Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Egy megnyert perről szóló sajtóközleménnyel is sikerült lábon lőni magukat

2017. augusztus 23. - Reformer

Ezt adták ki tegnapelőtt:

http://szcientologianeked.com/a-birosag-helyreigazitasra-kotelezte-a-ripost-magyar-bulvarlapot-amiert-valotlan-kijelentest-jelentetett-meg-egy-szcientologusrol/

2017 áprilisában egy magyar szcientológus beperelte a magyar Ripost nevű bulvárlapot, azért, mert a kommunikációs törekvéseire valótlan kijelentéseket tett egy cikkében a Ripost.

A Fővárosi Törvényszék az általa hozott döntésben a Ripostot a következő helyreigazítási nyilatkozat kiadására kötelezte:

“2016. április 20-án megjelent “Szcientológusok zaklatják a Ripost újságíróit” című cikkünkben azt állítottuk valótlanul, hogy a szcientológusok illegálisan állítanak össze dossziékat és illegálisan gyűjtik az adatokat.”

Ez egy mérföldkő jelentőségű döntés annak kapcsán, hogy elérjük a médiában az őszinteséget és hogy az ne tudjon rosszindulatúan megtéveszteni senkit ártatlan személyek hamis felcímkézésével.

A budapesti Szcientológia Egyház tagjai egyszerűen elmentek a Ripost irodájába, hogy elérjék a nézetkülönbségek megoldását, valamint biztosítani kívánták a pontos beszámolókat. Megpróbáltak egy személyes találkozót leegyeztetni, de a Ripost munkatársai elkerülték a közvetlen kapcsolatot.

Ez a jogi győzelem ismét bizonyítja, hogy az igazság végül győzedelmeskedik, de ezt folyamatosan ki kell követelni.

A STAND (Scientologist Taking Action Against Discrimination – Szcientológusok Akcióban a Diszkrimináció Ellen) magyarországi igazgatója ezt nyilatkozta: “Boldogok vagyunk ettől az eredménytől. A munkánk az újságírói tisztesség elérésére nem csak a szcientológusokat szolgálja, hanem mindenkit.”

Pár dolog:

1. A lényeg - ELISMERIK, hogy volt "kommunikációs törekvéseik", amelyekről a Ripost valótlan kijelentéseket tett. A Ripost egyetlen kommunikációs törekvésükről írt: amikor megkeresték a veronai tragédia áldozatainak hozzátartozóit.

A nagy győzelmi mámorban BEISMERTÉK, hogy tényleg megkeresték őket - annak ellenére, hogy ezt az akkor kiadott sajtóközleményükben letagadták.

2. Ez náluk "mérföldkő jelentőségű". Nem az, mert nálunk nem precedensjog van, sokat nem jelent ez az ítélet a jövőre nézve.

3. Az ítélet időzítésével szerencséjük volt, hogy még nem ért véget a folyamatban lévő NAIH-vizsgálat, ami után ez valószínűleg puszta tényállítás lesz.

4. Az pedig ijesztő, hogy ezt normálisnak gondolják - csapatosan és bejelentés nélkül megjelenni egy újságnál "tárgyalni" (valójában megfélemlíteni és nyomást gyakorolni). 

A budapesti Szcientológia Egyház tagjai egyszerűen elmentek a Ripost irodájába, hogy elérjék a nézetkülönbségek megoldását, valamint biztosítani kívánták a pontos beszámolókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr9812775086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyulaa 2017.08.30. 23:17:45

A sajtóközleményt valószínűleg a STAND vagy az OSA Int fogalmazta, minden mondatán érződik, hogy angolul írták, és kb. betű szerint lefordította valaki. Ettől azonban még nem lett értelmes és helyes magyar szöveg. Ez már akkor is jellemző volt a szci fordításokra, amikor még ott voltam.
süti beállítások módosítása