Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Elérhető az MTV videótárban a "Míg végül semmid sem marad"

2011. október 31. - Reformer

Előzmény:

Leadja az M1 a német, szcientológiáról szóló filmdrámát

Itt megnézhető szinkronosan:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/10/31/06/Mig_vegul_semmid_sem_marad.aspx

(Sajnos beilleszteni nem tudtam valamiért). Egyébként most 4. a toplistájukon! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr393342044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ammonia73 2011.10.31. 16:29:04

Hát, Reformer...úgy reménykedtem ebben a filmben...de nem sült el túl jól. Van az a rész, ahol auditálják a nőt és bevallja, hogy megcsalta a férjét. Na, ott kapcsoltuk be. KEdves szcientológus barátom azt mondta, hogy itt most mi történik, mert hogy nem auditálás, az biztos, ugyanis ott jelen időben beszél a preclear, nem pedig múlt időben.
Erre azért figyelhettek volna a készítők...mert most én értem, hogy ne az a lényeg, hogy a techet tökéletesen mutassák be, ahogyan az meg van írva, de egy szcientológus minden kis bigyóba beleköt és ott lyukad ki, hogy ez a film nem a valóságot mutatja be, nem objektív, kitaláció, stb.

bot23 2011.11.01. 09:07:58

@Ammónia73: Sajna, én is hiába próbálkoztam a családtagomnál, hogy nézze meg,állítólag látta már és különben is az volt a válasz tartsam magam a megállapodáshoz, hogy nem támadom az egyházat, ami azóta már nem is egyház.

Ammonia73 2011.11.01. 11:49:53

Innen letölthető a film magyar szinkronnal:
www.4shared.com/folder/8GXYX8Lk/MVSSM.html

Köszönöm annak, aki feltöltötte...:):):):):)

Jane Smith 2011.11.05. 14:58:00

Hogy őszinte legyek, nem nagyon tetszett a film. Azoknak lett volna hasznos, akik még nem ismerik a szcit, de nekik szerintem nehezen érthető volt. Sok olyan dolog volt benne, amit csak egy szciben járatos ember érthet meg, nem nagyon magyarázták el a dolgokat, elég zavaros volt. De egyébként ezt leszámítva nem volt annyira rossz, végignéztem.

bot23 2011.11.06. 21:00:25

@Jane Smith: Én is próbálkoztam szcis családtagomnál, de hiába, őket ez nem érdekli. SAJNA!

Neduddgi 2011.11.08. 12:00:02

Az mtv videótárban sajnos csak 1 hétig volt elérhető, már nem.

bIasius 2011.11.16. 14:31:49

Tényleg érdekes a film, 2.5 millió eurót költöttek rá.
Ami még érdekesebb ezzel a témával kapcsolatban, az az igaz történet amire a film épült.
www.youtube.com/watch?v=DXtU-7qlpew

triarius 2011.11.16. 23:37:35

@Neduddgi: Különféle fórumokról viszont letölthető.

@bIasius: Igen, a szcientológusok folyamatosan azzal jönnek, hogy húúúúúú, erre most elköltöttek 2.5 millió eurót.
És akkor mi van?
Igen, a filmkészítés pénzbe kerül. Igen, a német közszolgálati adót az adófizetők pénzéből finanszírozzák. Szerintem ezt a pénzt jó célra költötték, csináltak belőle egy jó filmet, amit ráadásul számos országban megvettek, tehát bevételt is hozott. Sokkal jobban hasznosult az a pénz, mint ha valami bárgyú kocsmai esztrádműsorra költötték volna, amivel amúgy tele van a német televízió.

Nekem a filmből különösen az tetszett, amikor a Sea Orgban mindenhová futni kellett. Régen volt Magyarországon (talán Nagyatádon) a honvédség büntető alakulata, ott is ez volt a stílus, úgy is hívták, hogy "futkosó".

Ammonia73 2011.11.17. 08:33:25

@Neduddgi:
Ammónia73 2011.11.01. 11:49:53
Innen letölthető a film magyar szinkronnal:
www.4shared.com/folder/8GXYX8Lk/MVSSM.html

Innen még mindig letölthető.

Ha mégsem, nálam megvan, akinek kell, szóljon. :)

bIasius 2011.11.18. 10:53:49

Az eredetileg "Mire semmi sem marad" című játékfilm, egy fiktív történet a Szcientológiáról, amelyet az ARD közszolgálati TV csatorna készített és mutatott be 2010. március 31-én. Az ARD 2,5 millió eurót költött erre a filmre az adófizetők pénzéből. Annak ellenére, hogy azt állították, hogy film tényeken alapul és „jogilag alaposan körbejárták", vonakodtak a Németországi Szcientológia Egyház által kért jogi felülvizsgálattól. A filmet nagy titokban forgatták, aminek a munkacíme Tatort: Der Tote im Sund (Tetthely: Halott a tengerszorosban.)

Habár a filmet „hiteles történetként" harangozták be, a film készítői mégis úgy érezték, hogy már a filmelőzetesben ki kell hangsúlyozniuk: „..nem állítják, hogy munkájuk minden tekintetben hitelesen reprodukálja az eseményeket." Ez a nyilatkozat is alátámasztja, hogy a filmben a valóság és a „költészet" keveredik, és hogy a készítők valójában tudatában voltak annak, hogy a film állításai -- e nélkül a hivatkozás nélkül -- jogi szempontból nem lennének védhetők.

A filmet az az Ursula Caberta mutatta be a sajtónak a hamburgi belügyminisztériumból, aki a forgatás szakmai tanácsadója is volt, és aki a német nyelvterületen a legfanatikusabb ellenzője a Szcientológiának. Ursula Caberta Szcientológia Egyház és tagjai ellen éveken keresztül tartó és ismételten hamis ténymegállapításokra alapozott, különféle gyűlöletkeltő és diszkrimináló magatartása miatt Hamburg városát a sorozatos jogsértések megszüntetésére irányuló jogi eljárásokra kötelezték.

fél évvel a film bemutatását követően és 17 évvel azután, hogy Hamburg városa létrehozta a Szövetségi Köztársaság „szekta ellenes" munkacsoportját, 2010. augusztus 31-én, véglegesen lakat került a csoport vezetőjének, Ursula Caberta irodájának ajtajára. Ez alatt az idő alatt a legnagyobb siker, amit az iroda elért, hogy több vallási kisebbséghez tartozó munkavállaló -- köztük jó néhány szcientológus -- elvesztette munkahelyét vallási meggyőződése miatt.

Ursula Caberta ezen kívül is rendszeren fellépett a nyilvánosság és a média előtt volt egyháztagokkal, holott ezek az emberek újra és újra teljesen fiktív történeteket adtak elő a közönségnek. Ennek megfelelően az ARD Szcientológiáról szóló filmje -- a „Mire semmi sem marad" -- is tele van hamis információkkal.

A HVG -- amelyik lap először adott hírt a német ARD adón bemutatott filmről, a következőket írta: „A »Mire semmi sem marad« című játékfilm -- többek sorsát egybeolvasztó történet, és hangsúlyozottan nem dokumentumfilm -- Niki Stein, a Tetthely krimisorozat több epizódját is forgató rendező műve."

A német közszolgálati TV az adófizetők pénzét egy elsősorban krimiket és bulvársorozatot (The Flughafenklinik -- Reptéri klinika) rendező-forgatókönyv íróra bízta. Tény, hogy Niki Stein az ARD egyik legtermékenyebb munkatársa.

Amíg a HVG, korrekt módon, azt közölte le, ami a Der Spiegelben megjelent -- tehát játékfilmről van szó -- addig a többi hírújság és hírportál 95%-ban megtörtént esetről és hiteles dokumentumfilmről írt! Már pedig egy olyan filmet, amely a dolgokat csak a forgatókönyvíró és a rendező nézőpontjából mutatja be, azt lehet hívni játékfilmnek, propagandafilmnek, de dokumentumfilmnek aligha...

Reformer 2011.11.18. 11:42:15

@bIasius: köszönöm, hogy becopypastelted az egyház sajtóközleményét. Saját gondolatod is van a kapcsolatmegszakítás témájáról, amit a játékfilm feldolgoz?

triarius 2011.11.18. 12:04:39

Igen, pl. a filmmel ellentétben a főszereplő nőt nem a férje szervezte a szektába, hanem a bátyja.
Na most az a kérdés, hogy ennek mi a jelentősége?
Ez a sajtóközlemény harmadrangú dolgokba köt bele. Kb. olyan, mint ha a Ryan közlegény megmentését azon az alapon kritizálják, hogy a német katonák nagy többsége nem is volt kopasz (ami egyébként tény, csak éppen huszadrangú).

ÉRDEMBEN mi a kifogás a film ellen?

Ammonia73 2011.11.22. 12:54:23

Kedves Reformer! Mit tudsz a Paulette Cooper ügy végéről? Mert a wikipédián csak ez van:
"Végül a hosszú és megalázó Cooper elleni bűntettek és jogi meghurcoltatások sikertelenségei miatt 1986-ban az egyház beleegyezett a peren kívüli megállapodásba azzal a feltétellel, hogy Cooper ejti az összes vádat az egyházzal szemben.
Végül is Paulette Cooper szerencsésen került ki az egyház hajtóvadászatából, és a mai napig nyugalomban él, távol „Pandóra szelencéjétől.”."
Most akkor visszavonta végül a vádakat?

Scn.Hun 2011.11.22. 13:43:06

@Ammónia73: "Most akkor visszavonta végül a vádakat?"

Az angol wikipedia szerint: "The Church finally agreed to an out-of-court settlement with Cooper in 1985 in exchange for her discontinuing her legal actions against Scientology."

Tehát 1885-ben bíróságon kívül megegyeztek, hogy Cooper nem pereli többet a Szcientológiát. Nincs szó arról, hogy bármit is visszavont volna. Főleg, mert a könyve még mindig elérhető online is.

Egyébként Mark Bunker (A Bölcs Fehér Szakállú Ember) a XenuTV-től, pont pár napja tett fel egy rövid videót Paulette Cooperről:

www.forum.exscn.net/showthread.php?25437-New-Paulette-Cooper-video-clip

www.youtube.com/user/XENUTV

Ammonia73 2011.11.22. 14:03:37

@Scn.Hun: igen, találkoztam a videóval, azért is kérdezem. De még mindig nem értem. Ha az egyház próbálta ellehetetleníteni Coopert, akkor mik azok a vádak, amiket visszavonattak? Az, hogy zaklatták? De hogy vonhatta vissza, ha az FBI megtalálta a hamis leveleket és egyebeket, amiket az egyház készített? Ha ezek megvoltak, akkor azok bizonyítékok. Nem? Tehát hiába vonja vissza a vádakat, az egyházat akkor is felelősségre kellett volna vonniuk.

bandeirante 2011.11.22. 19:44:21

@Ammónia73: Nem így működik a jog.
Vannak hivatalból üldözendő bűncselekmények, pl. a gyilkosság. A gyilkosságot minden körülmények között üldözik, akkor is, ha senki nem tesz feljelentést. De vannak olyanok is, amelyek nem üldözendők hivatalból. A zaklatás is ilyen. Ami annyit jelent, hogy ha senki nem tesz feljelentést (vagy a megtett feljelentést visszavonják), akkor a hatóságnak nincs több teendője az ügyben, az eljárást megszüntetik.

Ammonia73 2011.11.22. 20:18:24

@bandeirante: most már értem. Köszönöm. :)
süti beállítások módosítása