Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Beleznay, a magyar Tom Cruise? - cikk a Zalai Hírlapban

2009. augusztus 29. - Reformer

A Zalai Hírlapból:

Beleznay Endrével színházról, szerepről, szcientológiáról     
Megjelenés dátuma: 2009. augusztus 28. 12:16
Szerző: Benedek Bálint

Nagykanizsa - A közelmúltban a HSMK idei nyári színház sorozatának utolsó előadásán a Minden lében három kanál című vígjátékban egy mellékszerepben tűnt fel a pályáját egykor Zalaegerszegen kezdő Beleznay Endre. Akit nem csak színészi vonatkozásban ismerhetünk.

A 2005-ös Szőke kóla című magyar vígjáték sztárját mostanában leginkább a szcientológiai egyház hazai nagyköveteként emlegetik. Gyakran amerikai kollégájához, a szintén szcientológus Tom Cruise-hoz hasonlítják.

- A szcientológia valóban ekkora hatással van az életére?

- Különösebben nem - fogalmazott Beleznay Endre. - Persze L. Ron Hubbard írt erről egy csomó könyvet, amiből már sokat el is olvastam, amikor úgy érzem, hogy megint fellapoznám, akkor biztosan meg is teszem. Ez nem kíván nagyobb aktivitást, mint például Harry Pottert olvasni. A sajtóból értesültem, hogy én vagyok a szcientológiai egyház magyar szóvivője. Az egyik színésziskolámat Amerikában, jelesül Los Angelesben végeztem, mely része a szcientológiai egyháznak. Aztán dolgoztam ott egy évet, sőt, most is dolgozom, és a javarészt szcientológiai anyagok fordítására épülő tévéfilmekben is szerepelek. Ilyen szinten tehát van aktivitásom a területen, sőt, a feleségem csak ezzel foglalkozik, ugyanis a Budai Dianetika Központot vezeti. Viszont én, mint tevékenységi kört vagy munkát nem tekintem a legfőbb foglalatosságomnak.

- Ezek szerint a színház maradt az örök szerelem?

- A nyár alapvetően a színházi szerepekről szólt, ugyanis hat darabban állandóan játszottam, sőt; ehhez még jött három új, tehát tényleg nem panaszkodhatok. Az egyik legnagyobb élményem a Tenkes kapitánya című musicalhoz köthető, amit Balikó Tamás rendezésében a siklósi várban egymás után ötször is telt ház előtt játszottunk. Ebben a labanc Bruckenbacker kapitány szerepét kaptam. Akkora sikernek bizonyult, hogy az utolsó előadásra rendőri segítséget is kellett kérni a hömpölygő embertömeg visszatartására. Katartikus élményben lehetett részünk, minden apró poént tapsok kísértek, a végén mindenki felállva köszönte meg a játékunkat. Most próbáljuk a Zrínyi 1566 című rockmusicalt, ami Szigetvár ostromáról szól, vagyis Zrínyi kirohanásáról, ez inkább dráma. Ebben török vezért alakítok, eleinte gondoltam, hogy el kellene bújnom, mert a végén széttépnek a magyarok. Ugyanis az nem járja, hogy két nagy darabban is az ellenséget játszom. Aztán rájöttem, hogy nem is olyan negatív szereplő a Szokoli Mehmed, hisz történelmi tény, hogy többször meg akarta menteni Zrínyit, aki makacs volt és nem hagyta magát.

- Beleznay Endre és a dráma?

- Igyekszem mindenben feltalálni magam. A megélhetés szempontjából most az a legbiztonságosabb, ha színpadon állok.


Életrajzi morzsák
● Zalaegerszeg volt az első színház, ahol hivatalosan szerződtették Beleznay Endrét
● A Zrínyi 1566 című, most készülő film rendezője, Moravecz Levente először bízott rá komoly szerepet
● Az országos ismertséget Friderikusz Sándor Meglepő és mulatságos címû showjában látható álriporteri alakítása hozta meg
● 1999-ben a Csíííz címû szórakoztató műsor házigazdája volt
● Több kész forgatókönyve van, melyeknek ő a producere, szatirikus filmötletére akadt már érdeklődő

Hát maradjunk annyiban, hogy ennél szorosabb a kapcsolat - ő L. Ron Hubbard magyar hangja (az ő hangjával veszik fel Hubbard előadásainak magyar változatát). Tart előadásokat is az egyháznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr881346226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motyago 2009.08.29. 14:53:45

"Los Angelesben végeztem, mely része a szcientológiai egyháznak"
Húúúúúúú! Azért én ezt a angyalok nevében kikérném magamnak.
Szegény fickó, pedig nem is volt híján a tehetségnek, még emberré is válhatott volna. Kár érte.

motyago 2009.08.29. 14:57:42

az angyalok - bocs'!

Warlimont 2009.08.29. 15:05:43

"A szcientológia valóban ekkora hatással van az életére?"

Á nem. A feleségem főállású munkahelye. Egy szektaiskolában tanultam és dolgoztam. Harry Potter helyett is hubibácsit olvasok. Sőt most is nekik dolgozok. De á, nem olyan fontos. Ja és van az a szci óvodám, a Pillantó Akármi, vagy mi a neve, de az is mellékes.

Neduddgi 2009.08.29. 16:15:23

Bandi, Bandi! Most mehetsz az etikára... Sokba fog ez kerülni neked, hogy így bagatellizáltad a szerepedet.

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2009.08.30. 11:01:46

motyago te mért nem tudsz olvasni?

Joco74 2009.08.30. 12:15:06

Elnézést!
OFF
Reformer: küldtem neked egy email-t 23-án!
/OFF

motyago 2009.08.30. 22:57:50

@mazsi6000: Azért, mert én csak írni tudok. "Az egyik színésziskolámat Amerikában, jelesül Los Angelesben végeztem, mely része a szcientológiai egyháznak."
Bevallom, tényleg félreértettem ezt a sután szőtt mondatot. Szerintem nem azt jelenti, mint, amit mondani akartak. Persze nem volt annyira nehéz rájönni, hogy valójában nem Los Angelesről szerették volna azt állítani, hogy része a szcientológiai egyháznak, hanem ezt arról a bizonyos színésziskoláról akarták közölni. Ez ebben az elfuserált mondatban nem sikerült, de az igaz, hogy némi realitásérzékkel ki lehet találni, miről akart szólni.
Vártam a megfejtést a másik témában, de nem jött. Helyesen: csecsemőpszichiátria. Így jelenti azt, amire gondoltak.

bumburnyak 2009.09.06. 14:22:03

LOL
Beleznay Endre focira adta a fejét! Az Ivándárda játékosa lett:

www.bama.hu/baranya/kozelet/beleznay-endre-ivandardai-szinekben-focizik-255403

Ammonia73 2009.09.06. 15:30:16

...azért az érdekes, vajon hol tarthat a szciben képzésileg. Clear már?
(...azt az Auchan-os reklámot igazán levehetnék már a Tv2-ről, mert rettenetes. Fúj...:X)
süti beállítások módosítása