Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Hogyan kérjük vissza a pénzünket a szcientológia egyháztól

2017. március 01. - Reformer

Egy egy rövid útmutató ahhoz, hogy hogyan tudjuk visszakérni a szcientológia egyháznak befizetett pénzünket.

 

Mit lehet visszakérni és mi a következménye?

Röviden: a szolgáltatásokra (auditálás és képzés/tanfolyamok) fizetett pénzeket, és azt sem mindet.

A tagsági díjak és a direkt adományok (épületvásárlás stb.) nem visszatéríthetőek az "egyház" belső szabályzata szerint, és tudtommal jogi úton sem lehet visszaperelni - de nagyon örülnék, ha valaki erre tudna egy jó megoldást.

A szcientológia kétféle kategóriát különböztet meg - van a pénzvisszafizetés (repayment) és a pénzvisszatérítés (refund).

pénzvisszafizetés (repayment) olyan, szolgáltatásokra befizetett összegekre vonatkozik, amelyeket még nem végeztek el. Ezeket 100%-ban vissza kell fizetniük a belső szabályzatuk alapján.

A pénzvisszatérítés (refund) már elvégzett szolgáltatásokra vonatkozik. A főszabály az, hogy a szolgáltatás elvégzését követő 90. napig lehet visszakérni az árát, utána elvesztjük ezt a jogot.

Ha pénzt kérünk vissza a szcientológia egyháztól, utána soha többet nem vehetünk részt a szcientológia "egyház" szolgáltatásain.

 

Menete:

0. Barátkozzunk meg a gondolattal, hogy többet nem mehetünk a szcientológusokhoz szolgáltatásra, és jó eséllyel elnyomó személlyé is nyilvánítanak bennünket.

1. Tudjuk meg, mennyi pénzünk van befizetve a szcientológusoknál, illetve keressük elő a három hónapon belül lezárt tanfolyamok/auditálás számláit. Kérjünk egyenleget (e-mail, levél, telefon) minden olyan szcientológia szervezettől, ahova emlékeink szerint pénzt fizettünk be el nem végzett szolgáltatásokra. A pénzügyi titkárt (Treasury Secretary) kell keresni.

Arról értelemszerűen lehetőleg ne beszéljünk, hogy vissza akarjuk majd kérni ezt.

2. Írjunk az érintett szcientológia org v. orgok káplánjának (Chaplain) e-mailt vagy levelet, hogy nem kívánunk több szcientológia szolgáltatások részt venni és visszakérnék a befizetett összegeket. Írjuk meg, hogy mennyi a fenti szabályok szerinti visszakérhető összeg, adjuk meg a bankszámlaszámunkat.

Az eredményesség érdekében kerüljük az érzelmeket és a személykedést.

3. Erre azt fogják mondani, hogy be kell menni be egy "kezelésre" ezt megbeszélni. Ragaszkodjunk hozzá, hogy nem akarunk többet a szcientológiával foglalkozni, nem kívánunk bemenni és küldjék az aláírandó papírokat, utána pedig a pénzt.

4. Udvariasan el kell érni náluk, hogy elküldjék a pénz visszaküldéséhez szükséges lemondó nyilatkozatokat.

5. Ha megküldik, ellenőrizzük, hogy mindet adat stimmel (személyes adatok, összegek stb.) írjuk alá 2 tanúval, másoljuk le és küldjük vissza az eredetit nekik.

6. Kommunikációban maradva a káplánnal utaltassuk el velük a pénzt.

Probléma esetén:

Ha nem jutunk dűlőre a Káplánnal - forduljunk a feletteséhez, illetve annak feletteséhez.

Ha nagyon elakadunk és nem hajlandóak együttműködni, akkor ügyvéddel küldessünk felszólítást (abban tudok segíteni, hogy mit kell beleírni).

Mire figyeljünk:

Egyszerű, rövid és tényszerű e-maileket/leveleket írjunk (mert a szcientológia szervezetek munkatársai többnyire túlterheltek és szét vannak hajtva).

Nincs olyan előírás Hubbard irányelveiben, hogy be kell menni az orgba a pénz visszaadásához. Csak az, hogy gyorsan vissza kell adni a pénzt, ha valaki kéri.

 

Milyen irányelvek szabályozzák?

Ezekre az L. Ron Hubbard írásokra tudunk hivatkozni majd a levelezésben, melyek a fent leírt szabályokat tartalmazzák.

....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr7812304755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelkáposzta 2017.03.01. 20:11:19

Van egy feleslegessé vált e-méterem, azt szívesen visszaadnám nekik azon az áron, amin megvásároltam. Erre az esetre milyen szabály van? Emlékszem amikor megvettem, sok papírt írtam alá és rémlik, hogy akárkinek nem adhatnám el.

znagy6666 2017.03.01. 22:17:50

Nekem visszaadták az számlámon fönnmaradt - le nem használt - összeget. Viszonylag "simán".
Először - ahogy reformer írja - kértem egy folyószámla kivonatot az összegről. Úgy gondolták, hogy be fogok fizetni újabb szolgáltatásra és azért érdeklődöm mennyi van a számlámon, hogy tudjam mennyit kell gyűjtenem még hozzá. Meghagytam őket a hitükben és kértem nyomtassák ki a kivonatot.
Aztán személyesen bementem az ED-t (ügyvezetőt) kerestem, nem hagytam, hogy lepasszoljanak máshoz. Nem mondtam meg a recepciósnak, hogy milyen ügyben, csak annyit, hogy fontos. Ja és barátságosan mentem be...egy pici ellenségesség sem volt bennem. Tehát tárgyilagos, barátságos. Ez nagyon fontos...különben hamar bemerevednek. Az irányelveik szerinti hivatalos megoldásba, káplán...helyrehozó auditálás....routing form kitöltése stb. nem szabad belemenni, ez egy véget nem érő útvesztő. Az ED megmondta milyen e-mail címre küldjem el az igényemet. Ezt leírtam, melyre nem jött válasz. 1 hét múlva megismételtem a levelet azzal a kiegészítéssel, hogy amennyiben 8 napon belül nem válaszolnak akkor jogi úton fogom érvényesíteni a igényemet. Nem jött válasz, ment a hivatalos felszólító levél postai úton. Erre jött az email válasz, hogy jöjjek aláírni a lemondó nyilatkozatot (amit a helyszínen végigolvashatok) és átvehetem a pénzt. A lemondó nyilatkozatból egy példány készült az övéké, még azt se engedték meg, hogy lefotózzam a telefonommal. A pénzt viszont aznap megkaptam. Az a helyzet, hogy nem akarják, hogy felkerüljön a nyilatkozat az Internetre. Azt javaslom, ha kell a pénz ne vacakolj a papírral meg ne húzd fel magad mi van beleírva, úgy sem mész vele semmire, vicc az egész. 23 nap volt az komplett ciklus. Kasza Tamás - lezárási specialista is megirigyelhetné, ha olvashatná ezt a fórumot.....

Reformer 2017.03.02. 13:48:06

@Kelkáposzta: elvileg visszavásárolják tőled, ha felajánlod nekik, de nem teljes áron. az enyémet azt hiszem, kb. a feléért vették vissza...
süti beállítások módosítása