Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Interjú jelent meg a magyar szcientológusok két vezetőjével

2017. október 06. - Reformer

"Beszélgetés a mai magyar szcientológiáról" címmel Lange Lászlóval és Miklovicz Attilával készült interjút hozott le a Hírextra.

Pár dolgot kiemelnék:

Mekkora a szervezet nagysága?

5-10 millió között lehet jelenleg a létszámunk, a 8 millióval nem tévedünk sokat. 

Az örökzöld "hány szcientológus van a világon" kérdés. Erről már írtam a blogon is: 2008-ban számolgattam, akkor is csak 80.000 jött. Nyíri Péter, a Sea Orgot nemrég otthagyó honfitársunk egy ideig a clearwateri nemzetközi központban dolgozott, annak központi nyilvántartójában, és mindössze 70.000 olyan ember volt, aki már egyszer részt vett ott szolgáltatáson (akiből nyilvánvalóan nem mindenki szcientológus már). Szóval tényleg nem sokat tévedtek, mindössze felszorozták százzal a valós számot...

 

De mit gondolnak, miért van ez?

Nyilvánvaló, hogy nem mindenkinek jön be a tanításunk. Vannak, akiknél valami félresikerül. Ők elhagyják az egyházat, amit aztán különbözőképpen dolgoznak fel. Erről készültek tanulmányok. Például van, aki úgy magyarázza meg magának - és az ismerőseinek - a kilépését, azaz saját pálfordulását, hogy nem önmagában keresi ennek okát, hanem ránk keni: azt mondja agymostak, becsaptak stb. Ez egy védekező mechanizmus. 

És persze van, akinek pénzügyi vagy egyéb érdekei fűződnek a mi támadásunkhoz.

Kétfajta ember támadja őket ezek szerint: aki felelőtlenül "rájuk keni", hogy "nem jött be neki" a szcientológia, és aki pénzért csinálja, Még ennyi év után is elképeszt az önkritika totális hiánya. De van tovább is:

 

Konkrétabban?

A pénzügyi érdekek elsősorban az olyan vállalkozásoknál nyilvánulnak meg, akik pszichiátria drogokat állítanak elő. Mivel alapvető elvi ellentét van a pszichiátria emberképe, amely szerint az ember csak egy továbbfejlődött majom, és a mi emberképünk, amely szerint az ember halhatatlan szellemi lény, ellenezzük a kábítószer származékokkal és elektromos sokkal történő „gyógyítást”.

Tudunk arról is, hogy amikor a rendszerváltás után sok kisegyház született, a „történelmi” egyházak kiadták, ezt nem lehet engedni, találni kell róluk mindenféle negatív dolgot. De benne van az újdonsággal szembeni ellenérzés, az ismeretlennel szembeni félelem.

Az nem meglepő, hogy szerintük a gyógyszergyárak finanszírozzák a támadóikat. Az viszont új elem, hogy a történelmi egyházak megrendelésére kellett őket lejáratni, akik ráadásul csak idézőjelben történelmiek. Mi történt a mások vallásos hitének tisztelésével? (költői kérdés persze)

 

Tesznek azért, hogy ne így legyen?

Az USA-ban egy éve épült fel egy teljes tévé- és rádióstudió, internetes központ. Most zajlik a személyzet felkészítése, és reményeink szerint hamarosan be is indul. Mivel nehezen tudtuk kezelni a sajtót, ezért fontos felismerés volt, hogy inkább a saját embereinkkel kell dolgozzunk. 

Itt is kibújik a szög a zsákból: úgy látják, hogy valójában semmi gond velük, csak hülyeségeket írnak az újságok. A megoldásuk pedig az, hogy csinálnak saját médiát. De legalább megtudtuk, hogy "hamarosan" indul a szcientológia TV. Tényleg nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mivel töltik ki majd a műsoridőt.

 

Nem segítene, ha ismert ember vállalná fel nyíltan a szcientológát?

Minden bizonnyal. Magyarul is elérhető egy oldal, ami a vallási kérdést járja körbe. Itt fent vannak - nem szcientológusok által írt - tanulmányok amik körbejárják a vallásunkat. És világosan kiderül belőlük, nincsen velünk semmi olyan gond, mint amit egyesek állítanak. 

Komolyan, ilyet hogy lehet mondani? Hiába mondja egy általuk fizetett tanulmányt készítő vallástudós, aki az általuk adott anyagokból dolgozik, hogy nincs ezzel semmi gond, ha a való életben meg van. Ebből is látszik, hogy mennyire elszakadtak a realitásoktól...

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr7312932749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P1sty 2017.10.08. 18:27:49

das ist einfach: sie sind nicht normal

büdös zokni 2017.10.08. 20:13:35

"Mivel nehezen tudtuk kezelni a sajtót..."
LOL
Ez instant klasszikus. Ebben a fél mondatban annyi de annyi minden vagy elrejtve és a világ elé tárva, simán doktorit lehetne irni belőle. Amolyan fraudi elszólás szcientológus módra.

2017.10.09. 08:55:01

Első körben még terveztem hogy hozzászólok a cikkhez, de aztán letettem róla, egyszerűen nem ér meg már ennyit sem az egész. 1 db hozzászólást írt eddig valaki (a szci mellett), de az is magáért beszél: még az "egyház" nevét sem tudta helyesen leírni (mindkétszer ugyanúgy elrontotta, ami már gyanús hogy nem lehet elgépelés). Mindezt állítólag egy Doktornő produkálta. A 9 éves lányom külömb hozzászólást kanyarintott volna.
süti beállítások módosítása