Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

"A testvéremet a szcientológusok kergették a halálba"

2009. november 23. - Reformer

Forrás: hirszerzo.hu cikk

Csatlakozott a Szcientológia Egyház adómentességét megszüntetni szándékozó kampányhoz egy férfi, akinek testvére öngyilkos lett a szervezet módszerei miatt Ausztráliában. A halála előtti napokban 19 telefonhívást és üzenetet kapott, majd öngyilkos lett. 

Az írországi születésű Stephen McBride a nyugat-ausztrál Perthből a fővárosba utazott, hogy a parlamentben kifejezze támogatását a Nick Xenophon szenátornak, aki szeretné töröltetni az egyházak közül a Szcientológia Egyházat, amely jelenleg még adómentességet élvez. McBride szerint testvérét a szcientológusok kergették a halálba. Edward 25 ezer ausztrál dollárt (4,2 millió forint) költött a szekta tanfolyamaira, hogy úgynevezett "auditor" lehessen. (Ők végzik a tagok kihallgatását). 

A hatóságok a múlt hónapban megállapították, hogy a 30 éves férfi 19 telefonhívást és üzenetet kapott az egyház tagjaitól három napon át, majd a férfi bement egy elektromos elosztóközpontba, és szándékosan agyonvágatta magát az árammal. A nyomozás során kiderült, hogy az egyház Edwardról is aktát vezetett, amely információkat tartalmazhatott elmeállapotáról. "Nehéz megfogalmazni azt, hogy a családunk mit érez az egyházzal kapcsolatban a testvérem halála előtt és után" - mondta Stephen McBride, miután Canberrába érkezett. 

Xenophon szenátor indítványáról kedden szavaz az ausztrál szenátus. Nemrég az ausztrál kormányfő is aggályainak adott hangot az 1953-ban egy L. Ron Hubbard nevű sci-fi író által alapított Szcientológia Egyházzal kapcsolatban, amelyet egyre több országban korlátoznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr581545882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baka 2009.11.23. 14:49:15

Remélem, hogy jövőre nálunk is hasonló változások fognak bekövetkezni. Már annak nagyon örülnék, hogy ha egyházként beszüntetnék őket, de a legjobb a teljes betiltás lenne.
Szerintem nem igaz az, amire Franciaországban hivatkoztak, hogy ha betiltanák, akkor is tovább működnének. Bár ez persze igaz, csak mekkora különbség van a két helyzet között.

Hiszen ha egy szervezet be van tiltva, akkor bárhol feltűnik (a szervezet, vagy a módszereik), van egy eszköz, amivel fel lehet lépni ellenük.
De első körben az adómentesség eltörlése is nagyszerű lenne, mert kevesebb pénzből nem tudnak olyan hatékonyan működni, és talán lassan elfogy a levegő körülöttük.

kalman 2009.11.23. 15:13:31

"Szerintem nem igaz az, amire Franciaországban hivatkoztak, hogy ha betiltanák, akkor is tovább működnének. "
az hát!
ez úgy,ahogy vna baromság!
Higy mondhat ilyet gy bíró?
"hiába tenné illegálissá, attól még ugyanúgy folytatná a működését"
EMBER!
Józsi gyilkolt, hát, hiába vitetném börtönbe, úgyis folyyataná.. kengedjük a nagyvilágba
ugyvan...
gratulálok.
talán valami más érdekek húzodnak meg a háttérben?
vagy nem értem.
üdv.

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2009.11.23. 16:12:39

ha ausztráliában megszűnik az egyházi státusz, az precedens értékű lehet, egyszer talán obama is a fejükre koppint. és az a gyönyörű az egészben, hogy ezt személyesen xenunak, elnézést, xenophonnak köszönhetik!:)

ű 2009.11.24. 15:42:33

hát igen, xenuphob kapitány. nomen est omen!

ThufirHawat 2009.11.26. 09:09:29

Távol álljon tőlem, hogy védjem a szci-t, de bármibe lefogadom, hogy a többi (un. történelmi) vallás tanai legalább annyi embert hajszoltak már öngyilkosságba, mint az övéik. Legalább annyi családot tettek tönkre és szakítottak szét.

Warlimont 2009.11.26. 11:00:20

A történelmet ne keverjük ide, mert az csak arra jó, hogy parttalanná tegye a beszélgetést. Ha elkezdünk az ókori keresztényüldözésről, a középkori inkvizícióról, a spanyol gyarmatosítókról, a búcsúcédula árusításról, keresztesháborúról és társairól beszélni, az csak arra jó, hogy ködösítsünk.
Ma ma van, a mai társadalmi viszonyok között kell az egyes egyházak szerepét vizsgálni és mérlegelni. Nem ritka kivételekre kell vadászni, mert az bárhol van, hanem a jelenlegi alapstílust, jelenlegi célokat és eszközöket kell megnézni.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2009.11.26. 12:00:41

A történelmet úgy is hívják, hogy "kontextus" és segít megérteni a folyamatokat...

Valerijov 2009.11.26. 15:49:43

volt itt már szó róla, hogy van-e összefonódás, minden esetre:
"Őrizetbe vették Leinemann Zsoltot, a ScienNet törzsvásárlói hálózat mögött álló Headmin Kft. ügyvezető igazgatóját - értesült a Világgazdság Online."

anonViktor 2009.11.26. 16:38:12

Sziasztok!

Lotterfeld Boholy: Nem lesz precedens belőle, nem jobban, mint az eddigiekből. Már bebizonyosodott, hogy attól egyik állam sem tiltja be őket, hogy egy másik megtette. Egészen az összeomlás előtti utolsó pillanatig mindegyiknek egyesével kell dönteniük.

ThufirHawat: Közel áll hozzád a védelmük, éppen azt teszed, de szerintem ez egyáltalán nem baj. Csak az összehasonlítás sántít, mert a történelmi egyházak picit több, mondjuk nagyságrenddel több idő alatt pusztítottak annyit, mint ezek - miközben nagyságrenddel többet építettek, segítettek.

Translator: A Te érvelésedet meg szcidiótizmusnak nevezik, meg terelésnek. Attól, hogy ráakasztasz egy szót, az előbbi bekezdésemben írtak még tények maradnak.

V.

csipinymous 2009.11.26. 19:18:13

@anonViktor:
Transzi, csak hubbardírozik! XDDD

ThufirHawat 2009.11.27. 10:44:45

@Warlimont: Sajnos nagyon tévedsz... Ez ma és itt történik. Nyilván nem mindenkivel, nyilván nem azokkal, akik évente egyszer ellátogatnak egy templomi esküvőre vagy egy keresztelőre, de attól még létezik. Például a mi családunkban is.

Úgy gondolom, hogy egy erősen beszűkült, önmaga kereteiből kilépni kételen világnézet mindenképp káros és ártalmas. Függetlenül attól, hogy beszélő bokrok vagy sugárhajtású DC akármik vannak-e a sztorijukban.

@anonViktor: Ne légy fafejű. Ha azt mondom, hogy ez is bűnös, nem csak az, akkor azzal kit védek? Azt pedig egy szóval sem mondtam, se nem gondoltam, hogy ez bárkit is felmenteni bármi alól.

Warlimont 2009.11.27. 12:10:12

ThurfirHawat: A kereszténység céljai és tanításai mint alapelvek tiszták, a szcientológusok pszichiátria ellenessége pedig maga az elmebaj már alapelv szinten is. A többi kétségedet a történelmi egyházakkal, egyedi ügyeidet beszéld meg velük, vagy a vonatkozó fórumokon.
Nem hiszem, hogy egy szekta bűneit arra kéne elterelni, hogy idekeverjük a történelmi egyházakat, és a végén győztest hirdetünk a ki a hülyébb versenyben.

kalman 2009.11.27. 13:07:48

üdv!
ha jól tudom, volt valami botrány a vakcinával kapcsolatban, hogy kik azok akik terjesztik a rossz hírét:
nos épp ma kaptam egy levelet:
szerencsére cím, és név is ott van.. bár én nem tudok se jót, se rosszat erről, azért amit csinálnak ilyen formán mégse kéne. ha van véleménye tartsa meg magának, de a az állandó összeesküvés elméleteket hagyjuk már, könyörgöm.
üdv
"
Ezt a levelet kaptam, gondoltam fontos, hogy te is tudj róla!

Üdv, Kriszta
-
Sziasztok!

Azt hittem, hogy nincs már dolgunk ezzel a témával. Az emberek megértették, miről van szó, és bojkottálták az oltást.
Sajnos nem így van.
A minap egyik ismerősömnél voltam, és ott egy nő azon gyötrődött, hogy most mit csináljon. Nincs vakcina, mi lesz így a gyerekeivel.
Néhány ütős adatot adtunk neki gyorsan, hogy miért ne oltassa be őket, és azt hittem, megmentettem pár embert. Ehhez képest tegnapi találkozásunkkor megkönnyebbülten mondta, hogy végre túl vannak rajta, a gyerekeit mostmár biztonságban tudja. Megkapták az oltást! Ők vannak még vissza a férjével.
Hát! Ezek szerint van még dolgunk. Ezért küldöm most tovább ezt a két írást.

Kérlek, vállalj felelősséget Magadért, és környezetedért!

Üdvözlettel: Zsóka

B.SZABÓ ERZSÉBET
7624 Pécs, Hungária u. 8.
HUNGARY

Tel: 70/638-1737
online.smartsoft.ro/bszabo/
skype:bszaboerzsebet

Szia!Itt van egy cikk a H1N1 vakcina eddig titokban tartott hatásáról.A
szerző feltesz néhány érdekes kérdést.Most kezdem érteni,hogy miért
kampányolt olyan vehemensen az oltás mellett Dr.Czeizel Endre
genetikus.....és hogy miért lett hirtelen ennyi iskola bezárva.Tessék
megijedni,tessék beoltatni magad!!!Micsoda dolog,hogy kimaradsz ebből a
jóból!!! Varga Gábor: "MONDJ NEMET A H1N1-RE!!"

A védőoltásokba csempészett vírusokkal meg lehet változtatni a DNS-t!
Szakmámból adódóan követem a kémia, biológia, genetika legújabb
(publikus) eredményeit. Sokáig keresték a genetikusok a megoldást, hogy
hogyan lehet idegen gént, maradandóan kapcsolni az emberi genomhoz; a
megoldást a vírusokban találták meg, ezeket ún. vektorként lehet
használni, mivel a vírus eredendően úgy működik, hogy a saját genetikai
anyagát a gazdaszervezet DNS-éhez kapcsolja. Innentől kezdve a szervezet
a sajátjaként kezeli azt, és pontosan ugyanúgy replikálja, mint ha mindig
is ott lett volna. Ha idegen gént akarunk bevinni egy szervezetbe, semmi
mást nem kell tennünk, mint laboratóriumban, - minden genetikus által
ismert módszerrel-, az adott gént egy vírus genetikai anyagához
kapcsolni, és azzal megfertőzni a célszervezetet. A vírus ugyanazt
teszi, mint rendesen, de viszi magával a "csomagot" is... és ezzel
kész... A hatás visszafordíthatatlan, maradandó, sőt, örökölhető...
Vannak ugyan más módszerek is, de egy kifejlett élő szervezet esetében ez
az egyik leghatékonyabb. A fentiekre való tekintettel én biztosan, nem
oltatom be magam, és mindenkinek ugyanezt javaslom, aki biztosan meg
szeretné őrizni eredeti génjeit és identitását. MINDENKIT ÉRINT!
FIGYELMEZTESSÉTEK AZ EMBEREKET!

Ne üljenek fel a vakításra! Érdekes, nem, hogy a H1N1 valahogy válogatós,
és csak az iskolákban ütötte fel a fejét,n a fiatalok közt, hogy
beijesszék a szülőket, hányan is haltak meg eddig benne, egész hazánkban?
2, azaz kettő ember, és az sem biztos, hogy kizárólag ettől! Évente több
százan halnak meg a minden évben mutálódó vírusoktól, tüdőgyulladásban és
szövődményekben. Miről is beszélünk? S érdekes, a világon csak nálunk van
az, hogy a KORMÁNY önfeláldozó módon, a lakosság döntő, értsd
szaporodóképes részét, ingyen beoltaná! Mondjuk úgy: leoltaná! S ez az
oltóanyag sokkal veszélyesebb, mint bármilyen nátha! Azzal kívánják
legyengíteni a szaporodóképes lakosságot! NE OLTASSA BE MAGÁT SENKI!

Sebő Zsuzsanna gyermekorvos a H1N1-oltásról - "Miért ellenzem?"

- Nem ismerjük az összetételét, miközben néhány nap múlva el kellene
kezdeni a vakcinációt! - Az már biztosan tudható, hogy teljes sejtes
vírust tartalmazó oltóanyagról van szó. Teljes sejtes vírust tartalmazó
vakcina alkalmazása csecsemőkorú, ill. 3 éves kor alatti gyermekeknél
való alkalmazása eddig tilos volt, mi több, műhibának számított; most
pedig hírtelen 6 hónapos kor lett az ajánlott! Továbbmegyek: teljes
sejtes vírust tartalmazó oltóanyagot az Európai Unió országaiban sem
használnak. Talán Afrika egyes banánköztársaságaiban még használható...
és nekünk is jó lesz ez, persze! - Az oltóanyag kipróbálása mindössze
negyven (40!) 3-18 éves gyermeken történt, és sem a hatékonyságról, sem a
hosszú távú mellékhatásokról nincsenek információink. - Az egyre
szaporodó gyermekkori autóimmun betegségek, gyulladásos bélbetegségek, és
az oltások kapcsolatáról nincsenek érdemi információink. - A napi hírek
állítása, miszerint már járványos szinten van a megbetegedések száma -
hamis. - Eddig teljes sejtes vakcinával tilos volt oltani a terhes
nőket, ezért nincsenek ilyen tárgyú vizsgálatok. Ennek ellenére most az
első körben oltandók közé sorolták őket. Milyen magzati károsodások
várhatók a későbbiekben? Vagy az összefüggést úgysem lehet majdan
kimutatni? - Az oltás mögött komoly anyagi érdekek húzódnak. (S
hozzátehetjük: egy esetleges populációgyengítés... jól illik azon
folyamatokba, mely hazánkban az indirekt népirtás koncepcióját
erősítik)!!

"

anonViktor 2009.11.27. 13:37:45

kalman: Most akkor jól értem, hogy az ellen tiltakozol, hogy ilyen baromságot kell olvasnod - azzal, hogy közzéteszed nekünk is, hátha mi is elolvassuk?

V.

kalman 2009.11.27. 18:31:37

anon, az a baj. hogy nem kéne ezt csinálniuk, ahogy a kommentem elején is írtam
1, nincs igazuk
2, állandóan a kormány az elnyomó személy (SP) és az ellen küzdeni... megtéríteni őket
ha elolvastad a levelet, úgy beszélnek a vakcináról,mintha halálos lenne. Közbemeg, lehet, hogy pont az ellentéte... majd néz egyet, amikor elkapja a család, a fenébe:miért ne moltattam be magam.
De akkor már az ego, és a büszkeség miatt belemagyará mindent, hogy az igazából miért nincs úgy.. :) ugye?
Érted?
kül. volt is vmilyejn eljárás, a vakcia elleni felbujtás miatt: na tessék ott a válasz.
Kül. mégegyszer kihangsúlyozom, nem TUDOM 100% osan, hogy mi a hatása, de vagyokanyira nai (sajnos) hogy merem feltételezni, nem a népírtás a kormány célja.
köszi
üdv.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2009.11.28. 00:56:59

:: Warlimont 2009.11.27. 12:10:12
:: a szcientológusok pszichiátria ellenessége pedig maga az elmebaj már alapelv szinten is.

Ahh, ismered a szci alapelveit? :D

(De ha már így belelendültél, találd ki, hogy a Dianetia társszerzőjének mi volt a foglalkozása...)

bastione 2009.11.28. 11:21:23

@baka: Biztos forrásból tudom, hogy a Jobbik készül a Szcientológia Egyházzal való leszámolásra - egyházi státusz megvonására gondolok.

norbert79 2009.11.28. 13:00:38

@bastione: Köszönjük szépen Jobbikos olvasónknak a hozzászólást, nem kérünk a propagandából, ez nem pártkampány oldal. Amúgy meg csak szólnék, hogy nem eszik olyan forrón a kását, jobban közöttünk vannak, mint gondolnád.

bastione 2009.11.28. 17:20:45

@norbert79: Nem propaganda célból írtam, úgy gondolom, hogy ennek a történetnek úgy lehet csak pontot tenni a végére, ha a jogi hátteret korlátozzuk - lásd alkotmányozás.
Nagyon jól tudom, hogy kikkel állunk szemben ui. főszereplője voltam, a 2001-es nagykanizsai szcientológusok elleni fellépésnek. (parlamenti interpellációk, napirend előtti)Tudjuk, hogy hol keressük őket - a Freewindsen révbe ért. -www.origo.hu/.../20010907amavvezerkar.html /A többit már eltüntették a hálóról./

csipinymous 2009.11.29. 09:18:44

Valahogy elszaladtunk a témától! Pedig itt van a Hubbard elásva.
Vajon rálehet venni egy embert az öngyilkosságra?
Érdekes, hogy az utolsó napokban szick keresik fel.
Ne feledjük, hogy magyarban is voltak öngyilkosságok és szinte forgatókönyvszerűen stimmeltek ezzel az esettel.

Sherpa_1 2009.11.29. 12:36:42

Esetleg legyen Hagyó Miklós a miniszterelnök

Dr. Kix 2009.11.29. 14:17:57

@Reformer: lehet rosszul látom, de el kellene gondolkodni azon, hogy komolyabban kellene moderálni. Sok az OFF, szvsz.

baka 2009.11.29. 14:44:20

@csipinymous:
Nem vagyok elmeszakértő, de talán ha konkrétan rávenni nem is lehet, de olyan helyzetet teremteni lehet, amiben valaki nagyon rosszul érzi magát és az egyetlen megoldásnak már csak az öngyilkosságot látja.

A szci nagy hibája, hogy LRH nem vizsgálta (vagy nem ért a vizsgálatok végére), hogy hol van a határa a zsarolásoknak, a megfélemlítéseknek, a lelki megalázottságnak és az anyagi-lelki kiszolgáltatottságnak.

Ő csak addig jutott, hogy hogyan lehet minél tovább benntartani valakit a szciben, ráadásul úgy, hogy ne jöjjön rá, hogy kényszerítik. Addig már nem jutott, hogy vigyázat, mert ennek halál is lehet a vége. Pedig végsősoron nekik nem érdekük, hogy valaki (aki szcientológus) meghaljon, hiszen akkor nem fog tovább fizetni és rontja a statisztikát is.

Ezért kíváncsian várom Reformer által már beharangozott "lelki fejlődés (leépülés) a szciben" című topicját.
Fontos, hogy egyértelmű legyen bárki számára, hogyan hat a szcientológia negatívan a személyiségre.

Itt gondolok például a túlzott magabiztosságra, amit ők "győzd le a gátlásaidat", vagy "lépj túl a határaidon" szlogenekkel népszerűsítenek, elfeledve azt az alapigazságot, hogy az, hogy valaki nem gátlásos, az még nem jelenti azt törvényszerűen, hogy gátlástalan.
Mint ahogy a bátor ember sem azért bátor, mert nem fél, hanem mert legyőzi a félelmét.
Ha nem így lenne, akkor hívnák bolondnak.

Warlimont 2009.11.30. 14:02:42

Baka! Egyetértek veled, szerintem is valószínűtlen az öngyilkosság elérése minden előzetes alap nélkül.
A szcik zsarolása és megfélemlítő akciói ha meghaladják az áldozat konfliktustűrő képességét, akkor az idegösszeomlás (psychosis) előhozhat rejtett, akár addig az illetőtől sosem látott dolgokat. Ilyen lehet persze az öngyilkossági kísérlet is, ha az illető erre a "vészforgatókönyvre" hajlamos!

DE!

Külső irányú agresszió is előkerülhet ugyanilyen erővel. Az is lehet egy összeomlás eredménye, hogy az illető kerít egy fegyvert, és tömegmészárlást rendez az orgban, vagy bevág közéjük egy Molotov-koktélt.
Távoli hasonlatként lásd, pécsi egyetem.

csipinymous 2009.11.30. 22:58:18

Baka és Warlimont!
Pár évvel ezelőtt, beszélgettem egy osztrák hölggyel aki, a FECRIS munkatársa.
www.fecris.org/
Francia szakemberekkel vizsgálták a szcis öngyilkosságokat. Állítása szerint, létezik rábeszélés. Bár ez nagyon nehezen bizonyítható ha, bíróságra kerülne a dolog. Volt olyan szci (osa) aki, ezt beismerte de, vallomásba nem merte mondani.

Warlimont 2009.12.01. 12:58:50

Csipinymous!
Félreértettél, mert én is azt mondom, hogy igen, létezhet. De szerintem csak azt lehet erre bármivel rávezetni, akinek a problémamegoldó kelléktárában ez egyébként is ott van valamiért. Azaz nem nulláról rábeszélnek válogatás nélkül bárkit, hanem kiprovokálnak valami meglévő hajlamot. Szerintem a kérdés személyiségfüggő, és pont ezért nem biztos, hogy bárkinél ugyanaz az eredmény.

Nyilván csak fikció, de érdekes lenne pl vizsgálni muzulmán öngyilkos merénylőket vagy II.Vil.háb japán kamikaze pilótákat a bevetés előtt, hogy mi alapján lettek kiválogatva és milyen lelki agymosást kaptak.
Annyi biztos, hogy elmebaj közeli fanatikus vakbuzgóság kell(ett) hozzá alapnak.

Szerintem.

exscn · http://exscn.net 2009.12.01. 22:42:17

@Warlimont: amennyit eddig a muzulmán öngyilkos merénylők kiképzéséről megtudtam, az tulajdonképpen majdnem ugyanaz, mint a szcientológia módszere.

Szerintem a különbség annyi, hogy a szcientológia "agymosó" technológiája jóval fejlettebb.

Egyébként öngyilkosokat nem, de pár embert ismertem, akiket őrületbe hajszoltak és a pszichiátrián kötöttek ki. Simán lehettek volna épp öngyilkosok is.
Őket konkrétan elnyomó személynek nyilvánította az egyház úgy, hogy 100%-ban elkötelezett emberek voltak.
Hasonló összeomlasztást rajtam is csináltak, bár "elnyomó személy" nem lettem. Nagyon kevés választott el engem is attól, hogy teljesen összeomoljak. Évekig tartott, mire összeszedtem magam és kijöttem az utána következő zombiszerű állapotból.

Ennek van egy konkrét módszere, ami iszonyatosan hatékonyan omlasztja össze az embereket. Én akkor jöttem rá, és akkor jöttem ki belőle, mikor elolvastam az egyik LRH könyvben.

exscn · http://exscn.net 2009.12.01. 23:40:51

@Translator +X+: Nagy spíler volt az öreg. Az 50-es évek egyébként nagyon hasznos alapkutatásait ahelyett, hogy valami tényleg hasznosat hozott volna létre, arra használta, hogy létrehozzon egy (majdnem)tökéletes pszichikai börtönt.

Warlimont 2009.12.02. 10:43:15

"pár embert ismertem, akiket őrületbe hajszoltak és a pszichiátrián kötöttek ki. Simán lehettek volna épp öngyilkosok is."

Igazad van, külön rossz, hogy a saját bőrödön is tapasztalhattad sajnos. Én azt mondtam fentebb, hogy az összeomlás kiprovokálható, DE a kérdés az, hogy ki milyen irányba omlik össze! Lehet ez öngyilkosság, lehet ez "szimpla" pszichiátriai beteggé válás, de lehet, hogy valakinek az összeomlása úgy jön össze, mint a pécsi lövöldözőnek, fog egy pisztolyt és lemészárolja az orgosokat. Alkat, személyiség kérdése, ki-hogy omlik össze, tehát a provokátorok is vállalnak bizonyos kockázatot ezzel.

baka 2009.12.02. 11:25:04

@exscn:

Remélem, hogy felvetted a kapcsolatot már Reformerrel és a készülő könyvében megosztod velünk (vagy egy saját könyvben) a tapasztalataidat, nagy szükség lenne rá, hogy összefoglalóan, Jeff Hawkins és társaihoz hasonlóan végre Mo-n is megszólaljanak írott formában (is) volt, kilépett tagok.

csipinymous 2009.12.02. 17:30:58

@baka: Igen, azt jól tenné! :)))

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2009.12.02. 17:42:01

@Warlimont: Akaratlanul is eszembe jut ez az eset:
articles.latimes.com/2008/nov/24/local/me-scientology24

Már soha nem fogjuk megtudni, vajon őt hogyan "kezelték".

exscn · http://exscn.net 2009.12.03. 00:42:41

@Warlimont: "fog egy pisztolyt és lemészárolja az orgosokat"

Szerintem a szcientológusság utáni "deprogramozódás" kiválthat ilyet esetleg.

Viszont nem nagyon tartom valószínűnek, hogy egy ilyen "benti" összeomlasztás eredménye az lenne, hogy az "orgosok" ellen fordul valaki.A szcientológus identitás annyira mesterien felépített "alkotás", hogy ez az összeomlasztási lehetőség is része a "műnek".
Nehezen tudnám ezt elmagyarázni annak, aki nem élt át még hasonlót, de talán a korábbi cikkekhez írt kommentjeimből jobban lejön, hogy hogyan is működik ez az egész "agymosás" valójában.

exscn · http://exscn.net 2009.12.03. 00:53:02

@Warlimont: Ja és még valami! Egy ilyen összeomlasztással ha orgosokat nem is, de egyéb más embereket (SP-ket) egy szcientológus simán képes lehetne kinyírni.
Bár egy tényleg igazi szcientológus semmitől nem rettenne vissza. Még összeomlasztásra sem lenne szükség. Ha számára, illetve az szcientológus identitása számára megfelelően logikusak az érvek, BÁRMIT megtenne az egyházáért, a vallásáért.

Warlimont 2009.12.03. 10:04:40

EXCN: Én a véleményemet "normális betegeken" :) alakítottam ki, tehát belső tapasztalataidat nem akarom megcáfolni. Éppen azért érdekel ez a topic, mert a szcientológiát egy érdekes elmebetegségnek tartom.

exscn · http://exscn.net 2009.12.03. 10:45:43

@Warlimont: Hehe :) Szerintem alapvetően egyezik a véleményünk. Én is csak inkább kiegészíteni akartam, amiket írtál, nem cáfolni.

Az utóbbi gondolatot is kiegészíteném egy szerintem fontos jelzővel - ha nem haragszol érte - mégpedig azzal, hogy mesterségesen létrehozott elmebetegség.

Mellesleg így kikeveredve belőle, már úgy gondolom, elég világosan látszik, hogy mi hasznos belőle és mi nem. Az a gond, hogy bekeveredéskor, látva, hogy mennyi minden működik, az ember képes a többi maszlagot is elfogadni, sőt, azonosulni velük.

Aztán pedig már nem sok esély van arra, hogy az ember magától kimásszon belőle.

Az emberek a világ legrosszabb dolgaiért is képesek ragaszkodni, csak azért, mert van benne akár csak egy icipici jó is számukra. Persze ez hülyeség, de többek között ezért nehéz a szcientológiából is kimászni. Meg persze LRH is sulykolja minden tanfolyam elején, hogy a szcientológia csak változatlan formában működőképes.

baka 2009.12.03. 11:22:37

@exscn: Hát igen, közben pedig ott a másik érv (ha éppen arra van szükség, akkor ezt hangoztatják), a "személyes integritás" (vagy hogyan hívják), hogy csak azt fogadd el, ami a számodra igaz.
Na, ha ezt meghallom, néha nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek. Sajnos nevetni ritkábban támad kedvem, mert személyesen túl közelről vagyok érintett (egy családtagom már 10 éve szci és sajnos nem úgy néz ki, hogy valaha is kijönne belőle).

Ezért lenne jó részletesen, lépésenként látni, hogy hogyan tud valaki belekeveredni a szcibe (mik a módszerek) és hogy hogyan jön ki belőle.
Szerinted hogyan lehetne egy bent lévő tagnak segíteni, hogy elkezdjen látni?
Neked mi segített?

Warlimont 2009.12.03. 17:54:39

exscn: "mesterségesen létrehozott elmebetegség" Ezen sincs vita köztünk. :) És ha belegondolunk, a pszichiátriai betegségek, tünetek egy nem kis része ugyancsak mesterségesen létrehozott, gondoljunk például az alkohol- és drogproblémákra, a rossz életkörülményekből eredő depressziókra és hasonlókra.

Neked pl mi volt az a kulcsélmény, ami bevitt és mi volt az, ami kihozott ebből az egészből? Mármint, ha megkérdezhető...

Warlimont 2009.12.03. 17:55:32

Most látom, hogy baka pontosan ugyanezt kérdezte... :)

exscn · http://exscn.net 2009.12.15. 01:19:37

@baka:
@Warlimont:
Nekem a bekeveredésem elég fokozatos volt. A Dianitaka könyv olvasása után auditáltam valakit a benne lévő módszerrel és működött.
Azután tudtam meg, hogy van erre magyarországi szervezet, ahol tanfolyamokat lehet végezni.
Mikor először bementem, az volt az első kérdésem, hogy hol vannak a Clear-ek, de egyet sem tudtak mutatni.
Már ekkor sarkon kellett volna forduljak, de úgy gondoltam, 1950 után azért biztosan történt még valami a dianetikával, ezért maradtam, hátha tanulok valami újat.

Korábban engem borzasztóan érdekeltek a keleti spirituális tanok (buddhizmus, hinduizmus) és úgy tűnt, hogy a Dianetika végül úgy jutott el a vallások területére, hogy elkezdték vizsgálni az auditálások alatt feljött (addig álfelidézésnek gondolt) előző életi eseményeket, aztán alaposan ki is kutatták a területet.

Azt gondoltam, itt végre megtalálom a keleti tanokat valami egész, működő rendszerbe foglalva.

Nekem problémáim a kommunikációmmal voltak, így mikor megtudtam, hogy van erre tanfolyam, heteken belül el is végeztem. Aztán még a keményebb TR-eket is.

A hatás megdöbbentő volt. A családtagjaim el voltak képedve, hogy mennyit változtam. Gyakorlatilag gátlás nélkülivé és teljesen tudatossá vált a kommunikációm. Minden beszélgetést úgy irányítottam, ahogy nekem tetszett.

Aztán egyre több "terjesztési" technikát is tanultam, ami tulajdonképpen az emberek manipulálásának technikája. Borzasztóan élveztem, hogy szinte azt csinálok az emberekkel, amit csak akarok. Persze vannak kivételek, de az emberek többsége bámulatosan ugyanúgy viselkedik bizonyos helyzetekben. Azóta sokat tanultam modern marketinget és tudom, hogy a marketingesek ugyanezeket a jellemzőket használják ki.

Nagyon felemelő volt az az érzés, hogy korábban visszahúzódó emberként (akinek még az is problémát jelentett, ha le akart szállni a buszról), olyan dolgokra lettem képes, hogy az utcán találomra megszólított embereknek néhány perc beszélgetés után eladok egy Dianetika könyvet, ráadásul annyit, hogy egy átlagemberhez képest igen jól is keresek vele.

Szóval szépen fokozatosan egyre jobban szippantott be a dolog.

Munkatárs lettem. A posztjaimon a korábbi statisztikát általában megtöbbszöröztem. Az egyik statisztikám a korábbi érték több, mint tízszerese lett tartósan, hónapokon keresztül. A gond az volt, hogy néha előfordult, hogy hússzoros szintre is felment az előttem lévő állapothoz képest.
Aztán később voltak olyan akcióim is, amik az egész szervezet statisztikáin is erősen meglátszottak, de heti szinten nem stabilan, így mindenki érintett volt a "bajokban".

A szcientológiában az ilyen kiugró teljesítmények borzasztóan veszélyesek, ugyanis sokszor a kiugráshoz képest egy alacsonyabb szint jön a következő héten, ami a grafikonon meredek esésnek néz ki.

No ilyenkor kezdődik a basztatás. Jön a felettesed, az etika tiszt, a Sea Org-os idióta és naponta többször szívatnak idióta kérdésekkel, folyamatosan ellenőriznek és elmebeteg programokat hajtatnak végre az emberrel. Emiatt aztán a munkáiddal egyáltalán nem marad időd foglalkozni és folytatódik a statisztikák süllyedése.
Persze ezért is te vagy a hibás és jön a többi baszogatás.
Nálam a vége az lett, hogy részem volt egy korábban is említett összeomlasztási akcióban.

Nagyjából ez a mechanizmus indokolja, hogy miért vegetál a szcientológia és a munkatársak olyan rettenetesen alacsony szinten. A kiugró teljesítményeket a munkatársak ösztönösen is megakadályozzák, visszafogják, félve az utána következő várható esés következményeitől.

Szóval az összeomlásom után évekig egy zombiszerű szci-droid szintjén vegetáltam.

Úgy gondoltam, összeszedem a pénzt a Hídra, bár a Clear alatti grade-ek nem igazán érdekeltek soha. Úgy éreztem, nekem semelyik szint által kezelt probléma nem problémám. Az volt a feltételezésem egyébként, hogy majd a Flag-ben biztosan nem ilyen elmebetegekkel találkozom, mint itthon.

A nagy szerencse velem akkor történt, mikor egy régi, szintén szcientológus barátomat az egyház SP-vé, azaz elnyomó személlyé nyilvánította (magyarán kiátkozta) és az egész történet a szemem előtt zajlott.

Tulajdonképpen a saját szememmel bizonyosodtam meg róla, hogy a szcientológia nemzetközi vezetése pontosan ugyanolyan elmebetegekből áll, mint az itthoniak.

Aztán SP-vé lett barátom, mivel már nem volt veszteni valója, elkezdte olvasni a netet és felvette a kapcsolatot más SP-kel. Később nekem is segített azzal, hogy rávett, hogy olvasgassam az internetet.
Órákon keresztül olvastam minden este, főleg angol nyelvű oldalakat. Hetekig ment ez, aztán szépen kimásztam a szutyokból.

Végül stílusosan egy egyházban megszokott nyereségjelentést osztanék meg veletek :)

Most, hogy már végleg kikeveredtem a szcientológiából, kezdem visszanyerni a régi képességeimet.
Magánéletem, baráti kapcsolataim stabilizálódtak.
A vállalkozásaim egyre jobban teljesítenek.
Megtanultam és tökéletesen átlátom az emberek kontrollálásának legmodernebb módszereit, melyek ezáltal már sohasem lesznek rám hatással.
Fantasztikus érzés ez!
Köszönöm az internet megalkotóinak, a szcientológiáról blogolóknak és fórumozóknak, de mindenekelőtt Ronnak, a világ talán legnagyobb svindlerének :)

Plejádok 2009.12.15. 10:14:17

@exscn:
Miért kritikus a 10 év, vagy annak környéke a szciben?

(Érdekes, hogy én is a keleti filozófiából próbálkozom átnyargalni szci területre, hasonló megfontolásból, mint Te, ugyan azt feltételeztem, hogy az ottani szellemiség működőképes, fizikai valóságát találom meg. Már látom, hogy tévedés, de a hubbardi elmélet sem rossz.)
süti beállítások módosítása