Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 2. rész - A szcientológia végső kudarca

2017. szeptember 05. - Reformer

Bevezető:

Újabb nehéz témát vett elő Leah Remini, a szcientológiához kapcsolódó öngyilkosságokat. (Megjegyzés: A közismert magyar vonatkozású eseteket itt foglaltuk össze, bár ezeknél tudomásom szerint több is történt.)

Borzasztóan szomorú téma ez (nem véletlen a címválasztás!), és azzal sem egyszerű szembenézni, hogy milyen mértékben ki tudja ölni a részvétet, az empátiát és a szeretetet az emberből ez az úgynevezett vallás.

A rész elején említett gaslighting jelentése: A gaslighting az érzelmi bántalmazás és manipuláció egy olyan formája, amikor az áldozat saját magáról alkotott képe, saját magába vetett hite, saját emlékezetének a megbízhatósága kerül ostrom alá.

Még annyi, hogy a felirattal némileg gondban voltunk, mert a szereplők általában sokat és gyorsan beszélnek. A részhez a szokottnál is több türelem kell, illetve valószínűleg többször is meg kell majd állítani.

Előzmények:

A szcientológia és utóhatásai (1. évad utolsó részéhez kapcsolódó blogbejegyzés, az összes rész hivatkozásával)
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 0. rész - A félelem kalmárai
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 1. rész - Thetánok fiatal testekben (18+)

Téma:

két öngyilkossági eset a szcientológia egyházban, illetve a Sea Orgban, valamint az érintett szcientológusok és az egyház reakciói

Vendégek:

Marie Bilheimer, 30 évig volt szcientológus, vezető beosztásban volt a Sea Orgban, akinek a Sea Org tag férje öngyilkos lett

Lauren Haggis, ex-szcientológus, Paul Haggis Oscar-díjas forgatókönyvíró és rendező lánya, akinek egyik szcientológus barátja öngyilkos lett

Csak maga a felirat innen tölthető le: A szcientológia és utóhatásai (Leah Remini: Scientology and the Aftermath) S02E02 - magyar felirat.

A "Tovább"-ra kattintás után nézhető meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr6112805896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reformer 2017.09.06. 09:27:39

@norbert79: megy bizony, de hát mi másra is számíthattunk...

Dr. Kix 2017.09.10. 08:32:30

Ismét köszi a munkát a felirattal. Lenne itt két dolog.
Az egyik egy kérdés: miért pont az orosz megosztóra töltötted fel? Elég zavaróak tudnak lenni a videó közben megjelenő orosz reklámok. :)
A másik egy megjegyzés: a feliratok néha el vannak csúszva, az időzítésük elég pontatlan. Pepecs meló, de érdemes elszöszölni vele, élvezhetőbbé és érthetőbbé teszi a videót.

Reformer 2017.09.10. 14:37:15

@Dr. Kix: 1) jobb alternatíva híján tölti fel oda az, aki feltölti 2) tudom, de az angol eredeti ilyen, és javítgatni egyszerűen nincs időm, örülök, ha a fordítást meg tudom oldani

Horvath Zoltan 2017.09.19. 13:38:57

OT VII-es szintű hülye van Magyarországon is?
Nagyon kemény aki OT III sztori után benn marad.Hidrogén bomba :) :) :) kb fél óráig sírtam a röhögéstől.
Szenu nagy forma lehetett :) :) :)
süti beállítások módosítása