Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Nem oszlatható fel a franciaországi szcientológia egyház

2009. szeptember 15. - Reformer

Forrás: InfoRádió, HVG

Egy francia törvénymódosítás értelmében Franciaországban nem oszlatható fel a Szcientológia Egyház akkor sem, ha csalásban bűnösnek találtatik - derült ki a szervezet franciaországi ága ellen indított per során.

Az ügyész a franciaországi ág feloszlatását kérte a bírótól. A franciaországi szervezet ellen egykori tagjainak feljelentésére csalás címén emeltek vádat.

A majdani ítélettől függetlenül, a per májusi kezdete előtt elfogadott törvényi reform értelmében nem lehet csaló szervezetet feloszlatással büntetni.

Erre a franciaországi szektás elhajlások ellen küzdő tárcaközi testület hívta fel a figyelmet. A testület közleménye szerint "megdöbbenéssel értesültek arról, hogy jogegyszerűsítés keretében megszüntették a csalással vádolt jogi személyek feloszlatását, mint büntetést". "A törvénynek mindig rendelkeznie kell ezzel a lehetőséggel olyan szektás jellegű szervezetekkel szemben, amelyek valós veszélyt jelentenek a közrendre és közegészségre" - olvasható a közleményben.

A franciaországi perben várhatóan október végén hirdetnek ítéletet.

A Szcientológia Egyház franciaországi szervezete ellen május 25-én Párizsban kezdődött per bűnszövetkezetben elkövetett csalás, illetve gyógyszertár illegális működtetésének vádjával.

Jean-Christophe Hullin, az ügyben eljáró párizsi vizsgálóbíró bírálta a Szcientológia Egyház bizonyos eljárásait, amelyekkel a szervezet magas pénzösszegeket csikar ki tagjaitól. A Szcientológia Egyház franciaországi szervezetének ügyvédje elvetette a csoport esetében emlegetett bűnszövetkezet vádját, ám azt elismerte, hogy egyedi jogsértések előfordulhatnak.

A szcientológiát eredetileg modern filozófiaként alapította meg az Egyesült Államokban L. Ron Hubbard (1911-1986) sci-fi szerző 1952-ben. Az első egyházközösségek két évvel később jöttek létre az Egyesült Államokban. Jelenleg a világ 159 országában működő "egyháznak" több millió tagja van.

 

Kiegészítő információk: 

az erre vonatkozó törvényjavaslatot május 12-én szavazták meg, és május 13-tól már hatályba lépett. Egy másik törvény módosítása volt, mely erre is kihatott. Érdekes...

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr501382905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zero Hour 2009.09.15. 13:29:12

Ha a franciáknál nem is, nálunk feloszlatható lesz pár hónap múlva az "Új Magyarország", az "Új Alkotmány" keretében... (Erről az oldalról ez nagyszerű és örvendetes, más oldalról visszont aggasztó, de az nem tartozik ide.)

kalman 2009.09.15. 13:33:18

Addig jár a korsó a kutra, amíg el nem törik.
Persze, ha ez egy kormánytag vagy annak hozzátartozójával történt volna, akkor, hirtelen más ítélet születne, születhetne.
Biztos vagyok benne, hogy rezeg a léc, pengeélen táncolnak, és egyszer egy szép kis csokorba összegyűjtik (bizonyítékokal együtt) a bűncselekményeket, melyeket a mapi napig is gyakorolnak, és akkor a legtöbb helyről ki lesznek üzve. Persze kérdés, hogy egy szci nak mi a büntetés?
a józan ebmer szemszögéből, ha az mered, de ne térítsen másokat.
Nehéz ügy.
De halálra van ítélve a szci.
Üdv.

motyago 2009.09.16. 11:13:41

A tarka Párisban zajló perben jó mulatság lenne, ha a bíró beszúrna egy az őrült, náci Hubbardtól vett kérdést az eszelős gyóntatásából, és nekiszegezné valamelyik vádlottnak:

"Lefeküdtél valaha is más bőrszínű faj tagjával?"

Ha engem kérdeznének, bajban lennék. Bevallom, volt ilyen. Sőt. Előfordult, hogy arra ébredtem, akivel együtt háltam az más színű, más fajú volt, és igazából bőre nem is volt neki, viszont hat lábbal mászkált rajtam. De legalább nem ciripelt, inkább szorgos volt. Mentségem sincs, hiszen hatás alatt voltam, mikor ágyba kerültem: álomittas voltam. Még jó, hogy rólam nem vezetnek aktát. (Atkát már be sem vallanék.)

Elég mókásnak tartom, hogy pont a francia büntetés-végrehajtás jogos óhaja elöl elbújt fickó máig működő bűnszövetkezetével kapcsolatban még mindig teszetoszáskodnak. Persze a szekta áldozataitól begyűjtött nem kevés pénz nem tűnik el nyomtalanul. A jogalkotók és -alkalmazók elég sokba tudnak kerülni...

Mirakel 2009.09.18. 16:12:43

@kalman: Addig nem lesz törvénymódosítás, amíg a "hatalom" emberei benne vannak, ld. pszichiátria bezáratása...

Plejádok 2009.09.21. 11:53:04

@kalman:
Mit kell érteni ez alatt?

" De halálra van ítélve a szci."

Ki ítélte halálra, Te?

kalman 2010.01.06. 16:54:49

Plejádok..
nem. (vagyis nem csak:)
De tudod.. az anyagi doloknak van egy ilyen tulajdonsáuk, hogy egyszer "megnyiílvánulnak" másszor nem.
Egyszer olyan amilyen.. de változik.. úgy, mint midnen anyagi dolog. Ezt érted?
Ez olyan, hogy az ember sem néz szembe azzal, hogy ő meg fog halni, vagy olyan, hogy nem akarja elhinni, hogy minden múlandó.(ami anyagi)
Ugye?
pedig így van..
köszi

Plejádok 2010.01.07. 10:44:27

@kalman:

Igen ezt értem.

Viszont az nem, hogy miért mondod azt, hogy halálra van ítélve?
Talán, azért mert vannak emberek, akik csalódtak, vagy utálják, a pusztulását kívánják, még nem jelenti azt, hogy így is lesz.
Túl fogja élni!
Igencsak jó dolog ahhoz, hogy fenn tudjon maradni. LRH zseniálisan rendszerbe foglalta (FOGLALTA) a dolgokat (amit eddig senki nem tett meg) és ezt már nem lehet elpusztítani.
Az évtizedek során változni fog ez is, akár a szervezetük, vagy maga tech. is, de a lefektetett alapok megmaradnak. Születünk és meghalunk, a jövő generációi újra mi leszünk, és itt fog várakozni ránk s Szcientológia, amit majd újra felfedezünk.

(Lehet, hogy pont Te leszel egy főszcientós! -úgy kétszáz év mulva. Na mit szólsz ehhez?)

Ugye az ilyen gondolatok tőled sem idegenek?
- ezt tudod Te is, hogy így működik, hiszen Krisna-Pista vagy.:))

Szóval ne kongasd a harangokat, mert köszöni jól van.

kalman 2010.01.08. 16:46:34

"Az évtizedek során változni fog ez is, akár a szervezetük, vagy maga tech. is, de a lefektetett alapok megmaradnak."

már vagy 3ik alkalommal adták ki az alapokat:)
Először amikor LRh megírta,
amikor LRh elhagyta a testé az RTC kiadta mondvn h hibás, és csiszoltak rajta (19879 azt hiszem, és most (nemrégiben) 2007 8azt hiszem) kiadták megint.
és még ki is fogják.
akkor mégegyszer: mert ezekszerint nem értetted: MINDEN AMI ANYAGI DOLOG az halálra van ítélve. nem énáltalam, igazából már eleve halott. maga a lélek ami él.
Ez pont olyan (csak hogy megértsd) hogy mi pls 2000 ben Amerikában a WTC mellett állunk ,és én azt mondom:
mindegy mennyire nagy épület, mindegy milyen sok ember dolgozik ott, vagy mennyi pénz folyik át rajta.. egyszer az is ledől.
Erre valaki ( :) ) valaki. megkérdezi:
na és ki ítélte halálra aWTC t? te?
nem. ez így a törvényszerű. minden ami anyagi az változik. amíg el nem pusztul.. fogalmazzunk ÍGY. vagy úgy, hogy az idő vas foga? :)
remélem ezt érted.
a mai napig is változtatják LRH íásait lásd a HCOPL eken, és az FO kon, vagy bulletineken. az
"R" jelzést ami azt jelenti "javított" :)
volt valaki aki okosabb volt LRh nál, és kijavította őt :D
érti?:)
köszi
üdv

Plejádok 2010.01.11. 10:07:33

@kalman:
KÁLMÁÁÁÁN!!!!!!

Hol hordod a thétádat? A gatyádban?
Ki a f... beszél itt az anyagi dolgokról?
TE!!
Szerinted, hogy maradtak fenn a védák tanításai évezredek során, vagy a buddhizmus, vagy miért lehet még mindig megtanulni szankszrítul?
Én a szellemi oldaláról beszélek, a filozófiáról az, hogy újra kiadogatják némi módosítással LRH írásait, az egy dolog, ezért meg azért. Ez semmi. Ez csak bukszarabló rossz húzás.
Nagyobb mérvű, lehetséges változásokra gondoltam, nem pedig apró átírásokra.

Szerintem fejezzük be, a téma kimerült, meg én is.
süti beállítások módosítása