Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Origo.hu - A szcientológusokat akarta kigolyózni a Fidesz a hirtelen törvénymódosítással

2011. augusztus 13. - Reformer

Cikk az origo.hu-n:

http://www.origo.hu/itthon/20110811-kormanyzati-szandekok-az-egyhazi-torveny-atirasa-mogott.html

A lényeg:

A szcientológusok kizárása volt az egyik legfontosabb célja az [origo] információi szerint azoknak a módosításoknak, amelyekkel a zárószavazás előtt álló egyházi törvényt írták át a Fidesz elnökségének kezdeményezésére.

...

A változtatást a döntés részleteit ismerő, névtelenséget kérő források szerint a Fidesz a szavazást megelőző hétvégén tartott elnökségi ülésén Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke kezdeményezte, kifejezetten annak érdekében, hogy a kiemelt státust a szcientológiai egyház semmi esetre se kaphassa meg.

"Ezt persze így nem lehetett kimondani, ki kellett találni valami kevésbé direkt megoldást" - mondta a történtekről az [origo]-nak egy, a módosítás folyamatát ismerő, befolyásos kormányzati vezető, aki szerint a megoldás "tökéletes lett". "A bíróság elviekben ugyanis nem tagadhatta volna meg a szcientológusok bejegyzését, hiszen a formai követelményeknek megfelelnek (szervezetük vallási tevékenységet végez, rendelkezik ennek megfelelő hitvallással és legalább húsz éve működik szervezett formában Magyarországon - a szerk.) Ha viszont a kezünkben van a döntés, és rajtunk múlik, akkor kizárt, hogy a státust valaha is megkapják" - tette hozzá.

 

A megszavazott törvény egyik pontja kimondja emellett azt is, hogy "nem jegyezhető be egyházként olyan közösség, amellyel szemben működése során az illetékes állami szerv nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg". A szcientológiai egyházat márpedig évről évre a "társadalomra veszélyes vallási mozgalmak" között említi a nemzetbiztonsági (2010 óta alkotmányvédelmi) hivatal évkönyve.

Profiltisztítás is kell

Utóbbi kiegészítésről egyébként nemrég Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is elismerte, hogy nem véletlenül került a törvényszövegbe. "Nyilván a szcientológiával kapcsolatban merült fel ez a dolog" - mondta július közepén a Hír TV-nek a miniszterelnök-helyettes, azt is hozzátéve, hogy "amíg én és a KDNP az országgyűlésben lesz, de nyilván fideszes barátaink is, addig a szcientológia nem lesz egyház Magyarországon".

Szerintem egyébként a tevékenységük határozottan nem vallási, tehát azon is elcsúsztak volna. 

Mindenesetre én örülök, hogy így alakult. Fontos, hogy ne védje őket az egyházi státusz, és felelősségre lehessen őket vonni a viselt dolgaikért, illetve adózzanak a tevékenységük után és kénytelen legyenek normálisan bánni a munkatársaikkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr263151361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ammonia73 2011.08.13. 20:17:10

Hát...ezt végül is eddig is tudtuk. :)
A baj itt csak az, hogy ha ezt a hírt szcik felveszik, simán letámadják majd a kormányt, hogy ellenük irányult ez az egész egyháztörvény módosítás és majd sajnáltatják magukat mindenféle módon mindenféle médiában és így próbálják majd maguk mellé állítani az embereket...hogy lám, szegény ők, akik annyi jót tesznek az emberiséggel, ilyen gonoszul ki lettek semmizve. Viszont minél jobban kapálóznak, minél inkább hangoskodnak, annál inkább magukra vonják a figyelmet...egyre többen néznek majd utána a neten, hogy mégis, mi lehet a gond ezzel a szervezettel...:)

Dr. A. Nordenholz 2011.08.13. 21:01:37

Legalább ennyi jó van az egyháztörvényben.

rajen 2011.08.13. 21:08:50

Inkább az a felháborító, hogy 20 évig mehetett a vallási köntösbe bújás, és millió egy szekta élvezhette az adómentességet.

Dr. A. Nordenholz 2011.08.14. 10:24:09

@rajen: soknak sok, no de "millió egy"... szerintem elszámoltad magad.

Dr. A. Nordenholz 2011.08.14. 10:33:06

"Az eddigi törvény alapján egyháznak számított és támogatásra volt jogosult például tizenhétféle buddhista közösség, na de melyik képviseli ezek közül ezt a vallást igazán?" - fogalmazott a kormánypárti politikus."

www.origo.hu/itthon/20110811-kormanyzati-szandekok-az-egyhazi-torveny-atirasa-mogott.html

És Jézus nevét említve melyik képviseli az igazi kereszténységet...?

"egyszerűen nincs létjogosultsága felekezetenként ennyiféle leágazásnak: tegyenek rendet maguk között, és döntsék el, hogy az adott vallást melyikük képviselje".

A törvényben elismert 14 egyház: Magyar Katolikus Egyház, Magyarországi Református Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus, Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház, Magyarországi Román Ortodox Egyház, Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje, Magyarországi Unitárius Egyház, Magyarországi Baptista Egyház, Hit Gyülekezete

Ammonia73 2011.08.14. 16:22:34

Egyébként tudja valaki konkrétan, hogy pontosan milyen támogatások voltak azok, amik megszűnnek az egyházi státusz megvonása miatt és amiknek a hiánya ekkora nagy gond?
Valaki világosítson fel, lécci :)

Ammonia73 2011.08.14. 16:23:22

"Egyébként tudja valaki konkrétan, hogy pontosan milyen"
Hát, ezt jól megkérdeztem :D

exscn · http://exscn.net 2011.08.14. 22:44:20

@Ammónia73: Leginkább az fáj nekik, hogy ezentúl nem tarthatnak rabszolgákat "szerzetes" címszóval. Tehát muszáj lesz rendes fizetést adniuk és a járulékokat is nekik kell fizetniük a munkatársaik után, nem az államnak.

Az ÁFA pedig úgy fogja drágítani a "szolgáltatásaikat", hogy a különbség nem az ő zsebükbe vándorol, hanem az államhoz.

Mondjuk ha rajtam múlna, én még különadót is vetnék ki rájuk.

Sajnos ez a lépés azért nem fogja megvédeni családok ezreit a szcientológiának köszönhető teljes szellemi, erkölcsi és anyagi leépüléstől, de talán egy lépést jelent előre.

exscn · http://exscn.net 2011.08.14. 22:50:39

@Dr. A. Nordenholz: Sajnos ez egy ilyen ország. A szomorú az egészben, hogy szerintem egy átlag politikus nem is érti, hogy a hozzászólásod mire próbál rámutatni. Sajnos annyira sötétek, hogy ezt a próbálkozást az EU csírájában fogja elfojtani és a szcientológusoknak lesz egy újabb alkalmuk, hogy verjék a mellüket.

Ne legyen igazam.

anonim én 2011.08.14. 23:46:58

Egyébként nem értem, mire ez a nagy felháborodás. :)
Itt a lehetőség megmutatni, hogy a nagyságos tech olyan körülmények között is működik, amik között az átlagembereknek kell megélni. Na persze elég nehéz lesz ez úgy, hogy a tagság az eddigi körülmények mellett is csak vegetált. (lásd az 1%-okból következő jövedelmi viszonyokat, és a tényt, hogy emellett folyamatosan lehúzzák őket)

Ammonia73 2011.08.15. 00:31:25

@exscn: szóval ennyi? Hogy ezután normális fizetésük lesz a munkatársaknak és hogy drágulnak a szolgáltatások ill. könyvek, tanfolyamok? Ha már ennyitől kiborulnak, akkor ott elég nagy gáz lehet ezek nélkül is.
Ez tuti, hogy drágulni fognak a szolgáltatások? Mert ha eddig nem tolongtak a népek a szcientológiáért, ezután még az a pár hülye aki egyébként benne lenne sem fogja tudni megfizetni ezeket...:)

Ammonia73 2011.08.15. 00:33:59

De ezt most nem értem. Minden munkatárs szerzetesként van bejelentve és mint ilyenek elég nekik valami vicces összeg fizetésként? Nem csak az önkéntes lelkészek a lelkészek náluk hanem mindenki? Vagy hogy van ez most?

Reformer 2011.08.15. 09:27:58

A problémák:
- alanyi jogú illetékmentesség elvesztése (nem lesz olyan kényelmes és olcsó pereskedni)
- 1%-ból érkező bevétel kiesése (ebből ugye nem jattoltak a nemzetközi vezetésnek) és kieg. támogatással együtt 8-12 millió forint, 100%-ban működési költségre fordítható bevétel kiesését jelenti. Az egyház többi bevételének csak a fele marad itt, a többi megy az USA-ba.
- legalább minimálbért kell majd fizetni kb. 100 munkatársnak (röhejesen hangzik, de az egyházat ez kinyírná anyagilag)
- minimálbért kell fizetni a Sea Org tagoknak (ott ez még nagyobb probléma, mert nagyon kevés a magyar Sea Org szervezet közvetlen bevétele)
- nem úszhatják meg az adó- és munkaügyi ellenőrzéseket, mint eddig és fizethetik a kemény bírságokat
- nagy áremelésre kényszerülnének, még nehezebben eladhatóvá téve a könyveket és szolgáltatásokat
- E-métert hivatalosan nem használhatnák, mert ugye a vallási szertartáshoz szükséges kegytárgv érv nem működne
- nem gyóntathatnának
- és még sok hasonló bevett gyakorlat válna védhetetlenné
- nem lehetne elővenni a vallásüldözési kártyát sem

Dr. Kix 2011.08.15. 21:14:09

@Reformer: Szóljon a próféta belőled!

béla 23 2011.08.15. 21:33:27

@Reformer: Bárcsak már az utolsó alkalom lenne, hogy előadásokat tartanak, és zsigerelik a pénzt az agymosott tagjaikból.

Egy tanakodó 2011.08.17. 09:05:00

Hát én úgy vagyok vele: ha a Hitgyüli egyház, akkor a Szcientológia is az. Amúgy meg úgyis elintézik, hogy ismét egyház lehessenek. Ez van, ezt kell szeretni...

rajen 2011.08.17. 11:31:26

@Reformer: Korrekt öszefoglaló, köszönet érte!

Ammonia73 2011.08.17. 14:42:05

@Reformer: köszi, most már értem miért verik magukat ennyire. Gyakorlatilag...az egyházi státusz volt az, ami mindent megengedett nekik. Most jól meg lettek kötve...:) Örülök ám. :)
Ja! És...jól gondolom, hogy januártól, mivel ők már nem vallás, simán levetíthetnék a magyar tv-k is azt a német filmet (Mire semmi sem marad)? :) Merthogy most már nem jöhetnek a vallásüldözéssel...
Meg egyébként is. A médiában mostantól szabad az út...gondolom eddig pont amiatt nem igyekeztek nem piszkálgatni őket mert...de most már lehet. :)

keng 2011.09.01. 19:26:44

@Reformer:
hát igen, 100 főre havi 10 milla a munkáltató költsége minden hónapban, ha van bevétel ha nincs - UP the stats guys UP the stats, but real stats if possible!

no akkor az adományozóknak is annyi, vagyis okosba tolhatják, de hát az nem etikus vagy mi

UHU81 2011.09.02. 20:32:28

a cchr rol hol lehet olvasni? véleményeket?nekem specc : arrol sincs jo véeményem .Elöre is köszi!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.02. 13:27:52

mi számít hivatalosan vallásnak?
miért nem vallás a szerző szerint a sci?

persze hogy nem az, egy korrupt, hazug, irtani való banda, de azért érdekelne
süti beállítások módosítása