Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Tanuljunk nyelveket - a szcientológus nyelv! I. lecke

2008. március 04. - Reformer
Ez a szójegyzék a teljesség igénye nélkül készült, a szcientológusok között leggyakrabban használt szavakat, szlengszavakat és rövidítéseket tartalmazza. Lesz egy másik post is, amelyik a munkatársak által használt kifejezéseket tartalmazza.

1.1: (ejtés: egypontegy, egy-egy) egy szint a szcientológia érzelmi tónuskkáláján, a rejtett ellenségesség szintje - amikor valami a szemedbe mosolyog, miközben hátbaszúr. Hubbard szerint itt találhatók a kommunisták, a homoszexuálisok, valamint a pszichiáterek egy része is.  Melléknévként is használatos (1.1-es, pld: ne legyél már olyan 1.1-es!)

2D: a második dinamika (second dynamic rövidítése). A szcientológiában a dinamika egy, az illetőt a  túlélés felé hajtó erőt jelent, és így az élet egy területét. A második dinamika v. 2D a családra, a gyerekekre, a párkapcsolatokra és a szexre utal. Sokféleképpen használják, "Mari a 2D-m volt" pld. azt jelenti, hogy "jártam Marival" v. "Mari volt a feleségem". Az "out-2D" kifejezés azt jelenti, hogy megcsaltad az illetőt, vagy az egyház által "deviánsnak" gondolt szexuális cselekedetekben vettél rész. "Kezelnem kell a 2D-met" - azt jelenti, hogy "helyre kell hoznom a párkapcsolatomat" vagy "találnom kell egy partnert".

admin tech: L. Ron Hubbard vezetési és menedzsment technológiája.

alacsony statisztikájú (downstat): 1. lepusztult, rossz külsejű, értékes terméket nem előállító. "Milyen downstat ez az épület". 2. munkatárs, aki kevesebbet teljesített, mint a múlt héten vagy általában nem jól teljesítő, sikertelen ember. "a downstat emberek nem mehetnek szabadságra". Ellentéte a magas statisztikájú (upstat).

Alapok csomag: L. Ron Hubbard 18 alapvetőnek gondolt könyvéből és az ahhoz tartozó, általa tartott előadásokból álló könyv- és előadáscsomag - ezek eladása az összes szcientológusnak az éppen aktuális legfontosabb project a szcientológia egyházban.

ARK v. ARC: (ejtés a-er-cé/a-er-ká) az affinitás-realitás-kommunikáció rövidítése. A szcientológiában ezek a megértés összetevői. Bővebben itt. Használata: "jó ARK-ban vannak" - jó a viszony, jól megértik egymást.  "nincs ARK-m a számítógépekkel" - nem ismerem és nem értem a területet.

ARK-törés: (ejtés a-er-ká törés) rossz érzés, harag, rossz viszony. Használat: Volt egy ARK-törésem a szomszédommal. Azért ARK-törés, mert a három összetevő egyike sérül.

auditálás: személyes tanácsadáshoz hasonlító szcientológia szolgáltatás. Többnyire e-méter segítségével végzik, az auditor végigviszi az illetőt egy kérdéssoron egy meghatározott, fix procedúra segítségével, amely egy bizonyos eredményt kell produkáljon.

ciklus: akcióciklus röviden, egy ügy v. project, amin dolgozik valaki. Használat "nem akarok több ciklust" - "nem akar új feladatot", "zárd le a ciklusaid!" - végezd el a kiadott, folyamatban lévő munkákat.

C/S: case supervisor (esetfelügyelÖ), aki a Hídon való haladásunkat és az auditorokat felügyeli a  szcientológiában.

dev-t: (ejtsd: dev-tí) a developed traffic rövítése, fölösleges pluszmunkát jelent. Melléknévként is használatos: "ez egy dev-t ciklus" - fölösleges munka.

elblow-zás: (ejtés: elblózás) meglógás, engedély nélküli eltávozás. Munkatársként súlyos vétségnek számít, az egyház belső irányelve alapján ilyenkor elnyomó személlyé kell nyilvánítani a vétkest.

elnyomó személy (suppressive person, röviden SP): 1. rosszindulatú ember, aki tönkretesz másokat, elnyomja őket. 2. szcientológiaellenes személy.

e-méter: (az elekropszichométer rövidítése) a szcientológiában auditálási segédeszközként használt ellenállásmérő. Kb. azon az elven működik, hogy a kellemetlen múltbeli élmények felidézése növeli az illető ellenállását, ezért azt kijelzi, hogy van ott valami probléma. A pontos problémák lokalizálására használják.

enthéta: 1. rossz érzést keltő, felkavaró, negatív kisugárzású. 2. szcientológiaellenes (hír, weboldal). A théta ellentéte. "Ez a horrorfilm nagyon enthéta volt".

E/O, etikatiszt: a szcientológia szervezetben a belső igazságszolgáltatásért és fegyelemért felelős tisztviselő.

értékelés (evaluation, eval): valakinek megmondani, hogy mi a baj vele.

esetnyereség: pozitív előrehaladás a szcientológiában, a szellemi állapot javulása

fekete PR: negatív propaganda valakinek a lejáratására, igeként is használatos, mint "fekete PR-ozás".

Flag: Flag Service Org kb. "vezető szolgáltató szervezet", a szcientológia "Mekkája", a floridai Clearwaterben található.

Freewinds: az egyháznak a Karib-tengeren cirkáló luxus óceánjárója, ahol a legmagasabb OT-szinteket lehet végezni (jelenleg a 8-as OT-szintet csak), valamint bizonyos képzések is csak itt elérhetőek, továbbá szcientológiával kapcsolatos konferenciák központjaként is szolgál.

Híd: a Híd a teljes szabadsághoz rövid alakja, ez a fokozatokra osztott út, amin ha valaki végigmegy, akkor Hubbard szerint eléri a teljes szellemi szabadságot.

kapcsolatmegszakítás (disconnection): vitatott gyakorlat az egyházon belül, melynek során egy PTS megszakítja a kapcsolatot elnyomójával, akkor is, ha az éppen közeli családtagja.

káosz kalmárai: újságírók

kettő előtt: az egyház minden csütörtök 14:00-kor lezárják a statisztikákat és egy új hét kezdődik. A "kettő előtt" arra utal, hogy még azon a statisztikai/pénzügyi héten megtörténik-e valami, mint például "bejön-e ez a pénz kettő előtt?" vagy "Kettő előtt lezártam a tanfolyamot."

leértékelés (invalidation, inval): valakinek a munkáját v. a személyét leszólni, nevetségessé tenni stb.

LRH: Lafayette Ronald Hubbard (L. Ron Hubbard), a szcientológia megalapítója.

magas statisztikájú (upstat): 1. szép, rendezett külsejű, jól kinéző elegáns. "Ma mindenki legyen upstat ruhában. 2. sikeres, jól tejesítő ember/munkatárs, vagy aki az adott héten többet teljesített, mint az előzőn. "Upstat voltam, megyek szabadnapra."

misszió: kisebb szcientológia szervezet, amely csak bizonyos, elsősorban bevezető jellegű szcientológia szolgáltatásokat nyújt.

mókus v. squirrel: (ejtsd: "szkvirrel") aki megmásítja v. megváltoztatja Hubbard technológiáját, vagy nem pontosan a könyv szerint alkalmazza. Azért mókus, mert a mókus is rohan-rohan a mókuskerékben, de nem jut sehova, és LRH szerint ez történik azokkal is, akik megváltoztatják a technológiáját.

OCA: Oxford Capacity Analysis, Oxfordi Képességvizsgálat, az egyház által használt személyiség-teszt.

org: az organization (szervezet) rövidítése, a szcientológia egyházi szervezetek belső elnevezése.

OSA: Office of Special Affairs, Különleges Ügyek Irodája. Az egyház jogi és PR osztálya (enyhén alábecsülve a valós tevékenységét :).

OT (operating thetan, operatív thetán): 1. kb. azt jelenti, hogy működő lény, a szcientológiában olyan szellemi szintekre utal, ahol az illető elvileg egyre több természetfeletti képességre tesz szert. 2. meglepően hatékony, természetfelettien jó: "Ez egy OT akció volt!"

out-tech: eltérés a Hubbard által lefektetett standard eljárásoktól.

overt: bűn, vétkezés.

PTS: potential trouble source, potenciális bajforrás, aki elnyomó személlyel áll kapcsolatban. Vagy kezelnie kell ezt, vagy megszakítani a kapcsolatot az SP-vel.

public: olyan szcientológus, aki nem munkatársa. Ejtik "publik"-nak és "pablik"-nek is. Használatra példa: "nem jöttek el a public-ok a rendezvényre."

reg-gel (redzs, redzs-el): elad szcientológia szolgáltatást vagy eléri, hogy valaki adományozzon az egyháznak. Eredete: a reg a registrator - regisztrátor szóból, hiszen elvileg nem kell eladni a szcientológiát, csak elvégezni a jelentkezővel a papírmunkát. A "reg" a regisztrátor rövidítése is. Ebből képződött a "bereg-gel" - "bereg-geltem egy teljes Alapok csomagot".

Ron: L. Ron Hubbard kedveskedő elnevezése.

Sea Org: (ejtsd szí org) (tengeri szervezet) az egyház munkatársainak elitje, az egyház szerzetesrendje.

SP: lásd elnyomó személy.

staff: olyan szcientológus, aki munkatárs valamelyik szervezetben. Használat: "A staffok nem ehetnek a publicnak kitett szendvicsekből."

stat: a statisztika rövidítése.

Sup: (ejtsd: szup) a szcientológia tanfolyamokat felügyelők neve (a Course Supervisor rövidítése)

tech: a szcientológia módszertanának összefoglaló elnevezése, a technológia szó rövid alakja.

théta: valami, ami esztétikus, jó érzést keltő, szellemi örömöt okozó v. embernél kedves, bájos. Használat: "Ez a kislány olyan théta", "Ez a film olyan théta". Ellentéte az enthéta.

ülés: egy auditálással töltött, rövid (félórától pár óráig terjedő) időszak. Használat: "megyek ülésbe".

visszatartás: az overt ki nem mondása, fel nem fedése. ld. overt.

VM: Volunteer Minister, önkéntes lelkész. Az egyház önkéntesei, akik katasztrófák, árvíz idején segítenek a katasztrófavédelemnek rikító narancssárga öltözékben.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr42365800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása