Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Cikk a tanulmánykötetről

2011. augusztus 11. - Reformer

Forrás: Népszabadság

http://nol.hu/lap/mo/20110811-alternativ_vallas

A cikket most nem másolom be, mert nem értek vele egyet (olyan, mintha más könyvet olvastunk volna), de pár mondatra reagálnék:

Visszatérő vád, hogy a szcientológia – amolyan „destruktív szektaként” – agymosásnak veti alá, anyagi és szellemi értelemben is kizsigereli a „hálójába került áldozatokat”. Máté-Tóth András kérdésünkre hangsúlyozta: nem pusztán a szcientológiára, hanem általánosságban a vallásokra igaz, hogy vonzzák a labilis embereket, akik a stabil életvezetés reményében csatlakoznak az adott közösséghez. A volt és jelenlegi szcientológusokkal találkozva a kutatók nem tapasztaltak kóros személyiségtorzulásokat. 

Ez azért kissé meredek megállapítás. Mondjuk attól is függ, hogy mi számít "kórosnak".

A szcientológiát sok bírálat éri az úgynevezett e-méter (a kritikusok szerint valójában hazugságvizsgáló) készülék használata vagy például a tagokról szóló személyes adatok (Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztos szerint jogsértő) kezelése miatt. A legsúlyosabb vád: a szcientológia a gazdasági és politikai élet kulcspozícióinak elfoglalására, világhatalomra tör. „Társadalomkutatóként nem volt, nem is lehetett feladatunk, hogymegygyőződjünk a vádak valóságtartalmáról” – közölteMáté-Tóth András. Anynyit azért érdemesmegjegyezni – folytatta –, hogy a vádak többnyire a kilépett tagok elmondásain alapulnak, a dolgok természeténél fogva ezekben sok a szubjektív elem.

A tagok nyilván nem fogják kibontani az igazság minden részletét... :)

Ami a hatalmi törekvéseket illeti, a tanszékvezető hozzátette: a legtöbb vallási közösség szeretné átalakítani a világot. A szcientológiára különösképpen igaz, hogy maximális befolyásra törekszik a társadalomban.,

Egyetértünk.

A könyv alternatív vallásként határozza meg a szcientológiát. Az új egyházi törvény alapján azonban valószínűtlen, hogy a szcientológusoknak a parlamentmegadja az egyházi státuszt. Annak az elvárásnak például, hogy hitelveikben a transzcendenciára kell törekedniük, aligha képesek megfelelni. Máté-Tóth András biztosra veszi, hogy a várható elutasítás után amagyar szcientológusok nemzetközi fórumokhoz fordulnak jogorvoslatért. Annak megtippelésére, hogy milyen döntés várható, a tanszékvezető nem vállalkozott.

Ebben én is biztos vagyok (biztos, hogy a végsőkig el fognak menni az ügyben).

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr503145366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jane Smith 2011.08.11. 11:56:50

"A volt és jelenlegi szcientológusokkal találkozva a kutatók nem tapasztaltak kóros személyiségtorzulásokat" - azért érdekes, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerül. Ez azt hiszem, sokat elmond a szciről...

norbert79 2011.08.12. 01:04:48

Addig piszkálják ezt a pattanást, míg felrobban, de az akkor az arcukba robban... Szerintem jobban járnának, ha lenyelnék, hogy nincs többé adómentesség, mert még jobban rájuk szállnak.
Meglátjuk...

rajen 2011.08.13. 09:35:34

www.origo.hu/itthon/20110811-kormanyzati-szandekok-az-egyhazi-torveny-atirasa-mogott.html

"A szcientológusok kizárása volt az egyik legfontosabb célja az [origo] információi szerint azoknak a módosításoknak, amelyekkel a zárószavazás előtt álló egyházi törvényt írták át a Fidesz elnökségének kezdeményezésére."

Egy tanakodó 2011.08.17. 09:12:37

"Mondjuk attól is függ, hogy mi számít kórosnak." - Ez tény. Mondjuk én ismerek szcientológusokat és volt-szcientológusokat. Mindkettőből van a baráti körömben. Sőt, egyáltalán-nem-szcientológusok is vannak. :-) Egyikükön sem látok kóros elváltozást...

"A tagok nyilván nem fogják kibontani az igazság minden részletét... :)" Bizonyára. Bár én nem lennék egy olyan hely, közösség tagja, ami gáz. Akkor meg nem lenne mit elmondani.
süti beállítások módosítása