Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Fontos pert nyert meg az egyház az USA-ban

2010. augusztus 08. - Reformer

Nekem és a szcientológia többi ellenzője számára rossz, az egyháznak jó hír: pert nyert a Szcientológia Egyház két volt munkatársa ellen.

 

Források:

St. Petersburg Times, Florida
The Examiner

Marc és Claire Headley 2009 januárjában perelte be a Nemzetközi Szcientológia Egyházat (Church of Scientology International) és a Vallási Technológiai Központot (Religious Technology Center, RTC). Mindketten az egyház nemzetközi központjában dolgoztak, az egyház félkatonai szervezete, a papíron szerzetesrendként üzemelő Sea Org tagjaiként. Marc az egyházon belüli filmek gyártásáért volt felelős, Claire pedig az RTC-ben látott el adminisztratív feladatokat.

Elsősorban munkaügyi vonatkozásai voltak a keresetnek. Az egyház következetesen megszegte a munkajogi előírásokat (minimálbér, maximális munkaidő stb.), valamint számos visszaélést is elkövettek velük szemben (mozgásszabadság korlátozása, két abortusz kikényszerítése). Kártérítést és a minimálbért követelték visszamenőleg.

A bíró visszadobta egy "summary judgement" keretében a két keresetet. Ez azt jelenti, hogy nem került tárgyalásra esküdtszék előtt, ugyanis a bíró szerint még ha a Headley-k minden állítása igaz és bizonyítható is, akkor sincs jogalapja a követelésnek.

Az amerikai alkotmány és az ottani, predecensként szolgáló ítéletek szerint a lelkészekre nem vonatkoztathatóak az általános munkajogi szabályok. A bíró elfogadta az egyház érvelését és bizonyítékait arra vonatkozóan, hogy a Sea Org tagok lelkészeknek (vallási dolgozóknak) minősülnek. A világi bíróságnak pedig nem lehet dolga, hogy vallási doktrínákról (a "lelkészek" munkáját szabályozó hubbardi irányelvek ennek minősülnek)ítéletet mondjon.

Ezzel sajnos az egyház igen sokat nyert. Megerősítette egy bírósági ítélet, hogy a Sea Org tagjai szerzetesek, az egyház pedig úgy és olyan körülmények között dolgoztatja őket, ahogy akarja.

Egy haszna volt ennek a pernek - most már hivatalos feljegyzések is tartalmazzák, hogy milyen körülmények között dolgoztatja az egyház "szerzeteseit".

Sajtóközleményt is kiadott az egyház, itt olvasható angolul, akinek van gyomra hozzá.

Egy normális szervezet igyekezne meggyőzni arról a közvéleményt, hogy véget vet a visszaéléseknek és elszigetelt, a szervezet egészére nem jellemző esetekről van szó.

Mit tesz az egyház? Természetesen hatalmas győzelemként élik meg, hogy büntetlenül folytathatják a modernkori rabszolgatartást és a visszaéléseket.

A bírósági papírokból kiderül, hogy a vallás gyakorlásának részét képezik az alábbi gyakorlatok:

- az elegendő és megfelelő alvás és étkezés megtagadása a Sea Org tagoktól

- kemény, lealacsonyító fizikai munka mint büntetés (pld. pöcegödör-pucolás védőfelszerelés nélkül)

- az alkalmazottak kommunikációinak szűrése és cenzúrázása

- elbocsátással fenyegetőzés, ha egy "lelkésznő" nem vállalja be az abortuszt

- a kilépési procedúra megnehezítése, hónapokig tart otthagyni a szervezetet

- kikényszerített kapcsolatmegszakítások, ha hátat fordít az egyháznak egy Sea Org tag a kilépése után

 

Magyar vonatkozás

A jelenleg hatályos magyar jogszabályok alapján hasonló véget ért volna egy ilyen jellegű per Magyarországon. A magyarországi egyházak azt minősítenek a dolgozóik közül "egyházi személynek" (ezek után be kell fizetni az EÜ-járulékokat), akit akarnak, a többiek pedig lehetnek heti 1000 forintért dolgozó önkéntesek is, függetlenül a valós tevékenységüktől. 

Utólag könnyen okos az ember, de én biztos nem pereltem volna be ezért az egyházat. Amíg egyházi státuszuk van, a büntetőügyeken kívül bármit meg tudnak úszni, ha az alkotmányjog területére tudják terelni az ügyet.

Ez volt egyébként odabenn a stratégia a különféle hatóságok ellen -a vallás szabad gyakorlásával takarózni.

Törvényalkotó legyen a talpán, aki erre a problémára alkotmányos megoldást talál...

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr112208371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalman 2010.08.09. 00:58:14

Üdv Reformer!!

"Törvényalkotó legyen a talpán, aki erre a problémára alkotmányos megoldást talál..."

Szívből remélem igazad van, és ahogy egy-két fejes érdekeit nézzük (mai M.ország ugye) a közösség helyett, akkor csűrés-csavarás útján, de mindent meg lehet bulizni itt (sajna- nem sajna)

Egyébként

"Elsősorban munkaügyi vonatkozásai voltak a keresetnek. Az egyház következetesen megszegte a munkajogi előírásokat (minimálbér, maximális munkaidő stb.), valamint számos visszaélést is elkövettek velük szemben (mozgásszabadság korlátozása, két abortusz kikényszerítése). Kártérítést és a minimálbért követelték visszamenőleg."

Nos én is voltam Sea-orgos te is tudod, és szerződés amit aláíratnak abba benne van, hogy egyházi juttatást kapnak, (nem fizetést) A kettő között a különbség hogy az egyházi juttatás lehet 20 Ft a heti bér (ott hetente van bér elszámolás) Anno nekem 0 Ft volt mondjuk :D Míg a fizetés, az legalacsonyabb esetben is minimál bér az adott országra vonatkoztatva.
Szerintem a per már a kezdetén el volt veszve, és ezt ők is tudták, de megpróbálták, hogy felnyissák az emberek szemét. És hogy rossz publicitást nyerjen a dolog. És hogy a bírok szemét és felnyissák, mert ők is tudják.

A pontok közül, mit felsoroltál, egy kettő kimaradt:

"A bírósági papírokból kiderül, hogy a vallás gyakorlásának részét képezik az alábbi gyakorlatok:"

ide tartozik pl, hogy elveszik a mobilodat, hogy ne zavarjon a munkádban, és a tanulásba n:D

ide tartozik az éheztetés (Bp is OTL)

ide tartozik az is, hogy 20 Forintot kapsz egy hétre. (vagy annyit se)

Ja és az is, hogyha szülőd / szüleid nem szimpatizálnak a szci. -vel , akkor kapcsolat megszakítás egyből. semmi kezelés. eddig nem jött be, nem szórakozunk mi.

Sorolhatnám.

De tudod, minél több szci megy be, annál több anti szci jön ki :D

És csak így lehet komolyabban fellépni ellenük.

Végül is ők mentek bele, akkor mit panaszkodnak.

El tudom képzelni a számlát (15-20 milláról) amit kaptak mint free-loader, ugye, mert a szerződés lejárta előtt mentekel (1 miliárd év) :D
Amit ugye vissza is kéne fizetni :DD

Nekem az 5 alaptanfolyam volt negyed milla.
(fél év)

Ők mennyit voltak bent?: mennyi intenzívet kaptak? Mennyit tanultak bent? Soroljam ?:D
Főleg amerikai árakkal nézve... igen-

"Mit tesz az egyház? Természetesen hatalmas győzelemként élik meg, hogy büntetlenül folytathatják a modernkori rabszolgatartást és a visszaéléseket."

Főleg azután,miután a CCHR meg mondja, hogy az emberi jogok így meg úgy xD

UNDORÍTÓ!!

Jaj, reformer, kérlek írd meg a könyved!!!
*.*

Ha kell valahogy támogatni ezt az ötletet, szólj nekünk, vagy nem tudom.

Ja, és reformer, nem tudod,miért van az, hogy Európában egy csomó országban mint szervezet működhet de vallásnem, és nálunk meg lehet vallás?
Miért van ez?
Kérlek válaszolj. Köszi
Üdv

exscn · http://exscn.net 2010.08.09. 02:00:30

A cím ez is lehetne:
"A szcientológusok törvényesen tarthatnak rabszolgákat"

exscn · http://exscn.net 2010.08.09. 02:02:55

Vagy:
Törvényes a szcientológia rabszolgatartási gyakorlata

Dr. Kix 2010.08.09. 08:30:07

Sz@r hír volt ez így hétfő reggel. Legalább M.O-on meg kellene vonni tőlük az egyházi státuszt. Nem lenne rossz első lépésnek.

Dr. A. Nordenholz 2010.08.09. 14:32:01

Ezzel aztán dicsekedhetnek :D
Én annak örülök, hogy legalább a törvény nem tiltja, hogy olyan szerződéseket írassanak alá emberekkel, amivel gyakorlatilag minden emberi jogukról lemondanak... ügyes...

exscn · http://exscn.net 2010.08.09. 15:32:10

@Dr. A. Nordenholz: Szerencsére a sajtó a "csúnyább" oldalán kezdi tálalni a dolgot, pl:

"the church successfully convinced U.S. District Judge Dale S. Fischer that its bizarre, and seemingly abusive, labor practices are protected by the First Amendment under a principle known as "ministerial exception."

Mondjuk azt nem értem, hogy ezek alapján akár ki is végezhetik a Sea Org tagokat legálisan?

baka 2010.08.09. 22:29:41

"Az amerikai alkotmány és az ottani, predecensként szolgáló ítéletek szerint a lelkészekre nem vonatkoztathatóak az általános munkajogi szabályok."

Ezt még általánosságban értem is, de azt már nem nagyon, hogy ha lelkésznek minősülnek (vagy mondják magukat) is szerencsétlenek, akkor azt önszántukból teszik, ami nem összeegyeztethető a büntetéssel, kényszerítéssel, hiszen ez már az emberi szabadságjog, egészséghez való jog stb. megsértése.

Sehol sem hallottam még olyat, hogy ha valaki nem végzi rendesen lelkészként a dolgát, akkor azt fizikailag megbüntessék. Vízbe lökjék, szennyvízgödröt kelljen takarítania, abortuszra kényszeríthetik stb.

Hiszen bárkinek bármi a foglalkozása, hivatása, ő elsősorban ember (alapvető emberi jogok: egészséghez való jog, szabadsághoz való jog stb) és csak azután mondjuk lelkész (vagy favágó, vagy bármi más).

Az, hogy a Sea Orgban sokat dolgoznam lelkészként azt még lehetne magyarázni az elhivatottságukkal ("mentjük a bolygót"), de azt, hogy rendszeresen napi hat óránál kevesebb alvásra KÉNYSZERÍTIK őket,(nem saját akaratukból mennek, hanem üvöltözve küldik őket dolgozni), az már szereintem alapjogokat sért.
Azt nem értem, hogy ezt miért nem érti, érzi egy amerikai bíróság?

Dr. A. Nordenholz 2010.08.09. 22:57:55

@exscn:
"Mondjuk azt nem értem, hogy ezek alapján akár ki is végezhetik a Sea Org tagokat legálisan?"

Erről beszélek! Végre egy szabad ország...! :D

kalman 2010.08.10. 01:28:32

@baka:

Szia

Épp ez az, hogy ők is tudják, de túl nagy a szci, és mint vallás, nem tehetnek semmit evvel kapcsolatban.

Pontosan tudják mi folyik ott, de az ügyvédek nem az etikai jóérzésre mennek, vagy az "emberi jogokra" mert ugye hiába mond le valaki róluk, attól még vannak. Tehát ők saját magukat sanyargatják ott. Jogos a bírói kérdés, miért nem jött el az első adandó alkalommal, ha ez igaz? Miért kellett várni 20 évig?
Ugye az agymosás:)
ÜDv

baka 2010.08.10. 08:33:05

@kalman:
Azért ez szerintem nem így van, mert nem "saját magukat sanyargatják", hanem egymást. Ez szerintem óriási különbség.
Ugyanolyan különbség, hogy ha valaki megpróbálja magát megölni azt orvoshoz küldik, de aki megpróbál mást megölni, azt elítélik.
Ez esetben mindenki érzi a különbséget, akkor a Sea Org kérdésben miért nem?

Azért, mert lemondtak egy "nemhivatalos többezer éves szerződéssel" az alapvető emberi jogaikról?
Ez nem lehet érv egyetlen bíróságon sem!!!!

kalman 2010.08.10. 12:43:00

bAKA hát ez az!
Ez a lényeg, hogy de ők vallás, és nem tudsz mit tenni, nincs se jó ügyvéded/ügyvéded is , se pénzed,(hiába van igazad) Így nem tudsz nyerni ellenük. Sajna, ezt a bírók is tudják...
Max. annyit tudsz tenni, hogy ha elérjük valahogy állami szintet, hogy ne legyenek vallás, már is sokkal könnyebb dolgod lenne.
Ez az első lépés, én aláírásokat is gyűjtök ha kell:D
VAgy hogy megy ez?
KÖszi
szia

stefan75 2010.08.11. 00:30:33

Az SPT-n már kihajtották az orkokat kommentelni. Vádaskodnak és lehazugoznak mindenkit, lobogtatják a felmentést... Undorító.

Nagyobb nyilvánosságot kéne adni ennek a dolognak. Ha a csapból is a kényszerített abortusz és a többi standard eljárásuk folyna, talán észbe kapna pár illetékes.

exscn · http://exscn.net 2010.08.13. 23:20:43

Na az egyházi SS osztag (OSA) beindult.

Mark Rathbunra ráéresztették a rendőrséget azzal a gyanúval, hogy 29 évvel ezelőtt meggyilkolta a saját bátyját.

Remélem az internetnek hála ez is hatalmas láblövés lesz az egyháznak.

Mindenesetre itt is szépen meg lehet figyelni, hogyan működik egy elmebeteg diktátor (Miscavige) szervezete az ellenszegülőkkel szemben. A történelemben volt már rá néhány példa.

Ha ezt folytatják, végre ország-világ előtt nyilvánvaló lesz, mi is ez az egyház valójában és tömegével hagyják majd ott őket az emberek :)

csipinymous 2010.08.14. 15:45:56

A lehető legjobb hír!
Nem szabadna alábecsülni az amerikai nemzet biztonságiak munkáját. Érzésem szerint, egy sakkjátszmának lehetünk a tanúi. A szabad vallásgyakorlat miatt képtelenség azokban az országokban megtámadni a szcit, ahol bejegyzést szereztek. Egyelőre nem de, hamarosan már lesz miért. A per végkimenetele, talán mutat valamire. Az emberek viszont elgondolkodnak rajta és kérdéseket tesznek fel. Igazságtalan tartják, nem értik. A zagyház a Hubbardi baromságok és Maszkavicsgazember ostobaságai miatt, a lehető legrosszabban kezeli a dolgokat. Íme az önpusztítás! Csőbe húzták őket. Nem kell vallásháborút kirobbantani, magukat emésztik fel hosszútávon. Háromszoros hurrá Hubbardnak!
Az irányelveket használják fel ellenük! XDDDDD
Érdekes dolgok történtek mostanában és lesz még meglepetésben részünk!

csipinymous 2010.08.14. 15:48:59

Reformer! Töröld kérlek ezeket, csak az egyiket hagyd fent. Köszönöm, valami Lag volt

norbert79 2010.08.19. 15:33:43

Reformer:
www.spiegel.de/international/germany/0,1518,712323,00.html

Nagyon remélem tényleg csak anyagi okai voltak 'felrobbantani' Ursula Caberta csapatát, s nem pedig valami háttérbeni politikusi lefizetések állnak az ügy mögött. Jó lenne tudni többet erről is.

(Ursula Caberta volt a ZDF film egyik tanácsadója is, a "Bis nichts mehr bleibt" szinte teljesen az ő segítségével lett megfilmesítve)

Plejádok 2010.08.19. 18:26:05

Reformer!
Az adó 1% körül mi újság? Már augusztus van.

Mikrobi 2010.08.29. 12:00:49

Egyházi személynek csak a papok és szerzetesek minősülnek. Minden világi vagy hivatalosan állásban van, vagy önkéntes segítő. Utóbbi státuszban sokan dolgoznak sokat ingyen, viszont ha nem akarják csinálni, semmi retorzió nincs. És persze a szolgálat közben sem. Azt viszont elég furcsának találnám, ha egy plébános beperelné a püspököt, hogy túl sok falut bíz rá, nem tud eleget pihenni. Minden kispap és szerzetesnövendék pontosan tudja, hogy mit vállal, mennyi munka lesz, senki nem érzi megalázónak, lealacsonyítónak a munkát, legföljebb soknak. A probléma a Scientologyval ott van, hogy azok nem egyház, csak jogilag próbálják magukat egyházként elfogadtatni.
süti beállítások módosítása