Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Hamis álmok, Utószó - Miért fontos megszólalni

2009. június 25. - Reformer

Utószó – Miért fontos megszólalni

(További információ, a többi rész: Hamis álmok összefoglaló oldal)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Korábbi egyházammal, a Szcientológiai Egyházzal szembeni kitálalásommal kapcsolatos elhatározásomat három bátor fiatal nő példája után hoztam meg, akik 2007-ben létrehozták az Ex-Szcientológus Gyerekek (Ex-Scientology Kids) nevű weboldalt. Kendra Wiseman, Jenna Miscavige Hill és Astra Woodcraft volt olyan bátor, hogy megírták a saját, szcientológiában eltöltött gyerekkoruk történetét. Azt is mondhatnám, hogy a szégyen vitt rá erre a lépésre: ha ők ki mernek állni arccal-névvel, nem törődve a szcientológia ellenlépéseivel, akkor nekem mi félnivalóm volna? Így nyilvánosan beszélni kezdtem a tapasztalataimról, először internetes chat-szobákban, aztán rádióműsorokban, végül pedig megírtam a teljes történetemet a saját blogomon, a Hamis álmok-on.
Számos érv szólt a hallgatás mellett, és elhihetik, hogy mindegyikkel tisztában voltam.
Az elsőt én a „lépj túl rajta”-érvelésnek hívom. A kitálaló egyént általában úgy állítják be, mint egy siránkozó áldozatot, aki megragadt a múltban, és képtelen „továbblépni”. Szcientológusoknál ehhez hozzájön a „te húztad be magadnak”-csavar, ami azt jelenti, hogy ha az életed folyamán bármilyen rossz dolog történik veled, az csak a saját korábbi hibáidnak a következménye. Ilyenkor szokott jönni a „vállald a felelősséget” szöveg, ami egy szcientológus számára azt jelenti, hogy beismered, hogy a téged ért rossz események a saját elhibázott cselekedeteid miatt történtek meg, és így semmi jogod panaszkodni. A szcientológus gondolkodásmód szerint tehát úgy lehet értelmezni ezt a frázist, hogy „fogd be a szád, és lépj tovább.”
Ez a fajta gondolkodásmód annyira meggyökeresedett a szcientológiában, hogy időnként nem is kell figyelmeztetni az ex-szcientológust – ő maga is így gondolkozik. Senki sem szeret az „áldozat” szerepébe lépni, kiváltképp ha az ember szcientológus volt. A szcientológusok folyton azon erőlködnek, hogy „okozók” legyenek, és ezért még maguknak sem hajlandók bevallani, hogy áldozattá váltak.
Természetesen vannak olyan pillanatok az életben, amikor azt kell mondani a másiknak, hogy „tegye túl magát” valamin. Például ha a házastársad még napokkal az eset után is arról beszél, hogy „az a fickó hogy leszorított a sztrádán”, akkor valóban emlékeztetni kell őt, hogy ideje továbblépni. Azonban itt nem alkalmi gorombaságról vagy valami kis semmiségről beszélünk, hanem az emberi jogok súlyos és szisztematikus lábbal tiprásáról.
Az ember nem mondja a hurkásra vert feleségének, hogy „felejtse el az egészet és lépjen tovább”, ha van benne egy szikrányi együttérzés és emberség. Nem mondja egy nemi erőszak áldozatának, hogy „ezt ő húzta be”. Nem mondja a minden megtakarított vagyonából kiforgatott nyugdíjasnak, hogy „tegye túl magát a dolgon”. Végképp nem mondja egy háborús túlélőnek, hogy „hagyja abba a nyafogást, és lépjen tovább”.
Az egyetlen valódi áldozatok azok az emberek, akiket hallgatásra lehet kényszeríteni ezzel a lélektelen és hideg gondolkodásmóddal. Azok, akik úgy érzik, hogy magukba kell temetni a sérelmeiket, különben a többiek kevesebbet fognak gondolni róluk. Ezek az emberek abban a pillanatban, hogy elszánják magukat és beszélni kezdenek, megszűnnek áldozatnak lenni; erősekké válnak.
Vannak olyanok, akik azt szeretnék, hogy ezek az áldozatok örökre csendben maradjanak. És ezek között vannak a bűnök elkövetői is, ugyanis csak addig tudják folytatni káros tevékenységüket, amíg mindenki tartja a száját. A pedofil pap, a verekedős férj, a szociopata szektavezér csak úgy létezhet, ha sikeresen el tudja leplezni a valódi jellemét, és fenntartja a társadalmi elfogadottság látszatát. Ők mindaddig érinthetetlenek, amíg az áldozataik befogják a szájukat. Amint beszélni kezdenek róluk, fény derül a mocskos kis világukra, és az áldozatok nem áldozatok többé.
„Felejtsd el és bocsáss meg” – mondják néhányan. Nos, megbocsátani talán lehet, ha az illető észhez tér, és változtat a viselkedésén. De elfelejteni – soha.
Vannak helyzetek, amikor a hallgatás beleegyezést jelent.
David Miscavige egészen addig sanyargatni és verni fogja a beosztottjait, amíg úgy érzi, hogy megúszhatja a dolgot. De ha tisztában van vele, hogy minden tette kitudódhat, kétszer is meg fogja gondolni, hogy kezet emeljen-e valakire. Ezt üzenik azok, akik kitárulkoznak: „Többé nem bújhatsz el – az egész világ téged figyel.”
Van még egy gyakori ellenérv. Néhány ex-szcientológus barátom még mindig ragaszkodik a szcientológia alapelveihez. Még mindig úgy érzik, hogy rengeteg jó dolog van a szcientológiában, és ami a legfontosabb, még mindig hisznek abban, hogy az „OT-szintek” a személyes megváltás alapkövei. Ők úgy gondolják, hogy ugyan David Miscavige kisajátította és eltorzította a Szcientológia Egyházat, de a mozgalom továbbra is nemes ügyért harcol. Vitatkozhatnánk ezzel az állásponttal, és ezt gyakran meg is tesszük. Ezek az emberek ugyanis azért tiltakoznak a visszaélések nyilvánosságra hozatala ellen, mert úgy hiszik, hogy ez kártékonyan hat a szcientológia céljára.
Gondolom a katolikus hívők között is akadtak olyanok, akik ugyanígy éreztek a pedofil papok leleplezésével kapcsolatban; nem akarták, hogy beszéljenek róluk, mert nem akarták, hogy az ügy romba döntse a vallásukat.
De itt felvetődik egy kérdés: ha az efféle visszaélések leleplezésének hatására összeomlik egy vallás, akkor ezért ki a felelős? Az, aki leleplezte a visszaélést, vagy az, aki elkövette?
Szcientológusként én is ennek a hibás gondolkodásmódnak a bűnébe estem. Tudtam, hogy David Miscavige és még sokan mások rendszeresen megalázzák és bántalmazzák a munkatársakat. Tudtam, hogy az RPF-esek majdhogynem rabszolgaként élnek. Tudtam, hogy a szcientológia sajtócikkei tele vannak hazugságokkal. Tudtam, de „a csoport érdekében” inkább csendben maradtam. Tudomásul vettem, hogy egy egységes arcvonalat kell mutatnunk „az ellenség” felé, és meg kell védenünk az Egyházat és a vezetőit, függetlenül attól, hogy igazuk van vagy sem, visszaéltek a hatalmukkal vagy sem.
De mindez erősít vagy gyengít egy Egyházat?
A szcientológiában van egy csodálatos kifejezés, az „enturbulált théta”, avagy „enthéta”. Ez alatt kell érteni mindent, ami megzavarja, felzaklatja a „thétát”, azaz az életerőt vagy lelket. Vagyis az „enthéta” dolog felizgatja, megzavarja a szcientológusokat, a „théta” pedig megnyugtatja, boldoggá teszi őket. Azokat, akik „enthéta” kijelentéseket tesznek, elnyomónak nyilvánítják, elvégre „elnyomják” a szcientológusok nyugalmát és boldogságát.
Itt egyáltalán nem az igazságról van szó.
Ha egy szcientológus beszélni kezd a visszaélésekről, az RPF-börtönökről, az Egyházon belül elkövetett köztörvényes bűncselekményekről, az felzaklatja az embereket, ezért „enthéta” – még akkor is, ha minden szava igaz. Ha figyelmen kívül hagyja vagy eltussolja a visszaéléseket, az „théta”, mivel a nyugalom és boldogság érdekében cselekedett így. Nem számít, hogy amiket tett vagy mondott, az nem igaz.
A legtöbb szcientológus jól tudja, hogy valami nagyon nem stimmel az egyházával. Látják a jeleket, de úgy döntenek, hogy nem vesznek róluk tudomást. Hogy miért? Azért, mert tudják, hogy ha szóvá tennék az aggályaikat, akkor meghurcolnák őket. Az állításaikat „enthétának” bélyegeznék, és akár elnyomóvá is nyilváníthatnák őket.
Képzeljük el, ha a katolikus egyház a Szcientológia Egyházhoz hasonlóan kiközösítéssel fenyegetné azokat, akik nyilvánosságra hoznak egy gyermekmolesztálást.
Most képzeljük el, ha a katolikus egyház kiközösítéssel fenyegetne mindenkit, aki csak meghallgat egy ilyen beszámolót.
Ez egy igencsak rövid póráz.
Ha egy szóban kéne jellemezni a Szcientológia Egyház működését, a legjobb szó valószínűleg a titokzatosság lenne. Gyakorlatilag semmi betekintés nincs az egyház ügyvitelébe. A szcientológusoknak fogalmuk sincs, mire fordítják a pénzüket, ki használja azt fel. Nem tudhatják azoknak a neveit, akik a saját egyházukat irányítják, egy-két prominens kirakatembertől eltekintve. Az egyház terveit és akcióit a „bizalmas információ” kifejezés mögé rejtik előlük. A munkatársak nem beszélhetnek nyíltan az életükről a kívülállóknak, még közeli családtagoknak sem. A rangban fölöttük álló egyének közötti ügyekbe nincs betekintési joguk. A Sea Org tagjai el vannak tiltva az internettől, nincs mobiltelefonjuk, nem hallgathatnak rádiót vagy nézhetnek TV-t. A szcientológusokat óva intik szcientológiai tartalmú, de az egyház által nem jóváhagyott weboldalak látogatásától. A kilépő munkatársakkal bonyolult, minden részletre kiterjedő „szájbetömő nyilatkozatokat” íratnak alá, hogy ne beszélhessenek a benti állapotokról.
Miért van ez? Mire ez a nagy titkolózás?
A szcientológia úgy hirdeti magát, mint az „Út az igazsághoz”, ennek ellenére képtelen szembenézni az igazsággal.
Mindenkinek, aki szcientológusnak vallja magát – akár tagja az egyháznak, akár nem – el kell döntenie, hogy egy igazságon alapuló vallásnak akar a részese lenni, vagy egy olyannak, ami hazugságokra és titkolózásra épül.
Eljött az idő, hogy föltedd azokat a kérdéseket, amiket eddig nem mertél; hogy beszélj azokról a dolgokról, amikről eddig nem volt bátorságod beszélni.
És ezzel eljutottunk a végső ellenérvhez: nem veszélyes nyilvánosságra hozni a Szcientológia Egyház titkait? Nem próbálják meg elintézni azt, aki ujjat húz velük?
Persze hogy megpróbálják. Hubbard politikája az, hogy mindig, mindig „támadni kell a támadót”. Sose védekezz, mindig csak támadj. Így aki vállalja, hogy beszél, az kiteszi magát egy efféle támadásnak.
Minden totalitárius rezsim, minden fanatikus mozgalom egy nagy, dicső célra épít, legyen az egy utópisztikus jövőkép, a Harmadik Birodalom vagy egy Clear bolygó. Ez a cél annyira grandiózus, hogy úgy tűnik, a világ összes problémáját meg fogja oldani. Az utópisztikus jövőben nincs háború, bűnözés vagy őrültség, és mindenki békében és harmóniában él, ha az Egyetlen Igaz Ösvényt követi.
„Nyilvánvalóan” bárki, aki ezzel a csoporttal, mozgalommal vagy rezsimmel szembe helyezkedik, az ellenség – egy hitetlen, „wog”, vagy elnyomó. Ebből következően a könyörtelenség az efféle ellenségekkel szemben nemhogy bocsánatos bűn, hanem egyenesen kívánatos és dicséretre méltó hozzáállás. Akik hajlandók félretenni emberségüket, és a felsőbb jó hideg, fanatikus és könyörtelen eszközeivé válnak, azok a mozgalom élére emelkednek. Aki az ő útjukba kerül, az „ellenséggé” válik, és megsemmisítésre kerül.
Így juthatott hatalomra egy Hitler. Vagy egy David Miscavige.
Belső támadás esetén a Szcientológia Egyház ugyanúgy reagál, mint az összes fanatikus csoport: lealacsonyítják és elhiteltelenítik azt, aki rosszat mer szólni róluk, vagy megkérdőjelezi a cselekedeteiket.
És hasonlóan a többi vallási fanatikus csoporthoz, a leghatékonyabb fegyverük a saját követőikkel szemben az örök megváltás megadása vagy megtagadása. Ez nem játék a szcientológusok számára; ők tényleg abban hisznek, hogy spirituális lények, akiket sokmillió évvel ezelőtt elfogtak és emberi testbe börtönöztek, és így arra kárhoztattak, hogy sötétségben és tudatlanságban éljék le az életüket újra és újra anélkül, hogy tudnának róla. Az „OT- szintek” egyik ígérete az, hogy az ember a tökéletes tudatosság állapotába kerül, ezáltal emlékezni fog az előző életeire, és így életről életre elnyeri a halhatatlanságot. Ebben hisznek a szcientológusok. Ebben hittem én.
Egyszóval az „elnyomóvá nyilvánítás” nem csak egy státuszt jelent, hanem azt is, hogy az „örökkévalóság” kapuja bezárul az egyén, mint spirituális lény előtt. Ez egy nagyon súlyos büntetés. Egy szcientológus számára ráadásul nem csak egy halál veszélyét rejti magában, hanem számtalanét.
Úgyhogy a szcientológusok szépen beállnak a sorba, és ha észre is veszik, hogy valami baj van, inkább tartják a szájukat. Ha látnak egy pár dolgot, akkor is csendben maradnak és elhitetik magukkal, hogy minden rendben van. Nem árulkodnak, nem panaszkodnak, nem problémáznak. Csinálják, amit mondanak nekik, mert tudják, hogy ha nem, akkor mehetnek az etikatiszthez. Dolgozhatnak az „alacsonyabb kondíciókon”. Csinálhatják a biztonsági ellenőrzéseket, természetesen saját zsebből. És azt is tudják, hogy ha nagyon nem akarnak beállni a sorba, akkor várja őket a kitaszítás és az elnyomóvá nyilvánító okirat.
Ez egy spirituális zsarolás.
Megkérdezhetjük magunktól: ha ilyen szintű fenyegetések és kényszerítések kellenek, hogy kordában tartsák a szcientológusokat, akkor ez tényleg egy vallás, vagy inkább egy fanatikus, maffia-szerű kultusz?
Nem célom állást foglalni az „OT-szintek” valóságtartalmát illetően. Ez tényleg csak hitvallás kérdése. Az emberek szabadon hihetnek bármiben attól függően, hogy milyen spirituális utat választanak. Azt azonban nem mondják el a szcientológusoknak, hogy Hubbard „OT-szintjei” már elérhetők az interneten, sőt, az egyházzal semmiféle kapcsolatban nem álló „szabadzónás” szcientológiai csoportok még szolgáltatják is őket.
Itt az ideje megálljt parancsolni a Szcientológia Egyház spirituális zsarolásának.
Az „elnyomó személy” egy jelentés nélküli kifejezés, főként azóta, hogy az egyház politikai fegyverként kezdte használni, és mindenféle jelentést aggatott rá. Manapság ezt jelenti: „az az ember, aki David Miscavige útjába kerül.”
Persze ha beszélni kezdesz, megpróbálnak majd elhallgattatni. Hazugnak fognak nevezni, megpróbálnak bűnözőnek, terroristának beállítani, kipróbálnak minden trükköt, amit elő tudnak húzni az ütött-kopott cilinderjükből. Azonban minden nap egyre többen döntenek úgy, hogy beszélnek, és egyre kevesebben hajlandók elmondani, támogatni vagy meghallgatni a hazugságaikat. Az Egyháznak minden nappal egy kicsit kevesebb pénze, ideje és kapacitása lesz a megtorló támadások végrehajtására, ugyanakkor a kritikusaik és leleplezőik száma folyamatosan nő.
Fordulóponthoz érkeztünk.
Mind több és több szcientológus vonja meg csendben a támogatását a Miscavige-rezsimtől. Sokan teljesen elhagyják az egyházat. Egymás után lépnek le a kulcspozíciókat betöltő vezetők, sokan el is mesélik a benti tapasztalataikat. Sorban nyílnak az ajtók és ablakok, melyeken át fény szűrődik be a szcientológia titkos, sötét világába.
Ha a szcientológia bármilyen formában túlél a jövőben, az csak azért történhet meg, mert a szcientológusok nem tűrik tovább a vallásuk nevében elkövetett bűncselekményeket és hazugságokat, letépik a titokzatosság vastag függönyét, és teljes átláthatóságot követelnek. Azért, mert a jelenlegi és volt szcientológusokban megvan az emberség és becsület, hogy kiálljanak és beszéljenek, dacolva a fenyegetésekkel és elhallgattatási kísérletekkel. És azért, mert az egyház korábbi vezetőiben van annyi kurázsi, hogy azt cselekedjék, amiről tudják, hogy helyes.
Nem a szcientológia elpusztítása a célom. Ezt David Miscavige már megtette, szinte teljesen egyedül. Mindössze azt követelem, hogy mondják el az igazságot, hogy végre omoljanak le a falak, és az emberi méltóság és őszinteség győzedelmeskedjen.
Ideje beszélni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr601208222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jhokka 2009.06.26. 04:50:33

Végigolvastam.

JH utolsó bekezdése példaértékű. Ha tényleg ez a célja, rendben.
Még el is hinném, hogy David M. olyan-amilyen.

Viszont több helyen sántít az egész, és valami nem kóser. Nem áll össze.

És basszus soha egyetlenegyszer sem ő, sem más nem jelentette fel a rendőrségen őt. Az egész egy nagy katyvasz. Soha nem láttam egy szcientológust verekedni, pedig több ezerrel találkoztam. Ha probléma volt, mindig kihívták a yardot.

Ha valaki tettleg bántalmazza a másikat, akkor a polgári rend törvényei a mérvadóak. Erről világosan beszél, ír LRH is. Irányelvként kiadta: mindig az adott ország törvényei az elsők. Utána jön bármilyen más adott irányelv.

"Úgyhogy a szcientológusok szépen beállnak a sorba, és ha észre is veszik, hogy valami baj van, inkább tartják a szájukat. Ha látnak egy pár dolgot, akkor is csendben maradnak és elhitetik magukkal, hogy minden rendben van. Nem árulkodnak, nem panaszkodnak, nem problémáznak. "

Ez az ami nem igaz a szcientológusokra.
Sőt! Az ellenkezőjét sulykolják mindenkiben. Még a kedves blogíró is írt bejegyzést, hogy márpedig "árulkodók" vagyunk. Tudomásjelentés.

Szóval ellentétes dolgok halmaza.

Mindenesetre köszi a fordítónak. Tanulságos volt így is az egészet elolvasni.

Ha ténylegesen törvényellenes cselekedetek folynak a nemzetközi vezetésben, akkor én is mihamarabb támogatom, hogy a visszaélőket sújtsa a törvény szigora.

Kár, hogy a blog ellenére ebben nem lettem meggyőzve.

Nincsenek felvételek. Nincsen olyan tanú, aki épp akkor jelentené a helyzetet.

Én sok orgban voltam, de ennek nyomát hogy bántalmaznák az embereket, sehol sem látom.

Kizárni nem zárom ki, mert az ember esendő.

Wiggin 2009.06.26. 11:14:22

Jhokka, szerinted Jim Jones-t miért nem jelentette fel valamelyik híve, hogy "ez egy őrült, meg akar mérgezni minket"? Itt is alapvetően egy "lelki vezető vs hívő" konfliktusról van szó, ami az írásból világosan ki is derül.

De egyszerűsítsünk: ha csak két mezei szcientológus verekedne össze (tudom ez képtelenség, de játsszunk el a gondolattal), kihívnátok a yardot? Ja, és légyszi ne gyere LRH-val meg irányelvekkel, mert a történet (részben) éppen arról szól, hogy hogyan vették egyesek semmibe őket :)

Az árulkodásról: ha a főnököd cseszeget, írnál neki saját magáról tudomásjelentést?

Egyébként úgy látom, tényleg hatott rád a történet; elég összehasonlítani ezt a hozzászólásodat azokkal, amiket régebben írtál. Hidd el, az egyén számára sokkal előnyösebb az egészségesen gyanakvó hozzáállás, szvsz a feltétlen bizalmat csak a saját szüleinknek szabad megelőlegezni.

movie 2009.06.26. 11:16:06

@jhokka: nem kell nekem szemtanú. Hajlamos vagyok elhinni Jeff történetét, ezért pedig nem leszek szcientológus.

Te így látod a dolgokat, de talán néhány alattvalód (már ha van ilyen) nem olvasta és nem olvashatja a blogot, mert enturbálná szegényes thetájukat.

Ha annyira menők vagytok, kedvenc hírleveletekben tegyétek közzé ennek a blognak a címét, bátorítsatok mindenkit, hogy elolvassa és saját véleményt alkothasson.

jhokka 2009.06.26. 12:20:51

Wiggin: ha visszaolvasol régebben is hangoztattam: aki bűnös törvényellenes cselekedetben, azt sújtsa a törvény szigora, független ki követi el.
Jim Jones-t nem hasonlítanám ide.

Én józan vagyok. És nálam még sokkal józanabb szcientológusokat látok. Ha törvényellenes cselekedetet látunk, azonnal teszünk érte.
Senki nem annyira hívő és buta, hogy ezt hagyná. Független attól, hogy én hívő vagyok, azonnal jelenteném fel az ilyen embert. És több tízezer szcientológus társam ugyanezt tenné.

movie: nincs alattvalóm. :-)
Szcientológusok elég önálló személyek. Azt olvasnak amit akarnak.
Sokan nem néznek TV-t se, nemhogy ezt a blogot. Ha ezt felesleges, sőt visszahúzó erőnek tartják, akkor minek.
Te se foglalkozol azzal, ami visszahúz, nem?
Én elolvastam, és szerintem több száz szcientológus is.

Mindenki mérlegel a kapott adat alapján.

Én sem nézek TV-t, meg sok negatív dolgot kizárok életemből. A történet érdekelt, elolvastam. És leírtam a véleményem.

Ahogy a kutyásoknak szóló hírlevelekben sem reklámoznak cicás dolgokat, úgy szerintem egy szcientológus hírlevélben sem fognak szci ellenes dolgot reklámozni. Nem menőség kérdése, hanem józanság.
Úgy ahogy, van annyira "józan" Reformer, hogy engem például nem tenne blogíróvá ezen a blogon. :P

A net szabad, ha akar: idetalál.

movie 2009.06.26. 13:44:07

Visszahúz? Mitől húz vissza ez a blog?
Ettől félnek a szcientológusok, hogy elesnek örökre a személyes megváltástól ha ilyen dolgokat olvasnak. Ez a félelem nem hagyja, hogy ilyeneket olvassanak.

Dr. Kix 2009.06.26. 14:01:45

@jhokka: A szavaid nagyon súlytalanok, ha Jeffével kell összehasonlítani őket.

Harold Angel 2009.06.26. 15:58:17

Kedves jhokka!

Nagyon dícséretes, hogy Szcientológus létedre olvasod a blogot, sőt kiállsz a saját álláspontodésrt. De engdej meg nekem pár kerestlen gondolatot.

I. A Szcientológia csupán néhány kulcsfontosságú adatot tartalmaz számtalan nézőpontból (tanfolyam) megvilágítva. Ezeket az adatokat nem érdemes megkérdőjelezni, no nem azért mert LRH írta - ezt már megtették előtte is- hanem azért mert egyetemleges igazságok. Ezért a Szcientológus is kulcs adatként kezeli, s abban a hitben éli életét, hogy ez a Szcientológia. Ez az egyik alapvető hazugság, ami beköti a szemét.

II. A Szcientológia nem vallás, még akkor sem, ha ezt mossák az agyakba zagyva magyarázatokkal. Ezt érzi szinte valamennyi Szcientológus, de nem képes konfrontálni azzal a gondolattal, hogy ez esetleg nem igaz.

III. A Szcientológus tudatlan, hiszen tilos neki tudnia dolgokról. Nem tudhatja, hogy az ellenszenvet nem a pszichók és gyógyszergyárak gerjesztik, hanem a szar szolgáltatás, a dilettáns munkatársak. A Szcientológus nem tudhatja, hogy halt meg Hubbard, meg sem kérdezheti. A Szcientológus nem tudhatja, hogy az "egyház" statja tulajdonképpen folyamatosan csökken, társadalmi elfogadottsága a bányász béka seggénél van, mert egyszerűen nem találja meg a hangot a világ realitásával. Ezért a Szcientológus abban a boldog tudatlanságban él, hogy "győzünk" és "állóandónan világméretű áttörést értünk el"! Egy lófaszt, nem áttörést!
Egy Szcientológus nem tudhatja, hogy ma már sokkal több OT van az egyházon kívül, mint belül. Ma már sokkal nagyobb ez egyházból "kiebrudalt" vagy magától ébredő emberek száma, mint akik még mindig benne vannak. Nem tudhatja, mert ha tudná, némileg megremegősödne.
A Szcientológus nem tudhatja, hogy az "ellenállás" mögött nem gyógyszergyári pénz van, hanem a "volt szcientológusok" akik látnak és tudnak.

Jhokka! Neked tudnod kell, hogy ha az eredménytelenségedet vagy kudarcodat megpróbálnád megmagyarázni az auditorodnak vagy az etika tisztednek, akkor azt kérdezné: Hogyan igazoltad másképp? Ha meg az egyházat szembesíted a sikertelenséggel akkor mást sem hallassz, mint igazolást: jaj a pszichók, a gyógyszergyári lobby, az SP-k, bla-bla-bla.

Gondolkozz!
A világ "egyetlen működőképes technológiája" a "világ legetikusabb" csapata hogy-hogy kizárólag tarhálásból él, mert kéregetés nélkül már rég bedöglött volna? Írt LRH valaha az adománygyűjtésről? Soha! Ez kinek a technológiája?

Hogy lehet, hogy a világ "egyetlen működőképes technológiája" a "világ legetikusabb" csapata egy váltás ruhával, szar körülmények között, elszeparálva a civilizáiótól nyomorgva él? Javaslom neked LRH Logikákról írt mondandóját, s felhívom a figyelmed az "ellentmondó tények" bekezdésre!

Üdv, HA

anonViktor 2009.06.26. 16:25:35

Hali

Ismét itt van Jhokka! Igen! Minden normális ember körberöhöghet egy fanatikus, elvakult, szcientológust!

V

jhokka 2009.06.27. 06:54:38

Harold Angel 2009.06.26. 15:58:17
Ezúton reagálok az írásodra.

I. A Szcientológia nem csupán néhány kulcsfontosságú adatot tartalmaz számtalan nézőpontból megvilágítva.
Hanem az élet szinte összes kulcsfontosságú adatát. Rengeteg könyvet elolvastam önfejlesztés témában, és mindent leírt már korábban LRH. Nemrég egy bagolyvár könyvet olvastam el, ami elég hasznos volt, és ugyanezeket leírta LRH 30-35 éve. Tehát őt is másolják.

Abban igazad van, hogy ezek egyetemes igazságok. LRH nem is tagadja, hogy ezek az "infók" egy része már le volt írva, például Arisztotelész, Platon...stb. Tehát ő is másolt. Én tudom, hogy ezek eredendően nem szcientológia adatok. Nincs bekötve a szemem, nyugi. :-)

Ami viszont zseniális szerintem LRH részéről, az az, hogy
- irtózatosan rendbe vannak szedve ezek az adatok, nemcsak a másoltak, hanem a teljesen újak is.
- ebből következik, hogy például, ami skálákat létrehozott (tudatossági, birtoklósági...stb. Van vagy 100.) az viszont már teljesen új, régi másolt adatokból. Ugyanis ezen régi filozófusok a kulcsadatokat nem szedték sorba, skálába, rendszerbe.
- Ami teljesen új, az az elme és a szellem képességei és működése és annak rehabilitása. Csak egy példa. Amikor kijött a Dianetika c. könyv 1950-ben az orvosok azt a dogmát terjesztették, hogy a magzatra nem hat a zaj, a beszéd... és "jól" megmagyarázták, hogy mert nem hall...stb.
Mára mi történt? Tudjuk, hogy nem hall persze. De az orvosok nagy része mára elfogadja: a magzatra hatnak a zajok, beszédek, mik hangoznak el, mennyire pozitív, negatív töltetű... stb.

Szóval ezek miatt szcientológia a szcientológia. A neve is ez: a tudás megismerésének módja.
Meg lehet szerezni ezt a tudást, a szcientológia nélkül is!!! van igen más út is. Viszont én nem érek rá 150 évig, míg rájövök az arisztotelészi kulcsadatok... stb. összefüggéseire, skálák megalkotására, hogy utána tudjam használni. Én most, vagy legalábbis 1-2 éven belül akarom használni.

II. A Szcientológia vallás.
Nincs agymosás, épp ellenkezőleg.
Nem én állítom. Hanem mindegyik egyetem vallásfilozófiai tanszéke.
Jó oké... még nem mentem el mindegyikbe. De sok tanulmányt olvastam egyetemi tanároktól, hallgatóktól. A Szcientológia vallás.

Én képes vagyok konfrontálni azzal, hogy esetleg nem vallás.
Mert tőlem akár lehet nem az (de az). Én annó azért is jöttem be a szcientológiába, mert itt mondhattam azt: számomra a szcientológia nem vallás. Míg például a kereszténység ragaszkodik a dogmáikhoz, meg egyéb dolgokhoz, ellenben itt semmi nem kötelező. Nem kell úgy gondolkodni, ahogy mások. Sem úgy nem kell gondolkodni, ahogy LRH, sem úgy, ahogy egy átlagember.

Az önfejlesztő irodalmak is átlagtól eltérő gondolkodásra sarkallnak.

III. Pedig tudja a vezetés, hogy mit okoz a xar szolgáltatás, meg a dilettáns munkatárs. Írt erről nem is egy iránylevelet LRH. Én is tanultam.
Az egyház statja mindenhol publikus. Én bemegyek bármely orgba, és láthatom a fő statokat. Ki vannak függesztve, nyilvánosan. És látom, hogy valami felfele megy, valami lefele.
Abban igazad van, hogy a videókon PR megy, de az adatok igazak. Nem egyszer én magam ellenőriztem le, mert nem hittem el. Vannak Pr elemek, amik picit többet hitet el... ezt mindenki saját magában helyreteszi. Mi magyarok tudjuk, hogy a maraton mögött futó 5000 emberből 50 szcientólogus van, de az amerikaiak azt hiszik: de sok szcientológus van. Most mondtam egy példát.

A társadalmi elfogadottságában igazad van. Már ahol. Mert például Los Angelesben a tűzoltók felvonulásánál megállnak az org előtt és tisztelegnek. Miért? mert sok tárdadalmi projektben segítettek.

Igazolás: ha az egyház csökken... akkor nem igazol. Nem keni a pszichiáterekre... stb.
Tudja hogy magával mit kell tennie. Legalábbis én ezt látom. Az egyház munkatársai sokat fejlődtek. Még Jeff Hawkins sem tagadja ezt. Minden benti és kinti szcientológust csodálatosnak tart. Mert azok is. Ő is. Képes volt a nulláról öregemberként építeni vállalkozást. Hasonlót láttam Mo.n is. Emberek kiléptek a Sea Orgból, és sikeres vállalkozást építettek.

Dehogyis él csak "tarhálásból". Egyébként LRH írt adományról iránylevelet. "Mit fedeznek adományaitok?" címmel egy máris eszembe jutott, de sok ilyen van.

Sok adománygyüjtő tevékenység van. De ez Amerikában teljesen természetes. Mo.n nincs nagy hagyománya. Itt nincsenek túlságosan adománygyűjtő bálok.
Viszont a a Magyarországi szcientológia behozta ezt nagyon... és persze a magyar emberekben kicsit visszásnak tűnik. Persze egyházon belül természetes. Megjegyzem én már évek óta összesen ha 20.000 forintot adományoztam. Nem kötelező senkinek semennyit. Nincs tized...stb. Van aki meg milliókat adományoz. Mindenki a pénztárcája, lehetősége, kedve, gondolkodása szerint.

::"Hogy lehet, hogy a világ "egyetlen működőképes technológiája" a "világ legetikusabb" csapata egy váltás ruhával, szar körülmények között, elszeparálva a civilizáiótól nyomorgva él?"

Ezt végképp nem értem. Vagy a Bázisra gondolsz? Ott nem voltam.
De az emberek egy részét ismerem. Nincsenek elszeparálva nagyon. Más szerzetesek, buddhista, keresztények... sokkal jobban el vannak szeparálva.
De kétségtelen: ez egy szerzetesrend. Szigorú szabályokkal. Én sose lennék szerzetes.
Nem látom őket úgy, hogy nyomorognának.
Sőt sokkal vidámabbak, energikusabbak, mint az átlag.
És több váltás ruhájuk van.
Vagy ott van a felesége Jeff-nek. Ő miért maradt ott? Ő nem józan? Dehogynem... ellentmondás van. Amit majd felold a történelem. 5 év múlva térjünk vissza a Bázis kérdésére.

Igen ellentmondás. A Logikát olvastam. Értettem.


Összességében elmondható: a Bázison végtelenül elkötelezett szerzetesek tevékenykednek, szigorú szabályokkal. Nagyon szigorúakkal. (Ennek ellenére nem lehet ott sem törvénytelenségeket művelni, és szerintem nincs ott ilyen.)
Aki bírja, bírja. Aki nem, az nem.

A szcientológusok a lelki és szellemi szabadságra mennek rá.

Aki szerzetesnek megy, az a saját szabadságát áldozza fel, hogy a szcientológusok céljaikat elérjék.
Nagyon nemes cél ez is egyébként, sőt.
Jól meg kell ezt gondolni!

Ha feláldozta saját magát, és most nem tetszik neki: magára vessen.

Sok ex-Sea Orgos (nagyon sokat ismerek) meg tud békélni azzal, hogy kint van. Jeff Hawkins egy olyan, aki nem tudott.

Ha igaz, amit ír. Akkor én leszek a szószólója, hogy bűnhődjenek a bűnösök az egyházon belül, mert ez tényleg rombolja a képet és minden mást.

Valerijov 2009.06.27. 11:33:48

@jhokka: "Nincsenek felvételek. Nincsen olyan tanú, aki épp akkor jelentené a helyzetet."
ühüm. mutatnál nekem erről felvételt:
"Mert például Los Angelesben a tűzoltók felvonulásánál megállnak az org előtt és tisztelegnek. "

Valerijov 2009.06.27. 11:41:02

@jhokka: "I. A Szcientológia vallás.
Nincs agymosás, épp ellenkezőleg.
Nem én állítom. Hanem mindegyik egyetem vallásfilozófiai tanszéke.
Jó oké... még nem mentem el mindegyikbe. De sok tanulmányt olvastam egyetemi tanároktól, hallgatóktól. A Szcientológia vallás."
sorold azokat a tanszékeket. én egynek utánajártam: egy barátom evangélikus lelkésznek tanul Pesten, megkérdeztem, tényleg tanulnak rólatok, de nem vallásként. ő pont titeket húzott a vizsgán. az anyagi kizsákmányolásra és az agymosott egyén magához láncolására törekvő szervezet miként használ vallási paneleket, vallási köntöst tevékenysége legitimizálásához. az anyagrész neve, amin belül felbukkantok: szekták.

anon 2009.06.27. 12:06:16

Jhokka, ez a mondatod:

"Ha törvényellenes cselekedetet látunk, azonnal teszünk érte."

tökéletesen jellemzi a szci egyházat.

Freudi elszólás :)

Baráth Árpád András 2009.06.27. 15:35:33

Van egy jó pár kiugrott szcientológus ismerősöm (magyarban és külföldön) akik, különböző szinteknél hagyták el a zagyházat.
Volt amelyik szerencsésebb volt de, a zömüket, a mai napig zaklatják. Otthonukban, munkahelyükön és szabadidejükben az utcán is.
Sokat beszélgettem velük a törvénytelenségekről amiket elkövettek, másokkal (wogokkal) szemben!
Mindegyik azt mondta, hogy maga a zagyház kérte ezt tőlük, a technikán keresztül. Pont e miatt képtelenség a reformáció. Maga a Hubbard-i technika veszélyes és hamis.
Azért is írtam anno, hogy ha kész lenne egy reform akkor, az csak egy füzetecske lenne, Hubbard neve nélkül!
Nordenholz díszelegne ott, a fejlécen!
Hubbard? :-DDD
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=90346533&t=1001864

Broderick 2009.06.27. 23:38:47

@jhokka:

Előszöris: ha valaki nyitna egy blogot, ahol bármelyik vallást kezdené kritizálni, pillanatok alatt hívők tucatjai teremnének ott, hogy foggal, körömmel védjék a hitüket. Itt viszont csak te vagy, egyedül. Te is csak ott ahol hosszan lehet mellébeszélni és csak addig amíg nem kapsz igazán kínos kérdéseket. Vajon mi az oka ennek?

Ezt írod: "Sokan nem néznek TV-t se, nemhogy ezt a blogot. Ha ezt felesleges, sőt visszahúzó erőnek tartják, akkor minek.
Te se foglalkozol azzal, ami visszahúz, nem?"

Nem gondolod, hogy igen vékony falakból áll az az épület amiben pár információval károkat lehet tenni?

Érdekes, hogy te magad vallod ezt be, de talán el is gondolkozhatnál rajta, mert igen lényeges pontra tapintottál rá!

Miféle "hit" az, amit egy blog vagy egy TV műsor meg tud ingatni? Hogy nem erős és nem megalapozott az biztos. Olyan hit, amit azért hiszel el, mert el akarod hinni. El akarod hinni, mert félsz rádöbbeni hogy nem igaz, hogy becsaptak, félrevezettek, félsz rádöbbeni, hogy az igazság az amit itt olvasol és nem az amit az ORG-ban hallasz. Ilyen az emberi természet.

Ez pedig pontosan az (általad cáfolt) agymosás eredménye, amikor az ember szándékosan nem enged a tudatába olyan infomrációkat amik ellentétesek a beletáplált világképpel. Te nyilván kellően erős hitű szcientológus lehetsz, ezért lehetsz itt, nálad az agymosás már elért egy olyan szintre, hogy az ilyen ellentétes információkat egyszerűen ignoráld, bár egy idő után azért nálad is ki fogják verni a biztosítékot (nyilván ezért is nem jársz ide folyamatosan). Ez egyébként pontosan olyan dolog, minthogy az előző rendszerben csak a megbízható elvtársakat engedték nyugatra utazni, az olyanokat akikben kellően erős a volt szocialista meggyőződés ahhoz, hogy ellenálljanak az imperialista nyugat csábításának.
Az igazi hitet (nem csak vallási hitre gondolok) viszont semmivel nem lehet megingatni, visszahúzni pedig pláne nem, és aki igazán őszintén hisz valamiben, az ki is áll amellett, érvel, vitatkozik a végtelenségig, megingathatatlanul. Ennek bizonyítására elég ha megnézel bármilyen fórumot akárcsak itt az Indexen is, ahol a német autó hívő osztja a japán autó hívőt vagy az Apple hívő a Windows hívőt, a jobbos a balost, stb, stb, stb... De a szcientológus hívők nicsenek sehol.

Vajon miért?

Megmondom: azért mert ha a mezei szcientológusok idejárnának vitatkozni, pár hét alatt a hívek 90%-a durván meginogna a hitében és ezt ők is tudják, pár hónap alatt pedig a maradék is eltűnne.

Próbálsz cáfolni, de hiába, senki nem hisz neked, mivel a te becenéven írt cáfolatod áll többszáz, nevét és arcát vállaló ember vallomásával szemben, kiszivárgott szcientológus iratokkal szemben, több tucat ország hivatalos szerveinek álláspontjával szemben.
A világ különböző pontjain élő, a szcientológiát megtapasztalt hús-vér emberek állnak fel nap mint nap és mondják el a tapasztalataikat, amik érdekes módon nem mondanak ellent egymásnak, ám tökéletesen ellentmondanak a szcientológia vezetésének és kirakatembereinek.

Gondolkozz!

MickJagger 2009.06.28. 10:16:49

@jhokka:

"És basszus soha egyetlenegyszer sem ő, sem más nem jelentette fel a rendőrségen őt"

www.whoisdavidmiscavige.com/lawsuits/

Nézz már utánna, mielőtt ilyen hülyeséget írsz.

Harold Angel 2009.06.28. 11:33:18

Kedves Jhokka!

Ezek szerint félreértettük egymást, már ami az adományokat érinti.
A Szcientológiában az adomány szó alatt a szolgáltatásokért kifizetett pénzt értik. Én azokról a tarhálásokról beszélek, amikért nem kapsz szolgáltatást: PL, hú, most épül a Super Power, világméretű áttörés tudod, nagyon kellene egy kis pénz! vagy Most áttörjük Magyarországot, kell új épület, meg berendezés meg minden, szóval kellene pénz! vagy, Tudod az SP-k meg minden, tudod meg kell védeni az egyházat, kell az IAS-nek a pénz, mennyit tudnál adni?
Ezekről beszélek! Na ez a tarhálás!

Ugyanis, - és most megpróbálom ismét megmagyarázni - van egy szervezet, amelynek olyan szolgáltatás van a kezében, amire "mindenkinek szüksége van", továbbá, a legképzettebb és legetikusabb szervezet kínálja, ráadásul úgy, hogy egy "tökéletes" admin tech van a kezükben! Na most, ha ez így lenne, akkor elképzelhetetlen lenne, hogy ez a szervezet, nem tudja megkeresni a hidegvízre valót sem és a fejlesztéseikre, meg egyéb ötletekre csak úgy pénzt kér, hivatkozva a világmegváltás szükségességére.
Tudod, az a furcsa, hogy a fenti gondolatsort nem én szültem meg, hanem egy Saint Hill -i staff!

Szóval azt a referenciát mutasd meg nekem, ami arról szól, hogy ha nem tudsz eladni elég szolgáltatást az életképesség fenntartásáért és a fejlesztésért, akkor kérj, csak úgy!

Jhokka! Én nem egy partvonal mögött álló tudatlan beszólogató vagyok. A szemem láttára történtek a dolgok, amire sem ott sem akkor és azóta sem tudott épeszú magyarázatot adni senki.
Te tudod - hisz benne vagy -, hogy a stat push megőrjíti a rendszert! Stat push a könyveladás, a beíratások, a Saint Hill méretű org és még sorolhatnám az összes bedöglött projektet, amely nem valós teljesítményen alapulnak.

Egyszer egy veterán Sea Org tag mondta nekem, hogy a Szcientológia felszámolja magát, a rendszer halálra van ítélve, pusztán azért mert egyszerűen nem szolgáltatja azt amit ígér, és állandóan szar cserében van a világgal, de ugyanakkor odaadja azt a tudást, amivel az ember ezt fel tudja ismerni.
Ma az egyházat a hazugság tartja egyben.

Tudod az elmúlt 20 év alatt, amióta a Szcientológia itthon működik, nem volt olyan év amikor egy vagy két világméretű áttörést be ne mutattak volna a videókon! Politikusok, kormánytisztviselők, vallástudósok, színészek és egyéb nagyszabású emberekre hivatkozva szenzációs eredményeket jelentettek be!

Tudod mik ezek? Lufik! Amik ma lukasan lógnak a hurkapálcikán. A szcientológia jelentéktelen apró csoportosulás maradt, amely több embert veszít, mint amennyit ma már a sorjaiba tud állítani. Igen, felszámolja magát. Nem az SP-k, meg pszichók, hanem a rendszer saját magát számolja fel.

Tisztelettel HA

Tapasztalat.. 2009.06.28. 23:02:24

Jhokka:
"Szcientológusok elég önálló személyek. Azt olvasnak amit akarnak.
Sokan nem néznek TV-t se, nemhogy ezt a blogot. Ha ezt felesleges, sőt visszahúzó erőnek tartják, akkor minek.
Te se foglalkozol azzal, ami visszahúz, nem?
Én elolvastam, és szerintem több száz szcientológus is."

Ha nem szerez adatot a másik oldalról, akkor hogy képes megfelelő döntést meghozni?
Ahhoz, hogy megfelelő döntést hozzon valaki mindkét oldalt, kontra-rekontra meg kell hallgatni. Mi alapján dönti el, hogy ez a blog pl. visszahúzó erő? Ha nincs információd az ellenérvről, akkor persze hogy csak az a jó amit bent mondanak neked.

Amúgy anno az exemnek mutattam egy egyáltalán nem negatív írást, csak egyfajta figyelem felkeltést már egyből mondta, hogy nem érdekli.

Strucc politikával csak az egyik oldalát fogja látni az illető...

Broderick 2009.06.30. 14:23:56

Miért nem lep meg, hogy Jhokka újfent eltűnt amikor forró lett a lába alatt a talaj?
Gondolom elfogyott a tech.

csipinymous 2009.06.30. 17:46:46

@Broderick: Vajon miért?
Lehet, hogy Jehova tanúja lett?
Alleluja, Jhokka testvér!
:-DD

csipinymous 2009.06.30. 17:48:42

Kiegészítés!
Az is lehet, hogy most egy új blogot szerkeszt!
Hubbardtól, Krisztusig!
Rekviem egy híd kávájáról!

ThufirHawat 2009.07.02. 11:57:21

Szerencsétlen jhokka... Úgy él egy másik világban, hogy közben még sugárhajtóműves DC-9-re sem kellett szállnia.
Egyébként szerintem őt nem nagyon kell bántani, ő is csak áldozat, hiszen hisz abban, amit mond. Ezt simán átjön a hozzászólásaiból. A baj azokkal van, akik a hozzá hasonló szerencsétleneket tudatosan megtévesztik, megnyomorítják, szisztematikusan kirabolják. Ők a bűnözők. Jhokka csak egy elvakult de nyílván jószándékú ember.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2009.07.02. 23:45:32

@Baráth Árpád András 2009.06.27. 15:35:33

::Maga a Hubbard-i technika veszélyes és hamis.

Maradjunk annyiban, hogy fingod nincs a szciről, ok?

Luxon 2009.07.07. 20:24:52

Látom Translator +X+ neked meg a való világról egyre kevesebb...

Hubbard-i technika veszélyes és hamis. Megerősítve.

Igen a náci uralom alatt is sok autópálya épült, de ez nem igazolja hogy a nácizmus mint olyan jó.

A Hubbard-i technikában is lehet felfedezni jót, de milyen áron? Szó szoros értelmében méregdrágán, megnyomorított lélek árán, leamortizált önbecsülés, önbizalom árán.

Megéri?

Luxon 2009.07.07. 20:29:27

Jelenleg a bármelyik mmorpg fejlődési "hídja" is jobban járható ezerszer, mint a rondroidok sajnos sokszor egyirányú útja.

De még ha út lenne!
De ez nem út, csak egy körkörös vessző futás, ahol eleinte valóban mézet kínálnak kaláccsal, aztán persze lenyúzák rólad a pénzt és lelked. És soha nincs vége, maximum ha nincs már pénzed se erőd. Akkor mehetsz...

Luxon 2009.07.07. 20:31:39

Vagy persze lehetsz Miscavige vagy Lenkei, vagy épp megtűrt szabadzónás.

Bár lehetnél szabad ember is.
De az nem cool, meg fizetni se kell érte.
süti beállítások módosítása