Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Jogerős ítélet a franciaországi Szcientológia Egyház ellen csalás miatt

2012. február 02. - Reformer

Forrrás:

http://inforadio.hu/hirek/bunugyek/hir-480084

Az átvett MTI-hír:

Bűnszövetkezetben elkövetett csalásért összesen 600 ezer eurós pénzbüntetésre ítélte csütörtökön a párizsi fellebbviteli bíróság a Szcientológia Egyház két legjelentősebb franciaországi szervezetét, megerősítve a több mint két évvel ezelőtt meghozott elsőfokú ítéletet.

Az úgynevezett Spirituális Egyesület 400 ezer eurós, annak könyvesboltja pedig 200 ezer eurós pénzbüntetést kapott. A csalást irányító Alain Rosenberget két év felfüggesztett börtönre és 30 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték. Összesen hat szcientológus kapott pénzbüntetést, amiért magas pénzösszegeket csikartak ki az egyház tagjaitól. Ez az első alkalom, hogy nemcsak a csalást elkövető személyeket, hanem szervezetként a Szcientológia Egyházat is elítélték jogerősen Franciaországban.

Végre!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr114050524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ammonia73 2012.02.03. 07:48:05

@anonViktor: a számból vetted ki a szót! :):):)

beersodi 2012.02.03. 15:26:15

Remélem a többi normális államban is követik majd a francia példát és egyre több embernek nyílik ki a szeme ennek hatására.
Vicces, hogy azt mondta a szcis nyilatkozó, hogy csak a "hitük" miatt ítélték el őket.

bot23 2012.02.03. 22:42:03

@beersodi: Igen sajna az én gyermekem, mikor felhozok ilyen példát, egyből kész a válasszal. Így volt ez már több esetben is pl az EURONICS vezetőjével stb, az egyház tudja nekik tálalni fehér tányéron a fekete levest és ők megkajálják!!De hátha egyszer!

triarius 2012.02.04. 08:37:39

@beersodi: Nyilván ezt mondja, ez egy előre kidolgozott védekezés. Bizonyos igazság lehet is benne egyébként. Ha mondjuk én egy olyan vallás híve vagyok, ahol teszem azt emberáldozatot szoktak végezni, akkor elítélnek gyilkosságért, és az is a hitem miatt lesz.

keng 2012.02.04. 13:27:47

@bot23: igen valóban hátha egyszer, úgy legyen!
töretlenül add meg neki az infókat, egyszer biztosan használni fog. :-)
ha folyamatosan viszed be ezeket az infókat, finoman nem erőszakolva, a fejében lévő programot meg tudja rendíteni egy idő után...

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2012.02.04. 23:00:10

Csak a tisztázás kedvéért:

A spirituális egyesület nem az egyház, hanem az a gennybanda, akik a technológiát licenszelik az egyháznak.

bot23 2012.02.05. 00:56:08

@keng: Hát nem szeretek panaszkodni és, ha rágondolok milyen jó viszonyban voltunk a szci egyház előtt, és most miket válaszol, ha írok vagy mondok neki mindig az a válasz nem tartom be az ígéretem, hogy nem hisz el semmit amit a hülye blogon olvasok és az ottani új barátaimtól hallok, pedig mindig tény adatokat mondok most is a Tv.ben láttam és a Hír tv ttx oldalán olvastam erre, hívtam fel a figyelmét.Komolyan mondom, ha ezt valaki 5 éve azt mondja ez így alakul azt mondtam volna, az illető nem normális és most meg nem ismerek a saját gyerekemre! Meddig tart még ez a rémálom?? Én arra kérek mindenkit, hogy ismerőseivel, barátaival ossza meg a szci-vel kapcsolatos dolgokat, hogy ezek után ne érintsen már családokat az a nagy probléma ami sokunkat érint vagy érintett, mert minden diák rendezvényen ott vannak Bp.-en is szórólapoznak stb.Mi akik ismerjük a szcit. világosítsunk fel minél több embert és családot. Én személy szerint sok emberrel osztottam meg dióhéjban az esetünket, és sok ember nem is hallott róluk még!Hátha tanulnak az esetünkből!

bot23 2012.02.06. 10:14:25

@keng: Köszi a bíztatást , igazán jól esik, hogy egy idegen bíztat, a gyermekem meg támad ugyanaz miatt.Nem tudom, hogy érek el valamit jelenlegi társa aki jó pár évvel idősebb 15 éve szci, az "új" barátai is mind azok, a régiekkel nem tart szinte semmi kapcsolatot. Szerinted?

anonViktor 2012.02.06. 10:45:54

@Translator +X+: Szia!

Ezzel most azt akarod mondani, hogy vannak jó szcientológus vezetők, és rossz szcientológus vezetők (avagy ártatlanok, és elítéltek)?

Csak azért kérdezem, mert akkor meg kell kérjelek, hogy fejtsd ki részletesen, névsor szerint, hogy melyik magyar szcientológus vezető tartozik a "gennybanda" kategóriába, és melyik nem! Főleg az utóbbi érdekel.

Ha mind gennybandatag, akkor akár ne is válaszolj!

V.

anonViktor 2012.02.06. 10:48:27

@bot23: Szia!

Le kell győznöd a saját játékában. Tanuld meg, értsd meg a szcientológiát, a csapdáit, a trükkjeit, tudj többet, és jobban, mint ő! És amikor újra felnézett Rád, csak akkor ábrándíthatod ki az igazsággal.

V.

Ammonia73 2012.02.06. 11:58:00

@anonViktor: ez jó tanács...:)
Én is ezt csinálom. Oda jutottam, hogy megjegyezte, hogy én többet tudok a szcientológiáról, mint ő. De azt is hozzátette, hogy neki eddig csak pozitív tapasztalatai voltak, miért kellene totál ismeretlen embereknek elhinnie a negatív dolgokat az egyházzal kapcsolatban? TEhát egyszerűen lehetetlen megingatni, az egy dolog, hogy én többet tudok a szcientológiáról, de attól még ő szeretné megnézni magának és egyedül eldönteni...:X

anonViktor 2012.02.06. 12:04:07

@Ammónia73: Azért kell, hogy felnézzen Rád, azaz el kell jutni odáig, hogy a Te Hubbard értelmezésed előbbre való legyen számára, mint a hivatalos - vagy másképpen fogalmazva, a szcientológiai tanulmányainak evilági következményeit a Te általad (látszólag) szcientológiai alapokon nyújtott értékrended szerint ítélje meg.

Ez belülről bomlasztás. Hiteles és erős szcientológia szakértő leplezheti le a hamisságát. Anon tüntetést is inkább az orgok belsejébe kéne szerveznünk, de csak szigorúan hozzáértő résztvevőkkel.

V.

Ammonia73 2012.02.06. 12:29:16

@anonViktor: igen, értem amit mondasz. Nagyon sokat ront pl. a szcientológiát támadók hitelességén az, hogy rengeteg olyan emberke írogat mindenfélét a neten és rengeteg olyan "anon" tüntet, akinek úgy igazából fogalma sincs a dologról, csak tudja, hogy ez rossz és ámen, kimegy tüntetni, de a szcientológus meg azt látja, hogy totál laikus emberke kiabál valami olyasmit az ő egyházáról, ami nem is úgy van. Szóval rájöttem, hogy mindent nagyon pontosan és alaposan kell érteni, hogy akármit elérjen az ember, akár csak azt, hogy egyáltalán meghallgassa egy szcientológus, sőt, még így is simán kivédik a dolgokat a kis berögzött szövegeikkel. A múltkor 3szor kellett felolvasnom a franciaországi ítéletes cikk utolsó sorát, hogy megértse, mert folyton azt kérdezgett, hogy most szcientológusokat ítéltek el vagy magát a szcientológia technológiát. Úgyhogy még egyszer felolvastam nagyon lassan, hogy az EGYHÁZAT magát is elítélték. Tényleg működik a kognitív disszonancia...ami nem illik bele a képbe, valahogy meg sem hallják. :X
Egyébként pedig mindig azt kapom, hogy én őt támadom...pedig nem őt támadom, hanem a szcientológiát...úgy tűnik, totál azonosulnak vele. Ha ő hisz benne és én támadom ezt a hitet, akkor őt támadom. És ha támadom, totál begubózik, nem hajlandó beszélni a dologról. Nagyon nehéz.

triarius 2012.02.06. 13:48:48

@anonViktor: Az már önmagában agyrém, hogy egy egyház technológiát vesz licence. Mondjuk olyan, mint ha a dalai láma egy buddhista egyesülettől licencelné a buddhizmus. Vagy mondjuk a római pápa a bibliatársaságtól licencelné a Bibliát. Agyrém. Nem véletlenül lehet olvasni, hogy a szcientológiai egyház a McDonald's szervezeti felépítését másolta le. Csak éppen a McDonald's nem nevezi magát egyháznak.

Dr. A. Nordenholz 2012.02.06. 13:48:57

Hubbard írásaiban rengeteg ellentmondás van. Érdemes lenne ezeket részrehajlás (feltupírozás) nélkül összeszedni. Itt azt értem, hogy nem kiragadva a szövegkörnyezetből.
Egy amivel ma találkoztam Marty blogján pl., a becsületkódexből való, hogy ne engedd az affinitásodat letörni, ugyanakkor ott a kapcsolatmegszakítás gyakorlata.
Ez csak egy példa. Alapos munkát kellene végezni. És vaami nagyon szép borítóval kiadni, rámutatva, hogyan lehetne felülkerekedni ezeken az ellentmondásokon:)

Dr. A. Nordenholz 2012.02.06. 13:50:32

@triarius: Pedig megtehetné. Mekkora ötlet lenne nyitni egy gyorsétteremláncot, ami egyház. Hamburgerhívőkből állna. Simán meg lehetne csinálni jó jogászokkal:)

anonViktor 2012.02.06. 13:51:53

@Ammónia73: Érzelmi alapra terelni a dolgot már nagyon ösztönös, defenzív viselkedés, és nehéz jól válaszolni rá.

Egyszer egy jó barátom kislányából négyszemközti beszélgetésben kibukott, hogy nagyon el van keseredve, fél, mert plasztikai sebészhez készülnek menni. A kislánynak ugyanis nagy, elálló fülei voltak. Megnéztem a füleit, egyébként tényleg nagyon idétlenül álltak, aztán mélyen a szemébe néztem, és ezt mondtam neki: "Elállnak a füleid. Tényleg, nagyon. Tulajdonképpen nem is láttam még hasonlót. De így is nagyon szeretlek Téged!". Erre sírva fakadt, és átölelt.

Ettől még ugyanúgy el kellett menni a sebészetre, végig kellett csinálni mindenféle macerát, mire egyébként azok a fülek igen helyesek lettek. De ott és akkor csak az érzelmeivel lehetett foglalkozni, a valóság, a cselekmény nem számított semmit sem.

Nálatok biztosan minden beszélgetés minden percében készen kell lenni váltani a valóság, és az érzelmek között - reagálni hol erre, hol arra. Nekem könnyű dolgom volt.

V.

bot23 2012.02.06. 14:57:10

@Ammónia73: De meddig kell, ill. lehet elviselni a párunk ilyesfajta viselkedését. Én már félreálltam volna, de könnyen adok én ilyen tanácsot mikor meg a saját problémámat nem tudom megoldani a gyerekemmel.

bot23 2012.02.06. 15:01:34

@anonViktor: a baj csak az , hogy amíg velem találkozik 2-3hetente hétvégén, addig a párja aki 15 éve szci, meg a szcis új barátai állandóan vele vannak, hogy lehet így egyenlő esélyekkel felvenni a harcot! Nem fogad el tőlünk tanácsot se,támogatást se.Milyen jó szülőnek lenni felnevelhettük és tanítathattuk, most meg agyőőőőő!

anonViktor 2012.02.06. 15:26:30

@bot23: Szia!

Nem értem, miért kéred számon bárkin az egyenlő esélyeket, hiszen senki sem ígérte, hogy azok lesznek.

Ami a néhány hetente aktuális találkozókat illeti, a dolog valójában nem mennyiségi kérdés. Ha képes vagy átlátni a tanaikon, és elébe vágni a gyermeknek, akkor hallhat még Tőled olyan új gondolatot, amit tőlük még sosem - akárhány évet töltsön is velük.

Nem kell támogatni, se tanácsot adni neki. Csak okosat kell mondani, hogy felnézzen Rád. Olyan okosat, ami illeszkedik a jelenlegi világába, és még csak ki sem kell mutatnia onnan. Majd később mondhatsz neki olyat, ami kimutat belőle, ha már bízik az eszedben. De hogy bízhatna, ha azt tapasztalja, hogy a barátai okosabbak Nálad? (Még ha ez nyilvánvalóan nem is igaz).

Az "agyőőőőő" részhez pedig még annyit, hogy Te sokkal mélyebb, és ösztönös fejlődésében vehettél részt, mint ami nekik megadatik. Csak van néhány fontos, használható részlet, amit Te tudsz róla!

V.

triarius 2012.02.06. 16:04:26

@Dr. A. Nordenholz: Annyira lenne egyház, mint a szcientológia, az biztos.

Ammonia73 2012.02.06. 16:42:54

@bot23: "De meddig kell, ill. lehet elviselni a párunk ilyesfajta viselkedését. Én már félreálltam volna"
...nyilván azért nem állunk fel, mert nem a sarki boltos eladóról van szó, hanem valaki olyanról, akit szeretünk. Nem csak magunk miatt fontos a dolog, hanem miatta is.
Nem akarjuk, hogy átverjék, becsapják, agymossák, stb. Ugye? :)
Ha valamit jobban látunk, mint ő, egyszerűen kötelességünk szólni, hogy gáz van...ellenkező esetben biztosan ő is ezt tenné.

bot23 2012.02.07. 00:06:42

@Ammónia73: Igen ez így is van, de meddig? Pont ma hallottam ismerősömtől, hogy volt egy kedves pár ahol, a férfi szci, volt és az asszony sok évig próbálta meggyőzni, a szci. negatív oldaláról, sikertenül. A nő az ismerősöm barátnője volt, ő meg mikor hallotta a férj dolgait győzködte a feleséget hagyja ott ezt a férfit, aki hallani se akart a dologról, mert bízott magában. De sajna a nő beteg lett és a nőgyógyásza azt mondta sürgős mútét, ment is volna a feleség pár nap múlva, de a férj rábeszélte, hogy van egy német szcis. csodadoktor/ természetgyógyász/ ismerőse az majd megoldja az asszony problémáját, jött is csinált is valamit, de az asszony sajna 5 nap múlva meghalt. Ennyit az ő megváltozni akarásukról! Bocsi a kicsit morbid példáért, de nekem is most mesélték! Ez persze nem jelent semmit, és valóban ha szeretünk valakit mindent megteszünk érte, de meddig várjunk, hogy meg tudjuk változtatni? És bár úgy látom, felkészült vagy a témában,és ő mégis kételkedik. Mióta és meddig?
Nem tudom, hogy a párod mit hisz el és mit nem, de az én gyermekem gyakorlatilag semmit nem hisz el és mindent megcáfol, a kész tényeket is! Majd a válasz vége az, hogy nem tartottam magam a megállapodásunkhoz! Mármint, hogy nem támadom a szcit.!

Ammonia73 2012.02.07. 11:23:16

@bot23: "A nő az ismerősöm barátnője volt, ő meg mikor hallotta a férj dolgait győzködte a feleséget hagyja ott ezt a férfit"
...aha. Hát, ez az ismerős elég hülye volt, már nem azért. Ugyanúgy beleszólt a család életébe, mint amit a szcientológia egyház, simán kapcsolatmegszakításra biztatta az asszonyt. Gáz. :X
"ment is volna a feleség pár nap múlva, de a férj rábeszélte,"
...már ne haragudj, de ha eldöntötte, hogy megy, akkor miért nem ment, miért bízta magát egy olyan orvosra, akinek ugyanaz a világszemlélete, ami ellen ő már évek óta küzd? :X
Nekem mondhatna bármit a párom, nem kérek a szciből semmiféle szinten, de úgy tűnik, ezt fel is fogta. Szeretem a páromat, tisztelem is, bízom is benne, de amíg ki tuja jelenteni hogy ő szcientológus, ez a bizalom nem lesz 100%-os. És ezt el is mondtam Neki, persze nekem fáj a legjobban, hogy nem tudok 100%-ig bízni benne...hiszen ez lenne a normális egy párkapcsolatban.

"jött is csinált is valamit, de az asszony sajna 5 nap múlva meghalt."
...biztos egyébként, hogy a szcis csodadoktoron múlt?
...talán a kórházban is meghalt volna, ezt már sosem fogjuk megtudni. Sajnos.

Ammonia73 2012.02.07. 11:27:29

@bot23: "Majd a válasz vége az, hogy nem tartottam magam a megállapodásunkhoz! Mármint, hogy nem támadom a szcit.!"
Ha tettél ilyen ígéretet, akkor igaza van. Viszont elmondhatod, hogy amikor ezt a kijelentést tetted, még nem voltál tisztában ezekkel a dolgokkal, azóta sokat tanulmányoztad a témát és úgy gondolod, rá akarsz mutatni dolgokra. Nem támadod, csak rámutatsz valamikre, amikre jó lenne, ha ránézne és mérlegelné.
Egyébként gondolom a fiad aktívan benne van a dologban...és ez a baj. Bármit mondasz, még ha fel is merülne benne a kétely, azonnal eloszlik, amikor napi szinten nyomatják bele a "valós adatokat" és hazugságként állítanak be minden infót, ami nem tőlük származik.
Bonyolult.

bot23 2012.02.07. 23:35:48

@Ammónia73: Köszi! A tanácsot kipróbálom majd, egy legközelebbi esetben és bocsi, de nem akartam beleszólni az életedbe, de tényleg azt látom, hogy Te minden erőddel harcolsz a párodért, de ő , ha szeret miért nem mond le a kedvedért és a békességért a szci.-ről. Ing.közv. ismerősöm, volt férje is szci, volt. Ők is boldog házasságban éltek kezdetben és két szép gyermekük is született az évek során, az asszonyka próbálta minden erejével, mint ahogy antiszci is tette eleinte szép szóval kérni a férjét , hagyja abba, aztán így teltek az évek a pasi járt a tanfolyamokra a gyerekek nöttek, szép házat építettek az asszony ezerrel dolgozott, vezette a saját vállalkozást és nem adta fel hosszú évekig a harcot. Több, mint 10 év után az ütötte ki nála a biztosítékot, hogy férje ült a nappaliban egy fotelben és szugerálta órákig a szőnyegen levő ping-pong labdát, hogy egyik pontból menjen át a másik pontba.Most lehetne nevetni, de egy közel negyvenes értelmiségi emberről beszélünk, aki a fentiek miatt több ízben düh rohamot kapott.

Ammonia73 2012.02.08. 08:45:29

@bot23: "Több, mint 10 év után az ütötte ki nála a biztosítékot, hogy férje ült a nappaliban egy fotelben és szugerálta órákig a szőnyegen levő ping-pong labdát, hogy egyik pontból menjen át a másik pontba."
Ááááááááááá...és nem volt kéznél egy kamera???
Simán fel kellett volna venni, majd kihívni a mentőt és bevitetni a pszich-ra. :)
Egyébként szerintem ehhez tényleg hülyének kell lenni, hogy ezeket a gyakorlatokat valaki komolyan vegye. Na de tényleg...NOOORMÁLIS???
Ez annyira normális, mint az a nyereségjelentés, amely arról szólt, hogy a kedves szcientológus ült a tv előtt a fotelban, majd egy idegen bolygóra teleportálta magát és teljesen egyedül clear-ré tette az egész lakosságát. :D
süti beállítások módosítása