Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Hosszú, forró nyár...

2012. június 30. - Reformer

... elé néz a szcientológia is a jelek szerint (a hírek forrása: Village Voice). 

Az utóbbi időben szinte semmi hírértékű dolog nem történt az álegyház házatáján, most pedig csak kapkodom a fejem.

1. Több amerikai híroldal is tényként közli, hogy Tom Cruise és Katie Holmes válnak, melyet állítólag Katie Holmes ügyvédje meg is erősített. Ha ez igaz, akkor Tom Cruise-nak már a harmadik házassága megy tönkre a szcientológia miatt (Mimi Rogers és Nicole Kidman után). Mivel Katie Holmest is az egyház hajtotta fel neki (ld. a sztorit, I., II. és III. rész), kíváncsi vagyok, hogy elkezdték-e felhajtani az új jelöltet. Az ex-szcientológusok fórumozók Juliette Lewist vagy Erika Christensent tippelik befutónak, de persze az is lehet, hogy a pletykák igaznak bizonyulnak és Tom Cruise úgymond "kijön a szekrényből", felvállalva az állítólagos "túl a barátságon" típusú kapcsolatát az egyház vezetőjével, David Miscavige-gel. Ráadásul a "Flop of Ages"-nek átkeresztelt "Rock of Ages"  (Mindörökké rock a magyar címe) még a költségvetése felét sem hozta eddig vissza.

2. Lelépett a nemzetközi központból Miscavige apja, Ron Miscavige Sr. és L. Ron Hubbard unokája, Roanne Horwich. Így egyetlenegy ember maradt a Hubbard-családból az egyház kötelékén belül, Diana Hubbard (Hubbard egyik lánya). Pedig Hubbardnak összesen 7 gyereke volt a három feleségétől. A Village Voice forrása szerint nem fognak csendben maradni, sőt be fognak számolni "élményeikről". Kíváncsian várom.

3. Wendy Honnor, a szcientológusok "Szabadság Érmének" nyertese, is otthagyta az egyházat és most már független szcientológusnak vallja magát. Bár őt elsősorban az ausztrál szcientológusok ismerik, mégis fontos ez a hír. Wendy Honnor ugyanis a legkeményebb rondroidok egyike volt, aki pld. Hubbard "etika techjével" rákgyógyításra is vállalkozott. Ha őt dobbantott, akkor tényleg súlyosak lehetnek már a belső problémák.

4. A kiszivárgott hírek szerint Miscavige újabb húzásokra készül, hogy meggyőzze a nagy adományozóit arról, hogy a jó irányba mennek a dolgok:

a. Kiad egy új e-métert (egy bőrellenállásmérő, amelyet a szcientológia "terápia" során használnak), Mark VIII Ultra fedőnéven. Természetesen ezt minden szcientológusnak be kell szereznie, 4000 dollár lesz az ára (miközben kb. 50 dollár a bekerülési költsége).

b. Újraírja a szcientológia szolgáltatásainak lépcsőzetes sorrendjét előíró "Hidat a Teljes szabadsághoz". Állítólag a nagyobb lépéseket kisebb (és így olcsóbb) lépésekre bontják le, hogy ne tűnjenek olyan drágának a szolgáltatások. Ez azért gyaníthatóan sok Hubbard-hívőnél ki fogja csapni a biztosítékot, akik már az eddigi húzásokat (könyvek újrakiadása és részleges átírása "Alapok" néven stb.) se nézték jó szemmel.

c. Megnyitja a szcientológia "új Mekkájának" elkeresztelt gigantikus központot Clearwaterben, melyet már kb. 20 éve építenek. 

Aki jártas a témában, annak sokat mondanak ezek a hírek.

Remélhetőleg hamarosan még komolyabb fejleményekről tudok beszámolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr604581612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Sámuel 2012.06.30. 20:45:38

A szcientológia ott hibázik, hogy nincs benne ima és gyakorlatilag nincs benne Isten. Az örökkévaló áldása nélkül márpedig jó célokat is nagyon nehéz elérni.

Ammonia73 2012.07.02. 08:39:13

Ref! A Mimi Rogers dolgot nem értem, mert azt írod, ott is a szci miatt ment tönkre a házasság, de én úgy tudom, pont ő volt az, aki bevitte Tomot ebbe az egészbe...mármint a szcientológiába. Vagy nem jól tudom?

Dr. Kix 2012.07.02. 09:27:21

Már azt hittem, hanyagolódik a blog, de látom, nem. :) Kis extra Tom és Katie válásához:

velvet.hu/celeb/2012/07/01/33_evesen_valnak_el_cruise-tol_a_nok/

norbert79 2012.07.02. 11:05:40

Csak alszunk, de hallod, ez olyan volt, mint egy jéghideg zuhany, csak pozitív értelemben véve :)

Nagyon kiváncsi vagyok most mi fog történni...

Orbánviktor 2012.07.02. 13:50:25

Ha már ilyen sokan otthagyják a szervezetet, akkor nemcsodalkoznék, hogy ebből az egész válásból Tomiék egy romatikusOszkárraJelöltFilmetMegyszégyenítő történetet hoznának ki:
Tom szerelmes, és a nagyfelfórdulás közepette a bíróságon szerelmet vall Katienek, és megígéri, hogyha nem hagyja el, akkor meg a szcitől is megvállna a kedvéért. Katie meghatódik, nagy smacizás, feljönnek a szereplők nevei, és a következő bevágásba látszik, amint David igyekszik Tom fele, aki a motorjával épp készül menni:
- mi ez az egesz...?!
- tudod David, jó veled, de a feleségemmel még jobb (brum brum brrrruuuuumm...)

Dr. A. Nordenholz 2012.07.03. 00:08:30

Kezd tele lenni a to:ko:m ezektől a pojáca hubbardistáktól, mint amilyen ez a pöcs Tom meg a (nem írok jelzőt) Travolta.
Nagyon jó lépés volt ez Kati-től. Nagyon rövid időn belül ő a második celeb, aki kilép a szektából. Haladunk:)
Ennél már csak az lenne szebb, ha Tom észhez térne. Bár látva, mit ocsmánykodik az új filmje előzetesében azt hiszem, messze vagyunk még ettől.

Orbánviktor 2012.07.03. 05:39:29

@Dr. A. Nordenholz:
Ha igaz az, hogy Tom már probálkozott a kilépéssel, akkor most itt a nagy alkalom, és a rajongók még meg is tudnák érteni ezt a lépést. Szerintem a két celeb együtt tervelte ki ezt az egészet, persze attól még retteghet Katie, minden oka megvan rá..

Ammonia73 2012.07.04. 00:25:33

Ref! Kéne egy kis javítás a poszt szövegében...:)
"Az ex-szcientológusok fórumozók"
"a szcientológusok "Szabadság Érmének" nyertese, is otthagyta az egyházat"
"Ha őt dobbantott"

Orbánviktor 2012.07.04. 07:50:54

Ref! Nem kellene minden hirt egyszerre közölni.
Ha a fent említett pontotokat négy egymás utáni napon közlöd le, akkor át lehetne érezni, ahogy pörögnek az események. Csak egyetlen hír belőle nálam elérte azt a hatást, amit utánna a három másik már nem volt képes változtatni.

norbert79 2012.07.04. 12:55:00

@Orbánviktor: Ez mindig is így ment, ráadásul lehetne még több hírt is idedobni. Amúgy meg ahogy elnézem a fontosabb témák sose lesznek főoldalasak, csak ami "botrányos"... Sajnos az ilyen fontosabb eseményeket mindig csak a mag olvassa legtöbbször, vagy legalábbis szól hozzá.

Dr. A. Nordenholz 2012.07.04. 13:00:26

Szerintem jó ez a poszt így. Régóta a legjobb:)
A 4/b hír elég furcsa, mert az nyíltan mókusozás lenne. Meglátjuk.

Orbánviktor 2012.07.04. 20:07:51

a@Dr. A. Nordenholz:
A szci inc ha akarna sem tudna mókuskodni.
A mókuskodni annyit tesz, mint irányelvekkel nem megegyező módon cselekedni vagyis, Jancsi csak akkor mókus ha nem azt teszi amit Jancsi akar, de Pisti is csak akkor mókus ha nem azt teszi amit Jancsi akar.
Ha bármit akarnak tenni mindig elő fog kerülni valamilyen dokumentum ami alapján minden kétséget kizáróan bizonyító, hogy RON igazából azt akarta ami lesz, és nem azt ami volt.

norbert79 2012.07.05. 09:53:49

Reformer: Ehhez a cikkhez annyit tennék hozzá:
(velvet.hu/celeb/2012/07/05/szci/)
Marty Rathburn megírta, hogy DM gyakorlatilag betiltotta a házasság intézményét a HQ-ban, pont az elvándorlás miatt.

Idézet:
"Several couples intentionally conceived children, and when discovered they were routed off and paid handsome sums to remain complicit in continuing to cover up Miscavige’s abuses by remaining silent on the outside. It became such a widespread solution, that Miscavige, in his inimitably oppressive style, banned the institution of MARRIAGE on the Int base. The institution of marriage is now a BANNED practice at the Int Scientology Headquarters base."

markrathbun.wordpress.com/2012/06/29/the-tipping-point-for-scientology-inc/

Gatto Negro 2012.07.07. 08:24:01

@Ammónia73: Andrew Morton nem hivatalos Cruise életrajza szerint Mimi Rogers (szül. Miriam Spickler) az apja miatt lett kegyvesztett a szcientológiában. Phil Spickler a Palo Altóban található misszió vezetője a nyolcvanas években mókus lett és ennek árnyéka rávetült a lányára is, hiába volt magas szintű auditor. Úgyhogy, amikor Tom beleszeretett Nicole Kidmanbe és válni akart, a szcientológusok az ilyenkor előírt házassági terápiát arra használták fel, hogy még jobban éket verjenek Mimi és Tom közé.
Tudomásom szerint Mimi később újból férjhez ment, gyermekei születtek és megtagadta a szcientológiát.

Gatto Negro 2012.07.07. 08:26:40

Tom meg csak azt kapta, amit megérdemelt. Eddig minden fontos kapcsolatát ő rúgta fel...itt volt már az ideje, hogy megtudja, milyen érzés, amikor ejtik az embert, mint egy forró krumplit.

fajanka 2012.07.10. 01:03:35

Én nagyon szurkolok Katie-nek, de azt ne feledjük, hogy ö belépett,aláírt stb...
Nem láthatunk bele a kapcsolatukba, de el nem tudom képzelni,hogy egy szci mellett tegyem le a voksomat...
Értem én, hogy "szerelem, meg majd másképp lesz, meg majd én megváltoztatom, meg különben is, ez nem is olyan vérciki", DE könyörgöm: az a nő vagy férfi, aki ilyen párt választ magának - önként- az járja körbe a dolgot- és ne siránkozzon évek múltán
A fenti esetben sem Holmes kisasszonyt sajnálom, hanem azt a szerncsétlen gyereket.

bot23 2012.07.10. 17:31:37

@fajanka:t. Én minden szcit sajnálok, az elv miatt annyi jó dolog kimarad az életükből, az én gyermekemnek is, pedig dolgozik ezerrel, de hát az elv!::(( Hajrá, Katie és Surie!!

fajanka 2012.07.13. 15:47:11

@bot23: Szerintem ők nem úgy élik meg, hogy kimaradnának valamiből. Sőt! Azért vannak ott, mert jól érzik magukat.
Ha valaki kilép, azt maximálisan támogatni/segíteni kell, de a bentlevőket cseszegetni felesleges - ez az ő világuk, ami szent és sérthetetlen. Ezért mondom, hogy az egyetlen ellenszer, nem foglalkozni velük.
Én évi négyszer-ötször véletlenül összefutok a szektás családtaggal, köszönök neki és kész. Nálam, szüleimnél nem kívánt vendég, hozzájuk meg mi nem megyünk. Ettől még én teljes életet tudok élni, gondolom ő is.(illetve őt azért zavarja, hogy nem fogadjuk be, de ez az ő problémája, majd megoldja a "klubban")

bot23 2012.07.13. 23:39:20

@fajanka: Igen tudod sok mindenben igazad van. Nem tudom van e gyereked? Ha van akkor próbáld meg ebből a szemszögből nézni a dolgot, egy kicsit. Persze nem szeretek siránkozni, de ezt mondták már, hogy hagyjam ne foglalkozzak vele , másik szóba se álljak vele addig amíg szci. és jött a "jobbnál jobb" tanácsok áradata. Volt amikor én is ezt tettem, mondtam ismerősnek aki a drogos vagy alkoholista gyerekéről beszélt. Aztán derült égből ... jött ez a szekta a mi békés családi életünkbe és felborított mindent.Ezek után senki ne mondja azt, hogy ne vegyek tudomást a gyermekem problémájáról , mert ezt egy jó szülő sajnos nem tudja megcsinálni vagy, ha igen a lelke egy kicsit belehal!!

fajanka 2012.07.15. 00:05:00

A gyerekeink felnőnek, önálló és önjáró lényekké válnak. Azt szeretnénk, hogy boldogok legyenek, de ez
sokszor nem a mi normáink alapján történik meg.
Neked- nekem- a szcientológia nem fér bele a "normába", de náluk ez a boldogság. Nem tudom hogy élsz, mit csinálsz, mit dolgozol, de tovább kell lépned: élj önmagadért, önmagadnak, feleségedért, feleségednek, -ha van másik- gyerekért, unokákért. Olyan sok klassz dolog van az életben.
Engedd ezt dolgot a maga útján. A fiad végül is boldog. Te vagy az, aki boldogtalanul várod a megváltását/megvilágosodását.
Szar ügy ez az egész, érthetetlen és értelmetlen kívülállók számára, de akik benne vannak jólérzik magukat. Azért vannak az ilyen oldalak, hogy az ember elsírja bánatát, ez ok. De a hétköznapjainknak nem azzalkell eltelnie, hogy Messiást várva imádkozunk olyanok üdvéért,akik nem vágynak az üdvözülésre.
És miért ne állnál vele szóba? A gyereked. Beszélj vele az időjárásról, az idei termésről, az árakról, a fociról stb. De felejtsd el a "klub"-ot.
süti beállítások módosítása