Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Vegyes hírek - mi a szcientológia üzleti tanácsadás lényege, önkéntes lelkészek, South Park stb.

2016. szeptember 17. - Reformer

Szcientológiával kapcsolatos hírek az utóbbi napokból.

Remek összefoglaló az ún. "Hubbard Menedzsment Rendszerről"

Eredetileg kommentként (több különállóban) írta egy SzabLaci nevű felhasználó a 444.hu Miscavige disznótrágyás incidensével kapcsolatos cikkére, de nagyon érdekes bennfentes információkat tartalmaz arról, hogy mit is árulnak olyan sok pénzért a szcientológia üzleti tanácsadók.

A rendszerről:

Ez az egész agyrém úgy kezdődik, hogy megfelelő csatornákon keresztül rátalálnak azokra a közép, vagy felsőbb osztályba tartozó személyekre, akiknek jellemzően saját, jól működő vállalkozásuk van, de vagy a magánéletben, vagy a cégvezetésben bekövetkezett valami váratlan, negatív esemény. Pl. testi, vagy lelki betegség, átmeneti csökkenő megrendelések, tehát nem világvége dolgok, de nem kellemesek. Ilyenkor önzetlenül segítenek,ellátják mindenféle jó tanáccsal.

Ha betegség, akkor Lenkei féle vitaminkúrát javasolnak, napi 1kg c vitamint kell enni, meg algát, stb., emellett megállapítják, hogy a probléma lelki eredetű, és ennek rajtad kívül mindenki az oka, te megteszel mindent, hogy jobb legyen az életed, de mások (főleg az alkalmazottaid) miatt nem jönnek össze a dolgok, emiatt jön a stressz, ami meg betegséget okoz.

Felajánlanak amellett, hogy a lelki egyensúlyodat visszabillentik, egy kidolgozott, és a világon mindenfelé jól működő vállalkozás irányítási rendszert, aminek a követésével és működtetésével a vállalkozásod SIKERRE LESZ ÍTÉLVE! Néhány informális találkozón történő beszélgetés során folyamatosan sulykolják az új áldozatba, hogy minden sokkal jobb lesz, nőni fognak a bevételek, csökkenni fognak a kiadások, emellett, de hozzákezdenek párhuzamosan a család vezetéshez is, ami szintén egy fontos folyamat, hiszen a teljes behálózáshoz szükség van arra, hogy az egész családot bevonják, nehogy valaki bomlassza a kapcsolatot.

Az addig normális, mondjuk klasszikus cégvezetési modellbe elkezd belemászni a WISE, az egyház vállalkozásmenedzselési tagozata. Ez tulajdonképpen egy maga Hubbard által kitalált rendszer, ami felé akkor fordult, amikor rájött, hogy sci-fi íróként nem tudott érvényesülni.

A lényege, hogy forgasd fel a céged (helyezd új alapokra vállalatvezetést), az addigi megbízható dolgozóidat rúgd ki, ha nem tudja teljesíteni az új elvárásokat, mert nem személyeskedhetsz, csak a statisztikát kell nézni, ha nem hozza a sci statisztika szerinti hozamot, teljesítményt, értéket, akkor csak hátráltat, nem akar igazán együttműködni, tehát egyfajta bizalmatlanságot kezd beáramoltatni a rendszerbe.

Ott is kötelező statisztikát vezetni, ahol ennek semmi értelme, pl. nincs mit mérni (titkárnőnél a gépelt karakterek száma, amit elvárnak, hogy nőjön, holott a gépelt szöveg hossza attól függ, hogy a főni mennyit diktál), és a semmire nem értelmezhető statisztikai adatok alapján kezdik el jutalmazni, vagy büntetni a dolgozókat, akik a normális munka helyett egyre inkább a sci irányítási rendszer generálta hülyeségeinek való megfelelésen szorgoskodnak.

A statisztika gyűlik, a főnök meg örül, hiszen van valami látszat, és az auditorok, meg segítők biztatják, hogy hamarosan eredmények is lesznek, hiszen először mérni kell, hogy megtudják, hol nincs megfelelő ember az adott pozícióban, stb... Persze a várt siker mindig késik, de már mindig van kikre fogni a rosszat, meg lehet személyesíteni, hogy a pénzügyi gondokért a felelős a termelési vezetőd, akinél az előző hónapnál kettővel kisebbre jött ki az új felvett munkák statisztikája. Persze a munkát nem is ő veszi fel, hanem a főnök, de az mindegy, ő az ok.

Közben szép lassan beúsznak a pénztáradba is. Először is neked, mint vezetőnek és családodnak tanfolyamokra kell járnod, mert el kell érned a clear szintet. A tiszta szint elérése kell legyen mindenkinek az életcélja, és az ő végső céljuk, hogy a világon mindenki ezt elérje (a többi ember nem ember). Ezek a tanfolyamok általában 1 naposak, és a témájától függően néhány százezer forintnál kezdődik, milliós költség is lehet.

A főnök (akibe sulykolják, hogy ő már mindent megtesz a boldogulásért, és egyre jobb is a teljesítménye, gondolkodása, tisztulása, legalábbis ezt hallja magáról folyamatosan), egyre több irracionális döntést hoz a cége és a családja vezetésében. A család ezt nem veszi észre, mivel őket is szektázzák, de a munkahely átalakul két táborra. Vannak, akik fogékkonyak az ilyen maszlagra, vagy nagyon kell a meló, és kezdenek közeledni a dologhoz, kezdenek egyetérteni egyre több dologban az "új főnökkel", mások zsigerből utasítják el az egészet, általában az utóbbiak azok, akik jó munkaerők (voltak addig).

Az egyház ezt az egészet nem ingyen adja, hiszen neked többszörösen meg fog térülni az elköltött pénz, így amellett, hogy az egyháznak külön zsebből tejelsz, megjelennek a cégben is a működést közvetlenül nem szolgáló szolgáltatások számlái. (Pl. üzletviteli tanácsadás, amely havi 200.000 Ft, és egy scientológus zenetanár nyújtja, minden második sorszámú számla a tied, tehát rajtad kívül még van egy balek, akinek számláz, de teljesítés meg semmi sincs.) De venned kell Hubbard-os, meg WISE-s könyv és DVD csomagot, ami egy doboznyi, és kb.700.000 Ft-ba kerül.

Évente jönnek auditálni, ami azt jelenti, hogy egy szandis-zoknis, harminc-negyven éves pár elutazik hozzád, egy laptopot szorongatnak a hónuk alatt, és egy olyan felületre írkálnak dolgokat, ami egy gépíró tanuló programhoz hasonló kinézetű valami, csak szöveges auditálás van, nem vizsgálják át a főkönyvet, nem néznek számlákat, csak a vezető elmondja, hogy miben fejlődött a cége (persze hátrafelé, de ezt ő már akkor nem érzékeli).

Az auditálás, ami kb. 1 millióba került majd később fog manifesztálódni, kielemzi, és újabb tanácsokkal látnak el az elemzés alapján. Ezek kb. ilyen tanácsok:
- A bevételek beáramlását gyorsítani, a kifizetéseket akadályozni kell. Szervezd át a pénztáradat úgy, hogy befizetni bármikor lehessen, kifizetés viszont csak csütörtökönként délután 12 és 13 között lehessen, és ezt erőltesd rá a szállítóidra is, érd el, hogy ez így működjön.
- A termeléshez szükséges alapanyag, segédanyag megrendeléseket 5 személyen keresztül hagyasd jóvá, mire mindenkin végigmegy a megrendelés munkalapja, és minden személy aláírta, addig telik az idő, aki igényelte, majd megoldja anélkül, mert nem tudja kivárni, akkor meg minek rendelte? A folyamat alatt lehet, hogy valakinek eszébe jut, hogy van még valahol abból, csak más nem tud róla, stb....
- A költségeiden nem kell csökkenteni, több bevételt kell generálni, ami fedezi a költségeket. Emelj árat, adj a termékednek, szolgáltatásodnak értéket az árával, értesd meg a vevőiddel, hogy a te terméked egy jóval magasabb hozzáadott értéket képvisel, mint másé, stb...

Tehát egy teljes tévútra terelnek, miközben apránként, de egyre nagyobb intenzitással maga a szervezet és a többi tagvállalkozás egyre több számlát fog neked küldeni, és emiatt előbb-utóbb kialakulnak pénzügyi nehézségek, mert nekik nem lehet tartozni, másnak igen, sőt, kötelező. Viszonylag rövid idő alatt, néhány év leforgása alatt már teljesen az egyház befolyása alatt áll a cég, ami semmivel sem jobb, sőt, roszabb, mint korábban, de a pénzáramba beletettek egy csapot, amit folyamatosan nyitogatnak, és alatta az egyház kannája van, ők vissza nem tesznek a rendszerbe pénzt, csak tanácsolnak.

A gyakorlatilag menthetetlen cég vezetői a süllyedési helyzetben vagy megvilágosodnak, és megpróbálnak kiszabadulni az egyház karmaiból, vagy beletörődnek, hogy minden rajtuk kivül álló okok miatt történik, és szorosabbá fűzik a személyes, lelki kötődést. Így is, úgy is ráfaragtak.

Néhány mondat a sci vállalkozásokról:

Onnan lehet sejteni, hogy egy cég scientológus vezetés alatt áll, hogy a logójában, nevében valamilyen statisztikai személtető ábra van, és annak mindig valamilyen felfelé menő, előre mutató statisztikai jelnek kell lennie, vagy azt kell mutatnia, hogy te vagy a középpontban, minden más köréd épül. Jellemzően a legtöbb vállalatirányítási, pénzügyi tanácsadó iroda, és táplálék kiegészítős, vitaminos cég ilyen, amelyik folyamatosan nyomja a hírlevelét.

Goodwill Consulting
Brüsszel Center
Piroska Gyula
Dunakanyar Autóház
Lenkei
Vitaminkirály
W-Ackermann
stb....

A lehúzásokról:

A sciben meg feltérképezik, hogy ki mennyire terhelhető le anyagilag, és azon felül szipolyoznak ki. A Bibliával ellentétben (1200-2000 oldal fordítástól függően) L. Ron tanításai több, mint 600.000 oldalt tesznek ki, ebben benne van a világot teremtő Xenutól kezdve a kalapozási technikáig minden, így minden kérdésre találnak hubbardos választ. (Végső soron a Biblia tanaival is bármit meg lehet magyarázni, pedig az sokkal kevesebb.)

Egyszóval a labilis embereket többféle technikával lehet "segíteni", káros és kevésbé káros módon, a szcizéaz talán az öngyilkos szektákkal, fényevőkkel van egy szinten, viszont elég sok követője van, kvázi MLM rendszer, minél feljebb jutsz (minél tisztább vagy), annál több rangban alattad levő részére nyújthatsz te tanácsadást pénzért, és adhatsz szolgáltatást el nekik tízszeres áron, ők meg a tisztulás reményében egyre többet vesznek igénybe. Emvéj.

Egy másik felhasználó válasza:

Ismerős. Tizenévvel ezelőtt kerültem egy olyan céghez, melynek a tulajdonosa korábban egy azóta is jól menő 30 fős vállalkozás egyik tulajdonosa és ügyvezetője volt. Nem tudtam, hogy onnan úgy jött el, hogy mindenféle Oxford- és személyiségteszteket iratott rendszeresen, amit a többi tulajdonostárs megunt, elbúcsúztak tőle. Az első pár hónapon eseménytelen volt, elmondtam, hogy én nem az leszek, akin az elemzők csámcsognak, sokáig így is volt.. Majd egy hirtelen ötlettől vezérelve ügyvezető-váltás, majd számlázószoftver csere egy olyanra, ami finoman fogalmazva is demo volt, napi szintű frissítéssel, több héten keresztül. Egy helyi vallástárs nagykerje ugyanezt a szoftvert használja azóta is, néha megmosolygom, mivé lett az a kezdetleges programocska.. Ekkor már heti szintű volt az oxford-tesztes fenyegetés, majd jött a már nagyon várt búcsú, mennem kellett. Nem bántam, de nem irigyeltem a maradókat sem, akik egy három napos tréningre kirándultak el nem sokkal később, gyurmázgatni, és egymást bámulni hosszú percekig, szótlanul.

 

Még egy tapasztalat egy harmadik hozzászólótól:

Volt szerencsém a szcikhez, jópárat ismerek (komolyan), abból 1 normális, 4 átlagos (ők sokat dolgoztak magukon, le a kalappal), a többi teljesen kretén, de amit teljes bizonyossággal mondhatok, h az "egyházuk" egy kib.. elnyomó szervezet, és főleg a tagokkal szemben, minden, de minden kőzhely igaz rájuk, sokan dugják homokba a fejüket, h ne lássák mekkora balekok, h ezt csinálják, de nincs visszaút, így meggyőzik magukat, h ez nekik jó (1 dollár dilemma), alig van, aki értelmesen, maga javára tudna használni a "tudást" és nem őt használnák ki. A vezetőség minden szinten egy habzó szájú társaság. Nagyon gáz az egész.

....

ja, szci munkatársak éjt-nappal robotolnak, ha jól tudom havi 30e !!!! bruttóért - tudod, "meg kell menteni a Földbolygót, clear-ré kell tenni" (kurva anyátok), ezért van aki 2 műszakot nyom, a fizetségük másik részét kurva drága tanfolyamokkal "fizetik ki", igy nevelik a rabszolgákat. A szolgáltatást befizetőket (tagokat) állandóan húzzák le, :" új könyvek", "ideális ORG", stb, több tíz-százezres tételek, sőt millások repkednek ha nem vagy észnél... Persze nem kötelező, de tudod hogy megy ez... Nem csoda, ha munkatársak fele valami (szcikhez köthető) vitamin, meg lúgos víz faszsagú MLM-ben nyomul, mert nincs az a pénz, amit nem lehet auditálásra elbaszni. Hogy clear legyél, az kb szerintem 3 Milla, hogy OT, az szintenként még annyi, vagy inkább duplázódik felfelé, mert csak magasabb szintű központokban (UK, USA) teheted le, ugy hallottam OT VIII-ig kb 100 minyó...

Követeléskezelő tanfolyam:

Live-ban néztem ezt a folyamatot kb 1 évig. Fiatal voltam, a főnökék meg akkor lendültek ebbe bele. Számomra inkább csak nevetségesnek tűnt az egész, de sok munkatársamnak (akik családot tartottak fenn, gyereknevelés, anyagi gondok, stb...) ez nem volt olyan vicces, hiszen a kicsike egzisztenciájuk volt veszélyben,a havi bevételük forgott kockán.


Azért, amikor felküldtek Pestre, hogy egy követeléskezelő tanfolyamon részt vegyek, még poénból el is vállaltam, de ami ott ment, az már maga a fekete humor melegágya.

A lényeg, hogy a kintlévőségeinket kezelni kell, amire kifejlesztettek egy programot, amin nyomon lehet követni, hogy melyik számla mikor esedékes, és mikor jár le. A fizetési határidőhöz közeledve egyre több jelzést ad a program. Annak érdekében, hogy közérthető legyen, minden számlát egy OTA.exe játékhoz hasonló kis vonatocska jelképezett, ami robogott a kis sínen, ami az idővonal volt, és ahogyan közeledett a célhoz, a fizetési határidőhöz, úgy változott a színe. Ha egy vevő többször rendelt, akkor a vonat mögött a több vagon is volt, amik mindegyike egy-egy számla volt, és más-más színük volt attól függően, hogy mikor jár le. Ha valakinek átlépte a határt a vonata, akkor piros lett, és az ilyen ügyféltől meg kellett szabadulni, mert destruktív.

A tanfolyam 1 napos volt, és százezernek hívták/fő, volt benne egy csontleveses, rántott szeletes menü is. Az ebédet követően úgy húztam el, mint a vadliba, a többi maradt smúzolni, pl. egy fuxos milf, akinek tartozik valaki több millióval, és azért jött el, hogy ezt be tudja hajtani, és a végén azt mondta, hogy számára nagyon hasznos volt a tanfolyam, pedig semmi újat nem mondtak neki, csak azt, hogy vegyen vonatos programot. Már az elején szondázták a jelen levőket, azzal kezdték, hogy van e, aki kételkedik abban, hogy ez a tanfolyam segít, erre én igennel válaszoltam, onnantól velem kimértek voltak, mással meg teliszájjal nevettek.

 

 

Önkéntes lelkész sátor két piacnál

A Bakancsos piacon vajon mit akarnak? Én szoktam oda járni, nem az a tipikus szcientológia célközönség látogatja...

Gondolom, azért küldték ide őket, hogy friss húst tereljenek az ideális orgba, amely valószínűleg nagyrészt üres.

vm2.jpgvm.jpg

Nem magától hagyta ott Isaac Hayes a South Parkot a szcientológia miatt

Kiderült, Séf bácsi valójában miért szállt ki a South Parkból - player.hu

Idézet:

Hayes ugyanis az ominózus Trapped in the Closet című, egyébként legendás South Park epizód után pár hónappal közleményben tudatta az alkotókkal, hogy sértőnek találta az egyházzal kapcsolatos tartalmait (volt benne bőven), és kilép a sorozatból.

De mind Trey, mind Matt és Hayes fia is úgy gondolják, hogy nem ő adta ki a közleményt. Sőt, az egész nem az ő ötlete volt. Amikor lement az epizód, Isaac felkereste Mattet, és arra kérte, ne kerüljön adásba. Nem tudta, hogy már lement, nem is mondták meg neki. Matt azt mondta, teljesen nyilvánvaló volt, hogy valaki elküldte hozzá, és megmondta, mit tegyen. Séf bácsi fia, Hayes III azt mondta, nem hiszi, hogy az apja kiborult volna, hiszen éveken keresztül csinált viccet a South Park gyakorlatilag mindenkiből, szóval miért pont most borult volna ki nála a bili.

Hayes III arról is beszélt, hogy az apjának ráadásul stroke-ja volt, nem tudott beszélni, jóformán alig volt magánál, így elég valószínűtlen, hogy felépülése közben ennyire felelős döntést tudott volna hozni. Úgy gondolja, hogy valaki más tette helyette, és cselekedett a nevében, de a mai napig nem tudják, ki lehetett az. Akkoriban az apja körül mindenki az egyházhoz tartozott, szóval bárki lehetett.

A HVG egyébként pont a napokban írt a szcientológiás epizódról:

5 South Park-epizód, ami kiverte a biztosítékot

 

Klinikai szakpszichológus a szcientológiáról (is)

Távolodás önmagunktól – a hamis önismeret délibábja – I. rész

Idézet:

Mit tesz tehát a hamis önismeret? Ennek a kérdésnek a megválaszolása során típusokat írok le, ugyanakkor, mint minden „típusok és tünetegyüttesek”-jellegű felsorolásnál, előre bocsátom: ezek kissé túlrajzolt karikatúrák, prototípusok, melyek nem érvényesek egy az egyben konkrét helyzetekre, személyekre.

1. Hierarchiát, piramist épít

Azt gondolja, az önismeret halmozható, elraktározható, mint egy bankbetét, ezért lehet belőle valakinek nagyon sok, valakinek pedig nagyon kevés. Sőt, azt gondolja, lehet valakinek belőle rengeteg, lehet gazdag, ez pedig fölé emeli azoknak, akiknek alig, vagy kevés van. Logikus tehát, hogy

A RÉGI EGYHÁZAK MINTÁJÁRA A SPIRITUÁLIS HIERARCHIA FÖLDI HIERARCHIÁVÁ IS VÁLJON:
akinek sok önismerete van, az uralkodjon azok fölött, akinek kevesebb, és együtt tekintsenek azon tömegekre, akiknek alig van.

Ennek egyik alváltozata a kiképzőrendszerekben megrekedt hamis önismereti modellek: piramis rendszerben építik fel a terápiás; ezoterikus; szcientológus képzések rendszereit, azt gondolják, hogy nagyon sok lépést kell megtennie annak, aki el akar jutni a csúcsra.

MINÉL HAMISABB EGY RENDSZER, ANNÁL TÚLSTRUKTURÁLTABB.

Egyes terápiás iskolák a pszichológián belül tizenöt éves képzési rendszereket építenek fel, a szcientológusok pedig nyolc szinten képzelik el a belső megvilágosodást.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr1611716103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.09.18. 00:23:44

"A Bakancsos piacon vajon mit akarnak? Én szoktam oda járni, nem az a tipikus szcientológia célközönség látogatja..."

Gondolom, eljutottak arra a pontra, hogy nem számít sem a helyszín, sem a "wog" anyagi helyzete és/vagy etnikai összetétele, csak legyenek már végre számszerűsíthető bodyk azon a redves grafikonon, elvégre a CoB eredményeket vár... fantasztikus, csodás, gigantikus terjeszkedést.
süti beállítások módosítása