Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Internet-cenzúra

2008. március 21. - Reformer
2000 körül bevezetésre került az OTL-ben is az Internet cenzúra. Nem vagyok egy nagy komputerszakértő, úgyhogy a pontos technikai részét nem ismerem, de a következők voltak a szabályok:

1. az Internet-csatlakozásra használt számítógépekre (max 1 v 2 ilyen lehetett egy szervezetben) rá kellett telepíteni egy filter szoftvert a csatlakozás előtt és mindenkinek, aki internetet akart használni, engedélyt kellett erre kérnie a nemzetközi vezetéstől (konkrétan valami Internet Director, OSA Int vagy valami hasonló volt a poszt). Ő adott felhasználónevet és jelszót, ugyanis

2. csak az egyház egyik központi szerverén keresztül lehetett az internetre menni felhasználónév és jelszó beírása után. Később az egyik munkatárs, aki aktívan használta a netet, mondta nekem, hogy minden tevékenysége elmentődött egy szövegfájlba - úgy tudta meg, hogy letöltött valami filmelőzetest az egyik esti partyra és letiltották a hozzáférését, mert "túlterhelte a szervert". Később meg kapott valami jelentést magáról, hogy miket is olvasgat.

3. a szoftver bizonyos internetoldalakat eleve letiltott, valamint ha egy oldalon bizonyos szavak, kifejezések vagy nevek szerepeltek, akkor nem engedte megjeleníteni - ezt azt jelentette, hogy az összes, a szcientológiát kritizáló vagy OT-adatokat tartalmazó oldalt letiltotta, valamint az összes szex, erotikus és pornóoldalt is.

4. az összes bejövő email is átment egy ellenőrzésen - kötelező volt Microsoft Outlookot használni, ahhoz kellett valamit hozzáinstallálni - és azon is minden olyan emailt töröl véglegesen, amiben bármi tiltott szó vagy név volt.

5. később ezt az összes misszióban és a budapesti orgban is bevezették.

6. a biztonsági ellenőrző auditálásokon és az e-méteres etikai interjúkon rendszeresen rákérdeztek az internet-használóknál, hogy használja-e a filtert illetve nézeget filter nélkül internetes oldalakat pld. netkávézókban és súlyos következményekkel járhatott, ha igen.

A szó és internetoldallista itt megtekinthető: internetes tiltólista szcientológus munkatársaknak

Pár érdekesség a listáról:

"severe reality adjustment" - ez a "súlyos realitás igazítás". Az angol után SRA-nak rövidítve használták. Erről még nem is írtam :) Ez a nemzetközi vezetésben volt szokás, az ottani ismerőseim szerint abból állt, hogy egy vagy több rangban feletted álló ember kb. 5-10 percen át üvöltött veled, mindenfélével fenyegetőzve és téged mindennek elmondva, ha nem változol meg és nem hagysz fel a nemzetközi vezetés programjainak szabotálásával.

charlatan - sarlatán, vajon kire gondoltak :)

Cof$ - Church of $cientology

Diana Hubbard - Hubbard családi életét is titkolni kellett...

Hemet, Gilman Hot Springs - a Nemzetközi Bázis pontos helye. Miért is kellene ezt egy mezei szcientológusnak tudnia, nem?

Napoleon/Miscavige - ehhez se kell kommentár.

poodle - pudlikutya: ez Miscavige egyik gúnyneve.

private investigator - magándetektív, de az OSA-nak persze SEMMI titkolnivalója ezen a téren!

ronbot - szcientológusok gúnyneve. A "rondroid" lemaradt a listáról... :)

Overt Data Collection - nyílt adatgyűjtés, OSA-s kifejezés arra, hogy a legálisan elérhető adatokat valakiről összeszedik. Ezekszerint tényleg van ilyen? Nahát...

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr78390640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Breq 2008.03.21. 12:03:19

Ez az oldal vagy nincs meg filterezve, vagy ti mar mind kiszalltatok ebbol a penzegyhazbol? :)

yx 2008.03.21. 12:24:19

Reformer: Frankó tippek vannak a listán, mit lehet érdemes olvasgatni. És ha ezekre rátévedsz, nem lehetsz OT??? Nem értem, hogy egy olyan vallás, mely szerint "az igaz, ami számodra igaz" miért eltitkolni és eltiltani akar meggyőzés helyett?! Persze, vannak akik az etikával fenyegetőzést gondolják a "helyes hozzáállás" elsődleges eszközének.

Pirx_cadet 2008.03.21. 12:26:11

Sziasztok!
És kalapemelés!

Egy majdnem offtopic kérdésem:

Mivel tudom lementeni ezt a blogot, a főoldallal és a commentekkel együtt?

Reformer 2008.03.21. 12:34:17

Vénróka: melyik FBO volt, a Luisella vagy amelyik előtte volt?

Breq: csak a munkatársaknak van beüzemelve a filter. A missziósok és az org munkatársai egyébként többnyire kijátsszák - tudod, ezek a fránya felnőtt tartalmak... :) A Sea Orgosok azonban nem nagyon tudják, de volt akinek sikerült, mert rájött, hogy lehet észrevétlenül deaktiválni.

yx: igen, azt erre az életére bukja az OT-szintjeit, aki a neten található OT-adatokat elolvassa.

movhu 2008.03.21. 12:37:17

Én azt gondolom, hogy igazán erős hittel rendelkező embereknek nem lehetne olyat olvasni, ami megrengeti őket. Igazán egyenes és hiteles szervezet beszél a hibáiról is, és vagy magyarázatot fűz hozzá vagy elnézést kér.
Ahol ilyen van, ott komoly titkolni valók vannak, aminek a kiderülése komolyan fenyegeti a legitimitását a tanításainak. Egy biztos, hogy az emberek hülyék, mert anélkül ugranak bele dologokba, hogy előtte tájékozódnának. Előbb meg kellene ismerni, aztán taggá válni. Igaz, az anyagi érdeke erősebbek lehetnek néha :)

potyesz 2008.03.21. 12:43:50

Értelmes emberek, mint Te Vénróka, hogy a büdös francba tudtatok ebben az idétlen butaságba beszállni???
Elkeseredett élethelyzet, vagy hatalom utáni vágy, vagy a "one and only true" tudás utáni vágy, vagy mi a fene húz bele embereket ebbe az abszurditásba???
Miért nem járnak el emberek ehelyett kocsmába, vagy focizni, vagy pecázni, vagy golfozni stb???
Van hiszékenység, van naivitás, és van ez, amit képtelen vagyok eldönteni, hogy micsoda.
Vagy ez az egész csak egy globális játék?
Csak azért nem használok olyan szavakat, mint a szánalmas, mert nem tudom, hogy mi van mögötte, mi a motiváló erő, hogy valaki csatlakozni akarjon.

Reformer 2008.03.21. 12:53:45

Látott és másoktól hallott W. Kotric-műsorok (ő volt akkoriban és még most is az egyház európai vezetője. A posztja neve - CO CLO EU, Commanding Officer, Continental Liasion Office Europe - az európai kontinentális összekötő iroda parancsnoka. Amúgy OT VII-es ő is.)

1. nagy rendezvény Budapesten, ott áll a háttérben ő is. Az egyik public véletlenül rálép a lábára, erre Kotric hangosan rászól: "Fuck you!"

2. a Sea Org által üzemeltetett Hotel Nordlandban, Koppenhágában pár OT public valamelyik Star Wars-t nézte késő este az étkezőben (laptopról projektorra a falra vetítve), elnyúlva a székeken.
Kotric meglátta ezeket a lusta, nemtermelő OT-ket, odament, beállt a projector elé (kb. 2 méter és kb. 140 kiló) és a jellegzetes osztrák akcentusával ráüvöltött a hozzá legközelebbi publicra: "I AM THE CO CLO EU. WHO ARE YOU?" (Én a CO CLO vagyok. Ki vagy te?") Azok pedig megszégyenülve eltakarodtak...

3. munkatársi gyűlésen az egyik közvetlen beosztottja elkezdte felolvasni az új ülésrendet az étkezőben. Kb. a 20 név után ráüvöltött: "Issue it! Even I can't follow it!!!" (Add ki írásban! Még én sem tudom követni)

4. ez már volt: Kotrichoz odament egy koldus és pénzt kunyerált. Az illető pedig ráordított: "Fuck off! Get some work!!" ("Menj már a p****ba! Keressél inkább valami munkát!)

5. egyszer az OTL-ben említettük neki Nagy Tamást, a budapesti org vezetőjét. Ennyit mondott: "Tamash... that dick." "Tamás... az a f*sz".

ThufirHawat 2008.03.21. 13:08:32

Visszakanyarodva az eredeti post-hoz... Az tuti, hogy az internet közzel hozza az információkat, és gyakorlatilag korlátozások nélkül ad globális publicitást mindenkinek. Ez egy hatalmas erő, hatalmas lehetőség az információra éhes embereknek, és borzasztó fenyegetés az árnyékban rejtőzöknek.
Szerintem ennek ellenére nem fogja bedönteni a szci egyházat (sem más szélsőséges felekezetet), csak méginkább fanatizálja, ugyanis idővel kivonja (jobb esetben be sem engedi) az értékesebb, nyílt, józan embereket, akik tényleg csak a jó dolgokra vágynak.
Azoktól, akik ennek ellenére is bentmaradnak, na, azoktól kell majd félni.

SzocsO 2008.03.21. 14:00:58

Höhö, ha valaki előttem üvöltözik, és felborít egy asztalt, max. hülyének fogom nézni, és felhőtlen jókedvet fogok érezni, az asztalborogató kárára. És a legkevésbé sem fogom magam megszégyenítve érezni : )
na, persze személy szerint kisded korom óta körberöhögöm ezt a bandát.

"a célok és a témák izgalmasak. Sok-sok intelligens ember van benne. Színészeket, zenészeket, mévzseket, orvosakat, ügyvédeket, mérnököket tudnék megnevezni,"

hát amit eddig olvastam erről az egészről, legkevésbé izgalmasnak nevezném ezt az egész baromságot. Az értelmiségi pálya, művészi kvalitás pedig nem intelligencia kérdése.

noname 2008.03.21. 14:06:29

Aki kurvának megy, tűrje hogy basszák...

Ivan 2008.03.21. 14:17:18

A szcientológia hagyomány és metafizikaellenes, a pszichológia ressistementjéből kinőtt típusosan kalijuga betegség.

yx 2008.03.21. 14:46:19

Ivan: Jobbulást! Addig is: A szcientológia nem hagyomány (rengeteget ollózott össze különböző vallási irányzatokból) és metafizikaellenes (alapállítása, hogy több vagy, mint test), nem a pszichológiaellenességből kinőtt (ez utólag csapódott az alapokhoz, hisz az ellenség jobb kint, mint bent) és Káli uralkodásához sincs semmi köze. :)

SzocsO 2008.03.21. 15:07:57

Vénróka:
igazad van, valóban kívülállóként látom ezt az egészet, neked nagyobb rálátásod van erre a dologra.
A "legkevésbé izgalmas" nem a blogra vonatkozott, hanem a szci céljaira és témáira. Hogyan legyünk boldogok, és érjük el ezt az állapotot - a szci csak egy újabb név azok végtelen sorában, akik az emberiség történelme alatt próbáltak ezekre a kérdésekre vélaszt találni. Azok alapján, amiket máshol, és ebben a blogban olvastam - ne haragudj, de a szci baromság (szubjektív vélemény : ).
Hogy miért olvasom? Mert blog, kinn volt a főoldalon, miért ne kattintsak rá? Nem vagyok rendszeres látogató, talán ez az egyetlen kommentem ezen a blogon, így azt hiszem nem lehet azt mondani, hogy folyamatosan figyelemmel kísérem. Jó, most visszanéztem, mert csak beírtam valamit, kíváncsi voltam a reakciókra, ha már interaktív, ugye : ) Nem mintha annyira értelmes volnék (magamnak épp eléggé : ) - nekem is biztos van olyan szokásom, hitem valamiben, amit én természetesnek veszek, de Te utasítanád el arra hivatkozva, hogy baromság - hát igen, én sem voltam valami konstruktív : )
Nem tudom, mi az ami az embereket egy ilyen dolog felé hajtja, - biztos sok dolog motiválhatja őket - de biztos, hogy nem az értelem. Lehet értelmes, de amikor ilyen csalók hálójába kerül, akkor biztos, hogy elsötétül egy pár pillanatra. Ilyen emberek mondják meg a frankót, mint ez a Kotric? A viselkedéséből ítélve, már amit írtatok róla, nem lehet valami boldog, és akkor a szci máris megbukott. A hatalom, másokon való uralkodás, és a megaláztatásában való élvezet, a megvetés mások iránt - ezek az érzések nem egy boldog emberre jellemzőek.
Az, hogy ezt baromságnak tartom, nem érzelmi alapon történik - ez van és kész. tulajdonképpen tökmindegy : )

yx 2008.03.21. 15:31:41

SzocsO: Rengeteg dolog van, ami befelé hajthat valakit egy ilyen szervezetbe. Potyesz fentebb ír néhány tippet. Lego "barátunk" egy pofás videót reklámoz szinte minden hozzászólásában. A blogíró és a blog egyik küldetése, hogy rávilágítson a különbségekre: Mi az, amit a mekis plakáton látsz és mi, amit kézhez kapsz sajtburger címen. Szerintem. :)

Reformer 2008.03.21. 15:34:39

vénróka: amit írtál, az LRH fejlesztése volt eredetileg... írtam róla egy postot. Murder Routine-nak hívják.

potyesz 2008.03.21. 15:43:00

Vénróka!
A Trumanos hasonlat nem túl jó ide. Truman beleszületik, nem pedig belép.
Ti pedig nem beleszülettetek.

Amiket leírtok, hogy mik folynak ott, az egy egészséges önbecsüléssel rendelkező embernek bicskát nyit a zsebében. Kotric malac egyszer játszhatná el ezt velem.

Mindegy mi kívülállók jókat röhöghetünk ezen a marhaságon, annyi jó van benne. Nem is pazarlom az időmet tovább.
Kellemes húsvétot!
p

Ui.: Az intelligencia nem a végzettségtől függ. Láttam én már elég sok orvost, mérnököt és ügyvédet, akik nem tudom hol hagyták el az eszüket életük során. (Torgyán pl. ügyvéd.:))

yx 2008.03.21. 15:46:25

vénróka: Én csak azt nem értem, hogy nem tartott még eligazítást (pl. baseball-ütővel) néhány kiugrott SO tag DM-nek vagy Kotricnek?! Amilyen sérelmekről írtok, hogy tagok elszenvedték, elszenvedik..

yx 2008.03.21. 15:55:10

Boldog húsvétot minden szcn-nek:

www.regikonyvek.hu/publishers.php?id=5022

És gratulálok a terjeszkedéshez! :)

mark renton 2008.03.21. 16:02:51

Azt már értem, hogy mi minden rossz a szcientológiában, de számomra még mindig nem világos az érem másik oldala. Mi a vonzó ebben az egyházban?

Mit tud nyújtani ezrek számára, hogy még mindezen egyértelmű negatívumok ellenére is belépnek? Vagy csak simán becsapják Őket? De akkor mi a becsapás tárgya?
Mit kínálnak fel a becsapottaknak, ami elfedi szemeik elől az egyébként jól látható hátrányokat?

Az asztrológia pl. azt a nyilvánvaló hátrányt hordozza, hogy embertársaink megmosolyognak, azért mert elhisszük a horoszkópok hülyeségeit. Viszont ugyanakkor azt ígéri, hogy a jövőbe láthatunk, ami mégis csak egy elég kecsegtető valami.

A legtöbb világvallás szigorú törvények betartását követeli meg a földi élet során, de cserébe kilátásba helyez valami mennyországszerű jutalmat.

Van a szcientológiában mennyország vagy jövőbelátás esetleg ingyensör?

yx 2008.03.21. 16:09:32

mark renton: A szcientológia mindezeket ígéri! Olyan menyországot, amilyent csak szeretnél: ingyen sör, hurik tucatjait,.. bármit! Mert megtudhatod, hogy hogy vagy képes mindezt megteremteni. Ja, és ehhez még meghalni sem kell! :)

Szocske 2008.03.21. 18:12:41

Nagyon jo link, sci konyvek pszihologia, paratudomany es termeszetgyogyaszat kategoriakban :-)

Neduddgi 2008.03.21. 20:45:49

Szegény Ali Baba miért került tiltólistára? A rablók miatt??? :o)

Neduddgi 2008.03.21. 21:14:47

Kintről nézve (és főleg egy ilyen "tömény" oldalon, mint ez a blog) nyilvánvalónak tűnik, hogy oda csak hülyék léphetnek be. DE! Egyrészt, a legtöbb dologgal, ami itt a blogon szerepel, csak jópár év masszív ismerkedés után találkozik az ember (értsd, dolgozz ott, lépj be a SO-ba, stb.). A mezei public nem ezt látja. Ő odamegy, mert mondjuk 1. kíváncsi, 2. szeretne pl. hatékonyabban kommunikálni, megszabadulni a munkahelyi problémáitól (és ha lehet nem úgy, hogy kirúgják...), gondja van a párkapcsolataiban, kevés az önbizalma, satsatsat... Rengeteg ok van rá. Ráadásul az alap tanfolyamok nem is kerülnek horror összegbe, néhány ezer forintos befektetést jelentenek. Eleinte persze. Amikor már stabilan felraknak a hídra és egymás után fizeted be a tanfolyamokat és az audit intenzíveket (auditálási egységcsomag, nem óránként kell fizetni, hanem "1 intenzív" a mértékegység. Asszem 12,5 óra, de javítsatok ki, mert ez csak haloványan rémlik), szóval amikor már "sínen vagy", akkor kezd drágulni a cucc. Viszont folyamatosan olvasol/ tapasztalsz olyan dolgokat, ami működik. Tényleg. Máskülönben ki venné meg? És pontosan emiatt a működés miatt hanyagolod a kritikát a többi nem működő résszel szemben.
És hogy miért lép be valaki munkatársnak és nem marad "bejárós" public? Sok oka lehet: lelkesedés vagy egy ígéret, hogy ha ott dolgozol, akkor tanulhatsz. Méghozzá úgy, hogy nem kell milliókat kifizetned a képzésért. És még mindig nem találkoztál se Xenuval, se üvöltöző vezetőkkel, se egyéb disznósággal. Kedves, barátságos munkatársakat láttál, meg szorgalmas tanulókat, meg rengeteg nyereségjelentést (amit ugye kötelező írni, szóval termelődik automatice), esetleg találkoztál pár olyan emberrel, aki baromi lelkesen mesélte, hogy amióta ő Clear lett, kitágult a világ. Mindemellé rendszeresen elhangzik, hogy semmit nem kell elhiggy, tapasztald meg. Nos, ezek után van a serpenyőben x negatív beszámoló és y pozitív benyomás. Melyiknek hiszel?
És tényleg rengeteg intelligens ember van ott. Sőt, ez talán még több bizalmat is ébreszt, hiszen ha csupa hülye zombi lófrálna ott, akkor nyilván könnyű lenne rámondani, hogy a butábbját bepalizták. Na de sok normális, értelmes ember csak nem tévedhet ekkorát? (De. Csak még ők sem láttak mindent. Aki igen, az általában megy is el...)

Könnyű kintről ítélkezni, de nem igazságos, ha nem ismered mindkét oldalt legalább valamennyire.
Az én történetem annyi, hogy volt egy kedves és értelmes, normális ismerősöm, akiről idővel kiderült, hogy szci. Nem térített, nem erőszakoskodott, válaszolt a kérdéseimre. Én is olvastam rémhíreket (megjegyzem, rengeteg túlzás is van a neten) és láttam őt, aki meg nem volt rémisztő. És annyit tettem, hogy mielőtt sommás véleményt alkottam volna a szcientológiáról, vállaltam a "kockázatot" és megnéztem egy picit közelebbről is. Elvégeztem néhány alapszintű tanfolyamot, aztán úgy kb. elég is lett a dologból. Azt gondolom, hogy ismerem őket annyira, hogy kezelni tudjam, ha netán megkeresnek és ismerem őket annyira, hogy ne köpködjek rájuk igazságtalanul és általánosságban. Egyszerűen csak nem győzött meg amit láttam, hogy tovább kell haladjak előre. Túl sok volt a logikátlanság, túl sok az áltudományosság ahhoz, hogy igazán komolyan tudjam venni. Nekem. De én elég kritikus is vagyok, és tényleg csak tájékozódni mentem oda. Az én tapasztalatom annyi: hogy embert nem esznek, kellő céltudatossággal és józan ésszel felvértezve még csak nem is veszélyesek, viszont azt, ami tényleg hasznos és értelmes a tanfolyamokból, azt sokkal olcsóbban és sokkal kevesebb faxnival meg lehet találni máshol is.

aztaa 2008.03.21. 23:59:29

Ismerem az oxfordi tesztjüket a netről, és ledöbbentem azoktól a kérdésektől, hogy mi minden érdekli őket. Nem értem hogyan tölthet ki ilyen tesztet valaki, idegen embereknek. A legvadabb adatokat kell megadni, amit még a rendőrség sem kérdezhet. Hova lesz az intelligencia és az értelem ? Vagy már ekkor beszűkült tudatállapotot hoznak lérte a jelöltnél? Sokan kint nem is tudják, hogy mi minden adat kerül be a szcisek birtokába. Ezért kell őket elkerülni, mert lehet kellemes aranyos ember valaki szcis ismerőse, de leadja az adatot. Szülőről testvérről, barátról, önmagáról, és "önként"
Reformer vénróka és aki tudja, mi a sorsa az adatoknak, mekkora az adatbázis, ki férhet hozzá, hogyan, mire használják?

Az eleinte kellemes megtévesztő miliő, és a jóérzést adó un nyereségek nem ellensúlyozzák az évekig tartó testi-lelki nyomort.
Nem hiszem hogy mindenki akkorát túloz a neten, inkább azt hiszem hogy sokkal nagyobb borzasztóságok történnek..

Olvastam, hogy egy ellenséggel mindent megtehetnek, megkerülve az adott ország törvényeit, itélkezhetnek fölötte, amíg elhallgat, vagy meg se szólal, egészen a halálba kergetésig..
Szal messze ívben el kell határolódni, kikerülni..

r. 2008.03.22. 02:05:32

ezért ez beszarás, főleg az etika rész:
hungarian.rtc.org/matters/index.html
süti beállítások módosítása