Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Rathbun parancsnok újabb pálfordulása

2017. július 10. - Reformer

Ki az a Marty Rathbun?

Már többször volt téma a blogon Mark C. "Marty" Rathbun "parancsnok" személye.

Annyit kell róla tudni, hogy 27 évig volt Sea Org tag, és felküzdötte magát az egótréning-piramisjáték legtetejére: David Miscavige helyettese lett, parancsnoki (Commander) rangban. Kulcsszerepet játszott például a 1993-as amerikai adómentesség kivívásában is.

Aztán egy szép napon, 2004-ben megelégelte Miscavige visszaéléseit és meglépett. Egy pár évig nem lehetett róla hallani, majd 2008-ban előkerült egy weboldallal, ahol független szcientológusként árulta szolgáltatásait.

Utána igen aktív kritikusa lett az egyháznak, többek között szerepelt vállalt Going Clear - A szcientológia és a hit börtöne és a My Scientology Movie c. filmekben.

Ismét a szcientológiát védi

Egy pár héttel ezelőtt megdöbbentő videókkal jelentkezett be - rendesen felöltözve (ami eddig nem volt rá jellemző, ld. TV- és moziszereplései), láthatóan profi filmesekkel (smink, világítás stb.) forgatott rövid videókban páros lábbal száll bele a szcientológia ismert bírálóiba, és Leah Remini sorozatában és a Going Clear c. könyvben szereplő adatok és információk hitelességét kérdőjelezi meg. Állítása szerint a szcientológia kritikusai mára egy "trojka" (Leah Remini, Mike Rinder és Tony Ortega) vezette szektába (amit elnevezett Anti-Scientology Cultnak, v. ASC-nek) tömörülnek, és a legkisebb pozitív vélemény sem tűrik meg az "egyházról".

Azt nem tudni, hogy pontosan mi történhetett, mert Marty erről nem írt a blogján, az ilyen irányú kérdésekre nem válaszolt.

Mivel 1) ezekben a videókban a szcientológiával és Miscavige-dzsel kapcsolatban óvatosan fogalmaz, és egy rossz szót sem szól rájul, valamint 2) a videói feltűntek a szcientológusok Leah Reminit lejárató oldalán, logikus a feltételezés, hogy lefizethették.

Miscavige már-már zseniális húzása lehet

Ha ez így lenne, akkor az angol mondás tükörfordításával élve még "van némi élet az öreg kutyában". Meglepően intelligens lépés volt ez Miscavige-től a megszökött láblövések helyett, ráadásul az időzítés is okos, a Leah Remini-sorozat 2. évada elé tették, rövidebb, max 10-15 perces részletekben csöpögtetve (mert ki nézne meg egy többórás okoskodást).

Klasszikus titkosszolgálati/hírszerzési húzásnak tűnik az egész, amelynek egyetlen célja káosz és bizalmatlanság keltése az ellentáborban - elvégre nem tudni, hogy Marty kiről mit árult el az egyházban, amit még a szcientológia kritikusakánt megtudott. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy ha Martyt meg lehetett venni, akkor esetleg mást is lefizethettek - kiben lehet egyáltalán megbízni a szcientológia ellentáborában? És Miscavige pont ezt szeretné elérni - ha bizalmatlanság és széthúzás forgácsolná szét a bírálóit.

Úgy látom ebből, hogy még sok munkával fog járni a szcientológia legyűrése...

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr612654075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Kix 2017.07.18. 18:58:21

Van hubbardi irányelv a megvesztegetésre? Vagy egyszerűen csak ennyire szabadon értelmezik a fair game-et?

Reformer 2017.07.19. 09:33:21

@Dr. Kix: nincs, de a győzelemért minden belefér...
süti beállítások módosítása