ez szervezetenként több ezer vagy tízezer papír dosszié megőrzését és rendszeres karbantartását jelenti, többnyire feleslegesen, nem is beszélve az adatvédelmi irányelvekről. Meg a sok fáról ami emiatt hal meg.

3. Az ilyen nagy, központosított, merev szervezetek támadhatóak. Ha egy helyi kormánynak átlépték az ingerküszöbét, akkor rájuk lehet szállni, illegálissá tenni a működését, vagy akár be is lehet tiltani (lásd: Oroszország). Ráadásul, az arrogáns hozzáállásukkal hajlamosak kiverni a biztosítékot helyi hatóságoknál. Mivel a szcientológia az egyetlen működő technológia a bolygón, meg vannak győződve hogy mindig igaza van. Hubbard-i alapelv az is, hogy soha nem védekeznek, mindig támadni kell. A másik fél szemszögének megérétsét, a kompromisszum keresést nem alkalmazzák, pedig elvileg része az alapelveiknek. De csak elvileg, az életben nem alkalmazzák. Mint a jelenlegi helyzet is mutatja, nem biztos, hogy a merev "mindig-igazunk-van" és "el-akarjak-nyomni-a-vallásunkat" a nyerő stratégia.

4. A mai adatvédelmi törvényeknek úgy tűnik nem felelnek meg az irányelveik. Oké, hogy explicit írásban beleegyezett, akiről feljegyeznek személyes adatokat, mert ez szükséges a módszer alkalmazásához. De mi a gyakorlati helyzet? Ha megosztottad velük az adataidat, ezek feletti jogod gyakorlatilag megszűnt, nem tudod kik tekinthetnek be (mivel nagy, globális és hierarchikus szervezet), ezekkel tehát visszaélhetnek, megoszthatják a felsőbb nemzetközi szervezetekkel. Egyre több példa van rá, hogy ha fenyegetve érzik magukat nem riadnak vissza a személyes adatok kiteregetésétől sem (például Leah Remini: The Aftermath sorozatának szereplőiről érzékeny személyes adatokat kiteregető lejárató weboldalakat raknak fel).

Eddig szinte lehetetlen volt kikérni a dossziéidat, rólad gyűjtött adatokat, aktákat. Sokan próbálták már de szinte senkinek sem sikerült. Emiatt is van most folyamatban az adatvédelmi hivatal vizsgálata, mert volt aki panaszt tett (lásd a ma megjelent NAIH határozatot).DE ugye azzal tudnak rávenni, hogy mégis megoszd a titkaidat, mert "csak akkor működik az auditálási technológia" (szerintük) ha nincsenek visszatartásaid. Ez különben hamis, az alapító Hubbard maga is bevallja hogy a visszatartás képessége lelkileg egészséges. A túl sok titok (visszatartás) meggyónása lerombolja az intelligenciát, aki nem tud semmit visszatartani az nem normális. A visszatartás képessége a felelősség fontos része. De a gyakorlatban az alanyra rákényszeríthetik a gyónást. mert ha nem mondja el mit tett, mit gondolt pontosan, részletesen, akkor nem engedik továbblépni. Ezáltal nincs választásod, meg kell osztani érzékeny adatokat vagy nem "mehetsz fel a hídon".

5. Az e-méter mint "gyóntatói eszköz" is egy sebezhetőségi pont, ennek használata biztonsági ellenőrzésekhez kérdésessé válhat, mint a mostani folyamatban lévő kivizsgálásü is mutatja. Itt nem az a gond, hogy az e-méter segít beazonosítani a stresszes területeket, ami segít megtisztítani az elmét. Hanem arról, hogy az eszközt szisztematikus használják arra is hogy érzékeny adatokat húzzanak ki munkatársakból és ügyfelekből, amit rögzítenek és meg is őriznek. Ennek szabályozása változhat, szigorodhat, pláne most az EU-ban, amikor szigorúbb adatvédelmi szabályokat vezetnek be.

6. A "teljes szellemi szabadságot" szerintük csak azzal a hozzáállással lehet elérni, hogy az alapító szava szent, hogy mindig az alapítót képviselő szervezetnek van igaza, és az irányelvek önkényes alkalmazása szabja meg az egyén sorsát a szabadság felé vezető úton, akinek semmi beleszólása a folyamatba, amint belépett a szervezetbe - a regisztrárok, a technológiai és az etika osztály kényére kedvére megszabhatja mit kell megvennie (akarom mondani adományoznia), ha nem tetszik a viselkedése bármikor megakasztják, kizárhatják. Ez a mindennapi gyakorlat. És ezt már nem lehet azzal megmagyarázni, hogy "aki aberrált annak útmutatás kell ahhoz hogy megszabadítsuk az aberrációktól" - ez önkényuralom. Ha nem értesz egyet egy tanfolyamon az alapító szentírásaival, akkor felfüggesztenek, nem folytathatod, etikára küldenek. Itt önkényesen kiszabott programot kell elvégezni. Vagy megalkudsz a rendszerrel ha folytatni akarod a tanulást vagy auditálást, vagy nem folytathatod. A gyakorlatban az "etika" azt jelenti hogy tedd amit előírnak, különben hiába van befizetve a "híd", nem folytathatod, és kész. Már régóta ez megy. Ez a szellemi szabadság, öndeterminizmus útja. Nem.

7. Az írások, irányelvek szentek, átírhatatlanok, merevek. A technológia nem fejlődik, nem is fejlődhet mert a legfőbb irányelv a "tartsuk működésben a szcientológiát" nem engedi meg.
Erről regényeket lehetne írni, és írtak is. Először is, nem igaz, hogy a szentírások, alapművek és a technológia kizárólagos forrása L Ron Hubbard. A legtöbb könyv összeállítás, amit az ő neve alatt adtak ki. talán csak egy eredeti saját kezűleg írt műve van, a Dianetika. A társszerzők nem kaptak kreditet. Többek között Jon Atack, A piece of blue sky szerzője is tanulmányokat írt erről. Az írásokhoz senki nem tehet hozzá semmit, nem javíthat ki semmit, mert alaptétel, hogy csak Hubbard az aki képes működő technológiát írni. (Ez az egyik legnagyobb hazugsága a rendszernek, amit mindenki bevesz aki belép a szervezetbe. Én is évekig hittem benne, mert nagyon meggyőzőnek tűnő érvekkel támasztotta alá, de erről majd máskor többet.)
Viszont Hubbard maga állítja, hogy ami nem fejlődik. az hanyatlik. Mivel a technológia nem fejleszthető, az innováció útja teljességgel zárva van. Ezért, ahogy a kor halad és gyűlnek a tapasztalatok, sok mindenről kiderülhet hogy nem működik megfelelően és változtatni kéne. Ehelyett mi történik? Hubbard földi helytartója, David Miscavige egyre újabb ortodox változatokat ad ki (lásd: a technológia aranykora 1-2), amelyek még jobban kőve vésik az eredeti szöveget és módszertant.

Még írhatnék sok mindent, de ezek a lényeges pontok a jövőjük szempontjából.

A lehető legjobb indulattal, feltételezzük egy pillanatra hogy a szcientológia tényleg az egyén szellemi szabadságának helyreállítását tűzte ki célul. Ez lenne a nyerő szervezeti felállás, hozzáállás?

Van ennek a szervezetnek jövője a mai világban, ha nem változtat semmin?

--

Reformeress-ről röviden: Reformerhez hasonlóan Sea Org veterán, megjárta a szervezet nemzetközi középmenedzsmentjét. Pár év után lassan rájött hogy nincs minden rendben, kutatni kezdett az okok után és biztonyítékokat talált rá, hogy a szervezetet "eladták" és a legfelső vezetéstől ered a rendszer korrupciója. Ezt nyíltan közölte az illetékesekkel és lemondtott a pozíciójáról. Ezután (mivel nem engedték el olyan könnyen) kalandos körülmények között lelépett és vállalta a követkeményeket, az "elnyomó" címkét. Mivel már megértette, hogy a szcientológia nem vezet a "teljes szellemi szabadság" felé, ezért nem aggasztotta hogy szó szerint felégette a hidat maga mögött, nem félt hogy "elveszíti az örökkévalóságát". A teljes történet még megírásra vár. Sok évbe telik feldolgozni a szervezetben szerzett töréseket, tapasztalatokat. Talán soha nem is sikerül teljesen. Ezért is szeretne írni. Az eredeti célja megmaradt: önfejlesztési módszerek kutatása, mások segítése, pozitív hatás a világra azáltal, hogy önmagunkon jobbításán dolgozunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr8213038194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Damiel 2017.10.20. 12:58:59

Lényegre törő és világos okfejtés! Köszönet érte!

Reformeress 2017.10.20. 13:12:49

Köszönöm én is, üdv mindenkinek!

bumeráng2013 2017.10.20. 15:15:53

Szuper anyag jól összefoglalva

2017.10.20. 19:40:51

Gratulálok, kiváló írás! Ezt a blogot olvasva még mindig érnek meglepetések, és jobban rávilágít bizonyos összefüggésekre. Érdekes volt olvasni hogy még LRH is megmondta, hogy "ami nem fejlődik, hanyatlik" (ezt még én is olvastam anno) és utána erre vonatkoztatva, hogy a szcientológia nem tud fejlődni mert a tech megváltoztathatatlan. Azonban mivel a világ folyamatosan átalakul, fejlődik, ezért a szcientológia nem tud vele együtt fejlődni, így végső soron hanyatlásra van ítélve.
Jó írás, köszönjük (de a mondattani hibákat kérlek javítsd majd ;-) ).
És melyik szervezetben voltál? Mik történtek Veled? Van bent családtagod, rokonod? Hogy sikerült kijönnöd?

Straighttalk 2017.10.20. 20:58:20

Az első pont nagyon sok igazságot tartalmaz.
Azért, hogy ez ne történhessen meg, LRH pontosan elmagyarázta ezt a "Központosított" dolgot, hogy mi a veszélye. Ref: MIÉRT MARADNAK KICSIK A SZERVEZETEK, HCO PL '66 feb. 20.

"Ahhoz, hogy a szervezetet kisebbé tegyük, mindössze az a teendõ, hogy mellõzzük
az alcsoportokat, és csak az egyéneket irányítjuk, és az org össze fog omlani, vagy az
összeomlás küszöbén fog küszködni; NEM SZÁMÍT, MENNYIRE IS INTELLIGENS A
VEZETÕ, VAGY MENNYIRE KEMÉNYEN DOLGOZIK, VAGY MENNYIRE TALP-
RAESETTEK A MUNKATÁRSAK, VAGY MENNYIRE JÓ A TERMÉK, a második
bekezdésben foglalt törvény megszegése széthullást fog elõidézni." -LRH-

Hmmm... érdekes. Na ennyit a központosításról.

Hierarchikus:
Szerintem ezzel nincs baj. Rengeteg épelméjű dolog hierarchikus.
Nézzük a KRESZ egyik hierarchiáját alulról fölfelé: Táblák -> közlekedési lámpák -> rendőr.
Ennek van értelme, mert vannak fokozatok az utasításokban. Ezek valójában hatókörök.

A Szcientológiában és kééééérlek, kééééérlek benneteket, akinek még a Szcientológia és a Szcientológia Egyház, vagy a Szcientológia "Management" egy A=A=A egyenlet mentén fut, hogy fogjátok meg ezt a három terminált, húzzátok szét, tartsátok, és miután nem akarnak már összecsukódni, elszaladni, mocorogni, alkalmazzatok rajta némi épelméjűséget, ami nem más, mint annak a képessége, hogy felismerjük a különbségeket, hasonlóságokat, azonosságokat (!)- szóval folytatván a gondolatot, a Szcientológiában ami egy filozófia, szintén van hierarchia.
Ha az ember csak az állami oktatást megvizsgálja, ott is megvan a hierarchia. Egészen az oktatási minisztériumtól kiindulva a legkisebb település iskola-takarítójáig rengeteg lépcsőfok (egymás alá-fölé rendelt hatókör) van. Ettől még nem lesz rossz maga a rendszer, úgyhogy ez egy hamis MIÉRT.

Tekintélyelvűség:
Huhhh.... Na ez egy kényes téma.
A tekintélyelvűségnek van némi gyakorlati haszna, de ezt durván túl lehet becsülni.
Van ennek egy gradiensskálája.
-Nincs rá jó ok, és nincs magyarázat, aztán
-van jó ok, nincs magyarázat, aztán
-van jó ok, és van magyarázat.

A tekintélyelvűséggel az a baj, hogy figyelmen kívül hagyja a döntési szabadságot, azaz a választás jogát, ami az öndeterminizmus alapeszméje.
A Robotoknak szinte csurog a nyáluk egy kis tekintélyelvűség láttán. Imádják. Ez mentesíti őket a felelősségre vonástól. Finom csemege számukra. "Én csak utasítást hajtottam végre!"
Na itt kezdődik a baj, mert nem egy szervezetet kapunk, hanem egy hadsereget.

Egy hadseregben minél fényesebb és több valakinek a mandzsettagombja -vagy mijük van nekik- annál több embert robotizálhat.

Ez a hierarchia elnyomó használata, ami magát a hierarchiát, és a tekintélyelvűséget is rossz hírbe hozza.

Nézzünk egy jó példát a tekintélyelvűségre, amely a segítségen alapszik. Ott a focimeccsen a játékvezető. A játék tisztaságát segíti. Sokszor a játékosok számára nem teljesen egyértelmű, hogy mi az ok és mi a magyarázat a sárga lapra, mert éppen nem látták a szitut, mivel egy másik játékos pont eltakarta a látóterét.
Nem vitatkozik, elfogadja hogy a csapatában valaki szabálytalankodott, és a játékvezető ezért sárga lapot ítélt.

Na, mára ennyit.

Lehet igazam 2017.10.20. 21:16:15

Reméle, hogy hamarosan Reformeress írásait is, esetleg blogját is olvashatom.
Éljenek az ex-ek!

Reformer 2017.10.20. 21:30:04

@Lehet igazam: remélem én is, hogy még sokat találkozok/találkozunk az írásaival a jövőben...

Reformeress 2017.10.20. 22:00:45

@Lehet igazam Éljenek az ex-ek! A fenti írásomat már olvastad is, és tervben van a folytatás...

@Bgisi Köszi! Igen, ez valóban egy fontos alapelv, hogy ami nem növekszik/fejlődik, az hanyatlik. Ahol gyakran emlegetik az az etikai állapotok, ha nem mész felfelé akkor lefelé mész. Ha a szervezet nem nő akkor zsugorodik. Ha az egyén nem halad, akkor visszafejlődik. Érdekes, valóban, hogy nem veszik észre, hogy pont maga a szcientológia mint filozófia, technológia és mint szervezet, évtizedek óta nem fejlődik, tehát biztosan hanyatlik. A taglétszám zsugorodását nyilvános statisztikák és beszámolók is alátámaszják.

@Straighttalk - A szcientológia filozófiájának alapköve, hogy egyetlen igaz forrás létezik, ez pedig L Ron Hubbard írásai és előadásai. Hubbard technológiája pedig rögzíti a filozófia és a technológia alkalmazásának szervezeti követelményeit. Ezért ezek bár nem ugyanazok (a cikk egyértelműen a szervezetről szól) de elválaszthatatlanok egymástól. Korábban én is próbáltam megmagyarázni, hogy a filozófia és a szervezet nem jár együtt. Sokan próbálták már. De olvasd el újra a Tartsuk működésben a szcientológia 1-es irányelvet és a Technológiai degradálások referenciát, ezek minden tanfolyam elején kötelező olvasmányok. Miért is? Ezekben világosan benne van, hogy a technológia része MINDEN ami le van írva, minden adminisztrációs irányelv, és tilos ezeket figyelmen kívül hagyni. Miért? Mert az alapító szerint CSAKIS így működhet az egész rendszer. Ezt nehéz lenyelni, tudom, nekem is időbe telt míg abbahagytam Hubbard mentegetését. Így alkotta meg, ez az eredmény. Kőbe véste - vagyis titánium lemezekbe. Íme, amit látsz, az a manifesztációja a filozófiának, és a technológia alkalmazásának. Persze értem én, mire gondolsz, színtisztán a magasztos elveket nézed, kiemeled a működő részeket, és akkor minden szép és jó. De az nem a szcientológia. Az alapelvek nagyrészét nem Hubbard fedezte fel vagy írta le először. A szcientológia szerves része ez a fajta hierarchikus, tekintélyelvű szervezet, bele van kódolva. De számomra ez nem a "miért". A mélyebb miérthez meg kell látni Hubbard igazi szándékait, szembe kell nézni a játszmája természetével.

Straighttalk 2017.10.21. 16:00:30

@Reformeress: Az a baj, hogy sok embernek lövése sincs arról, hogy mit jelent az a szó, hogy szervezet.
Összekeverik a "Csoport" szóval.
Sokan azt gondolják, hogy egy szervezet emberekből áll.

Egy szervezet vonalakból, terminálokból, és összehangolt célokból áll.
Egy szervezet nem más, mint egy szervomechanizmus, ami segíti az egyéni doingnesst.

Ez aztán olyan ostobán egyszerű, hogy még egy 7 éves gyereknek is kb 5 perc alatt be lehet mutatni.

Nézzük: Ha belenézünk egy számítógép belsejébe, és ránézünk egy alaplapra, az ég adta világon nem fogunk mást találni, mint vonalakat, terminálokat, és összehangolt célokat. Egy szervezetet találunk.
Egy olyan szervezetet, ami segíti az egyéni doingnesst.

Most itt pötyögög a gépemen, hogy megjelenjen a monitoron, aztán nyomok egy küldést, és egy másik szervezet (internet) ami megint csak vonalakból terminálokból, és összehangolt célokból áll segíti az egyéni doingnessemet, abban, hogy egy gondolatot átjuttassak egy másik emberhez.
Ennyi egy szervezet, és nem több.

Mellékesen megjegyezném:
Persze sokan azt gondolják, hogy egy "épület", így aztán ahhoz, hogy felépítsenek ebből egy ideálisat, elkezdenek irányelvtől eltérően (Oldd meg szcientológiával c. hcopl) tőkét szerezni tényleges VFP-k elcserélésének megkerülésével, aztán néznek miután felépült, hogy mitől van hullaszag.

Na de visszatérve arra hogy szervezet: Egy számítógép termináljai és vonalai pontosan úgy vannak felépítve, ahogy az azokat a vonalakat megálmodó mérnök megálmodta. Nincs ezzel semmi baj.
Ez elméletben igaz a szcientológiára is.
De én még EGYETLEN OLYAN SZERVEZETTEL SEM TALÁLKOZTAM, AHOL A SZERVEZET TÉNYLEG FEL LETT VOLNA ÉPÍTVE!

Tehát rohadtul nincs bizonyosságom arról, hogy hogyan működik egy olyan szervezet, amelyik tényleg fel van építve. És szerintem ezzel a bizonyossághiánnyal nem vagyok egyedül.

Így teljesen hiábavaló lenne arról nyilatkoznom, hogy hogyan működik egy szcientológia szervezet, mivel én még egyet sem láttam.

Egy számítógép alaplapján található funkciókat senkinek nem kell felügyelnie. Automata.
Egy szcientológia szervezet funkcióit viszont emberek felügyelik. Ezek a posztok.

De ha egy poszton levő ember még azt a szót sem képes kommkésés nélkül definiálni, hogy "szervezet", akkor azt sem tudja, hogy hol van, és mi a feladata.

Kb. ebben az állapotban van az egyház.

Straighttalk 2017.10.21. 16:20:48

@Reformeress:

Ismerem a KSW-t.

Figyu az a helyzet, hogy DM áldásos "helyreállító" munkájának következtében, már nincs ott minden tanfolyam elején a két PL.
Ma úgy tanulnak Hídlépést auditálni emberek, hogy az auditorképzésük elől hiányzik a KSW megtanulása. Kérdezz csak meg, egy SRD-t végző személyt arról, hogy olvasta-e.

Na és, hogy ezt összhangba hozzák az Etikával, az új PTS/SP tanfolyamban a A főbűnök közül törölték a KSW megsértését.
Persze ellentmondó tény, hogy ugyanaz az írás szerepel az Etika könyvben is, és ott meg benne van.

Tehát megy az ipari enturbuláció, amitől zaklatottá is válnak az emberek.

Persze egy csomóan elsiklanak afölött a szabály fölött, ami az ellentmondó tényekkel kapcsolatos, és ami úgy szól, hogy:

"Amikor egy tárggyal kapcsolatban két egymásnak ellentmondó dolgot állítanak,
akkor „ellentmondó tények”-kel van dolgunk.
E logikátlanság valótlanságnak is besorolható, mivel az egyik állításnak hamisnak
kell lennie.
Ám az adatok elemzése során az ember nem tudja kapásból megkülönböztetni,
hogy melyik a hamis. Így ez egy különleges outponttá válik....

A vizsgálat során ez a pont annyira fontos, hogy bárki, aki két ellentétes tényt
közöl, a további vizsgálatok első számú gyanúsítottjává válik."

A "helyreállított" anyagok ellentmondó tényeket tartalmaznak. Ha húzzuk a szálat feljutunk az RTC-ig.

Ez pofon egyszerű. Csakhogy van egy csomó megélhetési SO-tag, meg munkatárs, akik szarnak ez egészbe.
Így soha nem fogsz látni egy szervezetet, ami fel lesz építve, így nem is tudunk megbizonyosodni arról, hogy működik.

Az elnyomás bent van, nem kint. És azt EMBEREK csinálják, és nem a "szervezet".

Straighttalk 2017.10.21. 17:07:39

@Reformeress:

Forrás:

Igen. Rengeteg Szcientológia alapelv már régóta létezik. Ez nem titok. Ott vannak a Védák, Buddha, stb, és ezekben a korai írásokban nagyon sok igazság van, ami a Szcientológiában megtalálható.

Ami új a dologban, hogy jött egy fickó, LRH, és azt mondta, hogy a fene ebbe a sok adatba, valahogy próbáljunk már rendet rakni, és annak a viszonyában rakjunk rendet, hogy mi bizonyul működőképesnek.

Neked, mint "bennfentesnek" nem kell magyaráznom, hogy nem léteznek abszolútumok.
Így nem létezik abszolút igazság sem.
A Szcientológia "igazságai" pusztán abból a megközelítésből vannak "igaz"nak nevezve, hogy ezek azok a dolgok, amik a legjobban kiállták a kutatás során a működőképesség próbáját.

Azt viszont, hogy valami működőképes-e vagy sem, vélemények szabályozzák.
Ezek a vélemények lehetnek önkényesek, vagy bizonyosságon alapulók.

Na most mi különböztet meg egy HÍÍÍÍÍVŐT egy szcientológustól?

A hívő mindent elhisz, mert LRH mondta, a szcientológus meg kipróbálja, és megbizonyosodik.

Az én megfigyelésem a következő: Sok emberel beszélgettem már életemben a Szcientológiával kapcsolatban. Vannak akik hinni akarnak, és vannak akik megbizonyosodni.

Egyébként ez a topic tele van volt hívővel, akik most abban hisznek, hogy amiben hittek azt le kell rombolni. De valahogy sehogy sem megy bele kemény kobakjukba az, hogy eleve elbaltázták, amikor hinni akartak.
Ezek olyan emberek, akiknek bedőlt az eddig használt összes valenciájuk, és újat kerestek.

Nézd meg a hivatalos marketinget. Pont ilyen embereket keresnek. Ott van az a póló, aminek az a felirata, hogy "a szcientológia a legkirályabb vallás".
Persze azt nem mondják, hogy még véletlenül sem vedd fel, mert sérti az egyház kódexeit a szöveg.
Így aztán egy csomóan feszítenek benne. Tudatlan robotok, nem szcientológusok.

Enturbulated SP 2017.10.21. 19:35:57

@Reformeress: Gratulálok, nagyon jó az írás, remélem még sok hasonlót olvashatunk majd itt tőled.

@Straighttalk: Azért a Védákat és a buddhizmust nem említeném egy mondatban Hubbard-al, sőt egy napon, de ha stílszerűek akarunk maradni akkor még egy évszázadon belül sem. Azt pedig, hogy ő, mint ezen filozófia rendszerek alapos ismerője "próbált rendet rakni"... Ez még viccnek is gyenge.
Ahhoz ugyanis LRH-nak először meg kellett volna érteni a tanítások valódi értelmét és mondanivalóját legalább alapszinten, ami elég nyilvánvalóan nem sikerült neki. (Vö. valódi spiritulitás-egópolírozás).

Maradjunk annyiban, hogy szépen átemelt pár számára szimpatikus és használhatónak vélt elemet a keleti tanításokból (ahogyan a pszichológiából és még néhány más tudományágból is) és ezt "egészítette ki" a saját beteg fantáziálgatásával. Ezért tűnik úgy a felületes szemlélő számára, hogy jé, milyen sok a hasonlóság a szci és a keleti filozófiák között, akkor ez biztos valami tök jó dolog.
Hát, nagyon nem. Ha egy tányér finom leveshez hozzáadunk egy vödör moslékot az eredmény csak moslék lesz.

Csak annyit még a témához zárójelben, az óind filozófiai hagyományokat már mások is összefoglalták, ez a védánta. Szerettem volna hasonlatot írni, hogy ehhez hogyan aránylik LRH "munkássága" de sajnos nem találtam megfelelőt, ezt nézd el kérlek :)

Straighttalk 2017.10.22. 14:49:04

@Enturbulated SP:

Felsorolnád, hogy mik azok a dolgok amiket a szcientológiában áttanulmányoztál, és összehasonlítottad azokat más keleti bölcsességgel?

Csak, hogy képbe kerüljek, hogy egyáltalán miről beszélsz.

Köszi!

2017.10.24. 01:30:09

@Straighttalk: "Egyébként ez a topic tele van volt hívővel, akik most abban hisznek, hogy amiben hittek azt le kell rombolni. [...]
Ezek olyan emberek, akiknek bedőlt az eddig használt összes valenciájuk, és újat kerestek.”

Ez egy szint, csak egy fázis, melyen mindannyian keresztülmegyünk. Magamból kiindulva, amikor Dániából hazajöttem, és álltam a HÉV megállóban, azt éreztem: "végre, szabadság"! Másnap reggel zűrzavarossá vált minden - emlékszem ahogyan otthon ülök a fürdőkádban, és azon gondolkodom, mérlegelve, hogy most mit fogok csinálni. "Mit tettem", erre is tisztán emlékszem. Vívódtam belül, hogy milyen gonosz dolgot tettem, és hogyan tudnám helyrehozni. Még az is eszembe jutott, hogy holnap visszamegyek és jelentkezem az etikán. Majd mikor többször értemjöttek, megfigyeltek, egyszer sikerült visszavinniük, és utána bezártak egy szobába de onnan is elszöktem, de követtek az utcán a mettróba, és már a sokadik traumán voltam túl, mert úgy éreztem "nem engednek", szóval akkor nagyon nagy kétségbeesést éreztem. Később jött a saját magam hibáztatása, biztos miattam történt, dühös is voltam magamra hogy cserbenhagytam a csapatot és az emberiséget: "csak én lehetek a hibás", "SP vagyok mert nálam nem működik a Tech", stb. Önmarcangolás. Később ezen átlendültem, dolgozni kezdtem, jártam-keltem a városban és éreztem hogy végre tényleg szabad vagyok! De legbelül még nem volt minden tiszta, még nem tettem helyére a dolgokat, azt éreztem, hogy kussoljak mert abból nem lesz baj. Nem mertem beszélni ezekről senkinek, kerültem a témát és szégyelltem magam a naivitásom miatt. Aztán úgy 2000 környékén jött az internet, ekkortájt kerestem rá a szcientológiára, és bár lezártam magamban hogy "hülyeség" és "nem nekem való", mégis megdöbbentő esetekről olvastam. Pl Lisa McPerson esetéről, és iszonyúan dühös lettem! Akkor már nem csak azt éreztem hogy a szcientológia nálam nem működik, hanem egycsapásra bizonyossá vált hogy egy bigott és a józan ésszel szembenálló öntörvényű társasághoz tartoztam. Az, hogy 5 évet elbasztam az életemből lófing ahhoz képest, hogy a lány belehalt a szcientológia "kezelésbe". Nnna, én akkor éreztem úgy hogy le kell rombolni a szcientológiát!
Utána ez finomodott, bár folyamatosan egyre többet megtudtam, de évekig nem foglalkoztam vele behatóbban, megnősültem, gyermekeink születtek, stb. Aztán elolvastam Ref könyvét, és megint jobban belevetettem magam a témába. Jött a "Míg végül semmid sem marad", a "Going Clear", "Az én szcientológia mozim" és most Remini sorozata. Folyamatosan jutottam el addig a pontig, hogy a történteket mintegy a múltamként tudom kezelni, mintha simán visszaemlékeznék valamire. Tudok róla beszélni, nem tagadom de nem is vagyok rá büszke, és azt hiszem végérvényesen lezártam. Most azt gondolom, a szcientológia és terméke annyira bizarr, hogy saját magát rombolja le, de felelőséggel is tartozom, hogy mások ne essenek bele ebbe a csapdába. Ezért amit tudok magamtól megteszek, és erre biztatok mindenkit, ne hagyja magában a dolgokat, próbáljon vele szembenézni és leírni vagy kimondani. Sokat segít. Mert nem mi vagyunk legfőképp a hibásak, minket becsaptak, kihasználták a jóindulatunkat, segítőkészségünket, és a rendszer csak kiszipolyozza a tagjainak életerejét. Mi valahol ezt észrevettük, mint Neo a Mátrixban, és most miután magunkban megvívtuk a saját harcunkat, lehetőségünk van a tapasztalatainkat felhasználva támogatni akik most jöttek ki, vagy felhívni a figyelmet azoknak, akik potenciális áldozatok lehetnek. A többiek, akik bent vannak a Mátrixban elérhetetlenek, és minél nagyobb erővel próbálnánk őket meggyőzni, annál nagyobb ellenállással találnánk magunkat szembe. Elérkeztünk (szci szakszóval éve) az eredeti valenciámhoz, a segítőkészséghez, mely nem öncélú, nem kizárólagos, és nem erőszakos - még nekik is megengedem, hogy a maguk fajta (katolikus szakszóval élve) liturgiákat űzzék, ha az annyira tetszik nekik - gondolok itt a katonai ruházatra, a tapsolva hip hip hey-ezésre meg a többire. Felőlem csinálják, de azt nem engedem, hogy megtévesszék az embereket, szétzúzzák a családokat, és tönkretegyenek jószándékú embereket anyagilag, lelkileg, akárhogy. Röviden ennyi.

Damiel 2017.10.24. 10:09:38

@Bgisi: Többek között ez is megért volna egy önálló blogbejegyzést! Elismerésem!

TellVilmos 2017.10.24. 15:26:45

@Straighttalk: "Igen. Rengeteg Szcientológia alapelv már régóta létezik. Ez nem titok. Ott vannak a Védák, Buddha, stb, és ezekben a korai írásokban nagyon sok igazság van, ami a Szcientológiában megtalálható.

Ami új a dologban, hogy jött egy fickó, LRH, és azt mondta, hogy a fene ebbe a sok adatba, valahogy próbáljunk már rendet rakni, és annak a viszonyában rakjunk rendet, hogy mi bizonyul működőképesnek."

Aki így áll ezekhez az adatokhoz, mint ahogy LRH szerinted hozzáállt, az a Védákkal vagy Buddha tanításaival kicsit sincs közös nevezőn. Ezek a szövegek balagyféltekés módon nem nyílnak ki és nem mutatják meg saját valójukat az olvasó előtt. Ha LRH-t ez vezette volna, akkor tökéletesen dilettáns módon és alkalmatlanul állt az ősi tanításokhoz. Gyakorlás és megélés is szükséges mire a "rend" feltárul az ember előtt. A Védákra és a Buddhista iratokra is vagy a jógikus vagy a tantrikus gyakorlatokat alkalmazni kell, hogy kitáruljon egy nagyobb valóság. Érezni lehessen a dolgokat. Beinduljon az intuíció és az kiteljesedjen a dharma.

LRH életét ahogy tanulmányozza az ember, akkor kiderül, hogy rengeteg gonosz szándék és önös érdek vezette. Ha csak megnézzük az Crowley féle iskolában való elmélyülését, fekete mágikus praktikáit, amiket végzett. A feleségei tönkretételét. És érdekes, hogy Ron saját fia is miket nyilatkozott a közös munkájukról. Az hogy később belegárgyult a saját tanaiba és elhülyülve halt meg az sors egy érdekes igazságtétele. Nem lennék LRH helyében az elkövetkező leszületéseiben.

A felvetésed, hogy hívők vagyunk, akik le akarjuk rombolni a szcientológiát, lehet, hogy igaz lehet pár emberre. Én nem akarom lerombolni a Szcientológiát. Nagyon jó kiképzést ad azzal kapcsolatban, hogy hogy vezetik meg az embert a jószándéka mentén és hogy használnak ki. Sokat profitáltam abból, hogy most már elég könnyen felismerem, mikor akarnak bevinni a málnásba. Mikor akarják az én fa****mal verni a csalánt. Jó pár évembe került a tanulás, de igazán értékes oktatásban vettem részt.
Amire odafigyelek, hogy a családom és a barátaim ha lehet ne kerüljenek ilyen csoportosulás karjaiba. Nem csak a szcientológia kapcsán, hanem más hasonló szervezetekbe sem. Elég sok ragadozó csoport van LRH egykori szervezetén kívül is.

A szcientológia számomra egy érdekesség. Nem foglalkozom celebekkel, politikával és más alja dologgal, nekem a szcientológia a bulvár, amire odafigyelek az egykori érintettségem miatt. Először a szervezetet vetkőztem le magamról, aztán megszabadultam a "technológiájától" is. Már csak a bulvár maradt belőle.

Enturbulated SP 2017.10.24. 17:19:50

@Straighttalk: Biztosíthatlak, van összehasonlítási alapom, nem a levegőbe beszélek. Pont semmi közöd hozzá de elárulom, családi érintettség okán volt "szerencsém" behatóan tanulmányozni a szcientológiát. Egyébként Hubbard spiritualitásban elért szintjének megállapításához nem kellett volna ennyire belemennem (nem is ezért tettem), bőven elég beleolvasni bármelyik írásába, az egész attitűdjéből sugárzik, hogy a színes és fantáziadús meséi ellenére valójában egy fölhdözragadt gondolkodású, teljesen materialista szemléletű, egyébként komoly pszichés problémákkal küszködő ember volt akinek a saját mentális szétesésének saját maga által jól dokumentált folyamatát is sikerült pénzzé és hatalommá konvertálnia :)

Persze, értem én, thetán, meg reinkarnáció, meg az ember szellemi lény és hasonló nagyívű kijelentések... Ugyan már. Némelyik ilyen zavaros baromságának még a forrását is lehet tudni, ahonnan ezeket vette de mivel a tanítások valódi üzenetét és értelmét nem értette meg, ezeket szerencsétlen olyan szinten zagyválta össze a saját beteg fantáziájával, hogy az eredeti forrás ismeretében kínszenvedés még olvasni is az agymenéseit.

Az egyik kedvencem ezek közül, hogy LRH szerint a régi bölcsek a megvilágosodást csak nagy nehézségek árán és csak átmenetileg tudták elérni de szerencsére itt van nekünk ő aki a szokásos szerény módján közli velünk, hogy erre is van megoldás: "A Szcientológiában sikerült elérni ezt az állapotot. Sikerült elérni, méghozzá nem átmenetileg – visszaesésnek kitéve –, hanem a teljes tudatosság és képesség stabil szintjén, amit nem korlátoznak balesetek vagy leépülés. És nem csak keveseknek."
És ebben nem az a durva, hogy ezt nyilván tényleg így is gondolta, hanem hogy még mindig vannak olyanok akik ezt simán el is hiszik neki.

Ja, és persze azt se felejtsük el, hogy személyében tisztelhetjük Buddha 5. reinkarnációját (saját bevallása szerint persze), amivel azért van egy aprócska kis gond, a buddháknak ugyanis nincs reinkarnációjuk. De hát sajnos ez is az egyik hátránya a félműveltségnek, különösen, ha emellett még nárcisztikus pszichopata is az illető, hogy időnként túltolja a biciklit és nyilvánvaló hülyeségeket beszél.

És még hosszan tudnám sorolni...

Straighttalk 2017.10.31. 20:57:00

@Bgisi:
Igazán reális amit leírtál.
Én magam tizen x éve szívok. Viszont én megengedhettem magamnak egyfajta luxust. Nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Éveken át tanulmányoztam a Szcientológiát tök egyedül otthon. Kerestek a válaszokat Rontól, hogy mi a lóf*sz történik odabent. Ami veled történt láttam másoknál is. Engem is szívattak. Én csak azt nem értettem soha, hogy hogyan történnek a dolgok. Sikerült a végére járnom, és ez a VALENCIA. Kollektív valencia. Meghallgattam az Öregtől a Melbournei kongresszust, és pontosan elmondja, hogy miként érik el másoknál, hogy bűnösnek, hülyének érezzék magukat az emberek.
Azt is elmondja, hogy ez egy cselszövés. Tehát odabent olyan dolgokat csinálnak, amik ostobák.
Rövid leszek. Belecsusszantak DM valenciájába. Azt is mondhatnám, hogy DM a biztonságos megoldásuk, ahelyett, hogy megfigyelnének. DM a kiszolgáló fakszimiléjük. Egyenlőre ennyit.

Straighttalk 2017.11.05. 20:58:32

@Bgisi:

Mutatok valamit. Ezt mondja LRH a Melbournei kongresszusban.

"Van egy olyan tendencia, hogy alábecsüljék az emberek egyéni szeretem - nem szeretem dolgait. És azt akarják, hogy ezek mind egyformák legyenek, és azt akarják, hogy mind szépen el legyen rendezve.

És ezt csak úgy lehet elérni, hogy összecsomagolnak valenciákat, és azt mondják:
>Ez az optimális személy, és ez a személy kell, hogy legyél, és nem szabad más személynek lenned, és nem szabad más véleményednek lennie, csakis ami ennek a személynek a véleménye, és ez az a személy, aki te vagy!<

És aztán különböző mechanizmusokat használnak, hogy elérjék ezt.

(...)És miután egy személy túl sokszor veszített, meg lehet győzni arról, hogy ő önmaga nem tud győzni, viszont valamelyik másik, csomagolt identitás TUD győzni.
Ezért átveszi ezt a csomagolt identitást, amelyet felkínáltak neki.

És egy thetánt úgy lehet rávenni erre, hogy nyíltan veszteségeket, veszteségeket, veszteségeket adnak neki.
Legyen vétkes ebben, legyen vétkes abban, legyen vétkes más vétségekben, legyen vétkes egyéb dolgokban, és találjunk ki még további dolgokat, amiben vétkes lehet."
-Melbourne, 59. nov. 8.-

Ugye itt a végén arról beszél, hogy KITALÁLNAK dolgokat, amiben vétkes lehet.
Ez a degradálás módja.
KÉPZELT overtek. (ártó tettek)
Aztán meg elvétett visszatartások a SEMMIN.

Ez már csak azért is trükkös, mert ha ki kéne írnia, akkor a valós esemény az, hogy nincs ott overt (ártó tett) Viszont tőle overtet kérnek! És indulhat is a zsugorodó spirál. Jön az "önmarcangolás", a saját józan eszének megkérdőjelezése, és ez az út, hogy egyre degradáltabbnak érzi magát valaki, és úgy is viselkedik. Aztán amikor szeretne megszabadulni ettől az egésztől, és le akar lépni, akkor megint csak kételkedik a saját döntésének helyességében.

És akárhányszor csak ránéznek, elvétik a SEMMIT nála.
És a végén úgy bepörög, hogy ez a blog itt jól felpörög! :)

Ez az egyik oka, hogy ez a blog vonzza a figyelmet.

Hát ennyi. Ami idézőjelben van, az LRH idézet, a többi az én véleményem.
Ha mélyrehatóbban érdekel a téma, akkor van itt még referencia:

MISSED WITHHOLD OF NOTHING,
1. there is nothing there, yet the auditor tries to get it and the pc ARC breaks.
This gives the pc a missed withhold of nothing. (HCO PL 16 Apr 65)
2. “cleaning” a rudiment that has already registered null gives the pc a missed
withhold of nothingness. His nothingness was not accepted.
The pc has no answer. A missed no-answer then occurs. To ask again something
already null is to leave the pc baffled—he has a missed withhold which is a
nothingness. (HCOB 4 Jul 62)
süti beállítások módosítása