Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia nyert Belgiumban

2016. március 12. - Reformer

Sok cikk jelent meg erről a napokban, itt van például az Origón megjelent cikk:

18 év után ejtették a vádat a szcientológiai egyház ellen Belgiumban

Idézet:

Példátlanul hosszú ideig, 18 évig tartó nyomozás után a bíróság minden vádat ejtett a szcientológiai egyház ellen Belgiumban.

Az ítéletben a brüsszeli büntetőbíróság "elfogadhatatlannak" minősítette az egyház belgiumi szervezete, valamint tizenegy tagja elleni vádak mindegyikét.

A vád szerint az egyház, valamint az amerikai központjához kapcsolódó, brüsszeli Európai Emberi Jogi Iroda bűnszervezetként működött.

A két szervezetet - tizenegy tagjával és korábbi vezetőjével együtt - csalás, zsarolás, magánélethez való jog megsértése és engedély nélküli orvoslás miatt akarta felelősségre vonni a vádhatóság.

Tony Ortega erről szóló blogbejegyzésében részletesebben is kivesézi az ügyet.

A lényegi pontok a következőek:

1. A vádak ejtésének valódi oka

A bíró eljárási és formai hibákkal indokolta a vádak ejtését.

- Mivel 18 évvel ezelőtt indul a nyomozás, ezért jópár feltárt bűncselekmény időközben egyszerűen elévült.

- Olyan is volt, bizonyos terhelő dokumentumoknak az eljárás során nyoma veszett, ezért a bíró pld. két vádlottal szemben kénytelen volt ejteni a vádakat.

- A vádak megfogalmazása bizonyos esetekben túlságosan általános jellegű volt, és nem fogalmazta meg az ügyész, hogy a vádak pontosan hogyan értelmezhetőek az egyes vádlottakra.

Ebből az fontos számunkra, hogy nem az ártatlanságuk miatt nem ítéltek el őket, hanem azért, mert az ügyészség eljárási hibákat követett el.

2.  A belga szcientológia egyház alárendelt szerepe

A bíró szerint egyértelműen kiderült, hogy a belga szervezet a koppenhágai központ irányítása alatt működik, így már csak ezért sem lehet a belga törvényekre hivatkozni bűnszervezetnek nevezni, mert nem Belgiumból irányították.

3. Pusztán az ideológia helytelensége miatt nem lehet őket büntetni

Az ügyészség rengeteg L. Ron Hubbard írást csatolt be mellékletnek. A bíró pedig kijelentette, hogy a [törvénytelenségre buzdító] ideológia megléte önmagában nem bűncselekmény. Abban nem volt partner, hogy pusztán a gondolkodásmódjuk miatt megbüntesse a vádlottakat.

 

A tanulság

Számomra elég tanulságos volt ez az ítélethirdetés. Két fontos dolgot szűrtem le:

1. Akárhogy nem lehet nekik menni. Nagyon profi módon összerakott eljárás keretében, konkrétan megfogalmazott vádakkal lehet bármi esély arra, hogy megfogjuk őket.

2. Az sajnos tényleg mindegy, hogy Hubbard miket írt le. Azért tényleg nem lehet elítélni őket, mert Hubbard mindenféle hajmeresztő dolgokra bátorítja a tagokat. Erről az érvről lemondhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr418470488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása