Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

2016 számokban a szcientológusoknál, 1. rész: 426 milliós veszteség az ideális orgban

2017. június 27. - Reformer

Lassan elérhetővé válnak a szcientológia szervezetek 2016-os beszámolói (az Országos Bírósági Hivatal "civil szervezetek keresőjében" lehet megnézni és letölteni ezeket).

Tavaly már foglalkoztam az állam felé jelentett számaikkal (itt, itt és itt), most a friss adatok fényében megnézem, hogy hogyan teljesítettek.

Mint arra emlékezhetünk, a tavalyi évi közepén nyílt meg a Váci úti "ideális org".

Ezt írta erről a jeles eseményről az egyház weboldala:

A budapesti megnyitó az egyház elmúlt 12 havi töretlen növekedését erősíti – valójában megkoronázza az egyház terjeszkedésének utóbbi 10 évét, amely túlszárnyalja az elmúlt 50 év összesített eredményeit.

A megnyitó előtti adományszerző rendezvények másról sem szóltak, mint az óriási terjeszkedésről, ami majd bekövetkezik a megnyitó után.

Lássuk, mit produkált a Szcientológia Egyház Központi Szervezete 2016-ban, a 2015-ös, "nem ideális" bérleményben eltöltött évhez képest (megjegyzés: ezek csak a budapesti szervezet számai, nem az egész hálózaté!):

 

1. A kimutatott és bevallott vagyonuk nagyjából változatlan

A "tárgyi eszközök" 2,4 milliárdról 3,9 milliárdra nőtt (ez a befejezett és átadott székházuk ingatlanjuk lehet + pár jármű esetleg). Ezzel egyidőben 2 milliárdról 500 millióra csökkentek a pénzeszközök, ami valószínűleg a felújítás/átalakítás befejezésére mehetett, és azt tükrözi az értéknövekedés.

 

2. 1 milliárd forintra nőttek a rövid lejáratú kötelezettségeik

Ezek eléggé megugrottak, 626 millióról több mint 1 milliárd (!) forintra.

A számviteli törvény szerint a "rövid lejáratú kötelezettség" ez:

az egy üzleti évet meg nem haladó lejáratra kapott kölcsön, hitel, ideértve a hosszú lejáratú kötelezettségekből a mérleg fordulónapját követő egy üzleti éven belül esedékes törlesztéseket is (ez utóbbiak összegét a kiegészítő mellékletben részletezni kell). A rövid lejáratú kötelezettségek közé tartozik általában a vevőtől kapott előleg, az áruszállításból és szolgáltatás teljesítésből származó kötelezettség, a váltótartozás, a fizetendő osztalék, részesedés, kamatozó részvény utáni kamat, valamint az egyéb rövid lejáratú kötelezettség.

Egy tippem van erre: ezek a befizetett, de le nem szolgáltatott tanfolyamok és auditálások lehetnek. Mindig is óriási probléma volt az "egyházban", hogy rengeteg volt az előre befizetett, de igénybe nem vett szolgáltatás. A jelek szerint továbbra is így működnek, hogy életben tudjanak maradni.

 

3. Nagyott esett a bevételük és csúnyán veszteségesek lettek

A 2015-ös rekordbevétel (1 milliárd 679 millió forint) kevesebb mint 1/3 részére, 484 millióra zuhant össze. Nyilván amiatt, hogy az épületprojektre már nem tudtak pénzt szedni a megnyitó után, de akkor is jó érzés látni egy ekkora esést... :)

Kiadás persze volt bőven (gondolom a felújítás befejezése + a brutálisan megnövekedett rezsi az új helyen), így összehoztak egy 426 milliós veszteséget a tavalyi 1,036 milliárd forintos profitra.

 

Összefoglalás

Ennél sokkal többet nem tudtam kiolvasni ebből. Mindenesetre az látszik, hogy 2016 második felében az ideális org egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A teljes kép nyilván a 2017-es mérlegből fog látszani, így 1 év múlva vissza fogok térni erre a témára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr5312623985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása