Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Az elérhetetlennél tett bejegyzések visszaállítására írt kifogás

2017. április 02. - Reformer

 

Előzmények:

7 régebbi blogbejegyzésemet letiltatták a szcientológusok
Újabb bejegyzéseket tiltattak le a szcientológusok

Ezt a kifogást küldtem el a blog.hu üzemeltetőjének. Azért hozom nyilvánosságra az érvelést, hátha segít másnak is hasonló esetben. Aki nem szereti a jogászkodást, ne olvassa el :)

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. tv. (Elkertv.)  7. § és 13. § alapján a következő kifogást terjesztem be.

Véleményem szerint a törölni kért bejegyzések nem jogsértőek. Az egyes bejegyzéseknél megadom a vélt jogsértést, és az én indoklásomat arra nézve, hogy szerintem miért nem az:

Bejegyzések:

http://objektivszcn.blog.hu/2015/02/17/mindekozben_zavartalanul_folyik_a_penzgyujtes

http://objektivszcn.blog.hu/2012/02/09/tarhalo_pakk

http://objektivszcn.blog.hu/2009/12/18/25_eves_a_szcientologusok_nemzetkozi_szovetsege

http://objektivszcn.blog.hu/2015/03/18/kifulladni_latszik_az_utolso_csata#more7280003

http://objektivszcn.blog.hu/2015/11/09/duborog_a_terjeszkedes_a_cchr_elnoke_a_mokkaban_es_ket_hires_ember_celkeresztben

Törlés vélt indoka: Ebben a bejegyzésben szerepel a szcientológia vallási egyesület egy vagy több hírlevele vagy újságja, gondolom ezért kérték a törlését.

Az én indokaim: A 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról két paragrafusát idézném:

  1. § (1) A szabad felhasználás körében a felhasználás díjtalan, és ahhoz a szerző engedélye nem szükséges. Csak a nyilvánosságra hozott művek használhatók fel szabadon e törvény rendelkezéseinek megfelelően. 

(2) A felhasználás a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések alapján is csak annyiban megengedett, illetve díjtalan, amennyiben nem sérelmes a mű rendes felhasználására és indokolatlanul nem károsítja a szerző jogos érdekeit, továbbá amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek és nem irányul a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férő célra.

Ezt a művet (a hírlevelet) azzal nyilvánosságra hozta a szcientológia vallási egyesület, hogy nem titkosított e-mailben, egy nyílt csatornán kiküldte a tagjainak, továbbá egy honlapon is elérhetővé tették azoknak, akik nem tudták az e-mailben elolvasni. Volt olyan is, amit papír alapú újságként küldtek ki.

Állításuk szerint több tízezer tagjuk van Magyarországon, így az érintettek széles köre miatt ez joggal vélelmezhető nyilvánosságra hozottnak. 

Nonprofit vallási szervezetként pedig gazdasági érdekekre és üzleti titokra nem hivatkozhatnak, hiszen egy vallásos és spirituális célokat kitűző szervezetnél ezek nem értelmezhetőek.

A szcientológia célja az egyház honlapja szerint: http://mia.szcientologia.org/html/part12/chp37/pg0684.html

"Egy elmebaj, bűnözők és háború nélküli civilizáció, ahol a rátermett emberek eredményesek lehetnek, a tisztességes lények jogai megadatnak, és ahol az ember szabadon szárnyalhat egyre magasabbra – ezek a Szcientológia céljai. E célok, melyeket először 15 éve jelentettünk be egy enturbulált világnak, technológiánkkal bőven elérhetővé váltak.

Mivel a Szcientológia természeténél fogva politikamentes, szívesen lát bárkit, tartozzon bármiféle hithez, fajhoz, vagy nemzethez.” – L. Ron Hubbard

Ezen cél eléréséhez Hubbard egyházalapító szerint az szükséges, hogy minél többen használják a módszereiket. Ezért a szcientológia vallási egyesület szempontjából a fenti cél elérésére érdekében az tekinthető jogos érdeknek, ha minél többen hozzáférnek írásaikhoz és ismerik azokat, és így érdeklődni kezdenek a szcientológia iránt, illetve az tekinthető rendes felhasználásnak, ha változatlan formában eljut az emberekhez.

A művet a tisztességes tájékoztatást szem előtt tartja változatlanul jelentettem meg,

  1. § Egyes művek az időszerű, napi eseményekről való tájékoztatás céljára - a cél által indokolt terjedelemben - szabadon felhasználhatók. Ilyen felhasználás esetén a forrást - a szerző nevével együtt - fel kell tüntetni, hacsak ez lehetetlennek nem bizonyul.

Az Objektíven és szubjektíven a szcientológiáról blog igyekszik a szcientológiával kapcsolatos történésekről, napi eseményekről tájékoztatni olvasóit. A hírlevelet változatlan formában hoztam le, a forrás megjelölésével a szerző nevét nem ismerem és a vallási egyesület belső szabályzata szerint nem ismerhetem meg, ezért nem írtam.

Véleményem szerint a hírlevél publikálásra megfelel a szabad felhasználással szemben támasztott követelményekkel, így kérem a zárolás feloldását és a blogbejegyzés helyreállítását.

 

Bejegyzés:

http://objektivszcn.blog.hu/2010/02/03/super_power_adomanyozoi_lista_2009_november

Ez a lista egy USA-beli szerveren megjelent lista utánközlése. Véleményem szerint erre is a 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról 37. §-a az irányadó. Ez egy tájékoztató jellegű cikk egy akkor időszerű problémáról. Továbbá az adományozók neveit a Church of Scientology Flag Service Organization hozta nyilvánosságra, melyet az USA-beli adatvédelmi törvények megengednek. Tehát ha a magyarországi szcientológusok szeretnék a nevüket törölteni az eredeti listáról, akkor ezt a jogi személyt kell megkeresniük, mert ő hozta eredetileg nyilvánosságra a nevüket és azt, hogy mennyi pénzt adományoztak erre a célra.

 

Bejegyzés:
http://objektivszcn.blog.hu/2016/08/18/vendegposzt_wiki_es_szotar_szci_modra

Az ebben kifogásolható idézetekre az 1. bejegyzésnél kifejtett indokok vonatkoznak, és szerintem a cikk megfelel a szabad felhasználással szemben támasztott követelményekkel, így kérem a zárolás feloldását és a blogbejegyzés helyreállítását.

  

Bejegyzések:

http://objektivszcn.blog.hu/2008/07/03/a_szcientologia_szervezeti_felepitese_magyarorszagon_iv

http://objektivszcn.blog.hu/2008/06/29/a_szcientologia_szervezeti_felepitese_magyarorszagon_iii

http://objektivszcn.blog.hu/2015/05/05/szcientologia_egyeni_uzleti_tanacsadok

Ezeken az oldalakon található adatok cégadatoknak tekintendőek, melyekre nem vonatkoztathatóak az adatvédelmi követelmények.

A cégiratok tartalmazzák azokat az adatokat, amelyek benyújtására a céget törvény kötelezi, ezek az adatok nyilvánosak. A cégiratokban szereplő adatok – beleértve az egyébként eredetileg személyes adatokat is – bárki számára hozzáférhetőek.

Az Infotv. hatálya nem terjed ki sem az egyéni vállalkozókra, sem pedig a cégek adataira.

Tehát:

név – ami a cégiratokban szerepel közérdekből nyilvános adat – nem kell az adatkezeléshez hozzájárulás

tisztség betöltésének ténye – közérdekből nyilvános adat – nem kell az adatkezeléshez hozzájárulás

cégnév, a cég tevékenysége – nyilvános adat – nem kell az adatkezeléshez hozzájárulás

A közérdekből nyilvános adatoknak van egy kategóriája (Infotv. 26. § (2)), amelyek a célhoz kötöttség tiszteletben tartásával terjeszthetőek. A cégadatok azonban nem ilyenek, itt a célhoz kötöttséget (Infotv. 4. §) nem kell figyelembe venni, csak az egyéb korlátokat, mint pl. becsületsértés

Tehát hangsúlyozom – nem személyes adatokról, hanem közérdekből nyilvános adatokról van szó, de a cél - mint minden más blognál - a nyilvánosság tájékoztatása és a véleménynyilvánítás szabadsága, és ezért személyes adat nyilvánosságra hozatala nem történik, hanem cégadatok utánközlése, amivel szemben kifogást nem emelhetnek.

Az érintettek képmása, fényképe pedig a nevükhöz, mint cégadathoz kapcsolódó információ, mely képmásokat ők hoztak nyilvánosságra az internetes honlapjaikon. A fotók őket nem magánszemélyként ábrázolják, hanem tisztviselőként, így nem személyes adatnak, hanem cégadatnak tekinthetőek.

 

Bejegyzések:

http://objektivszcn.blog.hu/2014/08/20/top_5000_szcientologus_rendezveny_a_leggazdagabb_magyaroknak

http://objektivszcn.blog.hu/2016/10/19/a_szcientologia_eladasi_modszerenek_lenyege

http://objektivszcn.blog.hu/2010/07/12/a_szcientologus_maszter_dzsedaj_kasza_tamas_jedi_kepzest_tart

http://objektivszcn.blog.hu/2016/08/30/egy_szcientologus_megtalalta_az_ertekesites_szent_graljat

Ebben a bejegyzésben egyszerűen utánközöltem az érintett holnap vagy hírlevél tartalmát, melyet ők hoztak nyilvánosságra. Véleményen szerint erre is az 1. bejegyzésnél kifejtett indokok vonatkoznak, és szerintem a cikk megfelel a szabad felhasználással szemben támasztott követelményekkel, így kérem a zárolás feloldását és a blogbejegyzés helyreállítását.

 

Bejegyzés:
http://objektivszcn.blog.hu/2015/08/11/a_harom_szcientologus_jutyub-harcos

Nem tudtam megfejteni, mi a gond. A hivatkozott három videót törölték az eredeti feltöltők, a többiben pedig nincs szerzői joggal védendő tartalom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr2712395981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vittore 2017.04.02. 22:26:09

Na erre kíváncsi leszek.... Szerintem ez a töketlen blog.hu egy mismásolós választ fog küldeni, vagy rosszabb esetben kitiltják a blogodat. Csak mer' az egyszerűbb mint vitázni, elnézést kérni, vagy a csúnyacúnyafélelmetes scikkel újat húzni.

2017.04.03. 21:28:27

@vittore:

Ugyan már! Tudjuk, hogy miről szól ez az egész bábszínház: Reformer blogja nem az "egyház" üzleti érdekeit szolgálja! ;) Ha a szci valóban terjeszkedne, és a világot egy csöppet is érdekelné ez a bazári szemfényvesztés, akkor nem volna idejük ezt a klassz srácot baszogatni. Ám napról napra egyre nehezebb lenyomni a bennragadt "hívők" torkán a tejszínhabbal lefújt, ízletes somlói galuskának látszó szarkupacot... Jobb híján marad a szerzői jogok megsértésére való hivatkozás, és valami szikkadt agyú rondroid majd kiposztolhatja a facebook-on a magyar szci legújabb "falrengető sikerét". Szerintem kimondottam szánalmas, hogy nincs más, amire fappolhatnának...
süti beállítások módosítása