Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Adalékok a szcientológia negyedszázados magyarországi történetéhez

2017. április 28. - Reformer

Ma értesültem róla, hogy egy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által kiadott tanulmánykötetben (Magyarország Európában, Európa a világban) megjelent egy 18 oldalas elemzés a szcientológia eddigi magyarországi történetéről (Lugosi Győző tollából).

Nagyon jó írás lett szerintem, érdemes elolvasni.

A teljes kötet itt olvasható el, a szcientológiáról szóló rész a 170-188. oldalon található.

A végkövetkeztetés különösen tetszik (kiemelések tőlem):

A szcientológia szerint korunk emberének lelki problémái nem az őt körülvevő szűkebb vagy tágabb társadalmi környezettel kialakított kapcsolataiból származnak, hanem magából az emberből: az élete (és előző életei) során átélt kudarcaiból, tökéletlenségeiből, gyengeségeiből: egyszóval mindabból, ami valamennyi ember személyiségének sajátja.

Bár a szcientológia azt tanítja, hogy az alapító L. R. Hubbard megtalálta a „teljes szabadsághoz vezető utat”, a hubbardi „tech” lényege valójában az ember autonómiájának, személyes énjének szisztematikus – hosszadalmas és költséges tanfolyamok segítségével való – elvétele és felcserélése a szcientológia ügyének és világméretű szervezetének való teljes odaadással.

A szcientológia vallás híve/ügyfele az egyéni élet minden fontos mozzanatára kész, standard „technológiát” vásárol: a gondolkodástól és a tanulástól a kommunikáción át a házaséletig és a gyermeknevelésig. A szcientológia által kínált boldogság az egyéni életvezetési szabadság megszüntetésével, az önként vállalt teljes szolgasággal egyenlő.

A szcientológia által képviselt világ- és emberkép megfelel a „Párt” híres/hírhedt jelmondatának George Orwell 1984 című művében: „A háború: béke, a szabadság: szolgaság, a tudatlanság: erő.”

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr4712460249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása