Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Új típusú munkaszerződés az "egyházban"

2014. február 24. - Reformer

Forrás: Tony Ortega blogja

Az Egyesült Államokban új típusú munkatársi szerződéseket vezetett be az "egyház". Idő kérdése, és nemsokára Magyarországon is ezt vagy ennek kissé adaptált változatát fogják aláírni.

Az eddig használt is eléggé egyoldalú volt, bíróságon nem állta volna meg a helyét. Ismerem a gondolkodásmódjukat, így megkockáztatom, hogy nem fogják kivenni azokat a passzusokat, amelyek ellentmondanak a munkaügyi jogszabályoknak, vagy az éppen alkotmánynak.

Itt a szerződés:

StaffContract1-e1393105168204.jpg

StaffContract2-e1393105219685.jpg

StaffContract3-e1393105271483.jpg

StaffContract4-e1393105313367.jpg

És itt az ún non-disparagement melléklet, amit talán befeketítési v. kritizálási záradéknak lehet fordítani:

Disparagement1.jpg

Disparagement2.jpg

Disparagement3.jpg

Disparagement4.jpg

Nézzük meg a fontosabb pontokat. A legnagyobb baj az a "szerződéssel", hogy teljesen egyoldalú. Csak a jelentkező vállal kötelezettségeket, az "egyház" gyakorlatilag semmit. 

A megnevezése is érdekes: vallási kötelezettségvállalás és jelentkezés az egyház önkéntes szolgálatára. Ha önkéntesként dolgozik az ember, akkor hogy vonatkozhat rá egy kritizálást tiltó záradék, amit jellemzően nagy cégek felsővezetői írnak alá, hogy esetleges távozásuk után negatív megjegyzésekkel ne árthassanak a részvényárfolyamnak?

Ha pedig ez nem szerződés, hanem valamiféle vallási elkötelezettség írásos formája, akkor meg bíróságon amúgy sem kényszeríthető ki a betartása, mert világi bíróság elvileg nem foglalkozhat egyházi belügyekkel. Akkor miért vannak benne szankciók egyáltalán? 

Nyilván a félelemkeltés az egyetlen célja, illetve az "egyház" sötét titkainak leleplezését hivatott ez meggátolni.

Vannak azért benne egyéb finomságok:

Példák (általam vastagítva):

PLEDGE OF RELIGIOUS SERVICE

I unconditionally apply for active service in the Church’s religious program as a member of its staff on the following terms and conditions:

...

I understand that all Church staff are expected to make a total commitment to their religious service and must be on post and performing their religious responsibilities every weekday for staff serving on the Church’s Day Organization, or every evening and all weekend for staff serving on the Church’s Foundation Organization. I understand that I will be posted in the Church where I am most needed and that while my position may vary over time, my primary duties will be contributing to the delivery and dissemination of Scientology services and the overall accomplishment of the Church’s religious mission.

Azaz olyan pozícióba helyezhetnek bármikor, ahol a legnagyobb szükség van rám. Ha ez pont a mellékhelyiség-takarító, akkor oda.

I also know that as part of my post responsibilities and pursuant to Church policy, I am expected to study a minimum of 12.5 hours a week to better carry out my religious duties and to advance myself up the Bridge to Total Freedom—both in religious training and auditing, to the benefit of all Dynamics.

 

A megfogalmazás megint érdekes - "megértettem azt az elvárást, hogy hetente 12,5 órát kell tanulnom". Tehát az egyház nem biztosítja, hogy 12,5 órát tanulhasson a munkatársa, hanem elvárja.

4. FINANCIAL SUPPORT. My desire, and my intention, is to serve my religion as a Church staff member pursuant to my personal religious commitment and conviction rather than for monetary gain or other financial benefits or incentives. I recognize and acknowledge that the Church is not required to pay minimum wage or overtime to me. I further understand that the Church does not provide a pension or other such benefits.

Azaz "elismerem és tudomásul veszem, hogy egyház nem köteles minimálbért vagy túlórapénzt fizetni". Magyarországon egyesületként működnek, kétlem, hogy ezt bele tudják így tenni.

A befeketítést/kritizálást tiltó záradék fontosabb elemei:

Accordingly, I PROMISE AND SWEAR NEVER TO SAY OR ENCOURAGE OR INDUCE OTHERS TO SAY OR WRITE ANYTHING NEGATIVE OR DISPARAGING ABOUT L. RON HUBBARD (“LRH”), THE CHURCH, CSI, RTC OR ANY OTHER CHURCH OF SCIENTOLOGY OR THEIR STAFF, OFFICERS, DIRECTORS OR TRUSTEES, IN WHATEVER CAPACITY, OR ABOUT THE RELIGIOUS PRACTICES, MATERIALS, TECHNOLOGY AND SERVICES OF THE SCIENTOLOGY RELIGION. I UNDERSTAND AND AGREE THAT THIS NON-DISPARAGEMENT COVENANT APPLIES NOT JUST WHILE I AM SERVING ON THE CHURCH’S STAFF BUT ALSO IN PERPETUITY, SHOULD I EVER LEAVE STAFF.

Így, csupa nagybetűvel. Azt ígéri meg a delikvens ebben a záradékban, hogy soha nem fogja kritizálni írásban vagy szóban (és nem is bátorít vagy beszél rá erre senkit) Hubbardot, az egyházat, annak bármelyik szervét, munkatársát, tisztviselőjét és magát a szcientológiát sem. Ráadásul ez a kötelezettség az egyház elhagyása után is érvényben marad ÖRÖKRE.

Ez se gyenge:

I also know that I am giving up forever some very important personal rights under the United States Constitution. But I also understand that I would not be permitted to serve as a member of the Church staff unless I agreed in advance to the terms of this Non-Disparagement Covenant. I take this action because I believe my personal spiritual commitment to Scientology and the betterment of humankind take precedence over any rights of free speech I may have as to these specific matters.

Azaz "tudomásul veszem, hogy örökre lemondok néhány nagyon fontos, az Egyesült Államok Alkotmányában foglalt jogomról.... hiszem, hogy a személyes lelki elkötelezettségem a szcientológia iránt fontosabb a szólásszabadsághoz fűződő jogaimnál."

Dr. Szikinger István, az egyház képviselője alkotmányjogász. Vajon a tükörbe tud nézni, ha ez így benne marad a magyar változatban is?

I shall pay the Church $25,000 as liquidated damages (and not as a penalty) for each individual violation of this Non-Disparagement Covenant and/or for each individual instance of causing, participating in, cooperating with or encouraging the publication or broadcast of information that results in a violation of this Non-Disparagement Covenant.

Azaz a 25000 USD minden egyes kritikáért. Szép.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr55829892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vittore 2014.02.24. 13:33:25

Aki aláírja megérdemli. Ennyi. A bíróság elött ugyan védhetetlen a szerződés, de megoldják ők másként...

Ferrier Ray 2014.03.04. 10:00:03

Ez sem piskóta, de legalább ekkora gond, hogy nem kis mértékben terjed a hubbard kór a magyar munkaerőpiacon. Egyre több cégben terjed a xenu fertőzés, és rengeteg agymosó világvége stb. oldalon dezinformálják az embereket. Szci kötődésú cég például a telenor, az euronics, (bármennyire is látványos volt az elválás a "tanítás" és a dolgozók kihasználása még mindig ugyanazt a metodikát követi) a lidl magyarország stb... Bármennyire is "szimpatikusnak" tűnhet a tech a cél továbbra is az, hogy kevés fizetésért dolgozd ki a beled. Agymosó oldalaik pedig többek között a fenyorveny.hu és hasonló világvége baromságok. Ha valaki egy állásinterjún sűrűn hall olyasmi kifejezéseket, hogy értékes végtermék, kommunikáció, statisztika, árréstömegből számított fizetés mindenféle hókusz-pókusz szorzókkal és osztókkal, az meneküljön mert szinte biztos, hogy szcientológus cég. A munkaszerződést is alaposan át kell olvasni. Ha sűrűn szerepel az irányelv szó és nincs egyértelműen meghatározva a fizetésre ott is bibi van. Ezt egy egyszerű munkavállaló aki nem ismeri a szcientológusok nyelvezetét, kommunikációját :-D az könnyen beleléphet a csapdába.

Ferrier Ray 2014.03.04. 10:50:05

Egyébként Dr. Szikinger biztosan bele fog tudni nézni a tükörbe, hiszen ha valaki elolvasta az új munka törvénykönyvet akkor bizony lehetőség van rá, hogy áthelyezhessenek bárkit más munkakörbe mint amire fel lett véve, a munkáltató képzési költségeit felmondás esetén átháríthatja a dolgozóra, ha kritizálod a munkaadót akár be is perelhet, szabadságról bármikor behívható. A lehetőség ott van a mt-ben és ilyen "ügyes" ügyvédek mint Dr. Szikinger ért a jogi csűréshez-csavaráshoz. Hiszen ezért fizetik. Szívesen utánajárnék volt-e szcientológus kötődésű az új mt megírásában. Szinte biztos vagyok benne, hogy a válasz igen.

krüger 2014.03.04. 12:30:11

@Ferrier Ray: Ezeknek a többsége a régi munka törvénykönyvében is ugyanúgy benne volt. Én pl. 1991-ben kaptam olyan munkaköri leírást, amiben benne volt, hogy bármilyen feladatot köteles vagyok elvégezni, ha a munkaadó úgy kívánja. Megvolt a szabadságból való visszahívás és a képzési költség visszatérítése (ami mellesleg ésszerű, ha egy vállalat beruház mondjuk 500 ezer forintot egy dolgozóba, akkor elvárható, hogy ezért a dolgozó is tegyen valamit,hiszen nem a két szép szeméért kapta azt a pénzt, az befektetés volt a munkaadó részéről).

Viszont a szcientológiai egyház tagjaira nem a Munka törvénykönyve vonatkozik.

krüger 2014.03.04. 12:31:56

@Ferrier Ray: Élénken emlékszem az egyik fő szcientológus vállalkozóra, Piroska Gyulára. 1983-ban az egyetemi gólyatáborban ő volt a mókamester, a táborvezető pedig Gyurcsány. Piroska Gyula találta ki azt a feladatot, hogy föl kell ülni a rezsóra, és az győz, aki tovább marad ülve a bekapcsolt rezsón. Gyurcsánynak annyira tetszett, hogy most is emlegette valamelyik beszédében.

bot2317 2014.04.01. 23:36:02

@krüger: Rákerestem a fickóra, de eléggé un.szimpi akár csak ez a Kasza fas...a Tamás! :(

Vincenzo6 2016.02.28. 04:05:38

Ezt a rabszolgatartó, agymosó szektát egyszerűen be kellene tiltani.
süti beállítások módosítása