Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

dr. Lenkei feat. Miklovicz Attila és a vitaminok az M1-en

2008. december 22. - Reformer

Egészségkárosító hatások, a fogyasztók megtévesztése, Lenkei  és Miklovicz Attila, aki a szcientológia egyház mellett (ld. Miklovicz Attila megsemmisül) a Lenkei-birodalom PR-jával is foglalkozik mellékállásban.

 

Videó (38:05-tól kezdődik, az eredeti oldalon lehet tekerni):

http://www.mtv.hu/videotar/?id=35203

 

Átirat (kiemelések tőlem):

http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=308141

Csodaszer vagy méreg?
2008. december 22. 

Vendégek: Molnár Kornélia, az országos tisztifőorvos helyettese és Lenkei Gábor vállalkozó
A műsorvezető: Baló György

 

Mv.: - Néhány igazán ütős étrend kiegészítő, csak az a baj velük, hogy itt-ott túllépik az engedélyezett vitamin határokat. Betiltani még sem tudják őket. A cég nyer, vagy az egészségünk? Amióta Magyarország az Unió tagja, az élelmiszerekkel együtt az étrend kiegészítők hatósági szabályozása is változott. Lényegében sokkal enyhébb volt, mint volt. Tárgyunk étrend kiegészítők tehát. Ha Magyarországon valaki ilyet akar forgalmazni köteles azt az Országos Élelmiszer és Táplálkozástudományi Intézetnél regisztráltatni. Nem a terméket, hanem a termékpapírjait. Ennyi. Nem bevizsgáltatni kell, hanem regisztráltatni. A regisztráció időtartama ugyan 30 nap, de aki benyújtja azonnal forgalmazhatja azt a terméket, amelynek regisztrálása amúgy meghökkentő nem foglalja magában a termék laboratóriumi vizsgálatát. Mikor és hol vizsgálják a terméket laboratóriumban? Régen kötelezően a forgalmazás megkezdése előtt. Ma legfeljebb akkor, ha a beadott papírok alapján az OÉTI, az előbb említett intézet ezt külön kéri az ÁNTSZ-től, amelynek vagy van erre ideje és embere vagy nincs. Bidos Mihály az étrend kiegészítők nyomában.

- Közel két éve szedem, én is, a család is. Én azóta nem voltam influenzás például és egyéb bajom sem volt.

R.: - Csodaszer vagy méreg? Az ÁNTSZ hónap eleji felhívása szerint a forgalomban lévő étrend kiegészítők egy része inkább az utóbbi. A tisztiorvosok komplett listát tettek közzé azokról a termékekről, amelyek forgalmazását akár rendőri segítséggel is készek megakadályozni. A legtöbb termékkel a vitaminbombáiról elhíresült Lenkei Gábor orvos szerepel a fekete listán. Ezért fogtuk magunkat és a múlt héten rejtett kamerával látogattunk el Lenkei két fővárosi üzletébe. Arra voltunk kíváncsiak, hogy kaphatóak-e még a tiltott csodabogyók? Legnagyobb meglepetésünkre azonban az általunk keresett hengeres dobozok eltűntek a polcokról. Most már zacskókban kapható a napi vitamin csomag. Az eladók szerint Lenkei doktor halad a korral, ezért az új kiszerelés.

- Hogy ha valaki ezt rendszeresen szedi évek óta, akkor egy idő után már nem tudott mit kezdeni a flakonokkal. Tehát ez egy picit környezetbarátabb megoldás.

R.: - És a neve akkor miért más? Mert az, ahogy néztem a honlapon, mert azért a honlapot egy picit megnéztem.

- Mert ez egy teljesen új termékcsalád.

- Hát így folyamatosan dolgozik rajta. És akkor, amikor készen van, akkor tudod a régi kifut és az új bejön.

R.: - Az ÁNTSZ felhívásáról persze ekkor egy szót sem ejtettek. Érdekes az is, hogy az eladók által sugallt fejlesztést Lenkei doktor elfelejtette reklámozni a decemberi magazinjában. Önök is láthatják, hogy ebben bizony még a tiltó listás, de a jól bevezetett termékeit hirdeti a karácsonyi szezon alatt. Marketingből egyes lenne, ha a változás valóban fejlesztés volna. Amikor azonban egy héttel később bejelentkezés után érkezünk egy vitaminüzletbe, a cég PR felelőse már az ÁNTSZ listával indokolja a termékcserét.

Miklovicz Attila, dr. Lenkei Gábor asszisztense: - Hát nyilván ezen a listán szereplő termékek ezek nem lehetnek a polcaikon. Tehát amiket itt lát ezek mind teljesen normálisan forgalomban lévő termékek, mind rendelkeznek regisztrációval.

R.: - Átlagos vásárlónak álcázva arról is érdeklődtünk, hogy mi lehet az ÁNTSZ gondja A-vitamin csomagokkal?

- Az ÁNTSZ azért azt tudni kell, hogy a gyógyszer.. van kapcsolatban. Tehát nem tudom olvastad a Doktor Úrnak a könyvét?

- Mindkét könyvében van szó arról, hogy ugye azzal, hogy valaki elkezd vitamint szedni, javulhat az állapota és nyilván, ha javul az állapot, esetleg kevesebb gyógyszerre van szükség és minél többen kezdik ezt az utat, annál inkább érezhetővé válik, hogy az ember kevesebb gyógyszert szed. És van egy érdekcsoport, akiknek ez nem áll érdekében. Ez a gyógyszeripar.

R.: - Hallották, a vevőknek azt mondják, hogy a gyógyszeripar így nyomja le az egészségipart. A cég PR főnöke a hivatalos interjúban mégis azt mondja, fogalma sincs, miért pont ők szúrtak szemet a hatóságnak.

Miklovicz Attila, dr. Lenkei Gábor asszisztense: - A termékek nem egyedülállóak, tehát a magyar piacon szerintem tucatnál is több hasonló összetételű termék van. Ez egy nagyon jó kérdés, hogy miért pont minket talált meg az ÁNTSZ? Nem tudom.

R.: - A Lenkei-féle vitamin bussines ezektől az ellentmondásoktól függetlenül is virágzik. Két éve egymilliárd forint feletti bevétele volt a cégnek. Vevőnek álcázva végül mi is veszünk egyet, az új közepes erősségű csomagból.

- Hétezer ötszáz forint. Köszönöm.

R.: - A zsákmányunkkal felkeressük Zacher Gábor toxikológust, hogy megtudjuk, mi várhat ránk, ha beszedjük bogyókat? A címke alapján szerinte az A-vitamin mennyiség hosszabb távon agyduzzadást okozhat. Problémás a csomagban a túladagolva végtag zsibbadást okozva B6 vitamin szintje is. Lenkei doktor bár csökkentett a dózison, még így is a bevihető napi maximum 3,5-szeresét rejtette az új tablettáiba. De van itt más finomság is, például E-vitamin. Ebből a címke szerint Lenkei doktor vadi új terméke pont 70 %-kal tartalmaz többet, mint szabadna.

dr. Zacher Gábor, toxikológus: - Az E-vitaminnál is azért mondjuk hosszú-hosszú heteknek kell eltelnie ahhoz, hogy valami enyhe túladagolás tünet megjelenjen, leginkább itt esetenként a hajhullás az, ami priméren beleférhet ebbe a képbe, dacára annak, hogy az E-vitamint arra szokták adni, hogy ha valakinek hullik a haja, vagy a körme rossz.

R.: - A főorvos szerint az egészségre káros étrend kiegészítők milliárdos piaca a tömegek megtévesztésén alapul.

dr. Zacher Gábor, toxikológus: - Ennél, hogy most holnaptól mondjuk elkezdenék kutyaszar port árusítani, amit otthon föl kéne oldani egy pohár vízben és azt meginni és én azt mondanám róla, mint toxikológus, mind Zacher Gábor, hogy ettől kérem szépen ilyen meg ilyen hasznos változások lesznek, biztos vagyok benne, hogy ha mondjuk egy év múlva jönne, akkor mondjuk nem az ötéves Honda kocsival járnék, hanem mondjuk lehet, hogy mondjuk egy nagyságrenddel drágább autóval tudnék akkor már közlekedni, mert ebből nagy üzletet lehet csinálni.

R.: - Amíg Zacher doktor tető alá hozza az új bussinest, addig mi az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatójához is elvisszük Lenkei doktor új vitamin csomagját. Azt mondja, az EU csatlakozás óta nekik nincs joguk megtagadni az ilyen áruk regisztrációját.

dr. Martos Éva, főigazgató, OÉTI: - Erre a típusú termékre, mint étrend kiegészítő csak egy bejelentési kötelezettség van. Tehát nem tilthatom meg a bejelentéskor azt, hogy ezt forgalmazza, hanem csak azt tudom tenni, hogy értesítjük a hatóságot, hogy ezzel baj van és a hatóság kapacitásától függően eljár az ügyben.

R.: - Az ÁNTSZ már többször határozatban tiltotta meg a Lenkei-féle vitaminok kereskedelmét. Sőt, idén nyáron még a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette, hogy ezek a termékek a bennük lévő hatalmas dózisok miatt gyógyszernek minősülnek. Martos Éva azt mondja, az OÉTI honlapján bárki ellenőrizheti, hogy amit venni szeretne, biztonságos-e?

dr. Martos Éva, főigazgató, OÉTI: - Megtalálható az OÉTI weboldalán, a www.oeti.hu-n élelmiszerbiztonság szó alatt az összes 2004 óta bejelentett étrend kiegészítő ABC sorrendben, ahol tessék keresni a zöld pipát. Ami mellett zöld pipa van, az azt jelenti, hogy a fogyasztása biztonságos.

R.: - Lenkei termékei mellett nincs pipa. Kár, hogy az itt leírt szerek már nincsenek forgalomban, az újakat pedig még nem tiltották be. Tehát az üzlet mehet tovább. A szabályozás kiskapuját ilyen egyszerű pénzzé tenni. Az OÉTI-nél a regisztrálandó termékeket laboratóriumban sem vizsgálják. A beadott papíron szereplő értékeket vetik össze az egészségügyi határértékekkel, de ami nincs felírva a címkére, azt meg sem nézik.

dr. Martos Éva, főigazgató, OÉTI: - A forgalmazó pontosan tudja, hogy mi lehet az étrend kiegészítőjében, milyen vitamin, ásványi anyag, milyen egyéb anyagok, ez milyen formában, milyen gyógynövény nem lehet, és így tovább. Ha ő belerak ciánt, mert mérgezni akarja a lakosságot ahelyett, hogy segítene adott esetben, ez nem derül ki.

R.: - Nem valami megnyugtató gondolat, annyi szent. A saját vitamin csomagunkat itt is hagyjuk bevizsgálásra, hogy kiderüljön, valóban egészségre veszélyes mértékben tartalmaz-e bizonyos vitaminokat. A vizsgálat eredményét a stúdióban ülő helyettes országos tisztifőorvos asszonytól tudhatjuk meg rögtön élőben.

Mv.: - Vendégeink Molnár Kornélia, az országos tisztifőorvos helyettese és Lenkei Gábor vállalkozó, aki étrend kiegészítőket készít és forgalmaz. Jó estét mindkettejüknek.

Molnár Kornélia, az országos tisztfőorvos helyettese: - Jó estét kívánok.

Lenkei Gábor, vállalkozó: - Jó estét.

Mv.: - Az ügyben igen csak illetékes Egészségügyi Minisztériumot nem tudtuk rávenni, hogy képviseltesse magát. Akkor kérdezem önt, hogy akkor végül is a vizsgálatuk mit állapított meg, milyen eredményekkel járt a vizsgálat?

Molnár Kornélia: - Akkor most Baló úr, mint megrendelő felment engem a megrendelő védelme alól és lehetővé teszi, hogy a vizsgálat eredményét ..

Mv.: - Ki vagyok én? Tessék, felmentem, bocsásson meg.

Molnár Kornélia: - Aki megrendelte a vizsgálatot.

Mv.: - Hát mondjuk a szerkesztőség, igen.

Molnár Kornélia: - Igen. Tehát lényegébe a vizsgálat eredménye kettő irányba mutatott eltérést. Egyrészt az A-vitamin tartalma az kevesebb, mint ami feltüntetésre került a feliraton. Ezzel tehát a fogyasztókat megtévesztette a forgalmazó.

Mv.: - Lényeges, hogy mennyivel kevesebb?

Molnár Kornélia: - Nem lényeges. Ennek egészségkárosító hatása nincs. Ez a terület a fogyasztóvédelemre tartozik. Nyilvánvaló, hogy a fogyasztóvédelem értesítése után az a hatóság fog eljárni. Ami viszont problémás az a B- és E-vitamin tartalom, ami viszont magasabb a megengedettnél és ez viszont már egészségkárosító hatású.

Mv.: - Mennyire, ezt valahogy meg kéne, hogy magyarázza?

Molnár Kornélia: - Lényegében ugye akkor, amikor mi véleményt mondunk és az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet is véleményt mond, megvizsgálja azt, hogy a terméknél mennyi az ajánlott napi dózis és megvizsgálja azt, hogy ..

Mv.: - Bocsásson meg, akkor halljuk.

Molnár Kornélia: - A megengedett napi dózis belefér-e a legmagasabb biztonságos szintbe. Ez pillanatnyilag ..

Lenkei Gábor: - Így van.

Mv.: - Bocsásson meg egy pillanat, rögtön öné lesz a szó, megígérem, hogy tartósan öné lesz a szó. Tehát?

Molnár Kornélia: - Itt egy hétszeres nagyságrendű ..

Mv.: - Hetesszeres?

Molnár Kornélia: - Eltérést is találtunk.

Mv.: - Tehát hétszer annyi van benne, mint a maximálisan javasolt maximális biztonságú napi dózis. Ez egészségkárosító hatású?

Molnár Kornélia: - Így van, egészségkárosító hatású.

Mv.: - Kettő ilyen vitamin van vagy egy?

Molnár Kornélia: - Kettő, a B és az E-vitamin.

Mv.: - A B- és az E-vitamin tehát hétszeres, az A-vitaminból valamivel kevesebb, mint amit ígértek. Az nem egészségkárosító.

Molnár Kornélia: - Az nem egészségkárosító.

Mv.: - Öné a szó. Köszönöm a türelmét, parancsoljon.

Lenkei Gábor: - Nagyon jó volt a felvezetés és nagyon jó volt az, amit a főorvos asszony mondott szintén. Látszik, hogy ezen a területen hatalmas zűrzavar van, de van egy nagyon fontos dolog, nincs zűrzavar a tudományos adatok területén, és nincs zűrzavar a jogi szabályozásban. Zűrzavar a fejekben van és hadd reagáljak arra, amit a főorvos asszony ..

Mv.: - Azt kérném, igen, igen.

Lenkei Gábor: - Világos, hát nem véletlenül. Az Európai Uniónak van egy élelmiszerbiztonsági hatósága, ez a legmagasabb szintű hatóság az Európai Unióban. Az ÁNTSZ ebből a szempontból egy alárendelt hatóságnak számít.

Mv.: - Az nem biztos, bocsásson meg. Értem, hogy az a legmagasabb rendű. Hogy az ÁNTSZ alárendelt vagy nem, azzal egy picit várjunk.

Lenkei Gábor: - Kiadta azt a tudományos anyagot, aminek az a címe, pontosan amiről a főorvos asszony beszél, tolerálható legfelsőbb szintek a vitaminoknál és az ásványi anyagoknál. Ebből nagyon egyértelműen kiderül, hogy három vitamintól eltekintve az összesnél a megállapítása ennek az, hogy legfelső biztonságos szint nem állapítható meg.

Mv.: - Melyik az a három, amit ..

Lenkei Gábor: - Máris mondom, pont amiket a főorvos asszony vitat. Tehát nagyon jól vezette fel és mindjárt mutatom, egy pillanat, na most ez nem szabályozás. Ez vélemény, hogy ha valaki felüti, akkor egyértelmű, hogy ez vélemény. Ez nem törvény, nem rendelet, nem korlátozás. Valóban találtak például a B-vitamin az ugye egy átfogó fogalom, de a B6-vitaminra gondolt főorvosasszony, megnéztem, hogy mit írnak? Valóban, ha a B6-vitaminból valaki a bizottság által javasolt adagnak a 400-szorosát veszi be, vegyünk egy példát, valaki megeszik, egy pillanat, hadd mondjam végig, három tölteléket tud megenni töltött káposztából és lenyomok a torkán 1200-at, természetesen egészségügyi problémái lesznek. Ez nem kérdés. 400-szoros adagról van szó.

Mv.: - Ezt én értem, most az a gond, már ne haragudjon, ezt én értem, amit ön elmondott tényleg. Ez a hatóság ez Magyarországon nem hatóság. Magyarországon az hatóság az ÁNTSZ. Én nagyon sajnálom, de hát jogilag, mert ön azt mondta ..

Lenkei Gábor: - Nem, tévedés.

Mv.: - Nem, ez a hatóság, bocsásson meg, mondja ön, hogy mit gondol?

Lenkei Gábor: - Tévedés. Ez az Európai Unió legmagasabb szintű hatósága.

Mv.: - Hiába ez a legnagyobb, az ÁNTSZ a felelős Magyarországon.

Lenkei Gábor: - De hát ez tudományos bizonyítékok, tehát ez nem veszélyes, itt vannak a tudományos bizonyítékok. A főorvos asszony nem tudom, például arra gondol, hogy az E-vitamin mondjuk, mint zsírban oldódó vitamin felhalmozódik például, lehet, hogy erre gondol, nem tudom?

Molnár Kornélia: - Engem itt Baló úr hívott meg interjúra, az ő kérdéseire fogok válaszolni.

Mv.: - Tessék mondani, mire gondol ön?

Lenkei Gábor: - Tessék mondani, akkor például, hogy erre gondolt?

Mv.: - Parancsoljon.

Molnár Kornélia: - Akkor, amikor az OÉTI natifikálja az egyes étrend kiegészítőket, akkor különböző bizonyos szempontokat vizsgál meg ugyanabban a folyamatban. Megvizsgálja azt, hogy feltüntetésre került-e a dokumentációba a pontos összetétel. Megvizsgálja azt, hogy az étrend kiegészítőbe szereplő ásványi anyagok, vitaminok, azoknak a vegyületei pontosan milyen mennyiségben találhatók. Megvizsgálja azt, hogy ezeknek az anyagoknak a mennyisége, a napi ajánlott mennyisége nem több-e, mint a legmagasabb biztonságos szint.

Lenkei Gábor: - Igen, hát erre hivatkozik a főorvosasszony is. Oké. Jó, egyről beszélünk.

Molnár Kornélia: - Megvizsgálja azt, hogy az étrend kiegészítőkben található-e olyan növényi összetevő, ami káros hatású a szervezetre. Megvizsgálja azt, hogy ..

Mv.: - Ezt értjük, ne haragudjon, azt kellene megértenünk, hogy a Lenkei úr által emlegetett hatóság ütőképes Magyarországon vagy önök?

Molnár Kornélia: - A hatóság Magyarországon a Tisztiorvosi Szolgálat, mint egészségügyi hatóság.

Mv.: - Ezt szerettem volna óvatosan mondani.

Lenkei Gábor: - Világos, ezt én értettem. Erre hivatkoznak.

Mv.: - Tehát az önök szava döntő ebben.

Molnár Kornélia: - Így van, a mi szavunk a döntő ebben és nem véletlen, hogy mindazok a lakossági figyelem felhívások felkerülnek az OÉTI és az ÁNTSZ honlapjára, amivel a lakosságot arra figyelmeztetjük, hogy nagyon körültekintően járjanak el akkor, amikor ezekkel a termékekkel, az étrend kiegészítőkkel ..

Mv.: - Ez teljesen rendben van, de az, amit önök vizsgáltak azt szeretném érteni, azt önök szerint be kellene tiltani? Tehát a Lenkei doktor ezt nem forgalmazhatná?

Molnár Kornélia: - A következő lépés az, hogy mi mint hatóság a piacfelügyeleti eljárásunk vonatkozásában a területen megnézzük, hogy a kifogásolt összetevőjű étrend kiegészítők ott vannak-e és ..

Mv.: - Kb. mennyi idő lesz, míg ezt megnézik?

Molnár Kornélia: - Ez a jövő hét, ha most ..

Mv.: - És utána mi történik?

Molnár Kornélia: - Utána két irányba megy a folyamat, mindaddig, amíg a folyamat le nem zárul, mert most azért benne vagyunk egy folyamatban az étrend kiegészítőkkel kapcsolatban, ezek a termékek zárolásra kerülnek, tehát nem forgalmazhatók.

Mv.: - Bocsásson meg bemegy a boltba és összeszedi a Lenkei doktor termékeit?

Molnár Kornélia: - Így van, pontosan.

Mv.: - Ehhez van joguk?

Molnár Kornélia: - Van jogunk és ilyen eljárást folytatunk is. Sajnos nem minden esetben volt együttműködő az ottani kereskedő. Sok esetben a rendőrségnek a segítségét kellett kérnünk, hogy ..

Mv.: - De önöknek joguk van rendőri segítséget igénybe venni ahhoz, hogy ezt elvigyék.

Molnár Kornélia: - Így van, hatóság, nyolc hatóság együttműködésének része a rendőrségnek a ..

Mv.: - Ha erre Lenkei doktor azt válaszolja vagy azt lépi?

Molnár Kornélia: - Nem visszük el, zároljuk.

Mv.: - Ja, zárolják, hogy megváltoztatja egy kicsit az összetételt és más papírba, más dobozba újra beadja az OÉTI-nek és újra el kezdi árulni, akkor mi történik?

Molnár Kornélia: - Ugye Lenkei úr folyamatával kapcsolatban nem mondhatok semmit, mert jelenleg is eljárás alatt van az ügy, de azt el tudom mondani, hogy vannak olyan esetek, amikor úgy találkozunk étrend kiegészítőkkel, hogy ugyanaz az összetétel jelenik meg más csomagolásban.

Mv.: - Világos és újra van 30 nap.

Molnár Kornélia: - Újra indul az egész eljárás.

Mv.: - Öné a szó, de ha nekem megengedi, én szeretnék idézni valamit, ha megengedi, de hogy ha azt gondolja, hogy most azonnal el akarja mondani, akkor hallgatom önt.

Lenkei Gábor: - Hát én azt gondolom, hogy érdemes, mert ugye a főorvosasszony és az ÁNTSZ a határozataiban erre hivatkozik, tehát mégis csak ezt használják.

Mv.: - De bocsásson meg, hiába hivatkozik arra, ők a hatóság Magyarországon.

Lenkei Gábor: - Ezt én értem, de erre hivatkoznak, hogy azt haladja meg.

Mv.: - Nem csak.

Lenkei Gábor: - De, többek között erre, ez az egyik legfőbb adu. Már engedje meg, hogy elmondjam.

Mv.: - Parancsoljon.

Lenkei Gábor: - Tehát erre hivatkoznak, az imént is erre hivatkozott a főorvosasszony, ami nem korlátozás, hanem azt mutatja, hogy biztonságosak a készítmények. Egy pillanat, megkérdeztem, hogy az E-vitaminnal mi a baj? Nem válaszolt. Itt van a hivatalos kiadvány, az E-vitamin nem halmozódik fel. Milyen mennyiségben okozhat az E-vitamin kárt? Azt is meg lehetne kérdezni. Megy itt a csúsztatás. Az E-vitamin, ha kárt okoz, akkor az ezáltal a bizottság által javasolt legfelsőbb szint több mint 15-szörösénél okoz kárt és a kár fejfájás.

Mv.: - Doktor úr, engedje meg nekem, jó, mert nagyon kevés időnk maradt, de ezt muszáj megkérdeznem öntől, hogy az ÁNTSZ nem elég jó, a fehér hatóság ellen, fehér könyvben szereplő hatóság ellen, itt van a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának egy ítéleti indoklása. Ugye önök elvesztettek egy pert a Fővárosi Bíróságon.

Lenkei Gábor: - Ez így történt.

Mv.: - Felülvizsgálatot kértek. Azt is elvesztették.

Lenkei Gábor: - Nem. Jaj, úgy, igen, tudom, mire gondolom, értem.

Mv.: - 2008. április 2-án, elnézését kérem. Azt mondja, a Fővárosi Bíróság rámutatott arra - mondja a Legfelsőbb Bíróság, hogy az OÉTI a felperesi termékek fogyasztók egészségét veszélyeztető hatását a szakértői csoportok által kialakított legfelső tolerálható biztonsági szintre, erről beszélt az előbb Molnár Kornélia, alapozta.

Lenkei Gábor: - Erről beszélek én is.

Mv.: - E szerint meghatározható az a maximális vitamin, illetve ásványi anyag mennyiség, mely hosszú távon rendszeres fogyasztás mellett sem okoz egészségkárosodást. Az étrend kiegészítők napi adagjában ezt a biztonságos legfelső szintet kell figyelembe venni, amelyből le kell vonni a normál, stb., stb. Az ítélet indoklása rögzíti, hogy a vitaminok, ásványi anyagok felnőttek számára ajánlott napi beviteli referencia értékét a Magyar Élelmiszerkönyv 1/1990/496-os számú előírása tartalmazza, amelyet az egy, bla-bla alkalmazni kell az étrend kiegészítők esetében.

Lenkei Gábor: - Így van, ezeket tudom.

Mv.: - De ez az ítélet indoklása, amely önök elvesztették, ezt is elvesztették.

Lenkei Gábor: - Ez igaz, de hát akkor folytassuk egy kicsit a gondolatmenetet.

Mv.: - Nem nagyon tudjuk, mert már lejárt, tényleg nem tudjuk.

Lenkei Gábor: - Dehogynem tudjuk. Tehát ez ellen én perújítást nyújtottam be.

Mv.: - Perújítást.

Lenkei Gábor: - Így van, így van.

Mv.: - Hol?

Lenkei Gábor: - Hát a megfelelő bíróságon.

Mv.: - Melyiken?

Lenkei Gábor: - A Fővárosi Bíróságon.

Mv.: - Tehát azt kérik, hogy az egészet kezdjék elölről.

Lenkei Gábor: - Persze, perdöntő bizonyítékok vannak.

Mv.: - Van ennek halasztó hatálya?

Lenkei Gábor: - Természetesen.

Mv.: - Na de hát az ÁNTSZ azt mondja, hogy ők hatóság és nekik van joguk arra, hogy az önök termékével szemben eljárjanak.

Lenkei Gábor: - Nézze, én meg azt mondom, amit a jogászok mondanak, hogy az ÁNTSZ ..

Mv.: - Mármint azok a jogászok, akik önöket képviselik.

Lenkei Gábor: - Hát természetesen azok a jogászok, akik engem képviselnek, hogy az ÁNTSZ eljárása olyan súlyosan jogsértő, hogy arra példa az utóbbi néhány évtizedben még nem volt Magyarországon. Ezt mondják az én jogászaim. Meglehetősen felkészült emberek.

Mv.: - Elhiszem. Öné a szó.

Molnár Kornélia: - Az ÁNTSZ feladata a lakosság egészségének védelme. Ez érdekben mindent megtehet, hogy egészségkárosodás ne következhessen be. A határozatot, amit kiadtunk azonnal végrehajtandónak mondta ki a kistérségi tisztifőorvos. Ez azt jelenti, hogy nincs a végrehajtásnak halasztó hatálya, azonnal végrehajtandó.

Lenkei Gábor: - Ez nem igaz. A közigazgatási eljárásjogról szóló törvény szerint nem igaz.

Mv.: - Engedje meg, hogy ezt a mondatot befejezze, utána ön is mond két mondatot és utána felfüggesztjük. Igen?

Molnár Kornélia: - És az ÁNTSZ-ről szóló 1991-ik évi 11-es törvény kimondja, hogy mindent és azonnal megtehet az ÁNTSZ, hogy a lakosság, a fogyasztó egészsége ne károsodjék.

Lenkei Gábor: - Így van.

Mv.: - Rendben. Öné kettő mondat erejéig a szó, ha megengedi, mert tényleg ..

Lenkei Gábor: - Akkor én azt mondom, hogy van egy szerencsés dolog. Én egyetértek az ÁNTSZ céljaival, meg kell védeni a fogyasztók egészségét. Róna Kálmán professzor írása segít megvédeni a fogyasztók egészségét.

Mv.: - Elnézést, már csak a bíróság fog segíteni.

Lenkei Gábor: - Nem.

Mv.: - Ön mondta.

Lenkei Gábor: - Nem, itt van. A mérgezések közel 80 %-át gyógyszerek okozzák.

Mv.: - De ez egy másik, nem haragszik, hát ez nem étrend kiegészítő ..

Lenkei Gábor: - Ez ide tartozik. Az ÁNTSZ meg akarja védeni a fogyasztók egészségét, akkor mutatok valamit, ettől az egy doboztól meg lehet halni.

Mv.: - Ezt most nem, valamilyen típusú Aspirin van benne.

Lenkei Gábor: - Ettől az egy doboztól meg lehet halni.

Mv.: - Megértettük, én azt gondolom.

Lenkei Gábor: - Egy gyermeknek hat tabletta a világos adata. A vitatott A-vitamin ..

Mv.: - Ez egy más történet. Erről is szívesen csinálunk műsort.

Lenkei Gábor: - A vitatott A-vitaminból 800 tabletta okozza azt, hogy kirepedezik valakinek a szája. Sok hűhó semmiért.

Mv.: - Hát ez nem biztos, hogy semmiért, sok hűhó valamiért. Maradjunk abban.

Lenkei Gábor: - Nem, sok hűhó semmiért.

Mv.: - Köszönjük, hogy eljöttek, bocsássanak meg.

Lenkei Gábor: - Ezek biztonságos készítmények.

Mv.: - Várjuk önöket máskor is. Köszönöm szépen.

Lenkei Gábor: - Köszönöm szépen.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr31836471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pekmester 2008.12.22. 14:39:44

ezek még álmukban is hazudnak :)

csipinymous 2008.12.22. 14:51:16

Egyébként, Lenkeivel minden rendben van?
Zavarosnak, ingerültnek tűnt!
Jó lenne ha, valaki megkérdezné a nejét és napvilágra hozná az ott történteket!
Bár, a madarak és az idős nénikék a buszmegállóban, azt csiripelik, hogy nagyon elagyabugyálta, majd tönkretette élete párját.
Lehet, hogy Lenkei, orvosi segítségre szorulna?
A fenn hangja, csak ellenszenvet kelt a wogokban.
Szerintem, ez az ember egy másik bolygón él már! Tomiboy és Maszkavicsgazember elvitték a tüzes szekéren kirándulni!

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2008.12.22. 17:11:01

De k*rva idegesítő hogy folyton kontrázik! "Igen, úgy van, igen..."
Cseppet sem szimpatikus a modora. Hol van ilyenkor a kommtech??? Ja! Hogy ez lenne az ? :)

1 valaki (törölt) 2008.12.22. 18:13:34

Ha ilyen hévvel véd engem mint állampolgárt az ÁNTSZ, miért fordulhat elő, hogy a 4 éves gyermekem sírására kapom fel a fejem az utcán, mert a mellettünk haladó neki nyomta az égő cigarettáját. Egyébként van aki iszik, van aki dohányzik /kicsit ijesztgetik a dobozon/ és szabadon megteheti.Más "megavitamin" is van a piacon, csak ők nem hirdetik mennyire károsak a gyógyszerek, ezért azt lehet árusítani, és szedni.

nimativ (törölt) 2008.12.22. 18:40:03

Már több mint 5 éve szedi az egész család a "LENKEI" vitaminját és még élünk. Egyikünk sem lett beteg , biztosan még várnunk kell rá. Na persze, a jó kis gyógyszerek sem fogynak, én pl mióta családorvosunk nyugdíjba ment nem láttam az új orvost 2 éve. Nekünk egy orvos ajánlotta a vitamint a helyi rendelőintézetben. A gonosz, eretnek az életünkre tört? Ő is szedi mondta. Én már sok orvossal találkoztam aki szintén eszi. Vajon mind tudatlan, vagy csak felelőtlenek? ÁNTSZ -es "orvossal" is találkoztam már, hát nem állt orvosi tudás legmagasabb fokán, biztosan vannak jól képzett orvosok is az ÁNTSZ-nél. Szeretném, ha én magam dönthetném el, hogy szedek e vitamint vagy sem, és hogy melyiket. Azt is én döntöm el , hogy mi kerül asztalunkra, sertéshús, vagy baromfi,stb. Hogy dioxinos vagy antibiotikumos vagy csak simán romlott, mert ezeket hagyja az hivatal.

Tapasztalat.. 2008.12.22. 19:11:41

Jaja. Mindenki zabálja a vitamint, mert attól lesz egészséges. Természetesen sportolni ne menjünk mert az fárasztó. Gyümölcsöt és zöldséget se egyen senki, hiszen ott a vitamin. Az majd pótol mindent. Zabáljunk amit akarunk és mellé a vitaminokat, hogy gazdagítsuk ezt az idegbeteg majmot....

Muster Mark 2008.12.22. 19:16:19

"1 valaki": "Ha ilyen hévvel véd engem mint állampolgárt az ÁNTSZ, miért fordulhat elő, hogy a 4 éves gyermekem sírására kapom fel a fejem az utcán, mert a mellettünk haladó neki nyomta az égő cigarettáját."

Gratulálok, koma! Te fizikai csoda! Te lettél az abszolút fekete test sugárzásának kísérleti bizonyítéka!

"Tapasztalat...": ne beszéljünk mellé, a sport is, ÉS a vitamin is kell, mert nagyon egészségesek. Lenkei hazudozásai meg hangulatkeltései nem kellenek, kellene viszont a tablettái nehézfémtartalma, csak hogy tudjuk, mennyi... mert vitaminból hihető, hogy mondjuk egy 10x-es túladagolás nem ártalmas, de urániumból, ólomból vagy higanyból nem.

Muster Mark 2008.12.22. 19:19:20

Anonhun: akkor elkúrja a kommtechet. Megfelelően alkalmazott kommtech lényegében nem különböztethető meg a kulturált társalgástól. A lúzerség akkor szokott lenni, amikor a kommtechet eladásra használják, de ott a lezárási tech, ami dühítő. Meg akkor, amikor balfasz szcientó agy nélkül használja. Sajnos agyat a szci sem tud adni... csak egy picit.

A komm tanfolyam az egyetlen, amit van értelme elvégezni az egyházban még az ellenségeinek is.

Dr. Kix 2008.12.22. 19:19:29

Na megjött a Lenkei-féle papagáj-kommandó. Az előző 2 hozzászólás tömény demagógia. Gratulálok mindkettőhöz.

Nr.1: Lenkei jó, mert valami gyík véletlen nekinyomta a csikket a gyerek bőréhez.

Nr.2: Lenkei jó, mert a sertéshús dioxinos.

Ha megnézhetném, megnézném, hogy ennek a 2 embernek vajon volt-e már ezelőtt hozzászólása a blog.hu-n, vagy csak Lenkei kedvéért regisztráltak. Bár a stílust nézve, lehet, hogy Lenkei maga az.

Dr. Kix 2008.12.22. 19:22:34

1 valaki és nimativ hozzászólásaira gondoltam, csak közben mások jól bekommenteltek elém. :)

Muster Mark 2008.12.22. 19:24:14

Mikloviczot tök gázosan állítja be a "Miklovicz Attila megsemmisül" videó. Úgy tűnik, mintha egy rohadtnagy osás, titkosszolgálati főnök lenne, akit megérdemelten helyben hagynak.

Ezzel szemben egy igen jóindulatú, jó fej emberről van szó, akit ténylegesen a vele szembenálló szemétség bénított le.

csipinymous 2008.12.22. 19:37:19

Kedves egyvalaki és nimatív!
Valamit ti, borzasztóan félreakartok érteni.
Szedjétek a következő öt évben is a Lenkei, illetve a szcientológusok által gyártott vitaminbombákat! Váljék egészségetekre bár, az a gyanúm, hogy hamarosan végleg eltakarodnak ebből a kis országból.
Örülök, hogy nem fogadjátok el a szakértök véleményét. Nem is szabad hisz, Őket is megkenték azok a gonosz rossz gyógyszergyártók!
Ellenben Lenkei agresszív kismalaccal aki, csupán csak a szcientológiai egyház által gyártatott készítményeket csomagoltatja át, és forgalmazza a kis hazánkban. Szegénykém, olyan szánalmasan kapálódzik, hogy a szívem szakad bele.
Igaz, hogy az emberek nagyobbik százaléka sem lát éveken át orvost csak, az éves kontroll alkalmával. Ugye ti, is jártok? ;-)
Sokan szednek olyan vitaminokat amiket, azok a fránya szakértök engedélyeznek és közel sem kerülnek annyiba mint, a Lenkeis csodaszerek.
Persze havonta nem kell tízezreket gyógyszerre költenie olyan sok embernek!
Ti, csak költsétek nyugodtan a szci vitaminokra azokat a tízeseket! Bár egy aspírin sem kerül ennyibe és igaz azt nem kell napi rendszerességgel szedni.
Majd azért jusson eszetekbe egy pár év múlva ha, kórházba kerültök, azoknak a gonosz szakiknak a figyelmeztetése! S, majd akkor utasítsátok el az orvosok, gyógyszergyártó bérencek segítségét és vegyétek majd meg a Lenkei szci vitaminokat de, akkor már feketén!
Vagy szétverhetitek az esernyőt, Lenkei fején, hogy elszállt a májatok, vesétek, tönkrement az immunrendszeretek, hasnyálatok a múlté és a szívetek sem kalimpál már rendesen és az érrendszeretek duguláselhárításra szorul.
Bár kétlem, hogy ez a kuruzsló felelősegét vállalna valakiért is! Majd jól beperel titeket a felkészült ügyvédjeivel! Szikinger iroda!
Akkor majd se egészség, se pénz.
De, ti csak legyetek rendíthetetlenek, makacsok és ostobák! :-))
Az ilyenekre van ott, szükség!
Még a szemellenzőt is megspóroljak nálatok! :-DD
Ezért közösen kiáltsuk hát -Hipp, hipp, hurrá- legalább háromszor!
Gratulálok nektek! Ennyi erővel még patkánymérget is vehettek és ehettek!
Lenkei (Örkény nyomán) -Hozott vitaminnal, ostoba irtást vállalok! A karavánnak (szcientológia) mennie kell!!
:-DDD

Tapasztalat.. 2008.12.22. 20:03:39

Muster Mark:

Nem beszélek mellé ellentétben Lenkeivel. egészséges életmód = szedjünk vitamint. Ő akar példát mutatni, aki doboz számra szívja a cigit? A vitamint nem csak készítményekkel lehet bevinni, hanem ételekkel. Gyümölcs, zöldség, hús, stb. Másrészt úgy állítja be, hogy ezek szedésével aztán ki..szott egészséges lesz az illető. Én aztán tényleg nagyon ritkán szedek gyógyszert. Fejfájásra is csak már mikor nem bírom ki. Szerencsére egyre ritkábban jön rajtam ki a megfázás tünetei. Félreértés ne essék, én sem csípem azt a fajta látás módot, hogy zabáljunk gyógyszert. Sok esetben csak tünetileg kezeli az adott problémát. Ezért inkább egészségesebb étkezéssel próbálom bevinni a szükséges vitaminokat.

csipinymous 2008.12.22. 20:04:04

Muster Mark!
Elhiszem neked, hogy Attila egy rendes srác.
Viszont, mindenkit a cselekedetei alapján ítélek meg de, azt hiszem, hogy ezzel mások is így vannak.
Vajon nem mozdult meg benne semmi amikor, ilyen utasításokat ad? Nem gyulladt ki benne a zsaporozec lámpa, hogy másoknak árt?
Nem lehet a végtelenségig bebújni a -Nem voltam magamnál, irányítottak- mögé!
Tudod, én örülnék a legjobban ha, Attila felébredne!
Kilépésre neki is van lehetősége! A Claritas még jogilag is képviselné.
Mi tartja hát vissza?
Milyen szemétség bénította meg? Írnál erről?
Attilának segítségre lenne szüksége?
Neki kell megtennie az első lépést! ;-)

Luxon 2008.12.22. 20:41:08

Én ettől a lenkeitől cipőfűzőt sem vennék.
Idegbeteg állat.

1 valaki (törölt) 2008.12.22. 21:22:39

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek.
Kívánom , hogy teljenek az ünnepek úgy ahogyan szeretnétek.

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.12.22. 22:50:49

1 valaki:

Így van!

Így van!

Íííígyvaaan!

baka 2008.12.23. 18:44:05

Muster Mark:

"Anonhun: akkor elkúrja a kommtechet. Megfelelően alkalmazott kommtech lényegében nem különböztethető meg a kulturált társalgástól."
"Meg akkor, amikor balfasz szcientó agy nélkül használja. Sajnos agyat a szci sem tud adni..."

Ebben teljesen igazad van, Te vagy erre a legjobb példa, különben nem folyna a szádból a mocsok, hiába végeztél szci kommtech tanfolyamot.

Máskor pedig válogasd meg kérlek, kit idiótázol le, mert ez sértő, még akkor is, ha :) jelet raksz a végére. Ha nem emlékeznél ezt a jelzőt én kaptam Tőled, pár poszttal korábban.

Muster Mark 2008.12.23. 18:49:10

Nem végeztem szci kommtech tanfolyamot. És most lusta vagyok visszanézni, bocs.

Muster Mark 2008.12.23. 23:05:18

Szerintem csak nem bírjátok a stílusomat, mert tájékozottabb vagyok, mint ti. És ezért kötekedtek.

fairi 2008.12.24. 00:51:10

Muster Mark

Tájékozottabb,hát egyik hozzászólásodban se mutattál belőle sokat:)
Amiben tájékozottabb vagy,hogy kell topicot rombolni,és profi módon személyeskedni..
Tudod,szerénység!

baka 2008.12.24. 06:53:35

@Muster Mark:

"Szerintem csak nem bírjátok a stílusomat, mert tájékozottabb vagyok, mint ti."
Ez azt jelenti, hogy a tájékozottsággal együtt jár a bunkó stílus is? Mert a mondatodból ez következik. Akkor inkább ne legyek tájékozott. De szerencsére ez nem így van, a tájékozottság nem egyenlő a bunkósággal! Szótisztázz kérlek.
Bár ha Neked jólesik ez a stílus ezzel csupán magadat égeted, magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt.
És tényleg nem bírom ezt a stílust, igazad van. Ha így folytatod, hamarosan Te is ki leszel tiltva, mint Pszientológus.

szaten 2008.12.24. 12:22:52

Muster Mark
a hiba a te készülékedben van , hidd el nem úgy van hogy mindenki hülye csak TE vagy tökéletes okos és tájékozott és ezért nem bir téged a sok buta kommenetelő.Arrogáns, nagyképű pökhendi, lekezelő elviselhetelen és sajnálni való vagy... boldogabb ember lennél kissebb egóval.Boldogabb új évet neked több barátot , és több szeretetet neked , de azt nem csak elvárni kell , adni is .szia pszinetológus:)

Dr. Kix 2008.12.24. 13:25:10

Reformer: (most nem írtam el!) :) Neked is Boldog Karácsonyt!

Karácsonyi ajándéknak pedig kérjük, hogy Pszientomókus új regjét - Muster Mark - bannold idénre! :) Köszönjük!

A szciknek természetesen nem kívánok boldog karácsonyt, mert abban a 'vallásban' ezt az ünnepet nem ismerik! :Đ

csipinymous 2008.12.24. 15:27:42

M. Mark!
A tájékozottabb és intelligensebb emberek, ilyet nem írnak le. Nem is gondolnak erre!
Lásd, Lenkei urat egy ellenpéldaként!
A gyűlölet, keserűség és rosszindulat. Agresszió, ostobaság, makacsság.
Félműveltség, tudálékosság.
Ebben az emberben semmi értékeset nem találtam még!
Attiláról még nem írtál semmit! Várnám a szemétségeket amik, lebénították Lenkei asszisztensét!
Kellemes és békés ünnepeket!

stefan75 2008.12.24. 17:48:11

Azért az ÁNTSZ küldhetett volna valami értelmesebb embert is a műsorba. A helyettes tisztifőorvos papagáj módjára nyomta a bemagolt tankönyveket, ahelyett, hogy lenyomta volna Lenkei torkán a saját demagógiáját, vagy legalább a kérdésekre válaszolt volna.

Pl. mikor Lenkei azzal kardozik, hogy az UL (tolerable upper level) az EU szerint 400-szorosa az ajánlott napi B-vitamin bevitelnek, akkor rá kellett volna mutatni, hogy a vitaminok szintje nem az ajánlottnál volt nagyobb Lenkei bogyóiban, hanem az UL-nél. Mert így eléggé az jött le, hogy Magyarországon az ÁNTSZ kiskirályt játszik, pedig az EU-s határértékeknek is fölötte van a B-vitamin és E-vitamin tartalom. És ez még csak a közepes csomag.

anonim én 2008.12.26. 23:18:24

@Muster Mark: "vele szembenálló szemétség bénított le."
Attila, amellett, hogy nyilván jófej, és jószándékú ember, (ha jól tudom) OT3-szintű szcientológus is. Szóval ha elhinném amit reklámoznak magukról, akkor annyit azért elvárnék, hogy egy ilyen szintű szci -a kommunikáció magas statisztikájú szuperhőse- ne csak idiótán vigyorogni meg kamerát rángatni tudjon, akármilyen szemétség jön is szembe vele. Hol van ilyenkor az a híres kommunikációs képesség, amit olyan súlyos összegekért lehet náluk venni?
Egyébként meg tényleg, milyen szemétség?

Muster Mark 2008.12.28. 22:12:09

anonim én: ne hidd el, amit reklámoznak magukról. Én sem hiszem el.

Már nem emlékszem rá, hogy milyen szemétség. Elfelejtettem.

_Feree_ 2008.12.29. 11:34:28

@Muster Mark:
"Már nem emlékszem rá, hogy milyen szemétség. Elfelejtettem."

Megértem. :P És lusta vagy utánanézni - nem először. :P
De azért csak mondod ... csak mondod ... csak mondod ... és a végén kiderül, hogy fingod nincs, miről beszélsz, mert "elfelejtetted". :D

Hát WTF egy emberke vagy te Musterpszi. :P Tipikusan a minden blogon előkerülő ügyeletes "megmondóember", aki handabandázva összehord hetet-havat - a többiek pedig vérmérsékletük szerint vagy le sem ejtik, vagy megmosolyogják, vagy leállnak vele vitatkozni.

Ez utóbbiak éltetik és tartják az adott blogon a hozzád hasonlókat.

Én csak mosolygok már a hozzászólásaidon, önellentmondásaidon, habzó szájú "akasszukfel"-ezéseden. :)

De azért legyen boldog, és kicsit jobb memóriával megáldott új éved. :)

Muster Mark 2008.12.29. 15:12:17

Feree: neked pedig boldog új évet! :-)

Guten Morgen! 2009.01.02. 09:24:44

A lenkei tabikban uránium is van, atomszcientók!

szaten 2009.01.02. 21:30:50

@Guten Morgen!: Te be vagy szívva vagy csak jófejkedni próbálsz ? Ha az utóbbi , akkor nem sikerült....

Guten Morgen! 2009.01.04. 08:51:56

Beszívnom se sikerült volna!

daito 2009.01.04. 17:24:43

Namost ööö. Egyrészt értem, hogy anti-szcientológia blog, meg anti megavitamin érzés járja át az embert és az ANTSZ-t; és hogy belekötünk a 7x B-akármilyen vitaminba is, meg a Lenkei multivitaminokba.

De ha van erőnk elolvasni az ANTSZ weboldalán a hivatalos pdf-s kommünikét, akkor kiderül, hogy Lenkeiéktől betiltották többek között a C vitaminos termékeket is; nemcsak az 5000 mg-os, hanem pl. az 500 mg-os rágótablettát és társait is. (16 termékükből 6 C vitaminosat.)

IMHO: ezt vagy k*rvára megindokolhatná a hatóság, ugyanis az 500 mg-os C vitamin nem üt semmilyen értékhatárt; pl. a kőnépszerű, agyonreklámozott C*tebe is ennyit tartalmaz. Ráadásul "retard" formában; vagyis nem ürül. Szerintük. Az 5000 mg-os mondjuk necces; de a Jóisten/gyártó/forgalmazó/orvos megtiltja, hogy 5-10 szemet bevegyek egyszerre más gyártó 500 mg-osából? Akkor nem vettem be 2500-5000 mg C vitamint?

Másrészt, por formájú vitamint betiltani, főleg C vitamint betiltani: gyökérség. Többek között, mert a dózist itt méginkább magadnak állítod be...

Szóval, itt azért valami indoklás félét összedobhatna a hatóság, csak az ebben az országban nem szokás. Hogy most pl. mi baj van a C vitaminjukkal. Nem C vitamin? Egymilliószoros dózisú? Van benne C vitamin mellett aszpartam? Nem ürül ki a szervezetből? Nem felel meg a DIN EN ISO MSZ XY szabványvos C vitaminnak?

HATÓSÁG. Amit kimond, az úgy van.

Értem én, hogy hivatalból itt örülni kell, mert most az állam, a hatóság jól megmutatta a k*cs*g droid szcientólogusoknak, hogy "nehogymá itt mérgezzé kisk*cs*g" és ez jó; de bakker, amit "azok" forgalmaznak, és itt betiltottak, a 16 termékből 16 kapható másnál, más néven... És ezt ti is tudjátok. Ráadásul 16-ból 10 izomból helyettesíthető 25 más gyártó, forgalmazó termékévével, akár otthon. S ez különösen igaz a C vitaminra.

S csodálkoztok, meg az állam/hatóság is csodálkozik, hogy "emberek beszopják Lenkei meséjét"?
Basszus, az az ember könyvet írt hozzá, újságot mellékel, hírlevelet küld, így és úgy csomagolja, beszél róla, véleményt írattat veled róla; nem utolsósorban üzleteket nyit "köré", amelyek egységesek; akár postán is elküldeti a terméket neked.

A hatóság meg elküld ilyen hivatalnok pontyokat tátogni a tévébe; meg leírja egy hasábnyi szövegbe, hogy "azonnali hatállyal megtiltja a forgalmazást"; azt csók. Semmi magyarázat, még nem is erőlködnek, hogy az eredeti határozatot, indoklását mellékeljék.

S ti csodálkoztok?

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2009.01.05. 06:56:26

Szerintem is fontosabb lenne magát a tézist cáfolni, semmint a terméket betiltani. Aki akarja úgyis beveszi a csillió vitamint.
Így mondjuk legalább nem a Lenkei jár vele jól aminek szívből örülök.

Dr. Kix 2009.01.05. 08:29:18

Egy apró felvetés, ami lehet, hogy az egész okfejtést értelmetlenné teszi:

A Cetebe (pl.) vény nélkül kapható GYÓGYSZER. (gondolom bevizsgálva, engedélyeztetve, tesztelve, ahogy azt egy gyógyszerrel kell.)

A Lenkei-féle cucc pedig TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐ szer. Ahhoz elég egy papírt benyújtani az ÁNTSZ-hez, és már lehet is forgalmazni.

Gondolom, hogy egy GYÓGYSZER más adagban tartalmazhat C vitamint, mint egy TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐ.

De az is lehet, hogy nincs igazam.

Valaki2 2009.02.18. 22:01:21

Kix:

megnézhetjük akár a béres féle C vitamint, az is 500 mg-os. Az még semmi, 1-1.5 gramm körüli bevitelnél még meg sem indul az ürítés, ennyi simán beépül (a határ embertől függ). A 60 mg, ami a legtöbb multivitaminban van, az egy vicc.

Amitől én félek, és itt szokott megbukni a dolog, hogy milyen egyéb anyagokat pakolnak bele a tablettákba?

Illetve, hogy mi értelme van 5000 mg-os C vitamin tablettát adni, amikor az már biztos, hogy nem tud beépülni.

süti beállítások módosítása