Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Újabb információk az állítólagos büntetőeljárásról

2017. május 09. - Reformer

A Ripost online felületén ez jelent meg ma:

Szo­rul a hurok a ma­gyar szci­en­to­ló­gu­sok körül

A következő információdarabka érdekesek (kiemelések tőlem):

A Ripost információi szerint rövidesen megindulhat a büntetőeljárás több magyar szcientológus, sőt maga az egyház ellen is, törvénytelen adatgyűjtés, megfigyelés, engedélyköteles, a személyiség legbelsőbb titkaiba beleavatkozni tudó műszerek tiltott használata miatt. Úgy tudni, hogy hangszigetelt speciális vallatószobákban faggatták a behálózott „híveket”, akikről aztán törvénytelen módon terjedelmes aktákban, fájlokban minden információt összegyűjtöttek és megőriztek.

Az újdonságnak számít, hogy maga a vallási egyesület, mint jogi személy ellen is indul eljárás. Az ugyanis jó esetben az egyesület megszüntetésével is végződhet (ha a jogi személyt bűnösnek találják valaminek az elkövetésében).

Az auditálásra használt szobák valóban hangszigeteltek, és tényleg rengeteg információt rögzítenek a "páciensekről".

Nagyon várom már az adatvédelmi hatóság határozatát az auditálás során történő információgyűjtés törvényességéről, és arról, hogy ha nem az, akkor milyen következményei lesznek ennek.

Az biztos, hogy az egyház egész európai tevékenységére ki fog hatni a határozat, hiszen az adatvédelmi jogszabályok hasonlóak az EU országaiban: ha itt törvénytelen, akkor az egész EU-ban az.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr5612493011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbert79 2017.05.09. 15:16:24

2018. május 25. - General Data Protection Regulation életbe lép. Attól a naptól biztos, hogy az "egyháznak" rémálom lesz az EU-ban működni. data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-5419-2016-REV-1/hu/pdf - röviden, ami az "egyház" számára lesz érdekes: egyértelmű beleegyezés lesz szükséges személyes adatok gyűjtésére, 16 éven aluliaknál speciális szabályzás lesz, és végre lehetőség lesz az adatok tulajdonosainak felszólítani az adatgyűjtőket az adataik 'elfelejtésére', vagy térítésmentes (!) kiadatására. S még sorolhatnám.

büdös zokni 2017.05.09. 17:38:21

Peti, te miért nem vagy kapcsolatban a nyomozóhatósággal? Nyilván tudnál számukra hasznos adatokat adni, illetve tanúként is szükség lehet ránk.
Ha pedig tényleg kimondják a bűnösségüket, meg kellene nézni, hogy milyen pert indithatnánk az egyház ellen. Csoportosan sokkal több értelme lenne, sokan be tudnának szállni pár ezer forinttal.

Reformer 2017.05.10. 16:06:43

@norbert79: köszönöm, belemélyedek majd.

Reformer 2017.05.10. 16:09:59

@büdös zokni: jók a felvetések, egyelőre megvárnám, hogy tényleg van-e, lesz-e ebből ügy.
süti beállítások módosítása