Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Dianetika webáruházat nyitott, hogy a 4 hónapos gyerek mellett is tudjon terjeszteni

2016. március 14. - Reformer

Egy kicsit szomorú, hogy ilyesmiről is hírt kell adni. Szegény gyerek már ilyen kicsi korában ízelítőt kap abból, hogy milyen az, amikor szcientológus szülei vannak az embernek...

Mellesleg, a webáruházat az egyházon belül sikerült valószínűleg csak engedélyeztetni, a wog hatóságok pedig szokás szerint nem érdekesek.

Hiányoznak például a következő alapvető elemek:

- nincs feltüntetve a NAIH nyilvántartási szám, mely az adatkezeléshez szükséges; továbbá nincs kitéve az adatkezelési és az adatvédelmi szabályzat
- nincs Általános Szerződési Feltételek, a vásárlók jogai nincsenek közzétéve
- nincsenek feltüntetve az üzemeltető adatai és a vevőszolgálat elérhetősége és gondolom a területileg illetékes önkormányzat jegyzőjétől sem kértek engedélyt az üzemeltetéshez


Tudtommal a dianetika nem igazolt terápiás módszer, szóval a honlap címe eleve megtévesztő és félrevezető.

 

bzs.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr78475992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbert79 2016.03.16. 12:47:39

Meglestem, ott van, de trükkösen csak akkor jelenik meg ha rendelnél valamit, akkor felajánlja hogy letöltheted az "aszf.pdf" -et... Most olvasom...

norbert79 2016.03.16. 14:03:04

Bár nem vagyok jogász, olyan környezetben dolgozom, ahol ilyen dokumentumokat kell értelmezni, s jogilag is elhelyezni tudni. Szóval első benyomások:

http(!!)://dianetikaterapia.hu/penztar/ - Elég gáz, hogy 2016-ban még van olyan webshop, ami HTTP-n fut, s nem HTTPS-en. Innentől nem tud az ÁSZF-nek sem megfelelni (lásd adatkezelési cikkej)

Ászf -> Rövidítés, amennyiben nem került deklarálásra a szerződés elején, úgy a szónak értelme sem jogi szerepe nincs.

2.2 "A Szolgáltató jogosult egyoldalúan módosítani a Szabályzatot." - Nincsen megint kiemelve, hogy melyik szabályzat. Névdeklaráció hiányzik. "Felhasználók a weboldalak használatával elfogadják" - Oldalak? Itt tudtommal csak egy oldal szerepel...

2.3. Felhasználó nem tudja másképp letölteni az ÁSZF-et, csak akkor, ha rendelést ad fel, persze még adatok nélkül. Ez jogilag megkérdőjelezhető pont.

2.4 "Tilos a webshopon megjelenő tartalmak vagy azok bármely részletének letöltése, elektronikus tárolása, feldolgozása és értékesítése a Szolgáltató írásos hozzájárulása nélkül." - Ez azért technikaliag is kivitlezehtetlen; mi a helyzet az ÁSZF-el? Azt hogy olvassam el másképp?

Folyt. köv.

norbert79 2016.03.16. 14:17:50

(Megjegyzés: Az "Általános Szerződési Feltételek" rövidítése az "ÁSZF" és nem Ászf, ha csak nem emelik ki, hogy ilyen névvel is utalhatnak rá.) Amúgy közben látom, hogy csak Utánvétel az egyedüli opció... Vicces.

3.2 "Felhasználó a vásárlás/regisztráció során köteles a saját, valós adatait megadni. A vásárlás/regisztráció során megadott valótlan, vagy más személyhez köthető adatok esetén a létrejövő elektronikus szerződés semmis." Nem tehető kötelezővé semmit sem a weboldal. Ezek a mondatok jogilag értelmezhetetlenek. Annyit tehet kikötésnek, hogy a bevitt adatokért a felhasználó felelős, de semmi többet. (Szép próbálkozás Szcientológus admin, de tudod a valódi életben ezek a trükkök nem működnek, ez nem Sec Check, ez nem auditálás, tudod?)

"Szolgáltató kizárja felelősségét, amennyiben Felhasználó más nevében, más személy adataival veszi igénybe szolgáltatásait." - Ez megint beleütközik pár jogi akadályba, de az előző mondatok után egy ilyen már meg se lep...

3.4 Megint említsem itt a HTTP problémáját? Szerintem nem kell...

4.1 "A termékekre vonatkozóan megjelenített árak forintban értendők, tartalmazzák a törvényben előírt áfát," - Nem szerepel a lapon, sem a számlán, ahogy én láttam. Apróság, ugorjunk!

4.2 Ez most tényleg ennyire fontos? Jó, egye fene, jogilag lehet.

4.4 Ajánlom figyelmükbe a "http://www.nfh.hu/node/11" oldalt... Én itt azt olvasom, hogy ha rosszul is írja ki az árat, akkor jogilag a kisebbik ár az érvényes, ezt még egy ÁSZF sem bírálhatja felül, főképp ha a törvényekre hivatkozik.

4.5 Hahahaha, micsoda? Nagyon el vagytok ti tévedve. "Ennek alapján a hibás/téves áron visszaigazolt megrendelés semmis szerződésnek tekintendő." - Ezt egy ügyvéd öt perc alatt ízekre szedné. Kíváncsi lennék mi a helyzet akkor, ha egy ÁSZF nem tud a jelenlegi jogi szabályozásnak megfelelni, akkor mi a helyzet.

norbert79 2016.03.16. 14:49:32

5.3 után jön az 1.1 és az 1.2. Ahha.

6.1. "A megrendelések feldolgozása nyitvatartási időben történik." - És azok micsodák? Ilyet tényleg nem láttam sehol...

7.6. "Nem illeti meg az elállási jog Felhasználót olyan nem előre gyártott termék esetében, amelyet a fogyasztó utasítása alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy olyan termék esetében, amelyet egyértelműen a fogyasztó személyére szabtak." - De, megilleti. Pont.

7.11. "A fogyasztó kizárólag a termék visszaküldésének közvetlen költségét viseli, kivéve, ha a vállalkozás vállalta e költség viselését." Ellentmondás az előző pontokkal.

7.12. "A Szolgáltató nem köteles a Felhasználó része megtéríteni azon többletköltségeket, amely a Szolgáltató által felkínált legolcsóbb szokásos fuvarozási módtól eltérő szállítási mód választásából adódik." - Így is a felhasználó fizeti a költségeket, akkor miről beszélünk?

7.13 "Felhasználó kizárólag akkor vonható felelősségre az árukban bekövetkezett értékcsökkenésért, ha az az áruk jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükségestől eltérő kezelés miatt következett be." - Ennek a mondatnak így semmi értelme.

8.11 "A gyártónak (forgalmazónak) a mentesüléshez elegendő egy okot bizonyítania." - Háát, nem tudom, ez így azért szerintem aggályos, de fene se tudja.

9.8. "A Szolgáltatónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze" - Ó az a fránya copy-paste, ráadásul nem az egész mondatot másolták be. Igen, nincs pont a mondat végén.

10.2. "Ha a jelen Szabályzat bármely része érvénytelenné, jogtalanná vagy érvényesíthetetlenné válik, az a fennmaradó részek érvényességét, jogszerűségét és érvényesíthetőségét nem érinti." - De, egy jogilag problémás szerződés simán tekinthető ilyenkor semmisnek. Az a fránya felelősség ledobása, már megint.

10.3. "Amennyiben Szolgáltató a Szabályzat alapján megillető jogát nem gyakorolja, a joggyakorlás elmulasztása nem tekinthető az adott jogról való lemondásnak. Bármilyen jogról történő lemondás csak az erre vonatkozó kifejezett írásbeli nyilatkozat esetén érvényes. Az hogy a Szolgáltató egy alkalommal nem ragaszkodik szigorúan a Szabályzat valamely lényegi feltételéhez, vagy kikötéséhez nem jelenti azt, hogy lemond arról, hogy a későbbiekben ragaszkodjon az adott feltétel vagy kikötés szigorú betartásához." - Ahahahahahaha, ez nem így működik ez gyerekek, nagyon nem így. Ráadásul vannak kötelezettségek is.

Amúgy annyira látszódik az ahol ők raktak be új pontot, mert még a betűtípus is más. Elemezzem még?

norbert79 2016.03.16. 15:03:06

Még valami: A weblap ÁSZF-e egy sima lopás az http://www.antennaszerviz.com-ról, mert még a PDF INFO fejlécében is ott virít, hogy "Antennaszerviz.com - ÁSZF - 2015.", authornak pedig Krausz Miklós van feltüntetve.

A dianetikaterapia.hu bejegyzője Barsi Klára, adminként pedig Tóth József van feltüntetve. Józsefhez Cegléden a Lajos utca van feltüntetve, az antennaszerviz.com tulajdonosa pedig Kovács István ugyancsak ceglédi, Múzeum utca 3. Két különböző cég, három különböző nevekkel, de egy város, így lehet összefüggés.

norbert79 2016.03.16. 15:09:47

@Ligur: Áh, ehhez kellene két nap, hogy mindent kielemezzek, de már most látszik, hogy egy igazi "train wreck" az egész ÁSZF úgy ahogy van. Aki tőle rendel az meg is érdemli...
süti beállítások módosítása