Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Munkaügyi pert indított egy volt vezető a Nemzetközi Szcientológia Egyház ellen

2009. január 08. - Reformer

Forrás: Why We Protest? fórum

2009. január 5-én Marc Headley és ügyvédje, Barry Van Sickle keresetet nyújtott be a Nemzetközi Szcientológia Egyház ellen Kalifornia Állam Legfelsőbb Bíróságánál.

 

A teljes beadvány itt olvasható, Marc Headley-ről bővebben itt.

Eredetileg többen pereltek volna, de a többieket az egyháznak sikerült "lebeszélnie" erről (féltek, hogy a szcientológus családtagjaik megszakítják velük a kapcsolatot), de Marc kitartott a nyomás ellenére is.

Én ezt hatalmas előrelépésnek látom, ugyanis az egyház Magyarországon is durván visszaél az egyházi státuszával munkaügyi téren - nem fizeti ki még a minimálbért sem, nyugdíjjárulék nincs, be sincs jelentve egy csomó alkalmazott, csak "önkéntesek", nem biztosítja az évi rendes szabadságot, semmi béren kívüli juttatás, a Sea Orgosokat 7-ből 7 napot dolgoznak, napi 12-16 órákat, a túlórapénz és a műszakpótlék ismeretlen fogalmak, ráadásul fiatalkorúakat és gyereket is ilyen körülmények között dolgoztatnak.

Mindezt a "vallásszabadság" nevében. Az egyházi státuszért többek között ezért kaparnak - ezzel lehet takarózni és elhajtani a munkaügyi ellenőröket.

Azért is jelentős ez a per, ugyanis ha esetleg megítélnék az összes jelenlegi és volt munkatársnak visszamenőleg a minimálbért legalább + az összes járulékot befizetné az egyház + a késedelmi kamatok, talán még csődbe is menne :) 

Bár az amerikai és az európai (így a magyar is) jogrendszer jelentősen eltér egymástól, pár gondolatot kiemelnék a keresetből, amelyek fontosak lehetnek itt is:

- Az USA Legfelsőbb Bírósága az Alamo-ügyben (Tony & Susan Alamo Foundation vs. Secretary of Labor, 471 US 290) úgy döntött, hogy a nonprofit és vallási szervezeteknek is be kell tartani a munkaügyi törvényeket, beleértve a minimálbérre és a fiatalkorúak foglalkoztatására vonatkozóakat is. Továbbá megállapította, hogy az egy vallási szervezetnél dolgozó alkalmazottakat is védik ezen jogszabályok, akkor is, ha ezt az alkalmazottak esetleg nem akarják vagy nem tekintik magukat alkalmazottnak. A rájuk vonatkozó törvények által nyújtott védelemről nem lehet önként lemondani. Ez azért fontos, mert az egyház védekezése Magyarországon arra épül, hogy hivatalosan "önkéntesként" dolgoznak az alkalmazottak - a Sea Org-tagok, félve a következményektől (ugye a hitük szerint ugrik az "örökkévalóságuk", ha ellenszegülnek az egyháznak) pedig aláírják az ilyen papírokat. Az USA Legfelsőbb Bírósága továbbá úgy érvelt, hogy a gazdasági realitások alapján alkalmazottnak kell tekinteni az így foglalkoztatott embereket, mert annak reményében dolgoznak, hogy valamiféle ellenszolgáltatást kapnak, akármilyen csekély is az. Ezzel pedig azt az érvelést lehet kiütni, hogy itt szegénységi fogalmat tett szerzetesek dolgoznak.

- Szintén megállapításra került, hogy az általánosan értelmezendő törvények (mint a munkaügyi jogszabályok) alól nem mentesülnek a vallások, erre nem értelmezhető az Alkotmányban foglalt védelem, ami a vallási és egyházi szervezetekre vonatkozik.

- Marc Headley érvelései: bár a CSI-tól (Church of Scientology, International) kapta a fizetését, a feladatköre üzleti és világi jellegű volt (filmgyártás). Lényegében nem voltak jogai, mint alkalmazottnak és mindenféle papírokat kellett aláírnia, amelyekben ezekről úgymond lemondott. Ezek aláírására az is késztette, hogy a CSI tájékoztatása szerint nem volt más lehetősége, nem volt joga máshogy tenni. Ráadásul mivel alig kapott valami fizetést, nem is volt lehetősége otthagyni az egyházat és más munkahelyet keresni. Valamint megemlíti azt is, hogy DM fizikailag bántalmazta és a kikényszerített abortuszokat is a nemzetközi bázison, valamint felsorolja az egyház jogsértéseit, illetve azt, hogy amikor elbocsájtották, végkielégítés helyett még önkényesen ki akarták vele fizettettni az ott végzett képzések árát.

Remélem, ez a per meghozza ott a várt áttörést és lehull az egyházi lepel!

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr42865325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2009.01.08. 16:25:38

Jó precedens lenne, és itt most nem a joggyakorlatra gondolok...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.08. 16:34:59

Mindig röhögnöm kell, amikor szegény kizsákmányolt önkéntes balfaszok kezdenek üvöltözni 5-10-25 év után, meg pereskedni, holott addig maguk se voltak jobbak...

Könnyű Karma (törölt) 2009.01.08. 16:45:08

Eleve, hogy jut valakinek egyáltalán eszébe belépni ezek közé... :(

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2009.01.08. 17:17:53

@Before: @Könnyű Karma:
Sajnos Hubbard nem volt teljesen hülye és egy igen hatékony agymosó-gépet sikerült összeraknia, ami halála után is működőképes maradt.

Nem minden embernek adatik meg az a szerencse, hogy előbb olvassa ezt a fórumot, minthogy behívnák egy ártatlan stressz-tesztre az utcáról.

fekete ٢etek 2009.01.08. 17:22:08

tétovateve én meg erre jutottam -> inkább kösd fel magadat és anyádat a hülye reklámod helyett

MartinBro 2009.01.08. 17:53:35

Hát itt lenne az ideje a lepel lehullásnak!!!

prometheus_X 2009.01.08. 18:35:27

Gyerekek, óvatosan a kommentekkel, még megtalálhatnak véletlenül...

:D:D:D

alex4 2009.01.08. 18:41:05

Adó-, pénz- és munkaügyi szabálytalanságok csak ennél a bandánál vannak? Szerintem a többinél is. Pár éve, pl. a fatimai pléhbános háborodott föl nagyon, amikor a portugál „APEH" kiszállt és az adományok felől kezdett érdeklődni. Az egyházi státusszal való takarózást meg már említették itt előttem.

Lolita999 2009.01.08. 19:38:26

De nem megy tönkre az egyház, mert a hívők adakoznak. És, ha nincs bejelentve az alkalmazottak nagy része, akkor talán még meg is éri egyházat üzemeltetni.

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2009.01.08. 20:15:54

@Némethkriszta: De még mennyire hogy megéri! :) Hubbard-tól származik a hírhedt mondás, miszerint, "Szavanként egy penny-ért írni nevetéges. Ha valaki igazán milliókat akar keresni, alapítson vallást."
www.don-lindsay-archive.org/scientology/start.a.religion.html

HepiEnd (törölt) 2009.01.08. 20:37:41

Nagy öröm ért a napokban engem:
Néhány hétig Debrecen belvárosában kempeltek a szcik egy bódéban,előtte állva tartották fel az embereket hülyeségükkel(köztük engem is).DE!tegnap láttam,h eltakarodtak!!:P
Úgy látszik,Debrecen nem kér belőlük :D

hird 2009.01.08. 20:51:50

pronetheus_X

te most fenyegetsz?, Mert akkor nagyon vigyázz magadra...
:D:D:D

baka 2009.01.09. 12:10:18

Engem az érdekelne, hogy Jason Beghe vajon miért nem csatlakozott a beadványhoz, hiszen a tavaly szeptemberi hamburgi konferencián Marc Headleyhez hasonlóan ő is mondott beszédet, vagyis valószínűleg sok sérelem érte az egyház részéről. És a marketing sem az a kifejezetten egyházi, szamaritánus terület, ahol ő dolgozott felsővezetőként, mint ahogy a filmgyártás sem.

Reformer 2009.01.09. 15:41:03

szerintem kevered Jeff Hawkins-szal, de a kérdés jogos. Talán majd csatlakozik.

A per egyébként egy "test case" - próbaper, tehát ha sikeres, be lehet adni még utána egy csomó hasonlót.

baka 2009.01.09. 20:55:50

Reformer!
Igazad van, tényleg Jeff H-re gondoltam, bár ha jól emlékszem valahol J. Beghe is mondta, hogy jónéhány kazettán szerepel az ő hangja is. Nagyon várom a per remélhetőleg számunkra sikeres eredményét, bár tudom, hogy ezek a perek (is) sokáig eltarthatnak.

Guten Morgen! 2009.01.11. 16:48:06

Beghe azért nem csatlakozott, mert posztszcielógikus depresszióban szenved az alacsony tónusa miatt!

al Dajjal 2009.01.12. 21:50:35

Egy újabb példa erről a fantasztikumról, ill tagjairól.

remalom.blog.hu/2009/01/12/kapcsolatmegszakitas
süti beállítások módosítása