Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Már-már pozitív cikk a szcientológiáról egy pécsi hírportálon (amit azóta töröltek)

2016. december 16. - Reformer

Frissítés:

A cikk szőrén-szálán eltűnt, törölték a PécsMa oldaláról...

A Google által archivált változat még elérhető itt:

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:zxEVFei4rxUJ:www.pecsma.hu/pecs-aktual/szcientologia-400-tag-pecsen/+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Eredeti bejegyzés:

Forrás:

Szcientológia: 400 tag Pécsen! - PécsMa.hu

Fizetett hirdetésnek tűnő cikk jelent meg a szcientológiáról, melyben megszólalt a szcientológia magyarországi PR-osa, Lange László is.

Mivel kevés dolog idegesíti jobban, mint az azóta már hálistennek bezárt magyarországi Sea Orgosok által ráragasztott (pontosabban a volt főnököm, Fekete Miklós) becenév, ezért megírom ide is, hogy annakidején, még tanfolyamfelügyelő korában következetesen Lange Pacinak neveztük. Ne kérdezze senki, hogy miért, én sem tudom.

Ezen kis kitérő után vegyük sorra az "újságcikkben" elhangzó állításokat.

Ezt írták:

A legtöbb vallás szertartásait, a történelmi egyházakét ismerjük. A kis keresztény csoportosulások szertartásai sem különböznek sokban ezektől. A szcientológia viszont más. Nem keresztény vallás, egy modern, 20. századi filozófián alapszik, tevékenysége szerteágazó. Mégsem ismerjük, hogyan gyakorolja vallását egy szcientológus, hol találkozik társaival, mi is az, amiben hisz.

A szcientológia bepötyögése után a Google-ba rengeteg információt találni erről magyar nyelven is. A legfontosabb persze az, hogy alapvetően egy üzleti tevékenység van beöltöztetve vallásnak, tehát ezekre a kérdésekre sok értelme nincs választ keresni.

Mi a helyzet a társadalmi szerepvállalással?

Évente rendezik meg a „Drogmentes Magyarországért Maratont”, amivel körbejárják az egész országot, drogprevenciós foglalkozásokat tartanak iskolákban.

Amikor dicsekedni kell vele, akkor ők rendezik. Amikor újság/hatóság kérdezi a maratonosokat, akkor meg semmi közük az egyházhoz, sőt a Maraton a hivatalos weboldalán azt állítja, hogy egy nem egyházi nonprofit szervezet irányítja őket. Na most melyik igaz?

Azt állítják, hogy nem nyújtanak sem többet, sem kevesebbet, alapvető igazságaiban és dogmáiban sem mond teljesen mást, mint a történelmi egyházak...

Jajaj, itt már azért túltolta ezt Lange, Hubbardnak azért van pár hírhedtebb idézete, ami nem hiszem, hogy beférne a Bibliába...

Pécsett összesen 400-800 fő közé tehető a magukat szcientológusnak vallók száma. Különböző foglalkozásokon, tanfolyamokon, auditálásokon pedig számításaik szerint körülbelül 2500-an vehettek részt.

Mi??? Ha tényleg lennének ennyien Pécsen, akkor hogy a viharba áll bele éppen a földbe a misszió?

Idézek a missziók pénzügyeiről szóló blogbejegyzésemből:

Pécs

Bevételek (ők valamiért minden bevételüket az "egyéb" sorba írták):

2013: 3 045 000 Ft
2014: 1 919 000 Ft
2015: 2 753 000 Ft

Eredmény:
2013: - 1 832 000 Ft

2014:      227 000 Ft
2015:    - 776 000 Ft   

Összefoglaló:
Wow. A bevételekből ítélve itt is pár ember lézenghet, és nonprofit szervezeteknél szokatlan módon masszívan veszteségesek is. A központból nem kaphatnak pénzt, szóval a helyiektől kell összekaparni a forrásokat, hogy életben tudjanak maradni. 

Durva személyzeti leépítések lehettek egyébként, mert 2013-ban 734000, 2014-ben 283000, míg 2015-ben 1000 (ezer!) forint ment bérekre. Ez sem állította meg azonban a zuhanást.

Konklúzió: Azaz ha tényleg 400-an vannak Pécsen, akkor évente 7000 Ft-ot költ egy tag a szcientológiára. Ami egy negyed tanfolyamra sem lenne elég. A pénzügyi adatokból ítélve a "400-800" tag helyett kb. 30-40 lehet maximum.

De aztán még tetézi Lange:

Hazánkban 6-8000 fő körül lehetnek a Szcientológia Egyház tagjai. Mind Pécsen, mind országosan egy enyhe emelkedés figyelhető meg az elmúlt években.

6-8000 fő... Persze. A szcientológia eddigi legnagyobb és szerintük korszakalkotó hazai eseményén, az ideális org átadóján 1000-1500 fő lehetett ott, a többiek hol voltak? Ugyan már...

Az emelkedésről annyi, hogy 15 évvel ezelőtt, 2001-ben, amikor az én vezetésemmel elkezdtük a pénzgyűjtést az ideális org épületére, a budapesti szervezet nyilvántartása szerint kb. 6000 olyan ember volt, aki legalább egy lépést megtett a Hídon (tehát megcsinálta legalább a méregtelenítő programot például). Ezekből olyan 800-1200 fő volt valóban aktív. Mostani belsős információk szerint kb. a felére zuhant ez a szám, tehát olyan 400-600 ember csinál ténylegesen valamit odabenn.

A vége a legjobb:

Rengeteg pro és kontra érv hangzik el naponta, mindenkinek saját dolga eldönteni, ezekből mennyit tart igaznak.

Ez azért így erős, mert a szcientológiával kapcsolatban azért rengeteg a dokumentált, bizonyított probléma - a kapcsolatmegszakítás intézménye, a saját titkosszolgálatuk, a pénzéhségük, az adatkezelési visszaélések stb. Ezeket azért felelőtlenség annyival elintézni, hogy mindenki döntse el, mit tart ezekből igaznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr8012052231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.12.16. 21:09:02

"Oops! That page can’t be found." Ez most mi? :( Pedig úgy szerettem volna elolvasni a cikket!

"Azt állítják, hogy nem nyújtanak sem többet, sem kevesebbet, alapvető igazságaiban és dogmáiban sem mond teljesen mást, mint a történelmi egyházak..."

Ezt most hogyan kell érteni? Hubbard kettes számú célpontjára kábé ugyanannyi hívő érkezett meg eddig, mint a keresztény mennyországba? Csúnya öngól, nem mondom...
süti beállítások módosítása