Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 4. rész - A híd a teljes szabadsághoz

2017. szeptember 11. - Reformer

Bevezető:

A 3. rész alapanyag hiányában kimarad (angol felirat sincsen hozzá még), ezért előreveszem a 4. részt.

A 4. rész tulajdonképpen egy különleges és különálló epizód ebben az évadban, és véleményem szerint az egész sorozat eddig legjobban sikerült része. 

Előzmények:

A szcientológia és utóhatásai (1. évad utolsó részéhez kapcsolódó blogbejegyzés, az összes rész hivatkozásával)
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 0. rész - A félelem kalmárai
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 1. rész - Thetánok fiatal testekben (18+)
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 2. rész - A szcientológia végső kudarca

Téma:

A téma az ún. "Híd a teljes szabadsághoz", a szcientológia uniformizált iránymutatója a szellemi fejlődés felé (mármint szerintük).

Vendégek:

Bruce Hines
Ronit és Yossi Charny

(mindhárman volt Sea Org tagok és képzett auditorok)

A szcientológia egyház reakciója:

Amint várható volt, kizárólag személyükben támadták a vendégeket. Bruce Hinesnek például az írásos gyónásait is beszkennelték és kirakták a propagandaoldalukra, és rengeteg, különleges személyes adatnak minősülő információt osztottak meg róla. Magyarországon egyébként ezért akár letöltendő börtön is járhatna (BTK 219-es paragrafus).

Ronit és Yossi Charny-nak pedig azt is negatívumként róják fel, hogy olcsó szuvenírokat árulnak egy portlandi bevásárlóközpontban. Egyrészt ennek mi köze a mondanivalójukhoz, másrészt honnan tudják (mert ugyanis már nem tagjai az egyháznak)?

Csak maga a felirat innen tölthető le: A szcientológia és utóhatásai (Leah Remini: Scientology and the Aftermath) S02E04 - magyar felirat.

A "Tovább"-ra kattintás után nézhető meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr5412820824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerek 2017.09.11. 11:24:53

Sziasztok!

Régen szóltam már hozzá ehhez a bloghoz, de most idejét érzem. Követem a válasz blogot is a szervezet részéről, kiváncsi vagyok a fejleményekre. Én is abban az időben voltam részese a dolgoknak, amikor Reformer is "nyakig benne volt". :)
Szerintem is ez az egyik legsikerültebb rész Remini sorozatában. Amikor munkatárs voltam, munkámból adódóan én is találkoztam olyan sárga lapokkal, amelyeken SP-vé deklaráltak volt szcientológusokat. Volt köztük- bőven- OT VIII-as. Akkor gondolkodtam el azon, hogy hogyan lehetséges egy SP-nek eljutnia arra a szellemi szintre, amikor LRH szerint egy elnyomónak nincsenek tényleges nyereségei. Továbbá az etikai részlet hogyan nem volt képes kiszűrni az ilyen embert? A válasz nyilvánvaló, csak abban a környezetben ezt nehéz volt megbeszélni bárkivel is. Szerintem voltak mások is, akikben felmerültek hasonló kérdések, csak nem volt senki, akivel megbeszélhették volna. A magam részéről ez is hozzájárult ahhoz, hogy befejezzem a további tevékenységemet a szervezetben.
Amúgy én nem tartom valós veszélynek a szcientológia terjeszkedését, mivel azzal a viselkedéssel, amit képviselnek, nem fognak a társadalmakban számottevő eredményt elérni. Végül eljön majd az ideje, amikor szembesülniük kell majd az általuk is elkövetett bűneikkel, amiket akarva-akaratlanul elkövettek. Na akkor majd össze lehet ülni velük, és megbeszélni, hogy mi is történt...

Damiel 2017.09.11. 14:01:35

@Kerek: Azt hiszem nagyon jól summáztad a kórképet!

Más.
Kíváncsi lennék a sorozat igazi hatására. Azt látom, hogy Leah Remini egyetlen bejegyzése a FB-n, ami az elnyert Emmy díjról szól már 31000 like-nál tart és több mint 2100 gratuláció. Tudom, hogy nem egy egzakt mintavétel a szci megítéléséről, de mindenképp érdekes indikátor.
A szci hivatalos FB oldalának több százezer követője van, mégis az egyes nagyívű posztok csak 5-10 like-ot kapnak. Különös...

Kerek 2017.09.11. 14:19:36

@Damiel: Én úgy gondolom, hogy ennek hosszútávon lesz hatása. Mivel aktív egyház tagokkal nem tudnak beszélni, csak a már kilépett exekkel, ezért inkább megelőző jellegű a sorozat, ami hosszú távon tud eredményt felmutatni. Szerintem akkor beszélhetünk igazi hatásról, ha már aktív egyház tagok is lesznek a beszélgetés alanyai között.

Damiel 2017.09.11. 15:41:14

@Kerek: Nyilván nem azt gondoltam, hogy az aktív tagok most fejvesztve menekülni fognak. De ahogy Tony Ortega blogján is szó volt róla - mivel az új feliratkozók számát erősen megnyirbálja a sorozat vagy a korábbi Going Clear - összesen már csak 20 ezer aktív tagról beszélnek. Szóval a staffoknak és az aktív public-oknak egyre nehezebb sikert, világméretű áttörést és mérföldkő jelentőségű növekedést hazudni.
Itt a cikk! Nézz bele! Érdekes!
tonyortega.org/2017/09/11/hurricane-leah-the-defenses-are-crumbling-scientology-in-los-angeles-is-dying/

Kerek 2017.09.11. 16:45:26

@Damiel: Megnéztem, és tényleg érdekes. Ez is azt támasztja alá, hogy nincs szüksége az egyháznak külső ellenségekre. Elég az, ahogyan megnyilvánul, és a saját emberei viszik a padlóra.

2017.09.11. 21:49:19

@Kerek:
Szia Kerek!

Ha megkaptad a válaszokat az ellenblog írójitól, kérlek tedd már ki a blogra, mert ez sokunkat érdekel, szerintem. Főleg a 2. pont - a szcientológusok nyugodtan kinyilváníthatják nemtetszésüket, lehetnek kritikusak -lásd a válaszokat Reformernek- az OK. Azért is indították az ellenblogot, kritikusak, tele vannak bűnökkel, ezért támadnak. Persze érthető. De kíváncsi vagyok a magyarázatukra, bár gondolom mi lesz... Már maga a tény sokat elárul, hogy míg Ref kiteríti a lapjait, ők email címet kérnek. Ez aztán a tiszta játék!

Kerek 2017.09.11. 22:34:13

@Bgisi: Szia, Zorro megkért, hogy a beszélgetésünket ne tegyem ide, így nem teszem, de annyit azért elmondok, hogy kb. azokat a válaszokat kaptam, amire számítottam. De szerintem neked is elmondja a nézőpontját privátban ezekről a kérdésekről, ha megbeszéled vele.

2017.09.12. 11:45:53

A "különbségek" (objektivszci.blog.hu/2017/09/11/a_szolgaltatasok_kulonbsege) margójára:

"Találkozni fogsz egy igen megnyerő úriemberrel, aki igazi "szakértő" és nagyon okosnak tűnik az egyházzal kapcsolatban. Jó sok adatot arról, hogy "milyen valójában" az egyház."

(A második mondatból kimaradt az ige, de azért érthető mire gondolt. Sajnos az írásokban több alapvető mondattani hibát is olvastam már, de nem merem mindet megemlíteni, nehogy kritikusnak tűnjek és O/W írásra kelljen mennem...)

5 évig én is szcientológus voltam, ezért nekem is vannak "adataim", tapasztalataim, és azt gondolom, hogy ha valaki úgy benne volt mint Péter, még pontosabb rálátása van az ottani dolgokra. Az, hogy a szakértő szót idézőjelbe tették, ledegradálták arra a szintre, mintha nulla háttérrel a partvonalról ordítozna, holott x évig belsősként egy oldalon álltak. Most, hogy ír ezekről, jönnek ezzel a "szakértő" dumával.. nonszensz! Akarva akaratlanul is saját magukat minősítik ezzel.

Az egészben az a vicces, hogy aki a "különbségek" bejegyzést írta, és egyszer majd megvilágosodik (vagy kirúgják), pontosan ugyanilyen "szakértővé" fog válni onnantól, és bármit is mond, "az egyház" hazugságnak fogja beállítani. Hiszen pontosan ez történik Reffel, velem, mindannyiunkkal.

büdös zokni 2017.09.12. 14:17:04

Én úgy szeretnék ennek a Zorrónak egy cramminget adni!
Mondjuk először a LEHET IGAZAD c. iránylevelet gyurmáztatnám le vele, aztán meg a KSW1 első pontját, miszerint már 1967-ben is rendelkeztek a technológiával, és zárnám azzal a gyurmával, hogy milyen vezető lehet az, aki OTVIII-asokat nyilvánit elnyomóvá...

TellVilmos 2017.09.14. 17:58:58

@Kerek: Ezt jól megfogalmaztad. Feltűnt nekem is, hogy Reformerről mint külsős szakértőről ír úgy, hogy Ő egy jó ideig vezető szerepkörben egy a magyarországi egyházon belül, viszonylag eléggé ismert munkatársa volt ennek a szervezetnek. Ezt többünkkel is megtette és csahos kutyákká alacsonyított minket úgy, hogy közben elég mélyen a sűrűjében voltunk a történéseknek. Még azt is csináltuk, amit számon kért rajtunk, hogy mi soha nem auditáltunk embereket, soha nem vettünk részt társadalom segítő programokban. Az akkori tudásunk szerint elmondhatjuk, hogy Zorro standardjai szerint megtettük ezeket a dolgokat. Jelenleg már nem vagyok biztos benne, hogy a szó hagyományos értelmében tényleg segítettünk az embereknek. Lényegtelen. Valamivel tapasztaltabban kerültünk ki és kkb. el tudnánk úgy beszélgetni, mint Leah Reminiék a kerek asztal körül. Elcsodálkozhatunk azon a régi önmagunkon, aki úgy hitte, hogy igaz dolgok történnek az egyházban, hogy mi már "tudunk" nem csak hiszünk mint a szerencsétlen kis keresztények a példa kedvéért.

Az OT VIII-asok SP-vé deklarálása bennem is elindította, hogy ez hogy fordulhatott elő? Ott vannak olyan emberek akik félisteni szintekre eljutottak, akaratukkal már a teret görbítik, azt csinálnak amit akarnak, erre nem azt választják, hogy elnyomók lesznek? Hogyan lehetséges az ilyen? Ahogy írtad, hogy tudták tettetni egész OTVIII-ig, hogy van esetnyerességük, Etikai és C/S ellenőrzéseken során keresztül, OT megfeleléseket teljesítve, ha aztán meg az első igazi OT szinten bekattannak. Igazi nyílt megbeszélés nem történt. Volt úgy, hogy néhányan egymás közt találgattunk, de el se tudtuk képzelni, mégis ez hogy történhetett meg.

Nagyon tanulságos volt ez a rész is, ahol egy OT találkozó jött létre és már végre ők is nyíltan el tudják mondani, hogy mit is éltek meg.

benu 2017.09.14. 23:22:09

Bocsi, csak én nem találom a 3. részt? (2., 4. megvan)

Domb84 2017.09.27. 15:07:55

Sziasztok!
Csak a feliratot szeretném letölteni, de a link az S02E02-es fájlhoz visz. Tudnátok javítani?
Köszi!

Reformer 2017.09.27. 16:38:50

@Domb84: javítottam, köszönjük a visszajelzést.
süti beállítások módosítása