Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Mit ígér és mit ad a szcientológia?

2016. november 15. - Reformer

Ezt egy külföldi szcientológiaellenes blogon láttam, és megtetszett.

Mit ad/nyújt/szolgáltat a szcientológia?

L. Ron Hubbard szerint ezt:

20161115_112110.jpg

 

Mit ígér a szcientológia?

Idézetek a Nemzetközi Szcientológia Egyház 1996. március 13-i rendeletéből ("MUNKATÁRSAK ÁLTAL TETT KIJELENTÉSEK" a magyar neve), amely azóta is ki van függesztve minden olyan helyiségben, ahol szcientológia szolgáltatásokra lehet befizetni:

Nincs felhatalmazása senkinek sem [munkatársak] arra, hogy "gyógyulást" vagy eredményeket ígérjen meg, és ezen ígéretekért az egyház, annak igazgatótanácsa és vezetősége semmiféle felelősséget nem vállal.

L. Ron Hubbard soha nem ígért semmit az embereknek, és nem is tett semmiféle ilyen jellegű kijelentést a dianetikával és a szcientológiával kapcsolatban. Az írásai mindössze a megfigyeléseit és a kutatásaival kapcsolatos feljegyzéseit tartalmazzák, melyet ő maga is megerősített.

[...]

A hívőknek alá kell írniuk egy nyilatkozatot a szolgáltatásokra történő beiratkozáskor kitöltött formanyomtatvány mellékleteként, melyben kijelentik, hogy semmiféle ígéretet nem tettek nekik, és L. Ron Hubbard munkáiból sem vontak le ilyen jellegű következtetést.

Az eredeti angol:

spd.jpg

 

És a beiratkozási formanyomtatvány releváns része:

iger0.jpg

[...]

iger1.jpg

iger2.jpg

A kérdésre egyértelmű a válasz:

A szcientológia SEMMIT nem ígér.

 

Összefoglalóan:

A szcientológia tulajdonképpen semmit nem ígér.

Alapítója szerint legfőbb irányelve pedig az, hogy mindig szolgáltatja, amit megígér.

Tehát a szcientológia valójában és hivatalosan semmit nem ad/nyújt/szolgáltat.

De legalább jó sokba kerül :)

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr9311962603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orbánviktor 2016.11.17. 12:11:36

Reformer, te akkor miért is sértődtél meg az egyházra? Olvastam a könyvedet. Te szegted meg a szerződésben tett ígéretedet.

norbert79 2016.11.17. 13:31:29

Jééé.. Na ez érdekes lesz. :)

Reformer 2016.11.17. 13:31:34

@Orbánviktor: a könyvemben kifejtettem, hogy mi történt. Nem megsértődtem, hanem lassan elegem lett a hazugságokból. Az ellenszenv kölcsönössé vált, mert ezzel kb. egyidőben ki is rúgtak.

2016.11.18. 06:30:22

„A hitehagyottnak általában szüksége van önigazolásra és arra törekszik, hogy helyre hozza a saját múltját azáltal, hogy kifogást talál egykori hovatartozására és hibáztatja azokat, akik korábban a legközelebbi társai voltak..." Forrás: http://www.tuddmegazigazsagot.hu/tévhitek/item/70-miert-kedvezotlen-forras-a-volt-tagok-avagy-hitehagyottak.html

Egy hitetlen szervezetnek általában meg kell magyaráznia a meglévő tagjainak hogy miért mentek el a munkatársai, kifogásokat talál hogy miért kellett megválniuk tőlük, és arra törekszik hogy helyre hozza a renoméját azáltal, hogy hibáztatja az egykor hűséges tagokat.

;-)

2016.11.18. 18:22:16

Továbbá: "... A sajtó néha szenzációt csinált a hitehagyottakból, akik arra törekednek, hogy a történeteiket és tapasztalataikat eladják az újságoknak és ezáltal nyereségre tegyenek szert.”

Ezt gondolja egy igazi Szcientológus, hogy biztos pénzt akarnak vele keresni. Végül is mindenki saját magából indul ki, nyilván az orientáltságuk miatt rögtön ezt dobja a gép. Persze ha utánanéznének, láthatnák hogy a sajtó többnyire csak a sztárok vagy a top vezetők kilépésével (csakúgy mint botrányaival) foglalkozik, akiknek az ebből esetleg befolyt összeg nem oszt vagy szoroz. A kisebbek, akik pár évig voltunk eme "világmegváltó" hülyítésben, nos legtöbbünk szégyenli, nem szívesen beszél róla, ha nyilatkozik akkor nem kívánja felvállalni az arcát és elváltoztatják a hangjukat is. Ez is nyilván a "szenzáció" része, hiszen mi másra volna szüksége egy ex-szcientológusnak akkor amikor a felismerés után romokban az élete, és mondjuk újra kell szervezni sokmindent, és nem ritka hogy 30-40 évesen a nulláról kezdi újra.
süti beállítások módosítása